Jump to content

Portieru

Iskreni članovi
  • Posts

    8
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Portieru

  1. Novi album Mizara Jedna od najcenjenijih makedonskih grupa posle duge pauze ponovo je na sceni. Domaća publika imala je prilike da čuje Mizar leta 2003. godine kada su zablistali na festivalu Exit, a upravo je u naše muzičke prodavnice stigao njihov povratnički CD Terrible beauty is born – Kobna ubavina (Dallas Records). Snimili su ga u postavi Gorazd Čapovski (gitara), Goran Trajkoski (vokal), Ilija Stojanovski (bas), Vladimir Kaevski (klavijature) i Žarko Serafimovski (bubnjevi). U novim pesmama oni prepliću sopstvena muzička iskustva sa etno uticajima koji su bili dominatni u sastavima Anastazija i Kismet, nastalim po prestanku rada originalnog Mizara. Na novom disku pevaju na makedonskom i engleskom, citiraju The Doors, a svom minulom radu su se naklonili kroz ponovoljenu obradu makedonske tradicionalne pesme 1762 i jednog od svojih prvih snimaka Gradot e nem. -------------------------------------------- Inače, da javim svima koji su se interesovali za rane snimke Mizara, pitao sam čoveka od koga sam ih svojevremeno dobio, i na žalost nema ih ni on...
  2. Radi se o reprintu u CD izdanju prvog albuma, koji se pojavio na tržištu Makedonije 2003. g. Bonus pesme su: 1. Slabjani - demo 1988. (veoma kvalitetna stvar po meni) 2. Dožd po doždot - demo 1988. 3. Doždot - uživo 1990. 4. Gradot e nem - demo 1988. Inače, meni je Istekuvam njihova najbolja stvar.
  3. Svojevremeno, 1987. g., Gwydion mi je snimio CD sa tadašnjom kompletnom makedonskom alternativnom demo scenom (u to vreme). Koliko se sećam, tamo je bilo snimaka Padot na Vizantija, Arhangel, Aporea, Mizar... Kasnije sam iste godine čuo ploču sa subotičkog festivala sa koncertnom verzijom Gradot e Nem, i samo na osnovu te stvari naručio sam ploču i slušao intenzivno Mizar, naročito kada sam nabavio prvi album 1988. g.. Kada se pojavio Svjat Dreams doživeo sam neverovatno razočarenje tadašnjom aktuelnom političkom situacijom koju su i oni preuzeli... Naravno, nastavio sam da slušam prethodni album... Pre godinu dana bio sam u Skopju i našao sam originalni CD prvog albuma, sa nekim raritetnim dodacima. Tada sam uzeo i CD prvog albuma Arhangela, a naravno, nisam našao Padot na Vizantija. Veoma mi je drago da ovde čitam tako pozitivna mišljenja od osoba koje su nedavno prvi put čuli ovu grupu.
  4. Mislim da to ima veze sa imenom foruma - Generalno, osobe koje ovde dolaze prevestveno zbog Goth muzike nemaju naročit problem sa slušanjem Industrial-a. Obrnuto baš ne važi. Naravno, generalizovano posmatrano, ne pojedinačno.
  5. Mislim da tu ima mnogo više socijalne psihologije, a još više psihologije pojedinca. Mislim da je takva situacija u većini muzičkih pravaca u poslednjih 30 g.
  6. Dobro, da razjasnim šta sam sve hteo da kažem, nisam želeo da mi post bude kilometarski. - Spomenuo sam "prave" predstavnike nekih subkultura zato što znam veliki broj njih iz sopstvenog grada za koje se vremenom ispostavilo da se valjaju marginama društva kao alkoholičari, narkomani, sa psihičkim problemima, na radnim mestima koja sigurno nisu priželjkivali... Oni koji su ostali u istom tripu, jdnostavno su nazadovali (ovde mislim i na neke članove ili čitave muzičke grupe). To vam je ona priča iz USA filmova o "kralju" i "kraljici" mature - šta se sa njima dešava posle više godina... - Pesma "Smell Like a Teen Spirit" je uspela ući u mainstream (preko MTV-a) iako po default-u nema nikakve veze sa istim. To je veoma važan događaj (npr. kao i priča o grupi U2), sa aspekta da prirodno nekomercijalna muzika može dopreti do velikog broja osoba. Mislim da raznovrsnost i kvalitet goth muzike (naravno, samo u segmentima) može dovesti do sličnog ("Axe") efekta Naravno, ovako nešto smeta onom delu goth poštovalaca/populacije koji ne shvataju značenje pojave mainstream-a i komercijalizacije. Zato sam spomenuo nivoe komunikacije pri kojima, popularno rečeno "ostaješ svoj", ali te "svet razume". Ono što Beli Tigar piše je priča koja se odnosi na tematiku thread-a Goth Look, jer look nije glavno obeležje subkulture. To je ona čuvena pojava da mali procenat osoba shvata da se bavi samo pakovanjem (formom), a ne sadržinom. Zato sam i spomenuo pitanje filozofije goth subkulture, jer se njome eventualno određuje sadržaj. Kao što rekoh, ne mislim da ga baš puno ima ovde, na žalost. Priča o zaradi - svi bi voleli puno para, a da rade ono što vole. U tome i jeste štos - "pričaj (pevaj, slikaj...) da te svet razume", ali u fazonu onoga kako hoćeš i šta hoćeš. To ne znači pevati narodnjake da bi zaradio, nego budi svoj i zaradi toliko... Ali... koliko takvih znate...?
  7. Stvarno mi prija da čitam ovakve thread-ove Oni koje ovakva tematika smara, zašto je čitaju...? Da li je neko pravi Goth, ili ne? - Imam pitanje, da li su i bivši darkeri sa kraja 80.-ih goth? - Interesantno je raspitati se o tome šta se u međuvremenu desilo sa "pravim" darkerima, punkerima, metalcima i sl., koji su bili ufurani u tu priču pre više od 10 -15 g. Priča o inspiraciji, smirivanju isl. na grobljima je izgleda cool. - Pitanje: Da li je cool doživeti slične osećaje i "dodir muze" npr. na pecanju? Oni koji su to probali, verovatno znaju blagodeti istog. Priče o osrednjosti... Meni se goth muzika upravo dopala zbog toga što sam u njoj u poslednjih nekoliko godina video retki muzički pravac sa dosta inventivnosti, interesantnih melodija, interesantne atmosfere... Ali sa aspekta priče o Goth podkulturi, nisam siguran da ovde vidim neku ozbiljniju filozofiju koja bi mogla da stvori uticajan trend... Ili ko su lideri mišljenja (opinion leaders) koji bi tako nešto učinili? Sve se svodi po meni na priču o formi ispred suštine... Naravno, to ne znači da se ne može desiti neki novi Curt Cobain koji će okrenuti priču u ovom nadasve interesantnom muzičkom pravcu. Ovde leži i odgovor onima koji i dalje ne shvataju da u 1 x 10 na -12% slučajeva alternativa ne znači beg u osrednjost koja je cool (Salieri Vs. Mocart). Ili drugim rečima, komercijalna muzika (ali i umetnost u širem smislu) znači uspešnu komunikaciju sa širim auditorijumom. Pitanje je samo na kom nivou komunikacije Verujte mi, pričao sam dosta na ovu temu sa predstavnicima alternativnih umetničkih pravaca i do sada nisam čuo odgovor da neko neće da zaradi više para od onoga što radi na umetničkom planu. Kako to?
  8. Eto, čuo sam juče na 202-ci o ovom sajtu, došao na ovu temu, i ugledah mog dobrog i starog prijatelja Gwydiona Naravno, kada je forum gothic, a još pride tema moja izuzetno omiljena grupa, koja mi je bila jedna od top 3 tamo osamdesetih. Gada se već piše o Siouxie, meni je već dugo vremena njihova najbolja pesma "Overground", verzija sa Peel Sessions mini albuma. Znaće Gwydion o kome se radi kada kažem da sam mu dao ovaj CD da snimi
×
×
  • Create New...