Jump to content

VoivodBG

Recommended Posts

 

 

 

Koliko često čujete da su na osnovu podcast drame napravili igranu seriju? Ne računajući Kevina Smitha i njegovo baljezganje sa Tusk sa napušenog podcasta, verovatno je ovo još jedan "ispad", samo što Homecoming ostavlja odlične utiske.

 

Od tvoraca podcasta Michah Bloomberg-a i Eli Horowitz-a i trenutno najinteresantnijeg tv režisera Sam-a Esmail-a (tvorac Mr. Robot-a) dolazi nam konačno pravo osveženje na male ekrane i to od Amazonove produkcije koja je veoma produktivna ali isto kao i sa Netflix-om često se muči da "nabode" pravu stvar.

 

 

Sinopsis:

Homecoming je projekat koji se bavi lečenjem i integrisanjem vojnika sa ratišta nazad u društvo.

 

Na čelu projekta je Heidi Berg psihijatrica (Julia Roberts, pametan potez od strane ekipe, uzeli su jako glumačko ime da bi privukli publiku) koja razvija prisniji odnos sa Walter-om (Stephan James, uloga koja iskače, nadam se da ćemo više ovoga momka gledati u budućnosti) jednim od mnogih pacijenata iz ustanove.

 

I sve se na prvi pogled čini kao da će biti klasična psihološka drama i kreće sporo, ali ubrzo serija pravi zaokret i ispretumbava celu radnju.

 

Vidimo skok u budućnost (ili sadašnjost?) i Heidi u sasvim drugačijem izdanju kako radi u nekom amerilčkom diner-u, uskoro se pojavljuje agent iz državne bezbednosti Thomas Carrasco (sjajni Shea Whigham!) koji pokreće sijaset događaja i u najboljem Hičkokovskom maniru kreću intrige i obrti i ako smem napisati jedna od najboljih atmosfera koja sadrži toliko paranoje da sam se i sam u par momenata preispitivao šta će biti sledeće i da li je u ovo što gledam stvarnost ili java. A bogami tako se i osećaju i glavni likovi tokom ovih intenzivnih 10 epizoda.

 

 

Fascinantno mi je da su trileri iščileli sa velikog platna i prijatno je videti pre svega koherentno napisan scenario gde sam bio zadovoljan predstavljanjem likova i narativa koji mi je držao pažnju, kao što gore spomenuh, serija to duguje uticajima ali svakako i fenomenalnoj režiji Sam Esmail-a i naravno montažerima i muzici.

 

 

A muzika je tek posebna tema, muzika je oduvek bila bitan deo filma ili serije, itekako može da vam nadogradi scenu ali isto tako može i da odmogne i da sve uništi.

Ovde su uradili nešto što skoro nisam čuo, a to je da su napakovali u svih 10 epizoda raznoliku muziku od orkestracija kao za klasične filmove i do pesama koje se dobro uklapaju u celu tematiku serije.

 

Čak sam se u par navrata uhvatio kako mi je tema u jednoj epizodi sa sintisajzerima bila poznata i sve nešto razmišljam pa ovo znam iz nekog drugog filma, i onda odem online i vidim da su koristili muziku od John Carpenter-a!

 

Ali ne bih da vam kvarim užitak jer treba da ostanu iznenađenja i da sami doživite seriju i izvučete ono što vam se dopada iz nje.

 

 

Ukratko bih samo napisao još ovo, ne postoji serija poput Homecominga iz ove godine da ima intrigantne ideje, dobro razrađene likove u koje mogu da poverujem da su stvarni ljudi od krvi i mesa.

 

Probranu muziku koja samo nadograđuje atmosferu i glumu.

 

I ponovo režiserske ideje koje do sada nismo videli, a već je poznato da je Mr. Robot isto bila serija koja je pomerila granice tv režije, Sam Esmail će izgleda i treći put da otkrije toplu vodu kada napravi novu seriju ili film.

 

 

Definitivno jedna od najboljih serija ove godine i topla preporuka da se svako upusti u Homecoming.

 

 

P.S. Kada pogledate poslednju epizodu, ostanite do kraja postoji i post credit scena koja "nabada" u glavu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...