Jump to content

Lutke


VoivodBG

Recommended Posts

LUTKE su nastale 1987 godine u Beogradu kao plod druženja tada srednjoškolaca Nenada Jovanovića, Dejana Radovanovića, Zlatka Šehića i Zorana Akovića, sa idejom da se pokuša oživeti zvuk nekih davno zaboravljenih vremena.

 

Pod jakim uticajem bandova iz 60`ih godina, power popa, punk rocka, new wavea, mod kulture I novih gibanja u britanskoj muzici, band počinje da pravi prve korake na domaćoj sceni. Krajem '89 LUTKE počinju iz početka, kao i mnogo puta pre i posle.

 

U grupi su tada bili Nenad Jovanović - vokal i gitara, Dejan Radovanović - gitare, Dejan Stanišić - bas i Srdjan Višnjić - bubanj. Ova postava se manje - više najduže zadržala.

 

Nenad Jovanović je bio taj koji je većinom pisao stvari za band i bio glavna kreativna poluga u LUTKAMA. Veliki doprinos davao je i Dejan Stanišić.

 

U tom periodu se snimaju demo snimci, svira se po klubovima i pojavljuje se po medijima. Od 90 do 93 su prve zapaženije svirke Brzi bendovi srbije, SKC, DOM OMLADINE, KST... 1995 godine bend dobija ponudu da snima album za tada novu etiketu LVO Records.

 

Postava u sastavu Jovanović, Radovanović, Stanišić i Vladan Nojković snima album 'MODERAN SVET' u Novom Sadu u studiju DO RE MI. Produkciju su potpisali članovi benda i Peđa Pejić i Stamena, vlasnici studija. Sa albuma su se izdvojila tri singla i to Ke Putana, Moderan svet i Znam da je kraj.

 

1997 su grupi pristupili Maja Mladenović – orgulje i Đuro Kojić GEORGE - gitare i violine. Usledio je ugovor sa B-92. Album "POLYESTER" je sniman '98 u studiju MUSIC FACTORY u produkciji Đorđa Petrovića, jednog od naših najboljih producenata.(Idoli, Katarina II, U Škripcu…)

 

Kao najveći hit sa tog albuma je postala pesma Sjaj u dobroj tradiciji Motown zvuka. Za tu pesmu je uradjen i spot, kao i za pesmu Novi dan. Na albumu se našao i skriveni koncertno- radijski favorit – Smešak kobnog jutra, koji se pojavio na kompilaciji najvećih hitova domaćih bandova iz 90`ih u produkciji B-92.

 

Najzad posle 8 godina LUTKE se ponovo oglašavaju novim albumom "FONTANELA" 2007 godina. Sem Nenada Jovanovića i Georgea Kojića novi članovi su - Drago Senić koji svira bas gitaru (ex Qurve, Petar Pan, Komandosi) i prateće vokale i Mladen Pajević koji je na bubnju.

 

Inače Pajević je jedan od doajena Bgd novog talasa. Svirao je u Radničkoj kontroli, Radost Evrope, Šine, Robna Kuća....Album je odisao zvukom nekih prošlih vremena, ali dobio je vrlo povoljne kritike u medijima. N.L.O. i youtube himna “Nisi sam” su bile najslušanije pesme sa tog albuma, ujedno su uradjeni i spotovi za obe pesme.

 

Krajem 2010 je počeo rad na novom albumu ‘SPIRALNI SNOVI’. Sniman je u studiju Underground pod producenskom palicom Marka Jovanovića. I ovaj put, Lutke su ostali verni svom prepoznatljivom zvuku, pojačani duvačkom sekcijom I gudačima.

 

Kao prvi singl se pojavila pesma “Beograd gori”.

 

U mednjuvremenu Lutke su imale prvi izlet van granica Srbije. Svirali su u Parizu na Festivalu dani muzike u maju 2010 godine.

 

U bendu su dva nova člana, Bojan Dmitrasinović na bubnju (ex Qurve, Kristali) i Dušica Stojković na orguljama(Generacija bez budućnosti).

 

U pripremi je snimanje spota za pesmu “Zašto nećes da te volim”.

 

Album SPIRALNI SNOVI izlazi tokom 2012.

 

singl sa nadolazeceg albuma

http://www.youtube.com/watch?v=_xc0j86wWyY

singl sa albuma Polyester

http://www.youtube.com/watch?v=N9XS5iw2tcU

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Lutke ce 17.5. u Novom Sadu promovisati novi album Spiralni Slovi, i to sve u sklopu manifestacije U Kini Jedu Sve!

 

“U Kini jedu sve” predstavlja jedan malo drugačiji koncept prezentacije, promocije slušanja i čitanja, prodaje i potražnje najrazličitijih vrsta medija. Dešava se u mesec dana jednom, u Kineskoj četvrti u Novom Sadu.

 

Klub Quarter, SKCNS Fabrika i Društveni centar činiće art triangle čiju vibru ne biste trebali da propustite. Naša manifestacija, velika kupoprodajna izložba ploča, stripa, knjiga idrugih publikacija, nakita, second hand garderobe, i drugih predmeta kolekcionarstva pretenduje da postane prepoznatljiva i uvek na istom mestu održiva. Novosađanima, ali i onima sa strane koji namenski ili slučajno posećuju naš grad nudimo jednu novu energiju i koncept, koji bi trebalo da reanimiraju kulturnu scenu u Novom Sadu.

 

Pored toga što možete da sretnete mnoštvo poznatih ljudi, komšije i prijatelje, možete uspostaviti i neposredan kontakt sa kolekcionarima, pronaći ploču ili knjigu koju tražite godinama i još ako tome dodamo apsolutnu slobodu u prebiranju, probanju, prelistavanju i ležernom pipkanju uz neizbežno cenkanje i razmenu, dobar provod je zagarantovan.

 

Mi u Kineskoj imamo i dečje igralište, biće organizovana otvorena kuhinja, pregršt muzike i prilike za čamprc divan. Dakle, idealno za dan koji ćete provesti napolju sa porodicom i prijateljima.

 

Berza vinila dešavaće se u Klubu Quarter, tako da će ljubitelji muzike tamo mkoći da nađu ono što ih zanima. SKCNS već osam godina organizuje Novosadski strip festival, aktivno se bavi promocijom stripa i trudi se da devetu umetnost koja provocira, zabavlja i edukuje, održi popularnom. U tom smislu kapije Fabrike biće otvorene za ljubitelje stripa, knjige i štampanih medija.

Društveni centar otvoriće svoj prostor za održavanje Prela, kupoprodajnu izložbu nakita i odevnih predmeta (second hand i promocija Mufte dućana), ali i pripremu i služenje zajedničkog veganskog ručka.

Čitav program počinje u 11 časova, a ulaz, kao i učešće na sve tri lokacije je besplatan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Pozivamo Vas na promociju našeg novog izdanja, četvrtog albuma grupe LUTKE, pod nazivom 'Spiralni Snovi'. Promocija će biti održana u četvrtak 12.04. u Beogradu, u prodavnici ploča LEILA, Kralja Petra 41, s početkom u 14h.

Poslednji, četvrti singl je pesma “Živi ovaj dan” koja najavljuje album sa koga su se već izdvojile numere, “Kišobran”, “Poslednji put” i obrada pesme Lea Martina “Laku noć draga”. Bend je zadržao svoj prepoznatljiv muzički izraz predstavljen power pop, mod i soul uticajima. Na promociji će biti emitovani video klipovi gore pomenutih singlova, a album će kratko gostima predstaviti poznati muzički kritičar Moma Rajin. Zainteresovanim posetiocima će članovi benda potpisivati primerke albuma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...