Jump to content

Bendovi koje ste propustili


Haos sam ja

Recommended Posts

Pošto niko nije stigao da posluša baš sve ma koliko se trudio, koji su za vas opšte priznati bendovi koje zapravo nikad niste slušali? Znači ne da ih ne volite nego niste ni pokušali a možda bi mogli da vam se svide.

Ja npr nikad nisam slušao Therion, oni mi prvi padaju na pamet jer vidim da imaju novi album, al setiću se sigurno još svačega.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mom slučaju, verovatno svi legendarni sastavi iz sedamdesetih i kasnije osamdesetih sa kojima je kao započet ili zacementiran metal kao pravac. Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin, Judas Priest, Iron Maiden (Maidene sam čak i pevao u par cover bendova i tu sam čuo deo materijala ali nikada nisam bio fan da sam kao slušao ozbiljno albume), Pink Floyd, Queen, Thin Lizzy, od kasnije ere verovatno nešto tipa Anthrax, Pearl Jam, Soundgarden (počeo sam prvi album da slušam ali ga nisam dovršio i kasnije albume, moram to jednom da pređem), Stone Temple Pilots i tako, ima ih sigurno gomila. To jest, poslušao sam od većine ovih bendova poneku pesmu i znam neke albume, ali da sam kao ozbiljno slušao diskografiju i da detaljno znam opus, ni blizu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od metala slabo sta odavno sam skontao sta koji zanr nudi, tako da sam i dalje slab sa progestijom, gotikom, powericom i ostalo sve sto se mahom oslanja na pop strukture pesme..

Od ovog ostalog sam skoro otkrio Bitlse i Stonse, a od hard rocka popularnog sab bas slabo sta slusao, Sorpionsi, Acdc i tako to. Ne podnosim aor zajebancije pa zato..

Share this post


Link to post
Share on other sites

mejdene, presluš'o ceo jedan album, mislim da se zove brave new world, i to sam kupio neku piratsku kasetu na nekoj pijaci, ciga viče, evo mejdena povoljno i ja u fazonu ajde duzmem, i posle toga ništa od njih, neka hvala, sve ostalo što me je zanimalo, preslušao sam od a do š

mislim na druge bendove 

Edited by miter
  • Like 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Katatonia, Amorphis, Paradise Lost - preleteo par puta, nikad se nisam zadržao nešto duže. 

Nightwish, Sonata Arctica - slušao sam dosta power/prog ali ovo je bilo baš too much cheese i za mene. 

Malmsteena nikad nisam slušao, Van Halen nešto pokušavao, nije mi išlo. 

Kreator, Sodom - nemači thrash u principu baš slabo, Agent Orange i Coma of Souls su sve što sam čuo. 

Obituary, Dismember - Kopao po death metalu dosta jedno vreme a ovo me zaobišlo, sad pustim neki Edge of Sanity ili Death/Morbid Angel i to je manje više to od te 90s klasike. 

Bend koji sam zapravo kasno zgotivio i mislim da mi je još bolje legao zbog toga - Type O Negative. 

Edited by Лука
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rush - preslusavao sam samo hitove i album dva preko jutjuba, nisam se nikad zadrzao niti pokusao da prodjem kroz dugu diskografiju

Frank Zappa - mozda bi mi se svidelo, nikad nisam pokusao, kad sam video koliko albuma ima verovatno me je to odbilo

Brian Eno - to sam krenuo skoro da ispravljam

 

to je sad ovako na keca, napisacu jos ako se setim

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ideja je bila da napišete bendove koji bi vam se možda i svideli a niste stigli il vas je nešto odbilo, ne one koje ne biste ni slušali. 

Ja nikad nisam slušao mnoge heavy i power velikane niti planiram osim ako slučajno ne naletim na nešto što mi iz korena promeni pogled na te podžanrove. 

Takođe dosta legendarnog thrasha sam propustio mada sam tu svakako probao svašta al recimo me uvek smarali Anthrax i Overkill zbog vokala, više sam voleo uvek thrash sa grubljim vokalima. 

Tek u poslednje vreme sam malo obrtao Voivod pa iako su stvarno unikat i cenim, nije baš za mene. 

E da, Queensryche nikad nisam u životu pustio, pa ni Operation mindcrime koji je kao lektira, to možda i probam. Nisam nikad slušao ni Fates Warning. 

Grave, Unleashed i ti suvlji DM šveđani isto slabo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas skoro spomenuh u dobro obavestenim krugovima od tih kvltova Maskr, Masakru, Makabr i variacie na zadatu temu

 

Od  tih haipovaniih Neurosis

 

A Dilindzeri su mi odmah bili antipaticni, bukvalno serpa sljunka niz stepenice...mada volim da cuem mathcore i bendove sa slicnim prizvukom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do skoro isto nikad FW i Queensryche ali mi se fw svideo, kao i prvi Q..

Evo sad sam pustio rym chart da vidim sta sam od poznatog preskocio: 

Wu-Tang Clan, King Crimson posle 2. albuma, The Cure, Fishmans, Kate Bush, Sufjan Stevens, Talk Talk, Sigur Ros sem onog zadnjeg, Cocteau Twins, Prince, Nine Inch Nails mada nesto sumnjam da ce to da mi legne al ajde, Fleetwood Mac, Creedence Clearwater Revival, Unwound i tako..
Od metalika Tool sam cuo samo Ænima bas davno i valjalo mi, Mastodon i Neurosis bas slabo sam slusao, isto i Kinga ali njega ne volim zbog glasa jbg. Onda Devin, oni traditional doom bendovi bi mozda bili zanimljivi. Ali manje vise sve sto me zanima od zanrova sam cuo, a da nisu ovi neki u koje slabije zalazim..

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 hours ago, KazimKazim said:

A Dilindzeri su mi odmah bili antipaticni, bukvalno serpa sljunka niz stepenice...mada volim da cuem mathcore i bendove sa slicnim prizvukom

Ovo je dosta čudno, voliš da čuješ mathcore a ne voliš jedan od najboljih mathcore bendova ikad. E zato je i otvorena ova tema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidi se da ga je Rogošić pogodio sa recenzijom Miss Machine iz Rock Expressa i od tada nije promenio mišljenje. 😁

Sada stao da razmotrim šta sam sve propustio ovih godina na primer:

Savatage, znam da imaju kultni status kod nas, prevashodno zbog kultnog koncerta, čuo sam par pesama ali se nikada nisam iscimao da sednem i sve to preslušam.

Soilwork, početkom 2000tih kada sam ušao u taj mjetal svet, njih sam preskočio, In Flames su bili ispraćeni uzduž i poprekno, ali mi je oduvek kod Soilworka smetao vokal, nekako se onda nisam ni trudio da to dalje istražim...

The Gathering - I ovo je čudan momenat što se nisam uhvatio nikada da preslušam, Chess je uglavnom pimpovao godinama i pričao o njima, čak mi je slao live koncerte da bih se primio, jer me oduvek više odradi live svirka gde se pokazuje da bendovi mogu da izvuku tu svirku iz studija,  mogao bih sada to da ispravim u nadolazećem periodu.

Coroner - i za ovo nemam neki veći izgovor, znam dosta o bendu, da imaju kultni status, da su progresivni, i da imaju ubave omote, jednostavno me u potiljku hipotalamusa nije dovoljno svrbelo da kliknem play i da mi se otvori nova zvučna paleta.

Na prvu loptu to su neki od bendova koji imaju taj kult status u metalu. Drugom prilikom o drugim žanrovima.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Realno je uvek početna tačka prvi album valjda. Sem ako nema neke teške sumnje da će ti se bend svideti uopšte, onda da, krenuti od cca. najpopularnijeg.

S tim što je za Savatage to zajebano, jedna osoba može da krene od Hall, druga od Dead Winter Dead i da imaju potpuno drugačije početne utiske o bendu.

 

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da si otvorio temu pre 2-3 godine mogao bih više da nabrojim, ali sam u međuvremenu ispravio šta sam propustio. Na primer Nocturnus nisam slušao relativno do skoro, tj. pustio sam jednu-dve pesme ranije i sve sam odlagao za kasnije. Sva sreća pružio sam im šansu i nisam se pokajao. Pa Entombed... Dismember su mi 3 puta bolji, ali može s vremena na vreme da se pusti.

Gomilu tih starih bendova sam preskočio kad sam počinjao da slušam death metal. Od većine sam čuo po neku pesmu, ali posle Incantation, Morbid Angel i sl. zvučali su mi kao trećerazredni death metal i nisam ni imao volje da pokušavam ponovo. Tu mislim npr. na Asphyx, Master, Deceased... Tiamat isto nikako da preslušam, bar onaj Sumerian Cry. Atheist nisam u životu čuo, a nemam ni želju. Grave sam preslušao sve pre neku godinu i samo sam gubio vreme. Nigde pesme. A trenutno gubim vreme sa Autopsy. Ič mi se ne sviđa. Napalm Death isto ne znam ni jednu pesmu i tako će i da ostane verovatno.

Od black metal-a mi jedino Root, Barathrum i Cultes des Ghoules padaju na pamet. Pustio sam po par pesama, i to im je mnogo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mozda onda najbolje Streets da se slusa prvo jer je nekako izmedju starog i novog stila.

ali da, ako hocete dobre riffove i prave heavy metal himne onda ovo ranije pre neko sto je Criss umro, posle je veci fokus na vokalima/konceptu.

ja generalno mislim da bi mogao da uzivam u starom savatageu da nisam slusao kao klinac a u novom bas i ne. 

mada serem i ja. i stari Savatage ima tu melodramu samo sto nije toliko cesto u fokusu kao kasnije. 

Edited by azal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пар ствари које никад нисам људски преслушао, а капирам да због тога пропуштам доста, су Shadows Of The Past и North From Here од Sentenced. А једини "велики" бенд са чијим скоро целим опусом сам се потпуно мимоишао је Hypocrisy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Miilos Obavezno daj šansu Atheistu, barem prva dva albuma, dragulji celokupne DM scene..

@Towards The Inevitable Shadows of the Past je skriveni biser, i ja sam ga relativno kasno otkrio (kao i većinu jako potcenjene finske dm scene), ali se nisam ni malo pokajao što sam dao šansu tom albumu, jer je bend već na narednom albumu otišao u neke totalno druge vode..

Što se Hypocrisy-ja tiče to je već malo zajebano, sa toliko velikom kilometražom koju si prešao u ekstremnom metalu teško da će ti ponuditi nešto preterano uzbudljivo, mada ja bend obožavam i onu ranu os fazu, a i kasniju.. jednostavno Pera ume da napravi pesmu, ali ipak su to radovi za neke koji tek ulaze u ekstreman svet..

Što se mene tiče kad je u pitanju DM/Grind ni ja nisam nešto preterano forsirao bendove kao što su npr Brutal Truth, Terrorizer, Autopsy, Repulsion, Broken Hope itd. nije da nisam u potpunosti neupućen u rad, ali sam daleko manje pažnje njima poklanjao.. i npr Edge of Sanity.

Kad je treš u pitanju, mada sam i tu češljao uzduž i popreko, ali bih mogao više vremena da posvetim tech bendovima tipa Mekong Delta, Toxik, Realm, Blind Illusion..

Zapravo pravi zadatak me ipak najviše očekuje kod hevija, nekako što sam stariji sve me više privlači, a tu sam realno ipak najtanji. Nije da nisam svašta i tu slušao, ali kontam da ima dosta skrivenih bendova koji su mi promakli pre svega jer sam iz treša pravo krenuo na det, a hevi tek naknadno počeo da mi privlači pažnju.. slično i sa dumom i blekom. Savatage sam npr slušao, ali mi se kasnija faza ni malo ne dopada, super su mi albumi Power of the Night i Mountain King naravno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...