Jump to content

Tema za basiste


Nurg

Recommended Posts

odes lijepo u sop pa sam uzmes.ako si bas toliko ljenguz,nazovi radnju,a ako nemas fiksni/neces da zoves/trosis i hoces bas sve za dz i sa neta onda zategni mitrosu mejl i pitaj za opcije dostave,maric ima fb stranu i uvijek neko bleji na tom fejsu pa mozes odmah da pitas,a ako nemas fejs e jebiga nemam pojma sta dalje,zategni i njima mejl.

 

mitros i maric drze danlop,nekad ima u miksu ali se ne bih oslanjao nizasta na njih (evo ja cekam neki dimarzio oko 2 mjeseca vec i ko zna kad i hoce li uopste bit',jos se kao znamo) sem ako bas ima na stanju u sopu.

 

sto se tice magneta,mnogo korisnija i jeftinija sprava za ton sada bi ti bio dobar eq,nego da das 200 i kusur evara na neke soapbare i prigodnu elektriku,koliko se sjecam to su klasicni stock soapbar hambakeri,u principu izbacaju sve frekvencije sto znaci da sa dobrim eq-om moze manje vise svaki ton da se namjesti (sam bridz za ostar definisan metal/hard rok klin ton,gnjecava lagano ovedrajvovana medjupozicija sa oba magneta na 50/50 i /ili u toj varijanti skupovana za slap,nek za basovite dab/pop linije za fingering...) sad mozda sama gitara nema neke srednje narocite,ali to rjesava eq.ja bih prije budzio hardver,na kraju dobijes mnogo svirljiviju i udobniju gitaru,plus meni ne bi bilo zao da je cimam koliko god,da je dobusujem,relikujem,tanjim vrat/previm drugi profil vrata ili sta god mi vec padne na pamet,nije pretjerano skupa i rijetka gitara da ti bude zao a dovoljno je okej osnova da moze od nje da se napravi nesto sto ti moze zavrsavati bar neki dio posla.

 

sto se tice konkretno magneta,koliko se sjecam to su neki soapbar hambakeri,oni su standardizovani tj svaki je manje vise istih dimenzija (35 i/ili 40 na cetvorozicanim,45 i/ili 50 na petozicanim...) sto znaci da bi trebao soapbar istih dimenzija bez problema da pase na tvoju gitaru,koji god da je prozivodjac.na kraju krajeva,uzmes lijepo lenjir/metar i sam izmjeris,svi proizvodjaci daju dimenzije njihovih magneta.iz mog iskustva sve 45tice sa kojima sam ja ima iskustva (stock schecter koji su u stvari korejski/kineski emg-ovi,emg oridjinal,seymour dunca,bartolini) su bile u milimetar indenticne.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Paja, tnx bro :pivopije: isprobaću tu kombinaciju, mada, ja već imam neki studijski mikrofon pristojnog kvaliteta, videću da li to mogu nekako da povežem s kompom. treba da uzmem negde onaj konvertor valjda...

 

Omiljeni moj fejkce

 

http://i.imgur.com/6H631w3.jpg :bigblue:

 

ne ozbiljno, hvala za savet. meni je samo bitno da kad navežbam neku deonicu, i kad posle par dana poželim ponovo to da odsviram mogu da se setim same melodije i ritma/tempa. e sad, ovo prvo mogu da zabeležim notama (ili pomoću tabova) ali za ovo drugo moram da preslušam materijal da bi mogao da se setim kako to sve ide.

 

fora je što se ja fokusiram isključivo na kreativni deo muziciranja dok me (grubo govoreći) stvari vezane za hardver i snimanje/reprodukovanje zvuka skoro uopšte neinteresuju... što je naravno veliki fejl.

 

ja koristim audio rekord na kojem bilo telefonu da koristim,nekad dok se setam ulicom ili u prevozu mi upadne neki rif ili melodija,odmah odmumlam u telefon,boli me kurac sto i kako me ljudi gledaju

 

hahahaha, znači nisam jedini koji to radi :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

nije bockanje majka u integrusu toliko lagan pos'o koliko mislis,pitanje je koji je majk,dal' mu treba fantomsko napajanje,kakva je integrusa,onda mora da se skine neki DAW ili bar taj audacity i sve to nasteluje kako treba itd.da sam na tvom mjestu gledao bih da se usipim za neki interfejs,konkretno tvoje potrebe (instrument i/ili jedan mikrofon) skoro svaki interfejs pa i oni najjeftiniji mogu da podmire,ako bas nemas/neces da das sledeca varijanta bi bio preamp,i alesis i behringer imaju jako solidna a jeftina rjesenja,a ako bas mora direkt u integrusu postoji varijanta da uopste ne moze (ako mikrofonu treba fantomsko napajanje).

 

ako ti treba samo goli instrument moze da se skocka sa integrusom i adapterom sa velike na malu bananu sasvim okej, da izbacis mikrofon iz sve price,a sta kako nema sanse da cu opet da pisem,pisao sam milion puta,potrazi po netu ili forumu sta kako.ako imas neku pedalu koja nije true bypass (boss,behringer...) moze da posluzi kao DI boks tj da se bodes sledecim rasporedom gitara - kabal - pedala - kabal - integrusa tj imaces bolje rezultate nego da se bodes direkt u integrusu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"... nego da se bodes direkt u integrusu." brate kako ovo zvuči :haha:

 

pazi, mikrofon koji imam je neki (pretpostavljam) no-name tj. na njemu samo piše "S professional microphone", relativno je težak i ima 3-pinski jack, stvarno ne znam da li mu treba dodatno napajanje, nisam ga do sada koristio ali mislim da ću ipak nabaviti neki interfejs tj. mikrofon koji ide direktno u komp jer stvarno nemam ni volje ni vremena da eksperimentišem (varijanta sa preamp-om npr.), kontam da će mi to za sada biti sasvim dovoljno a ako mi porastu apetiti onda ću videti nešto ozbiljnije.

 

jedno vreme sam čak razmišljao da zamenim ovaj električni bas za akustični da ne bi morao da brinem o pojačalu, kablovima i sl. ali imam osećaj da je tri puta teže svirati akustičnu verziju pa sam odustao od te ideje. a da, imam i nekoliko pedala (tj. ima ih moja sestra koja je svoj klavir 'preparirala' i povezivala na njih) pa mogu i tako onda da probam povežem, nisam ni znao da to tako može. hvala na savetu :)

 

btw. sinoć sa dva drugara pravio mali jam session

 

bas, ksilofon, usna harmonika i litar dunje

 

ajme avangarde

Share this post


Link to post
Share on other sites

koji bejs?ko zna dje ti je taj oglas sad.

 

Kendall:

 

ti shitaci no nejm kineski majkovi su garant dinamicki tj ne treba im nikakvo dodatno napajanje,ali opet treba ti XLR (to je taj tropinski dzek) na malu bananu,tesko ces bas takav adapter naci,ali bar takav kabal vrlo lako moze da se socini.ono sto je bitnije jeste da je mic ulaz u integrusi vec prilagodjen nivou signala koji daje takav majk,pa ti ne trebaju dodatna sokocala,mozes direkt da se bodes.ali i dalje mislim da ces bolje rezultate imati svakako ako se direkt bodes u line in na integrusi,dakle neki DAW (reaper je sasvim dovoljan) i amplitube 3 i asio4all i to je to.da,ako je bejs aktivan,ionako vec daje line nivo signala,to zaboravih da kazem.i da,nista taj majk ne radi bolje od istih tih kineskih skajp kurcica od majkova,sve je to isto govno,samo sto ovi odma imaju kabal sa malom bananom,ali ako ti je trip,ti koristi ovaj.

 

nista nije akusticni bejs tezi za svirku,ili ti godi vrat ili ne,kao i kod svih gitara,samo je lakse i za manje novca naci pristojan elektricni bejs nego akusticni,jer akusticni se ne prave i ne prodaju u srazmjeri kao elektricni.

 

cekaj,tvoja sestra koristi gitarske pedale za klavir/piano,ili mislis na one ekspresn pedale?ako su ekspresn mislim da ne moze da se iskoristi kao DI boks,morao bih da znam tacno o kojoj se pedali radi da bi mogao zasigurno da ti recem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

koji bejs?ko zna dje ti je taj oglas sad.

 

Pretposlednja stranica na Instrumenti na Berzi, hteo sam da quotujem, ali je ona vec quotovala sve sto je napisala u postu, pa ne moze xD

 

Squire Affinity P Bass

sa Di Marzio magnetima

polovan, u odličnom stanju,

žice su ok

uz bass idu ispravan kabl, kaiš i gigbag

fiksna cena 200evra

Beograd

064-0216615

 

http://i39.tinypic.com/anzltl.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebalo je da okacis stream :D

 

haha, ovo naše je više materijal za art televizuju :bigblue:

 

DAW (reaper je sasvim dovoljan) i amplitube 3 i asio4all

 

hvala ti za sva ova objašnjenja stvarno ali pošto sam ja n00b za muzički hardver je l' možeš samo konkretnije da mi kažeš šta tačno predstavljaju te tri komponente koje mi preporučuješ i gde je to eventualno najpovoljnije kupiti?

 

čak sam razmišljao da kupim i profi snimač zvuka kao npr. ovaj Zoom H4N model ali pošto košta oko 300 EUR to će morati malo da sačeka...

 

V67VdcP.jpg

 

što se tiče pedala, stvarno ne znam koji su tip ali znam samo da ih ima 10-ak komada i da su relativno male (veličine kao 2 pakle cigara) a pošto mi trenutno nisu tu ne mogu da ti kažem tačno koji su modeli u pitanju...

Share this post


Link to post
Share on other sites

DAW je skracenica za digital audio workstation,u prevodu softver za kompjuter preko kojeg snimas audio signal,samo sa vise opcija od obicnih editora tipa audiacity ili kako vec.preporucih reaper jer je mali,dosta lak za snalazenje i u sustini je free,a ako ti budu trebale sve njegove funkcije,moze lagano da se krekuje.

 

amplitube 3 je plagin za DAW,ima ga po torentima,preporucujem jer je najkompletnije rjesenje za bejs tj daje najvise emulacija pedala,pojacala,kabneta i majkova koji se tradicionalno koriste za bejs.ima jos raznoraznih,ali niko se nije bas nesto potrudio za bejs lise njih.

 

asio4all je free generalni ASIO drajver,u prevodu omogucava integrusama da u sklopu modernijeg kompjutera (mislim da je donja granica nekih 1 ili 2 ghz procesor) nemas raznorazne probleme,kasnjenje signala i slicne zajebavancije.

 

da rezimiram i pojednostavim:

 

bodes bas direkt u line in (idealno bi bilo kad bi bas bio sa aktivnom elektronikom,jer je izlazni signal takvog basa prilagodjen line in ulazu u racunar,ako nije moze i ovako ali je ulazni ton basa gubi pojedine frekvencije i jos stosta,u sustini moze da se upegla ali su rezultati slabiji),na kompjuteru se podesi da DAW snima ulazni signal sa line in ulaza,u DAW-u ubacis plagin sa kojim farbas taj signal i tako postizes priblizan ton kad bi koristio tu opremu koju taj plagin emulira i to sve mozes da slusas u realnom vremenu,sto bi se narodski reklo,da sviras na kompjuteru.

 

sve ovo je dzabaka,iziskuje malo guglanja,stelovanja,citanja menjuala ali sem sto ti ne treba ni centa (sem adaptera sa velike na malu bananu,ako nemas po kuci ili po kuci nemas varijante da napravis slican kabal) takodje mozes sve sam u svojok kuci da izvedes.takodje,ton je bolji nekoliko klasa nego sto bi izveo sa raznoraznim jeftinim majkovima,tim rucnim snimacima i slicnim zajebancijama.takodje,naknadno mozes da mijenjas farbe jer u sustini snimas cist ulazni signal,pa ako ti sjutra npr padne na pamet kako bi ta linija ispala kad bi joj nabacio neki filter ili neki drugi efekt,ne moras nanovo da sviras,samo nabacis novu farbu ili dostelujes postojecu.

 

sad mi padne na pamet,ako imas pojacalo,velike su sanse da na njemu imas "tuner out" ili slicnan izlaz,takodje to moze da se veze na line in u 90 posto slucajeva,u sustini najcesce pojacala imaju line izlazni signal,doduse najcesce klasicni line out sto je bedak jer je taj signal vec ofarban preampom sa pojacala,ali eto jos jedna opcija vise,npr takav signal posle mozes da bojis time based efektima i kabinet emulacijama...

 

sad bi ja mogao do sjutra,ali vise mi je muka od pisanja jednog te istog,vrijeme je vise da skockam jednu stiki temu za ove rabote,samo linkujem kad neko pita i boli me kurac.davno bi ja to odradio,nije neki posao,vise se ovako iscimam,nego mi je cim na ovom racunaru da ineblujem integrusu pa instaliram drajvere pa posle to da micem.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blagoje majstore hvala po stoti put :pivopije:

već sam bio tražio i čitao po netu oko tog povezivanja ali evo, iz tvog posta sam naučio više stvari nego za sat vremena guglanja :da:

 

mislim da ću već sutra uzeti sve to da povežem jer u suštini imam sve neophodne komponente.

e da, bas ima aktivnu elektroniku tako da mislim da bi sve trebalo da bude bez problema.

 

nego, ovaj italijan je fenomenalan. imao je još videa (sve do nivoa 32) ali ih je obrisao (ili ja ne mogu da ih nađem).

u svakom slučaju, nebitno, i ovih 7 nivoa je i više nego dovoljno:

 

http://www.youtube.com/watch?v=s7Sl8is8Huo

 

fuck :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

super je ispalo

 

zajebah se,nisu hamovi vec J magneti,ja bi to pod hitno mijenjao ako sviras trzalicom.ono sto je dobro da dimarzio pravi super J magnete i nisu puno skupi

 

ako sviras prrstima,dobar eq i kompresor i boli te kurac

Share this post


Link to post
Share on other sites

moj najdobronamjerniji savjet: ocepi se za stainless steel rotosound.evo i maric po stare dane krenuo da valja danlop budjave setove.ako bas nemas kupi najjeftiniji d adario i ne nadaj se puno.sve ostalo je bacen novac nazalost.

Edited by BLAGOJE

Share this post


Link to post
Share on other sites

takodje moram da kupim i novu civiju posto mi je jedna vrisnula.

sad treba naci takvu istu.

 

sta mislis ti blagi kakve su mi sanse da nadjem tako nesto

(jbg iz Kikinde sam pa nemam ni jednu prodavnicu muzicke opreme u blizini tako da stvarno nem pojma)

293er6s.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

jebem li ga,nekad je music trade drzao warwick i framus oba smjera na komad,sad nemam pojma,maric drzi allguitarparts.com-omove,nemas druge nego za telefon,premjeris svoju i trazis.nebi meni blo zao da dobudzim kakvu god da nadjem,samo da radi,a radice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aj me neko uputi gde da kupim najjeftiniji moguci gigbag za bass gitaru (petozicanu, 35'', ako se kojim nesrecnim slucajem razlikuju u sirinu i duzinu, pa da mi naplate i to, nemam blagog pojma), sve sto sam nasao na kupujem-prodajem je u Nisu.

Edited by Demon Seed

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...