Jump to content

2012.12.04. *Хала спортова, Нови Београд* The Cranberries


Јарослав

Recommended Posts

Ирски поп рок бенд THE CRANBERRIES вратио се на светску музичку сцену великом турнејом у оквиру које ће по прву пут наступити и у Београду, 4. децембра у Комбанк Арени. Улазнице по промотивним ценама биће у продаји од данас, уторка, 22. маја од2500, 2900 и 3500 динара.

Улазнице по промотивним ценама биће у продаји до 15. септембра и могу се купити на следећим продајним местима: Комбанк Арена, Билет центар Београда, Евентим продајна места, „Ушће" Шопинг центар. Интернет продаја на: http://www.kombankarena.com/, http://www.eventim.rs/

 

 

 

Комбинујући мелодије гитарског индие попа са звучном текстуром касних 80.-тих уз додавање келтског прелива, Cranberries је постала једна од најуспешнијих група раних 90.-тих. Предвођена певачицом Долорес О'Риордан чији је продорно моћан глас главно обележје групе, Cranberries избија на врх музичке сцене баладом "Linger" 1993. године. Деби албум "Everybody Else is Doing It, So Why Can't We?" наставља међународни успех песме "Linger" а и наредни, "No need to Argue" из 1994. године разбија рекорде продаје у више милиона копија и избацује више хитова.

Cranberries jе до сада продао преко 15 милиона примерака само у Америци. Четири албума нашли су се међу топ 20 на Биллбордовој листи најбољих 200 албума свих времена (Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?; No Need to Argue; To the Faithful Departed i Bury the Hatchet) као и осам песама међу топ 20 ("Linger", "Dreams", "Zombie", "Ode to My Family", "Ridiculous Thoughts", "Salvation", "Free to Decide" I "Promises").

После шестогодишње паузе, бенд се враћа на музичку сцену објављивањем шестог албума"Roses" у фебруару ове године и поласком на светску турнеју у оквиру које ће наступити и у Комбанк Арени, 4. децембра.

Cranberries су настали у Ирској, граду Limericku, 1989. године. Браћа Hogan, гитариста Noel Hogan и басиста Mike Hogan и бубњар Fergal Lawler, основали су бенд а затим објављују конкурс за композитора и текстописца на који се пријављује певачица Dolores O'Riordan са грубом верзијом песме "Linger". Убрзо снимају демо и продају га широм Ирске. После продатих 300 копија, смишљају себи назив Cranberries и шаљу демо са раним верзијама песама "Linger" и "Dreams" издавачким компанијама широм Велике Британије.

Деби албум излази у пролеће 1993. године који предводи сингл "Dreams". Ни албум ни сингл нису одмах постигли успех. На лето и јесен крећу на америчку турнеју као предгрупе бендовима Suede и The The. Одлични живи наступи доводе их до MTV-a где песма "Linger" добија велику ротацију. До краја године, сингл постаје прави хит. Улази међу топ 10 америчких листа а албум достиже двоструко платинасти тираж. Почетком 1994. пробијају се и на британске листе а до лета избија на прво место.

Исте године на јесен, објављују други албум "No Need to Argue" који долази на шесту позицију америчких листа и остварује још већу продају од претходног. До краја године достиже троструко платинасти тираж избацујући број један рок хит "Zombie" као и песму"Ode to My Family".

На трећем албуму "To the Faithful Departed" сарађују са продуцентом Aerosmitha, Bruce Fairbairnom. Као резултат излази доста јачи и више роцком орјентисан албум. До пролећа 1996. године, албум долази до шесте позиције топ листа али први сингл "Salvation" избија на прво место листе Модерн Рокс. Током јесени 1996. године, бенд отказује аустралијску и европску турнеју изазивајући гласине да ће Долорес О'Риордан кренути са соло каријером.

Четврти студијски албум "Bury the Hatchet" објављују 1999. године а први сингл "Prommises" биће и једини са овог албума који је избачен на америчко тржиште. Албум је дошао до 7 позиције у Британији и 13 на америчкој листи где је остварио златни тираж.

У априлу 1999. крећу на светску турнеју која је трајала до јула 2000. Ово је била највећа и најуспешнија њихова турнеја у каријери.

У октобру 2001. излази албум "Wake up and Smell the Coffee" а следеће године и албум са највећим хитовима "Stars - The Best of 1992.- 2002."

У септембру 2003. Cranberries објављује да ће се на неко време, посветити индивидуалним каријерама.

Dolores O'Riordan ради самостално на бројним музичким пројектима пре објављивања соло албума "Are you Listening?" 2007. а затим и "No Baggage" 2009. године.

Поново се уједињују у јануару 2009. како би прославили Долоресино добијање титуле почасног покровитеља на "University Philosophical Society" на чувеном Trinity Collegeu у Даблину.

Последњи албум "Roses" снимају у Торонту у априлу и мају прошле године са продуцентом Stephenom Streetom са којим су сарађивали на првом, другом и петом албуму.

Edited by Јарослав

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Obaveštavamo vas da će koncert grupe THE CRANBERRIES zakazan za 4. decembar u Kombank Areni, biti premešten u Halu Sportova na Novom Beogradu.

 

Do promene mesta održavanja dolazi zbog održavanja Evropskog prvenstva u rukometu za žene koje je povereno našoj zemlji a koje će se od 4. do 16. decembra održavati u Kombank Areni.

 

Kupljene ulaznice za koncert grupe THE CRANBERRIES važiće i za Halu Sportova.

 

 

Jare će se obradovati. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...