Jump to content

Behemoth


MissionVao

Recommended Posts

Овај бенд се или воли или не воли,мада постоје и они људи (у које и ја спадам) који су равнодушни на бенд али на музику нису. Они који их не воле ће вазда срати о њима да су крш,срање,говно итд. рачунајући ту и њихову музику. Такође они који их воле ће их ковати међу звезде исто што раде и фанови металике којима ће металика бити најбољи бенд са најбољом музиком па макар само прдели у микрофон или почели да свирају неки кантри или нешто што нема везе са оним по чему су они постали препознатљиви и познати.

Бехемот јесу направили напредак и прогресију у музици у односу на остале бендове али по мени тај напредак није нужно и довео до бољитка у музици. По мени-напротив.

Мени је овај бенд и дан данас синоним за олд-скул-блек-метал јер они албуми,ипијеви и демоси са почетка каријере док нису почели да мењају жанр,и даље представљају темељ блек метала.

Поштујем то што многи воле музику коју праве али сматрам да то више одавно није оно што би требало да буде. Свака част Нергалу што се опоравио од болештине и наставио да се бави музиком али цела та прича око болести,његовог опоравка,новог "стајлинга" итд. као да је пласирана само из разлога да би се некако прикрио тај неки недостатак у музици који је већ одавно присутан код њих.

Оно што им такође замерам је та огромна доза позераја који је убачен у бенд а све са циљем нешто типа-много смо зајебан бенд,фурамо бунде,идемо на модне ревије али тиме само желимо да скренемо пажњу на себе јер смо као најбољи дет метал бенд данашњице (што у ствари и није тачно) ко што каже Слоба. Ни мени не би сметало то њихово позерисање да су наставили и да раде и данас оно што су радили на почетку каријере. Али очигледно да је почела полако да се обрће велика кинта и да су временом почели да прате трендове тј. оно што је постало профитабилно а не оно што воле да раде. То је оно што им ја никако не могу опростити као некадашњем блек бенду.

Најбоља паралела би се могла повући наравно управо са ватаином.Оба бенда се трипују да су најзајебанији у универзуму,да су једино они тру итд. а то што су почели да праве крш музику-ником ништа.Код оба бенда ми смета то што су своју појаву,име,стајлинг,став и остале визуелне ствари ставили испред музике а самим тим је и утицало на музику а што је по мени потпуно погрешан потез. Највише ми смета што је то позерисање и педерана утицало да почну да праве,по мени,бзвз музику. Али несумњиво има људи којима се допада музика коју они сада праве а први пример за то је Гроб ;).

Што се мене тиче нека свако слуша оно што му годи и одговара а ја ћу прве бехемоте јер је то оно што су до сад најбоље урадили.

 

И да одем мало ван теме:

 

Sworn To The Dark . Sećam se da su svi koje poznajem doživeli taj album kao neverovatan pozitivan šok, niko nije očekivao takvu energetsku bombu posle Casus Luciferi.

Е видиш мени је тај касус до дан данас њихов непревазиђен албум.Један од најбитнијих у црном металу.Сворн јесте супер али ни прићи претходнику.

 

Што наравно рече и Милош:

 

A što se Watain-a tiče, prvo Casus Luciferi pa sve ostalo.

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako ćemo već da povlačimo poređenja (da ne kažem - crte), Behemoth meni deluju daleko manje pretenciozno od Wataina u javnim nastupima jer to sve uvek rade kroz neku opuštenost i zajebanciju dok Watain ima dosta striktnije programiran (da ne kažem malo usiljen) odnos prema javnosti

 

Čarli je to lepo sumirao negde na ovoj temi čini mi se, do jaja je kad tako imaš Nergala kao nekoga ko se javno izjašnjava kao satanista, buntovnik i šta sve ne a da to zapravo ima neki odjek u javnosti, da lik gostuje na tv-u, izlazi na naslovnim stranama... i da neko zapravo obraća pažnju na to, u suprotnom bi bio još jedan nebitni metal lik koji se valja pijan po parku sa dvolitrom i nijedna javnost ga nikad ne bi zarezivala nizašta

 

kapiram zašto metalci to shvataju kao prodaju i šta sve ne, ali sa druge strane ne možeš ti uticati na društvo (a to je nešto o čemu masa metal bendova redovno kenja) a da te slušaju samo ona trojica u Teitanblood majicama

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ne kontam kako neko moze naglasavati rane radove Behemotha kao neki kvalitet u odnosu na ono sto danas sviraju.

U to vreme ni malo se nisu razlikovali od ostalih tamo nekih blekera.Tadasnji blek metal je podrazumevao nista drugo nego krljanje po gitarama,sto brze lupanje po bubnjevima i sto skrnavije vristanje i krkljanje.

Oprostite mi ali,za mene je to cisto sranje,bez trunke kvaliteta.Tesko da si mogao upamtiti koje je koja pesma na albumu.

I sere mi se od onih klisea kao "brate,samo prva dva albuma su dobra".

Po tome,bendovi ne bi trebali snimati vise od dva albuma ni za zivu glavu.

 

I,na kraju krajeva,cepaju zestoko i rade ono sto vole a,na svoju srecu,od toga mogu lepo i da zive.

  • Upvote 2
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I sere mi se od onih klisea kao "brate,samo prva dva albuma su dobra".

Po tome,bendovi ne bi trebali snimati vise od dva albuma ni za zivu glavu.

У случају овог бенда боље да су се после пандмоник одма распали.

 

I,na kraju krajeva,snimaju krs muziku i rade ono sto vole a,na svoju srecu,od toga mogu lepo i da zive.

Жалосно али истинито.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogu da razumem da se nekom ne svidi album, ali da se potezu argumenti sa bundama, prisustvom u mediima, toboze pozerisanjem...ebote

 

A i klasicna zadrta razmisljanja - malo modernia produkcia, malo usporavanje tempa (kvltadziama to dodze kao da su presli na power balade), malo ubacivanje fanfara, trumpetica...toe blasfemia, skrnavljenje, neoprostivo

 

Kako bese ono - no keyboards, no female voices, no fuckin compromises...

 

Za Vozda i mogu da razumem, za ostale mi tesko ide

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni su odlični njegovi intervjui: nejebanje žive sile, preterivanje, rokenrol, kurčenje... sve to provučeno kroz black metal o kome on po meni ima pravi stav. Ne trebaju mi pederčine i knjiški moljci. Nergal mi je isto sjajan lik, pišanje po sirotinji i fenseraj a pritom Satana vrišti na sve strane.

Meni je baš to kurčenje, u stvari, pozeraj u fazonu - daj da budem primećen po svaku cenu. Naravno, to nema veze sa time da li ću slušati muziku, ali kada već pričamo o tome...

I čini mi se da si kontradiktoran kada u jednoj rečenici pljuneš na "pederčine i knjiške moljce" dok hvališ Nergala koji, makar delimično, upada u taj opis. Ti kažeš da vrišti Satana, a vrišti hipsteraj, recimo.

 

Što se tiče Wataina ja i dalje ne mogu ozbiljno da shvatim ljude koji ih optužuju da su rip off. Rip off Dissectiona je Thulcandra a Bathoryja recimo bendovi Damnation ili Zlo. Kod Watain se čuje da su slušali pomenute bendove ali su ih provukli kroz svoj zvuk.

Ovo je ona suptilna granica oko koje se nikada nećemo složiti. Prvi uvek kažem kada čujem da je neko provukao uticaj kroz nešto svoje i to ume neverovatno da mi prija (eno, koliko sam pričao o "Library Subterranean", čuju se uticaji, ali je pesma sklopljena kao bombona i još uvek je potpuno njihova). Moj problem sa Watain-om je što prečesto upada deo koji zvuči kao direktno uzimanje deonice, a ne uticaja i onda me to odbije od daljeg slušanja. Dođe mi da pustim DMDS i jebi ga.

 

ne postoji ni jedan bend koji je drasticno promenio svoj zvuk u zenitu, a da je uspeo da to kapitalizuje. Ovi poslednja 3 pokajnicka COF albuma su najbolji primer, a smem da se kladim da ce i Opeth za najvise 3 albuma da ponovo snimi metal album (iako obozavam ovaj Pale Communion).

Nikada nisam posmatrao to u tom svetlu, odakle ideja o pokajanju? Zar je Damnation And A Day bio loš? Ili Nymphetamine? Thornography je bio polovičan, što se mene tiče. Uspeli su oni to da kapitaliziju u jednom trenutku, samo je pitanje da li je to bio njihov zenit.

 

A što se tiče baš tih drastičnih promena u zenitu i kapitalizacije istih, odmah su mi pali na pamet Paradise Lost i Anathema. Sada i Metallica. Ima i drugih, pobeže mi misao. Jeste, neki su se ponovo bacili na stari zvuk ili makar nešto slično tome, ali da su uradili to o čemu pričaš - jesu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni samo nije jasno kako neko sa bukvalno decenijama iskustva u ekstremnom metalu može da izjavi da Watain nije promenio zvuk od Sworn to the Dark do danas. Ne da su promenili zvuk, nego su maltene izašli iz žanra. Neko će to nazvati evolucijom zvuka, a ja ću na to da pitam kako to, majku mu jebem, u 90% slučajeva bendovi evoluiraju u muzički prihvatljivije i manje kompleksne forme kada postanu popularni? Zašto "They Rode On" nije snimljen 2005. godine? Zašto ti "vrhunski" bendovi ne naprave zaokret iz Inquisitors of Satan u Si Monumentum..., umesto u Load? Zato što su muzički loši i zato što se posle određene tačke u karijeri voze na imidžu i hajpu umesto na muzici. Onda na Watain albumu dobiješ balade i tribal elemente koji kao da su sišli sa Roots-a.

 

Behemoth mi je dosadan, bio mi je dosadan i ranije, tako da neću da se trtim sa svojim mišljenjem o bendu jer nije naročito relevantno. Ali na tvrdnje da je Watain na vrhuncu kvaliteta, ili da je ne daj bože predvodnik žanra danas, moram da odreagujem. Više vredi The Limb Crucifix nego cela ova dva poslednja albuma koja su izbacili.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...