Jump to content

Najbolji albumi 2021


Haos sam ja

Recommended Posts

31 minutes ago, Kumodraski Vo said:

Vise je metalan nego svi ovi..

Totalno je jeben, sledece je da se najede govana pred kamerom ali bukvalno, ne samo figurativno.

3 minutes ago, Demon Seed said:

Ništa dok ne izađu novi Bekfleš i nova Deathspell Omega, neće se ponoviti magična 2019.

Slazem se, samo izbaci Bekfles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

samo ovo da kazem o njemu pa mozete dalje. Ako niste procitali 33 1/3 Master of Reality sto je on pisao, obavezno procitajte.

Uglavnom ljudi pisu te knjige iz licne perspektive sta im znaci neki album, ali on je napisao short story o nekom juvenile delinquent klincu u onom zatvoru za maloletne i kako on dozivljava Sabbate i tom okruzenje, bas lepo i zanimljivo napisano. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre nego što izbacim najbolje, evo mojih najbližih 15 koji nisu ušli u top selekciju ali sam ih rado slušao, a i dalje ću, preporuke:

OBSOLETE - animate/isolate

THE FLIGHT OF SLEIPNIR - eventide

AENIGMATUM - deconsecrate

THE WORLD IS A BEAUTIFUL PLACE & I AM NO LONGER AFRAID TO DIE - illusory walls

OFERMOD - mysterium iniquitatis

PAPANGU - holoceno

TENUE - territorios

ZAO - the crimson corridor

TERRA ODIUM - ne plus ultra

VOLA - witness

AMENRA - de doorn

DEVIANT PROCESS - nurture

MONOLORD - your time to shine

HOODED MENACE - the tritonus bell

THRICE - horizons/east

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aj lagano da pređemo na glavno.

Razočaranja prvo: Rivers of Nihil nit znaju gde su pošli ni šta su hteli novim albumom, Leprous nastavlja slobodan pad, Sculptured novi baš tanak, Tribulation bukvalno whatever album, Genghis Tron nikakav, Bossk kao prazan burek, Sunless puno zuje malo meda daju, Emma Ruth Rundle uglavnom podbacila ali cenim eksperiment, the Ruins of Beverast me ne dotiče ni na jednom planu i tako...

Top 30, po redosledu:

30. TIGERS JAW - i won't care how you remember me (možda ne tako dobar kao prošli ali opet imam 16 godina i jedina briga u životu mi je da li će me ona primetiti)

29. DER WEG EINER FREIHEIT - noctvrn (lepo iznenađenje, post black metal kod koga obe krajnosti zvuče kako treba)

28. MARE COGNITUM - solar paroxysm (astralni atmo BM koji zvuči bogato i bogovski iako je delo samo jednog čoveka, malo je niže jer nema onog wow efekta kao kad sam prvi put čuo njegov rad)

27. ONE STEP CLOSER - this place you know (da je izašao početkom milenijuma možda mi ne bi bio ništa specijalno, ali danas kad mi ovakav melodičan hardcore fali kao leba debi album ovih klinaca itekako radi posao)

26. STONE HEALER - conquistador (debi LP dva brata rođena iz Konektikata ukazuje na veliki potencijal, može se ovo malo iskusnije sklopiti aranžerski ali zvuče jako sveže bez da previše liče na uzore)

25. DORDEDUH - har (jako mi se svideo kad je izašao a posle sam se malo ohladio, ali i dalje je ovo album kog se Enslaved ne bi postideo)

24. WORM - foreverglade (gadna i sluzava kombinacija svih extreme metal sastojaka, nisam do kraja uspeo da probijem tu opnu žabokrečine kojom zaudara ovaj album ali mislim da će da mi se penje na listi albuma iz 2021 kojima ću se malo malo vraćati)

23. HUNDREDS OF AU - acting from remote satellites (verovatno najkonstantniji screamo bend današnjice, pri čemu jako volim njihov masniji zvuk u odnosu na bendove sličnog tipa)

22. ARCHSPIRE - bleed the future (pokazatelj da ovi nisu samo nemilosrdni mašinisti, velika doza melodije za njihove standarde koja je prekopotrebna tech deathu a zabava ne prestaje)

21. BOSS KELOID - family the smiling thrush (veoma iskusno koponovan proggy sludge sa, rekao bih, grunge elementima)

20. SHE SAID DESTROY - succession (svašta se ovde dešava i uticaji su razni, ali valjda je dobar kompliment kad pomisliš za neki bend da ne zvuči kao nijedan drugi a to postiže na prirodan način, bez razmetljivosti)

19. MASTODON - hushed and grim (jedini razlog zašto nije na boljoj poziciji je što ne uživam podjednako u svakom delu njegovog mamutskog trajanja)

18. CONVERGE & CHELSEA WOLFE & STEPHEN BRODSKY - bloodmoon I (slična stvar kao i za Mastodon, po defaultu su na listi i mogao bi biti opasan grower)

17. AD NAUSEAM - imperative imperceptible impulse (ovi disso tech Talijani su uvek negde na granici neslušljivosti s obzirom na akrobacije i masturbacije, ali je nikad ne prelaze, težak album za varenje ali se isplati)

16. CARCASS - torn arteries (potpuna suprotnost od Ad Nauseam a oba su u oviru DM, ovo je jako catchy album koji se lako sluša, majstorstvo komponovanja)

15. IMPURE WILHELMINA - antidote (možda i bend koji ima najbolje refrene na svetu, ne ide mi u glavu kako nisu veći, možda zato što im ti refreni nisu toliko bitni za opšti utisak)

14. SPECTRAL WOUND - a diabolic thirst (hteo sam čak da mi se album i ne svidi s obzirom na minimalne promene u ekspanziji zvuka prelaskom u veću kuću, ali nema šanse, vožnja samo takva)

13. KHEMMIS - deceiver (zen faza jednog od najboljih doom bendova današnjice)

12. OPHIDIAN I - desolate (predrkani tech death ne bi smeo da bude ovako fluidan ali na Islandu su čuda moguća)

11. TURNSTILE - glow on (album koji bi lako mogao biti kulturni arhetip za 2021-u, na veliki hajp su harizmatično odgovorili najzabavnijim albumom godine i bilo bi fino da ovo piči na žurkama posle 12 umesto narodnjaka)

 

10. DREAM UNENDING - tide turns eternal (nalazićete natpise da ovaj album previše liči na zlatni Peaceville period, ali to je ono što je ovom svetu potrebno)

09. VOICES - breaking the trauma bond (sad već sigurno koračaju stazama koje su samo njihove, još jedan verni zvučni prikaz mračne strane štekova metropole i sudbina nesrećnika kojima je to prirodno stanište)

08. FOR YOUR HEALTH - in spite of (the dillinger escape plan sreće at the drive in na screamo žurci i sve spakovano u 15 minuta, šta tu može čoveku da se ne svidi?)

07. SWALLOW THE SUN - moonflowers (sve je pod kontrolom, StS i dalje obitavaju na samom tronu melanholične muzike, zlatna faza još uvek traje)

06. KAYO DOT - moss grew on the swords and plowshares alike (Toby je sa starim kolaborantima iz motW izbacio najbolji KD album od Hubardo, atmosfera guta, naracija žeže)

05. DVNE - etemen aenka (namirisao sam ove na odličnom prethodniku Asheran koji je bio visoko kotiran kod mene ali ovo je stepping up the game u svakom mogućem smislu, sve što valja u onome što označavamo pod post metal spakovano je ovde znalački)

04. DREAMWELL - modern grotesque (maleni bend sa Rhode islanda ostavlja srce i pluća na terenu)

03. EVERY TIME I DIE - radical  (kretali su se ka vrhu metalcorea postepeno ali beskompromisno i ovo je kulminacija svih emocija koje obrađuju, odavde je put samo naniže)

02. KING WOMAN - celestial blues (ovo nije savršen album ali mi je legao savršeno i u savršenom trenutku, najatmosferičniji album godine i jedna mračna lepota)

 

01. BETWEEN THE BURIED AND ME - colors II (mogao je bilo koji od top 5 da bude ovde realno, ali prokleti fanboy progovara iz mene, preživeo sam svašta uz muziku ovog benda još od kada sam ih prvi put otkrio u kasnim srednjoškolskim danima i nekako je pošteno da se 14 godina nakon remek dela pod nazivom "colors" bend upravo vrati sebi napravivši u međuvremenu pun krug, svi njihovi putevi su vodili ka ovoj dvojci, rizik koji su preuzeli se isplatio i ma koliko bio šaren meni je ovaj album već pod kožom i znam ga napamet, to je valjda album godine)

  • Upvote 7
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za mene prilično mršava godina, do te mere da nisam siguran ni da li bih sastavio top 10, a da ima smisla nazvati ih "top".

Srećom, ovo je takođe i godina u kojoj je izašao novi The Ruins of Beverast, koji sam izvrteo sigurno 100 puta za ovih 10 meseci i koji je bez sumnje najbolji album koji je objavio do sad, te sam po sebi čini godinu smislenom.

Osim toga, izdanja koja su ostavila neki snažniji utisak na mene su Dordeduh i komšije Muka, a sa death metal strane dva iznenađujuće jaka debi izdanja od Swampbeast Fossilization.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Flotsam and Jetsam Blood in the water 

Accept Too mean to die 

Brainstorm Wall of skulls

Nekromantheon Visions of Trismegistas

Paradox Heresy ii

Cannibal corpse Violence unbound 

Hooded menace The tritons bell

Exodus Persona non grata 

Pestilence Exitvs 

UDO Game over

ADX

Rage Resurrection day 

Nervosa Perpetual chaos 

Steel bearing hand 

Scaffold Codex gigas 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Top Ten:

Cover2.jpg

10. Lock Up - The Dregs of Hades

 

9-NINKHARSAG-The-Dread-March-Of-Solemn-G

9. Ninkharsag - The Dread March of Solemn Gods

 

8Cover3.jpg

8. Grave Miasma - Abyss of Wrathful Deities

 

7-Hooded-Menace-The-Tritonus-Bell-1024x1

7. Hooded Menace - The Tritonus Bell

 

6Cover33.jpg

6. Phrenelith - Chimaera

 

5cover.jpg

5. Asphyx - Necroceros

 

4cover22.jpg

4. Worm - Foreverglade

 

3Cover.jpg

3. Mortiferum - Preserved in Torment

 

2cover11.jpg

2. Sulphurous - The Black Mouth of Sepulchre

 

AOTY:

 

1-Iron-Maiden-Senjutsu-1024x1024.jpg

1. Iron Maiden - Senjutsu

 

Razočarenje godine Carcass - Torn Arteries

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

1. Whoredom Rife  - Winds Of Wrath

2. Olio Tahtien Takana - Spectral Katharsis

3. Crypts Of Despair - All Light Swallowed

4. Cannibal Corpse - Violence Unimagined

5. Lvcifyre - The Broken Seal

6. The Ruins Of Beverast - The Thule Grimoires

7. Asphyx - Necroceros

8. Funeral Mist - Deiform

9. Inferno - Paradeigma (Phospenes Of Aphotic Eternity)

10. Cerebral Rot - Excretion Of Mortality

 

Honourable Mention:

1. Gaahls Wyrd - The Humming Mountain (EP)

2. Fossilization - He Whose Name Was Long Forgotten (EP)

3. Muka - Patologija Poniznosti (EP)

4. Monte Penumbra - As Blades In The Firmament

5. Gosudar - Morbid Despotic Ritual

Share this post


Link to post
Share on other sites

ATG ima dobrih pesama, kad Erlandson ne udje u fazu besomucnog ponavlja mi smo spid metalci, ne pustaite nam nista sto nie tandara mandara tupa tupa, seremo vam se u muziku...i variacia kik-tom-indianac bit prizivanje kise

 

Iznenadio sam se na onim proggy pesmama sa abba saksofonom, da moze nesto drugo da odsvira...jes se pomucio i zamalo ispao iz ritma...al to su naibolje pesme s albuma, gde ima i onih klasicnih instrumenata ubacenih i tu i tamo psychodelic guitar introa...produkcia surikein

 

Stormkeep - postena svirka, ali nista upecatljivo...flow ok, moze da se preslusa od 00-kraia, a da ne pozelis da skipues pesme...vokal e naibolje oruzie benda, toe valjda bubnjar iz Blood Incantation...trebo bi i tamo da peva

 

Stargazers - Hooves sam vrteo do besvesti, nie bilo potrebe da dalje slusam 😁

Pesma godine uz vrbaski, vrbaski, vrbaski MINA...gavranove sa ceraka i burice i naravni naibolji neocekivan dyet Keba i Trap Koliba

 

Edited by KazimKazim

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta znam, od onoga što sam iole čuo kako treba najmisevišesvidelo po abecedi:

A Pale Horse Named Death - Infernum in Terra

Enforced - Kill Grid

Ministry - Moral Hygiene

Rage - Resurrection Day

Subterranean Masquerade - Mountain Fever

Tomahawk - Tonic Immobility

Trivium - In The Court Of The Dragon

 

Rekao bih da su još dobri At The Gates, Mastodon, Mordred, Carcass i (za divno čudo) Flotsam & Jetsam ali to tek treba da se čuje kako treba. Isto važi i za Nekromantheon i Swallow the Sun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...