Jump to content

0gravity

Članovi
 • Posts

  4
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Location
  Over the Wall

Profile Fields

 • Gender
  Male

0gravity's Achievements

Anonimus of Metal

Anonimus of Metal (1/6)

1

Reputation

 1. Ma ima ovog i kod nas, tipa Indira Radić i Alen Islamović sve to pod Grand naljepnicom, samo nije brate ovako krkanski i seljački ko što je ovo. Vidi se da su 90te kod Albanaca bile burne, samo sto se oni i zadržali tamo, muzički. Elita 5 je iz Tetova, Makedonija dok je ova ženska s Kosova. Na Metal Archives sam našao da postoji samo 7 zavedenih bendova iz Albanije dok nije tu naveden isto Alboys njihov najslavnij metal bend, osnovan od 5 albanskih studenata u Rimu. Čisto radi usporedbe Srbija ima 302 zavedena benda i Metal Archives ne priznaje Kosovo, znači i albanski bendovi s Kosova, BiH ima 92 benda, naravno nekih nema poput Aesthetic Empathya, ovdje imamo sličan slučaj ko i sa kosovskim bendovima, Hrvatska ih ima 316 zavedenih, a nisam našao jedan Omega Lithium što znači da ih ima puno više, Crna Gora ih ima 6 zavednih i čisto sumnjam da ih u CG i postoji više, a u Sloveniji ima 212 zavedenih bendova u Metal Archivesu i oni su vjerovanto šampioni da na tako malom teritoriju imaju toliko bendova. I jedna trivijalna informacija, ako je ovo stvarno snimljeno 96. ova Avelina je onda maloljetna na ovom videu jer piše da je rođena u Prištini 1979.
 2. Znam da nije ex-Yugoslavia, ali s obzirom da sam često čuo za bendove iz Rumije, Mađarske i Bugarske, Grčke, godinama sam vjerovao da u Albaniji ne postoji metal, kasnije sam se malo zarovio i otkrio ovo:
 3. Ma ovako to za RS bendove je baš zanimljiva situacija, neki se deklarišu kao pripadnici RS scene što bi značilo da su dio srpske scene, neki se deklarišu kao bosanski (Perishment), a neki i jedno i drugo. Meni je lično svejedeno, bitno je da se ruka, metal je iznad nacija. Ja mislim da scene dobro sarađuju. Evo npr. u Sarajevu rijetko prođe i jedan svirka da ne svira bend iz BiH ili Srbije, a da ne govorim o festivalima. Jedan od najboljih primjera saradnje je bila svirka Smak Svijeta koja je održana u decembru u Banja Luci kada je bio onaj famozni hype oko smaka svijeta, onda je Smak Svijeta održan i u Sarajevu. Ipak daleko su opet kažem bendovi iz BiH od Srbije i Hrvatske, ali je u ekspanziji scena. Runner svaka cast, za komentar o NN-u i SS-u. Scene dobro sarađuju, a u Bosni kao neki Laibach bio došao bend SCH samo on nije se dovoljno ispromovisao kao takav. U Crnoj Gori sam zaboravio na KK Street Bangerse, ali strasan mi je i Concrete Sun iz Srbije koje sam zaboravio reci. Koji je bend najvise postigao od svih u regiji?
 4. Evo novajlija sam na forumu, pa me je zanimalo koliko pratite metal scene zemalja ex-YU, koji su vam najdraži bendovi, da li scene dobro sarađuju i te stvari. Mislim da je to potrebna tema, poprilično. Evo ja cu da zapocnem, od sjevera: Slovenija je sigurno najviše odmakla, to vjerovatno dokazuje i MetalDays i silni koncerti koje imaju tamo. Sviđa mi se bend LastDayHere, ali i Dickless Tracy i u svemu tome Laibach nekako se mora navesti jer je uticao dosta definitivno. U Hrvatskoj je situacija je solidna, ima gomila dobrih bendova, ali ja mislim da su Omega Lithium i Cold Snap daleko najbolje rezultate ostvarili, a meni lično je najbolji Inciter. Hrvatska ima dobrih koncerata i naravno Burning Sea, Srbija je tu negdje rame uz rame s Hrvatskom, samo što je velika prednost metropola kao što je to Beograd i tamo sam odlazio na koncerte i odlični su uslovi, a Belgrade Calling i ovako dosta lokalnih festivala uljepšavaju sliku. Najdraži bend Alitor, Kuga i kultni Bombarder. U BiH scena je u ekspanziji zadnjih nekoliko godina, scena se solidna povezala koliko vidim. Ipak tri metal centra su Sarajevo, Banja Luka i Tuzla. I u svakom od ta tri grada ima zaista bendova iz svakakvih žanrova. Dobra stvar je da ima ovako festivala entuzijastičkih mada je malo publike. Najbolji bendovi po meni lično su nekadašnji Neon Knights (i njihov gitarista Emir Hot kao solo umjetnik), Aesthetic Empathy, HellRide, Tanker, Hetrem i Ormus. Od festivala SMF I ljetni SMF, Scream Fest Ljubuški, u Banja Luci DemoFest uvijek ima nekih metal bendova. Crna Gora je tanka i znam samo za black metal Zaimus, osim komercijalnih koncerata po Budvi, koliko znam tamo je od metla bendova smao nastupila Arkona. Makedonija ima solidnu scenu, samo manje slušam njihove bednove. Inače, Makedonija je možda u ex-Yu imala i najbolju ovako nekomercijalnu rock scenu od kojeg bi izdvojio Mizar koji je predobar bend. Mada nisam pretjerano oduševljen ovom njihovom simbiozom sa horom Harmosini. Eto, sada vi, da čujem preporuke
×
×
 • Create New...