Jump to content

Frater_HPK

Iskreni članovi
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

Frater_HPK's Achievements

Anonimus of Metal

Anonimus of Metal (1/6)

0

Reputation

  1. Izvini, ali kako ti znas u kojem ja to smislu predstavljam kada ga nisi citao? Bas bih voleo da me uputis na neki "templarski" izvor o Svetom Avgustinu? Cisto da i tako nesto procitam posto se do sada sa tim nisam sreo. Hvala unapred. Ponovicu ti da to nije "moja volja" nego "Visa Volja". Dakle moja volja tu nije bitna, bitno je ono sto je plan Univerzuma za mene. To je prvi cilj Thelemita - spoznati zasto je na planeti i sta treba da radi, svidelo mu se to ili ne. Nadam se da sam sad bio dovoljno jasan i precizan.
  2. Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Ja zapravo ovde nisam nista ni bio rekao. Cini mi se da ti polemises nesto sa necim sto mislis da bih ja mogao reci. Pri tome mislim, uz duzno postovanje, da uopste ne poznajes materiju. Ponovicu, "cini sto ti volja" prvi je rekao Sveti Avgustin, jedan od crkvenih otaca koje priznaju i katolicka i pravoslavna crkva. Cini sto ti volja nije samovolja. Naprotiv, To znaci da se spozna Visa Volja. Covek nije centar Univerzuma, vec je neko ko odozdo gleda na gore. Prvi nas cilj je spoznaja Svetog Andjela Cuvara. To ucvrscuje nase znanje 'one Volje odozgo". Volja, u tom smislu, je nasa "duznost" koja dolazi od Univerzuma, Boga, Apsoluta ... nazovi kako god hoces. Umesto samovolje Volja je potpuno ogranicenje koje iziskuje da se povinujemo samo i iskljucivo Bozijoj Volji. Kako vidis tu nema nimalo gordosti. U tom smislu Thelema je post-hriscanska, post-budisticka. i post-hinduisticka. A i daje sasvim lepu tehnologiju za duhovno postignuce i "spas". Otkud sad prvobitni greh? Ja licno ne verujem u tako nesto. Moje licno iskustvo, nevezano za OTO, nije potvrdilo da tako nesto postoji. Znam da si ti citao drugacije, ali ima nesto i u praksi. Love is the law, love under will HPK
  3. Jai Ganesh Om Gan Ganpate Namah Deve poput Ganeshr su fascinantne i ni jedna Hindu pudja ne moze da pocne bez odavanja postovanja Ganeshi. Sto se tice sistema koliko ja znam u svetu ima preko milijardu hindusa racunajuci i one koji ne zive u Indiji. Hinduizam je u nekim segmentima ostao autentican i onakav kakav je bio pre par hiljada godina, kako onda kao sistem moze biti mrtav?
  4. Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Malo je besmisleno kada se tekst prebacim a ono na sta je replicirano se izbrise. Gubi se sustina i povod. Pisem Volja, a ne volja. Termin Thelema (Volja), se srece u Novom Zavetu. Konkretno Isusov govor gde on kaze "neka bude Volja tvoja a ne moja". Tu koristi rec Thelema. A cini sto ti volja prvi je rekao Sveti Avgustin. Dakle ako neko zeli da ovo sto ja sad kazem proglasi satabistickim onda neka to uradi slobodno. Ali time tom etiketom obelezava i samog Isusa. Naglasak je na tome da neko sledi Volju, a tro je nesto sto nije njegova lsamovolja, vec se otkriva i predstavlja ono sto mu je Univerzum zacrtao da mu je "duznost". To je onda "visa Volja". Thelema nije pocela kao hriscanska, ona jebila i ostala post hriscanska ako cemo iskreno. Termin Brat koristim kako ja hocu i to je upotreba koju mi koristimo vec stotinama godina racunajuci i nase masonsko i rozenkrojcersko poreklo. Love is the law, love under will HPK
  5. Zar Bog u jednom momentu i nije postao covek? Covek ne koristi Volju jer je ne zna. Volja o kojoj govorimo u Thelemi je "Volja odozgo" Ne covekova volja, vec "Bozija". Kakve katolicke frakcije?
  6. Nice je javno objavio prva tri dela Zaratustre, ali nije zeleo da se cetvrti deo objavi do 2001. godine kada je verovao da c ecovecanstvo biti procisceno velikim ratovima i biti sposobno da je shvati kako treba. Izgleda da je bio u pravu.
  7. Nekoliko kompletnih knjiga o budizmu, naravno prevedenih, mogu se naci na adresi: http://www.geocities.com/budizam/
  8. Trenutno citam: Heroj sa hiljadu lica - Dzozef Kembel
  9. Imas neki domaci Wicca forum ali sam zavoravio adresu.
  10. Znas kako se kaze; "pobednici pisu istoriju". Ako ces sve da verujes Konstantinu Porfirogenitu koji je prvi rekao da ime Srbi dolazi od serv (sluga) onda veruj. Ipak procitaj Istoriju srpske drzavnosti od Blagojevica i Medakovicca i videces da Srbi nisu bili tako jadni i bedni pre primanja hriscanstva. Po toj knjizi prvi oblik srpske drzave se zvao Paganija i prostirao se duz morske obale izmedju usca Neretve i Cetine. Svako dobro ...
  11. Ma da, bas celih 25000 godina. Gerald Gardner je uoblicio Wiccu pre 50-60 godina ako cemo iskreno.
  12. Definitivno netacno, sem ako se ne uracunaju i svi Indusi i svi Kinezi (kao Taoisti). Ali Kinezi su uglavnom ateisti pa ta racunica bas i ne stoji. Wicca jeste religija u ekspanziji, ali to je jos uvek spor rast da bi mogli da govorimo o nekoj vecoj cifri. Ono sto je mnogo verovatnije je da ce rasti evangelizam koji je u Americi i doveo Busha na vlast.
×
×
  • Create New...