Jump to content

Behemoth


MissionVao

Recommended Posts

I čini mi se da si kontradiktoran kada u jednoj rečenici pljuneš na "pederčine i knjiške moljce" dok hvališ Nergala koji, makar delimično, upada u taj opis. Ti kažeš da vrišti Satana, a vrišti hipsteraj, recimo.

 

Ne upada nimalo, ti na koje sam ja mislio su likovi kao peder iz Liturgy ili religious holier than thou bendova, Nergal je šmeker i zajebant. Kako on može da bude hipster kad 20 godina guli ekstremni metal i zna i šta je wocap u pravcu i koji su mega kultovi?

 

Ovo je ona suptilna granica oko koje se nikada nećemo složiti. Prvi uvek kažem kada čujem da je neko provukao uticaj kroz nešto svoje i to ume neverovatno da mi prija (eno, koliko sam pričao o "Library Subterranean", čuju se uticaji, ali je pesma sklopljena kao bombona i još uvek je potpuno njihova). Moj problem sa Watain-om je što prečesto upada deo koji zvuči kao direktno uzimanje deonice, a ne uticaja i onda me to odbije od daljeg slušanja. Dođe mi da pustim DMDS i jebi ga.

 

E pa onda džabe da ne drvimo, tebi zvuči meni ne. tebi je SunnO))) muzika, meni šala koja je otišla predaleko, ukusi ;)

 

 

Meni samo nije jasno kako neko sa bukvalno decenijama iskustva u ekstremnom metalu može da izjavi da Watain nije promenio zvuk od Sworn to the Dark do danas. Ne da su promenili zvuk, nego su maltene izašli iz žanra. Neko će to nazvati evolucijom zvuka, a ja ću na to da pitam kako to, majku mu jebem, u 90% slučajeva bendovi evoluiraju u muzički prihvatljivije i manje kompleksne forme kada postanu popularni? Zašto "They Rode On" nije snimljen 2005. godine? Zašto ti "vrhunski" bendovi ne naprave zaokret iz Inquisitors of Satan u Si Monumentum..., umesto u Load? Zato što su muzički loši i zato što se posle određene tačke u karijeri voze na imidžu i hajpu umesto na muzici. Onda na Watain albumu dobiješ balade i tribal elemente koji kao da su sišli sa Roots-a.

 

Behemoth mi je dosadan, bio mi je dosadan i ranije, tako da neću da se trtim sa svojim mišljenjem o bendu jer nije naročito relevantno. Ali na tvrdnje da je Watain na vrhuncu kvaliteta, ili da je ne daj bože predvodnik žanra danas, moram da odreagujem. Više vredi The Limb Crucifix nego cela ova dva poslednja albuma koja su izbacili.

 

Dobro pitanje koje se i ja često pitam ali mislim da je odgovor individualan, neko pussifikuje neko ne. Moram na početku da te disujem iz diskusije tako što znam (a i sam ćeš priznati) a je tebi sve što nije black metal jednako sranje a meni je daleko od toga. Opet ću da ti svršim po faci: They rode on - balada? Pa to je kao kad me neko pita da li slušam narodnu ili zabavnu muziku. Nije svaka spora i akustična pesma balada majku mu jebem, balade su one emotivne sa heartbroken tekstom, ova je daleko od toga. Tribal elemenata ima na jednoj pesmi albuma, ima koliko i na ovoj pesmi

čisto koliko da da malo začina.

 

A dobro si pomenuo Load i Roots u kontekstu sa Watainom i dao mi touche, za vreme Loada članovi Metallice su se ošišali, lakirali nokte, javno pričali kako se lože na Smashing Pupkins i Oasis, Lars i Kirk se krljali jezičinama, Maks ofarbao dredove u roze, jumpdafuckupovao i sekao se na Korn, dakle promenili su se u svakom smislu. Watain osim malih stilskih korekcija u muzici je ostao apsolutno isti bend kao u vreme Limb crucifix.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Watain osim malih stilskih korekcija u muzici je ostao apsolutno isti bend kao u vreme Limb crucifix.

 

Брате,немој ме погрешно разумети али ја мислим да си се зезао с овим тако да ћу ово схватити као шалу и зајебанцију ;)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne zezam se ni najmanje. Ista tematika, isti tekstovi, isti scenski nastup, ista postava, sa istim bendovima sviraju, isto pričaju u intervjuima, isti producent, muzika se malo promenila, i dalje ulazi u black metal ali to sam se već i ogradio.

Edited by Grobodan
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne upada nimalo, ti na koje sam ja mislio su likovi kao peder iz Liturgy ili religious holier than thou bendova, Nergal je šmeker i zajebant. Kako on može da bude hipster kad 20 godina guli ekstremni metal i zna i šta je wocap u pravcu i koji su mega kultovi?

U tom delu sam pričao o pojavi i izgledu, na to sam mislio pod hipsterajem. Odeća, tetke, brci, priključio se trendu.

 

kako to, majku mu jebem, u 90% slučajeva bendovi evoluiraju u muzički prihvatljivije i manje kompleksne forme kada postanu popularni? Zašto "They Rode On" nije snimljen 2005. godine? Zašto ti "vrhunski" bendovi ne naprave zaokret iz Inquisitors of Satan u Si Monumentum..., umesto u Load? Zato što su muzički loši i zato što se posle određene tačke u karijeri voze na imidžu i hajpu umesto na muzici.
Dobro pitanje koje se i ja često pitam ali mislim da je odgovor individualan, neko pussifikuje neko ne.

I meni se to pitanje tu i tada provuče. Jedna od mogućnosti je isticanje roka kreativnosti i kraj, posle toga se voze na hajpu i imidžu, kao što kaže Gojko. Druga, koja ume da bude povezana sa prvom, je pritisak izdavačkih kuća, a nekada i samonametnuta navika izbacivanja albuma (i nedovoljno visoki kriterijumi). Umetnost se stvara kada imaš inspiraciju i potrebu, a ne kada ti ugovor nalaže. U tom smislu, neko ima još toga u sebi, ali kada ga uhvate u mašinu - ništa od priče.

 

Grobe, daj primer muzičara koji su otišli u složenije i/ili intenzivnije izraze (pri ovom drugom ne mislim isključivo na agresivnost, moram to da naglasim, jer si upotrebio reč "pusifikacija" koja nikako ne obuhvata i jednostavno uprošćavanje forme koja je karakteristična za ovo o čemu pričamo), a da to nije samo, npr. tehničko izdrkavanje. DsO mi je odličan primer, ali sada ničeg drugog ne mogu da se setim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa, nije to argument, čitaš li šta pišem?

Za mene će da kažu da sam lep k'o lutka i da se lepo oblačim, šta drugo.

 

Nije loš primer, mada se grind često zasniva na previše tehnikalije bez duše, oni su pokazali da to može drugačije. Iako mi se sviđa poslednji album, mislim da je najveći hajp dobio zbog vokala, jer je - u odnosu na prethodni album - u pitanju ista muzika na malo bolji način, prirodno usavršavanje.

 

Opet, voleo bih da se setimo nekog skoka u ludilo koje je jednaku skoku većine u pitkije forme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ćemo iskreno, Monumental Possession je ok black metal album, meni čak i ne preterano zanimljiv. Što kažeš, ne znamo da li su bili popularni pre toga, a nešto mi to nije dovoljno dobro za ne znam kakav status.

 

Joj, kad izađe novi. :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čekaj, na koji period tu misliš kada je u pitanju vrhunac popularnosti pred promenu? Ono, to je poenta diskusije, a ne ko je samo hrabro zakoračio u nove vode. Zato i jesmo na Behemoth temi. Dovođenje novog glavnog kompozitora od kojeg ne znaš šta da očekuješ nekako ne ide u tu priču.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mayhem su stvorili ceo žanr pa je kod njih teško odrediti vrhunac popularnosti kad je ona uvek bila ogromna - još kad je DMDS izašao bend je bio glavna fora u svetu i uvek su privlačili dosta pažnje, ko god da je bivao glavni kompozitor

 

i isto su toliko puta imali priliku da rade nešto što će biti opšte mesto, zadovoljiti sve i na čemu će se lagodno voziti, a oni su umesto toga izdavali ludila svih vrsta, od GDOW do AOC

Share this post


Link to post
Share on other sites

O tome ti i pričam, zato mi se oni ne uklapaju u priču.

 

Oni više i nisu bend, što se mene tiče. Pravac zavisi samo od gitariste i donekle Atile i to mu dođe to. Tj. da nije bio Rune, ništa se od toga ne bi dogodilo, bio bi neki default gitarista koji bi kurac uradio u tom fazonu.

 

Ako kontaš moj ugao. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa zavisi kako gledaš, jer koliko god da jeste kreativni deo posla uvek na Atili i gitaristi, verujem da se one dve budale pitaju u celoj priči kad je generalni kurs u pitanju, i da uvek mora biti nekog konsenzusa šta će i kako da se radi.

 

tako da, sa njima kao konstantnim članovima i Atilom koji se već poodavno vratio, računam ja njih kao bend itekako

Share this post


Link to post
Share on other sites

U, to nikako da se ovi pitaju, pa baš sam onomad izvlačio delove intervjua kada smo se pitali o učešću u bendu. Nekro se bavi menadžmentom, Hellhammer lupa bubnjeve na sto strana i ne zna di tera. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pojma ti ga nemam, ja nisam stekao takav utisak iz odvojenih intervjua sa Atilom i Runeom.

 

Fazon, sve je mirisalo na to da ova dvojica jebu kevu sa konceptom i zamislima, ovaj odbubnja, a Nekro se zajebava po fejsu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...