Jump to content

Sapienti Sat

Iskreni članovi
  • Posts

    6
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Sapienti Sat

  1. Ja sam, zaboravih da se identifikujem. Nije živo od momenta kada je ubrano da bude podloga za set. Organski jeste, prirodno jeste, ali živo nije, osim života koji mu daješ posvećenjem, kao magijskom konstruktu. "Jedite, jer ovo je Telo moje; pijte, jer ovo je Krv moja". U pričestima, nije bitno da li je hleb hostija kakvu daju katolici, običan beli, integralni ili ražani hleb, niti da li je vino francusko, oporo, živahno ili je pak ona ogavna Ždrepčeva krv - bitan je proces. Isto se može reći za runski set, da li je drvo lakirano, jasenovo, leskovo, blotovano ili nije... potpuno marginalno. Ti si svoju žrtvu napravila, ili je nisi napravila. Ako jesi, ništa drugo nije bitno. Ako nisi... pa opet nije bitno. A žrtva najmanje ima veze sa parčetom drveta koje si izabrala da predstavlja Apsolut. Ha-hm, pažnja ovde. Ti izgleda funkcionalnost porediš sa čistim izrabljivanjem. A opet, verujem da u svakodnevnom životu praviš izbore koji su funkcionalni - kad sviraš, tražiš harmoniju, kada tražiš partnere, tražiš nekoga ko će te ispuniti, a samim tim što si Asatruar izražavaš pasivan stav da ti to više odgovara, ili te više privlači, ili ti bolje leži ili si jednostavno predodređena (precrtaj nepotrebno ) za taj život a ne, na primer, kao tantrik, komunista ili diskordijanka. Da li su to odnosi u kojima samo uzimaš, uzimaš i uzimaš, ili postoji nešto što daješ zauzvrat? I dalje, da li misliš da si jedina koja tako funkcioniše? Operativan = validan, autentičan i svrsishodan. Kad tako postaviš stvari, naravno da je bitno da stvari "rade" - da imaju koncept, funkciju, operativna svojstva i svoje mesto u svetu. Radi i Armanen Futhark, provereno - ali ŠTA to radi? I da li je ta vrsta rada ono što je tebi i meni potrebno?Duhovni napredak neizvodljiv bez te vrste funkcionalnosti. Svetost...? Šta znam. Stvari koje su meni svete nije tako lako "uvrediti", ili nepoštovati. Možeš da izdaš stvari koje smatraš svetim, ali to nije simbolički čin, i to se ne radi pukim zbijanjem šala ili zapostavljanja forme i rituala. Kao što 'rišćani imaju običaj da kažu "preljuba se čini u srcu, ne u krevetu". Mislim da najbližu definiciju ovog stava daje, ironično, Knjiga Zakona: II-59. Beware therefore! Love all, lest perchance is a King concealed! Say you so? Fool! If he be a King, thou canst not hurt him. Runama je svejedno. Ti si ta kojoj je to bitno, i sveto, i to je lepo. Ali ne očekuj od nas ostalih da padamo na dupe zbog toga.
  2. Ulfinn, beše li? Gde ti vidiš nepoštovanje Runa? Ustvari, možda je bolje da pitam, kako se Rune uopšte "poštuju", osim što ćeš ih pisati velikim slovom? Rune nisu Bogovi. Uzmi to u obzir kad pričaš o površnosti pristupa, ti prva neke osnovne stvari nisi razgraničila kada se sablažnjavaš na lakiranje setova jer, zaboga, energija ne može da teče. I mešaš svoje religijske sentimente, jer si od Runa sebi napravila ličnu religiju, sa operativnim magijskim sistemom koji jeste. Da bi neko (uspešno) radio sa Runama ne mora biti asatruar, da prihvati Bogove i tradiciju, i da im se zakune na vernost i odanost vo vjek i vjekova do Ragnaroka a i šire ako treba; dovoljno je da razume paradigmatski okvir koji ta tradicija nameće, da bi znao kako da ih interpretira. Razumeti i usvojiti su dve odvojene kategorije.
  3. A ketamin? Ono jeste da je anestetik za macke, ali sta sad, pokrece disocijaciju. Ili salvia divinorum, to mozes mnogo lakse da nadjes od pejotla...
  4. Da obavestim one koje bi moglo da interesuje, pusten je u rad sajt Haotika. Najveci deo se bavi Runama i magijom haosa, ali ima svega i svacega pored. http://www.haotika.com Reyn Til Runa!
  5. Pa dodjavola, te papirne rune su ti za divinaciju, a sa spellove ih crtas sama. A knjiga jeste shit, pocev od opisa Runa (lose) do saveta za divinaciju (katastrofalno) Ili se naruciti preko IPS-a, ako se dobro secam. Jan Fries i Edred Thorsson su kewl.
  6. Jan Fries - "Helrunar", "Seidways". Ni "Visual Magick" nije los, ali nije bas o Runama.
×
×
  • Create New...