Jump to content

Pacifik


VoivodBG

Recommended Posts

Pacifik je novi bend ali u njemu se nalaze iskusni muzičari - uz Željka Markuša koji peva i svira akustičnu gitaru, u njemu se nalaze i Jovan Jocić - električna gitara, Nemanja Jevtić - bas gitara i Ratko Ljubičić na bubnjevima. Perkusije u pesmi "Daleko sam" odsvirala je Maja Klisinski, koja i gostuje na predstojećem albumu.

 

"Kad album bude gotov, trebalo bi da publici pruži uvid u neke pre svega lične priče i razmišljanja. Bez pretenzija ka određenom stilu i vrsti muzike, ali sa svom pažnjom i ljubavlju prema samim pesmama," kažu članovi Pacifika.

 

 

 

Specijalno za B92 Željko Markuš priča o svom novom bendu.

 

Šta ti je bila ideja kada si pokrenuo Pacifik?

Bend... od šesnaeste godine stalno sam po nekim bendovima. Ne umem da se bavim muzikom ako to nije kroz bend. Prosto tako vidim stvari, probe, snimanje, itd…

 

Koliko se ovo razlikuje od tvog rada u Kristalima i šta je najbolja uspomena koju nosiš odande?

To bih i ja voleo da znam, valjda će mi neko reći usput... Meni nekako je to isto, došle su prosto pesme kakve su došle. U Kristalima je stalno postojao neki pokušaj kalkulacije, projekcije ka nekoj idealnoj pesmi to mi je jako smetalo. Možda je to u stvari razlika, ovde ništa ne bacamo…. Zabranio sam sebi okretanje u nazad, usporava kretanje u napred….

 

S kim bi voleo da Pacifik deli binu na nekom imaginarnom festivalu - da li bi mogao na izabereš tri domaća i tri strana benda?

Oh pa svejedno mi je, samo da je bina što veća! Rajan Adams definitivno…Ričard Ešroft i tako to...Domaći stvarno ne znam Kristali verovatno, to bi bilo zanimljivo da se desi, ne planirano - ako je moguće …

 

Šta bend sve planira tokom 2014?

Planiramo de se predstavimo ljudima novim pesmama u nadi da ćemo se videti na nekom koncertu… I to što pre!

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 year later...

Nakon dvodecenijskog prisustva na srpskoj pop-rok sceni, kao član jedne od perjanica bendova devedesetih godina, Željko Markuš je tiho napustio grupu Kristali. Gitarista koji je ujedno bio i polovina autorskog tima, zadužio je nevesele i mračne devedesete, nekim od najlepših i najpozitivnijih gitarskih pop-rok melodija, poput “Ja imam dva metra”, “Kako si lepa”, “Talasi”, “Sad se svega sećam”, “Dolina ljubavi”, “Osmi dan”,“Menjam se”, “Moje srce”, odnosno albumima, “Kristali”(1994), “Dolina ljubavi”(1997), “Sve što dolazi”(2001), “Samo bluz”(2013).

 

Odlazak , srećom, nije značio i okretanje leđa muzici i komponovanju, već izvesno jedan, potrebni, novi početak. Nije bilo ni kreativnog traženja niti lutanja, jer je Željko uz akustičnu gitaru, iskreno i direktno u mikrofon, otvorio svoje srce i misli. Jednostavno je pustio emocijama, da poput vode, same pronađu zvučno obličje i put kretanja. Okružen nekim novim licima, novim idejama i melodijama, Markuš kao da je dobio novi vetar u leđa, kada je osnovao Pacifik.

 

Grupa Pacifik je kvartet koga čine iskusni muzičari: Željko Markuš (ex Kristali) –vokal i akustična gitara, Jovan Jocić - električna gitara, Nemanja Jevtić (ex Best Beat )- bas gitara i Ratko Ljubičić (ex U škiripacu, Familija, Kristali itd. ) - bubnjevi. Tim se okupio 2013. godine kad su članovi benda, iz potrebe za sviranjem nakon napuštanja matičnih bendova, krenuli da stvaraju nove pesme bez kompromisa u bilo kojem smislu. Pesme su nastajale tokom prve godine na probama, da bi se zatim snimale u studiju Loudworks tokom 2014. Radilo se temeljno i bez vremenskog ograničenja, što je rezultiralo albumom “Susret”

 

Nazvana po jednoj od pesama koja možda najbolje objašnjava njenu suštinu, “Susret” je zrela ploča, pop usmerenja sa dodirom “amerikana” melanholije . Tema svih devet autorskih pesama su lične priče i razmišljanja, bez pretenzija ka određenom stilu, ali sa svom pažnjom i ljubavlju prema muzici. Deseta pesma na albumu je svojevrsna posveta grupi Eva Braun, obrada njihove kompozicije “Ne vidim zašto smo tu” (“Prisluškivanja”).

 

Na albumu “Susret” gostuju beogradski muzičari Ivan Krstić - klavir , klavijature; Maja Klisinski - perkusije. Saša Habić potpisuje snimanje i produkciju vokala.

 

“Saša Habić je došao na kraju, kada smo snimali vokal. Kao profesionalac, on je pomogao da se “počiste” još neke sporne stvari u aranžmanima, tako da je faktički i koproducirao ovaj album”, objašnjava Markuš.

 

Na albumu “Susret”(Menart, 2015) nalaze se sledeće kompozicije: 1.Zauvek 2.Dignuti vetrom 3.Kap 4.Ljubav je 5.daleko sam 6.Susret 7.Problem 8.Ovo je taj dan 9.Okreni se 10. Ne vidim zašto smo tu

 

Sutra je u Metropolis Kafeu promocija albuma i spota:

 

Pozivamo Vas u Metropolis Music cafe (Makedonska 21) na novinarsku promociju albuma "Susret". Zvanični deo sa preslušavanjem albuma i premijerom spota traje do 19h. Nakon toga će bend zainteresovanima potpisati album koji je tog dana u prodaji po promotivnoj ceni.

Gošća promocije je Ivana Pataković - kritičar.

Vidimo se!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...