Jump to content

Artur Dent

Iskreni članovi
  • Posts

    16
  • Joined

  • Last visited

Artur Dent's Achievements

Anonimus of Metal

Anonimus of Metal (1/6)

0

Reputation

  1. Ali ima itekako veze sa Velimirovicem. Pa razlikuje se upravo po tome sto je pravi duhovnik malo pomirljiviji u svojim stavovima prema drugim verama. Za "branitelja vere" svaka druga religija predstavlja opasnost po njegovu religiju, ukratko da objasnim. I citav rad branitelja vere je usmeren na odbranu sopstvene vere od neprijatelja, a to su svi oni koji nisu pravoverni. Duhovnici se jako retko bave drugima kao temom, pre svega svesni sopstvene gresnosti imaju razumevanja za tudja lutanja. Umesto Velimirovica bolje je citati Jovana Zlatoustog, on je pravi duhovnik. Postoji cak i misticka staza pravoslavlja koja se zove isihazam. Ovo je znacilo da mi je bio izuzetno dosadan, a za ostale ne znam. O Nikolaju Velimirovicu pricam, a preporucio sam i neke autore ali ti je to nekako promaklo ;dakle, Radovan Bigovic i Vladeta Jerotic, nisu duhovnici ali su korisni za citanje. Hoces spisak prezvakanih ideja: 1) Izabrani narod- je l' si citao Stari zavet, ima tamo nesto o tome, ako je nesto prezvakano onda je to prica o izabranom narodu. Po Velimirovicu glavni su Srbi a ne Jevreji-veoma originalno nema sta. 2) Antisemitizam-takodje vrlo originalno, posebno prica kako su zapravo Jevreji odgovorni za razapinjanje Hrista. 3) Velicanje ruralnog u odnosu na urbano 4) Tradicije u odnosu na moderno 5) Originalna ideja kako je muskarac vladar zene kao sto je Hrist vladar Crkve. Ima toga jos...
  2. Vladika Nikolaj Velimirovic smatra se ocem modernog srpskog nacionalizma, tesko ga je nazvati vrsnim duhovnikom kada je sve u svemu Nikolaj bio sam apologeta, branitelj vere. U tom cilju je i napisao toliko knjiga. Procitao sam nekoliko njegovih dela i mogu reci da mi je bio potreban veliki napor. Preporucujem Nikolaja svakome ko pati od nesanice. Kod njega su sve unapred prezvakane ideje + podilazenje sopstvenom narodu. Pre svega on je tvorac "originalne" ideje o Srbima kao izabranom nebesnom narodu. Bio je antisemita, smatrao je kako su Jevreji sluge djavola. Bio je protiv demokratije, modernizma, tolerancije (to mu je posebno smetalo), svega naprednog, covek cak nije koristio ni sapun. Imalo bi toga jos da se napise ali tekst Mirka Djordjevica je sasvim dovoljan, covek je publicista koji se posebno bavi pitanjima religije i crkve, ujedno je i iskreni hriscanin. Dalje, po Nikolaju ne postoje druge vere niti religije, sve su one lazne i na taj nacin se mogu posredno tumaciti kao satanizam. Jedina istina je u pravoslavlju i nigde drugde. Preporucio bih esej Vladete Jerotica o Nikolaju Velimirovicu, zgodno ga je procitati; i napomenu bih da je recimo Vladeta Jerotic ili Radovan Bigovic primer dobrog pisanja na temu hriscanstva. Dalje, Radovan Bigovic pise kao je etnofiletizam samo jedan od vidova jeresi koji se rasirio u nasem narodu. Sta on pod tim konkretno podrazumeva, Srpska pravoslavna Crkva umesto Pravoslavna Srpska Crkva. Vezivanje pravoslavlja odnosno, konkretno hriscanstva za naciju. Sto se tice patrijarha, mozda on nije podrzavao Slobu ali nije bio ni protiv njega, postoji onaj cuveni snimak kada Pavle dolazi kod Slobe na prijem i kada se Marko rukuje sa patrijarhom kao sa nekim svojim ortakom. I sad se pitam ja, sta ce tu patrijarh? On nije predstavnik boga, kao sto to nije ni papa, on je samo predstavnik crkve. Imas li ti kakve argumente za ove izjave dobri covjece Bilo bi lepo da ostavis neki link, po mogucstvu ka nekom stranom istorijskom arhivu koji potkrepljuje tvoje tvrdnje. Zainteresovao si me posto za to nisam cuo.
  3. Sta koristiti kao referencu, ono sto pagani sami kazu o sebi. Uzmi bilo koju knjigu sociologije religije i pogledaj definiciju religije, sa druge strane vecina strucnjaka koji se bave pitanjima religije paganizam percepira kao religiju. To je bez uvrede deo opsteg obrazovanja. Ako paganizam i wicca nisu religije sta su onda?
  4. Netacno Sta je sad ovo? Totalno kontradiktorna recenica prethodnoj. Wicca jeste religija kao sto je i paganizam. http://dictionary.reference.com/search?q=wicca&r=67 definicija Wicce: "1) A polytheistic Neo-Pagan nature religion inspired by various pre-Christian western European beliefs, whose central deity is a mother goddess and which includes the use of herbal magic and benign witchcraft. 2) A group or community of believers or followers of this religion." Jasno mi je da je tako nepopularno biti vernik, i kako nije kul i kako zapravo razni new-age ucitelji pokusavaju da nas ubede kako je njihovo ucenje tako razlicito od tradicionalnih religija. Kako je zapravo rec o nauci, filozofiji ili cemu vec. Kako se new-age sistemi ne zasnivaju na verovanju i kako su tradicionale religije bljak. Medjutim, rec je o verovanju i sledjenju odredjenog sistema verovanja i to nije nista lose samo po sebi.
  5. Nije. Tinejdzer ubija rodjenog brata devojke sa kojom je bio i koja ga je otkacila da bi se vratila nekom narkomanu. Njega intervjuise profesor koji u zatvoru predaje knjizevnost, planirajuci da napise knjigu njemu i postane slavan. Nije do kraja najjasnije zasto je on uopste ubio klinca koji je sto se intelektualnih sposobnosti tice na nivou biljke. Uglavno, jasno je da to nije ucinio iz osvete. Kevin Spejsi igra sporednu ulogu, on je otac tinejdzera-ubice, inace je uspesan pisac. Sve se vrti oko motiva, zasto je ubio. U filmu se tu i tamo cuje po koja pesma The Pixies sto mi je bilo posebno drago.
  6. Od novijih filmova bih preporucio: "The united states of leland" - tinejdzer ubija retarda naizgled bez ikakvog razloga. "21 gram" - tezina ljudske duse. Izuzetno tezak ali odlican film. "Lepa diana" - dokumentarac, cigani, izbeglice sa kosova unistavaju diane do neprepoznatljivosti da bi im sluzile kao vozilo za skupljanje hartije. "Izgubljeni u prevodu" - nije uopste dosadan film, meni je bio zabavan, duhovit na jedan suptilan nacin. Topla ljudska drama. "Fidel" - film o Kastru. "Hitler" - dolazak Hitlera na vlast. Od starijih filmova preporucio bih: "The clerks" - prvi i ubedljivo najbolji film Kevina Smitha, film je kostao oko 7000 dolara. "Mrznja" - Metju Kasovic, takodje crno-beli film, remek delo. "Ireverzibile" - izuzetno mucna scena silovanja u podzemnom prolazu, Vinsent Kasel i Monika Beluci. "Memento" - glavni lik gubi secanje svakih petnaest minuta, stoga po telu tetovira poruke koje trebaju da ga podseta na ono sto mu se dogodilo, triler sa neocekivanim krajem. Carrie-Anne Moss glumi sporednu ulogu sto je dovoljan razlog da se pogleda film. "Pasji zivot" - petparacke price na meksicki nacin. "Holy smoke" - Kejt Vinslet upada u sektu, njena familija je na prevaru dovodi kuci i ona mora da provede dva dana nasamo sa Harvi Kajtelom koji je strucnjak za sekte. On ih u ta dva dana psihicki lomi i vraca porodici kao normalne ljude. Medjutim...
  7. QUOTE (1010011010 @ 9. 4. 2004, 23:25) To je genijalna knjiga, jedna od mojih omiljenih. Napisao ju je cikica sa mog avatara, pokojni Daglas Adams. Meni je najbolji deo kada sretnu vladara vaseljene: "Vladar Vaseljene zadremao je u naslonjaci. Posle toga ponovo se igrao olovkom i papirom i razdragao se kada je otkrio kako jedno ostavlja trag na drugom. Spolja su dopirali razni zvuci, ali on nije znao jesu li stvarni ili ne. Potom je nedelju dana razgovarao sa stolom da vidi kako ce ovaj reagovati." Evo jos nekih citata: "CIA je sve poricala, sto znaci da mora da je istina." "Artur je gledao kako odlazi, zapanjen poput coveka koji, posto je pet godina ziveo u uverenju da je potpuno slep, iznenada otkriva da je nosio preveliki sesir." "Posto je elektrodistribucija sekla bez greske svaki put kada plati racun, cinilo se savrseno logicnim da ga ne diraju kada ne plati. Slanjem para covek im samo ocigledno privlaci paznju." "Artur je lezao na lezaju za ubrzanje i prestravljeno cutao. Nije bio siguran da li je to sto oseca vrtoglavica ili religija." " - Ali sta je sa krajem Vaseljene? Propusticemo veliki trenutak. - Vec sam ga video. Sranje - rece Zaphod - Najobicniji Kasarp Ikilev. - Sta? - Obrnuto od Veliki Prasak. Hajde, trk." " - E pa, stvarno, svega ima na ovom svetu, - rece prva iguana. - Sto ti je zivot! - rece druga iguana. - Ono sto sam napravis od njega - rece prva i potom utonuse u cutanje." "Artur je bio srecan. Bilo mu je strasno drago sto se dan najzad jednom razvijao potpuno u skaladu sa njegovim planom. Pre samo dvadeset minuta odlucio je da poludi, a sad je vec jurio cesterfildsku sofu preko poljane preistorijske Zemlje."
  8. "Praskozorje Aivaza" Zivorad Mihajlovic Slavinski - to je njegova romansirana autobiografija. "Oni ni mrava ne bi zgazili" Slavenka Drakulic - ispituje fenomen haskih zatvorenika u svetlu ratnih zlocina koje su pocinili i zivota koje su vodili pre ratova. "Nista nas ne smije iznenaditi" Ante Tomic - satiricni roman, sijaset smehotresnih situacija. Sta biva kada se porucnik zarazi sifilisom od lokalne kurve i kakve sve to posledice ima za vojsku i drzavu.
  9. Da li se pouzdano moze znati ista? Ne, ako tome pristupis racionalno. Razum je sposoban da sve pocepa na komade. Tako da filozofiranje o realnosti astrala ili o realnosti lucidnih snova ne vodi ni do cega. Kao sto se moze tumaciti i razgovarati o plivanju, dok se ne okvasimo od toga nema nikakve vajde. Samo se treba podsetiti pisanja Dekarta, Hjuma i posebno Berklija, koji je dovodio u sumnju postojanje fizickog sveta i kako je zapravo sasvim moguce da mi sanjamo zivot ili nas naprosto zli demon vara. Pa onda hinduisticko ucenje o mayi, iluziji. Sustina je da razum treba koristiti kad je vreme i mesto, sa druge strane kod astralne projekcije i lucidnih snova bitnija je vera u pocetku i iskustvo posle pocetnih rezultata. Razum se koristi da bi se analizirali rezultati. Razum takva iskustva prizemljuje, da tako kazem. Sto je korisno da ljudi ne bi previse tripovali. U biti sve se moze opovrgnuti, to su tako rado cinili sofisti. Ali, malo je teze nekome racionalno obrazloziti iskustvo, ili ga imas ili ne.
  10. Zaista, necemo se preganjati oko terminologije. Ono na sta sam mislio kada sam uporedjivao razlicite termine za iskustvo prosvetljenja je da se u zenu koristi kenso i satori, oznacavajuci isto iskustvo ali ne i samu dubinu ili trajanje. Svejedno, mogu da se slozim i sa tvojim tumacenjem. To nije toliko bitno. Medjutim, samadhi, nirvana i satori su termini koji takodje oznacavaju isto - iskustvo prosvetljenja. Evo, jos jednog Zikinog citata. Psihicki trening jogija “Samadhi” (str. 82) “Psihoanaliticka tehnika i istocnjacki sistemi psihickog treninga usmereni su u istom pravcu – reintegraciji licnosti, samorealizaciji, ili da upotrebimo istocnjacku terminologiju – samadhi (kod joge, samkhje, vedante, fakirizma i lamaizma), satori (kod zena) i nirvana (kod ortodoksnog budizma). Termini su razliciti ali je sustina zeljenog stanja ista – uzdizanje u nadsvest.” Posto Zika cesto revidira svoje stavove, moguce je da vise ni iza ovoga ne stoji. Kenso i satori su japanski termini, samadhi sanskritski, nirvana takodje sankritski, nibana pali, na srpskom se odomacio termin prosvetljenje ili probudjenje. Zen se ne razlikuje po konacnom cilju od recimo Teravada budizma, metode i terminologija je razlicita. Na intenzivima prosvetljenja se cesto koristi i termin direktno iskustvo istine. Elem, logicno mi je da Japanci prevedu znacenje nekog sankritskog termina na japanski, ali mi nije logicno da umesto ustaljenih srpskih termina: prosvetljenje ili probudjenje; neko mora da smislja nove i to na algolijanskom jeziku. Meni je to mistifikacija. Jasno se vidi iz onog citata koji sam naveo u prethodnom postu da on Meunu poistovecuje sa trajnim prosvetljenjem a Lumejo sa trenutnim. Kao sto je ocigledno kasnije revidirao svoje stavove o Meuni, i sada to za njega ne predstavlja prosvetljenje nego neko sasvim drugacije stanje svesti. Dalje, gnosticizam nije nov sistem pa da su mu potrebni i novi termini, gnosticizam je predhriscanski, samim tim star je preko 2000 godina. Mada Zika cesto dodaje prefiks neo, da bi naznacio kako se radi o novom gnosticizmu, tzv. Neognosticizam. Ima sa nasih prostora jako kvalitetnih ljudi, i jedan od njih je svakako Slavinski, ali cesto preteruje u svojim saznanjima. Cesto je u ego tripovima. Kad pogledam moderne spiritualne ucitelje sirom sveta, ne mogu da se setim nikoga slicnog Slavinskom. Nikoga ko je napravio toliko gromopucateljnih tehnika za tako kratko vreme. Ekskalibur, Aspektika, Kreaton, PEAT, Intenziv Gnoze, Sunjata…I to sve u poslednjih dvadeset godina. Ili je on najveci genijalac na planeti i treba mu skinuti kapu zbog toga ili tu nesto ne stima.
  11. Ja samo kazem da Slavinski tada kada je pisao te knjige nije dovoljno poznavao materiju, oko toga se slazemo. I to je tako karakteristicno za Ziku, da on cesto juri ispred svog iskustva. Pa je tako i sa vecinom tehnika koje je patentirao pa kasnije poboljsavao i stvarao nove. Imam utisak kao da svoje kurseve koristi da bi usavrsio tehnike, da bi video kako one funkcionisu, da li podjednako rade za sve. I to ne bi bilo sporno da su mu kursevi besplatni i da svoje kurseve reklamira kao eksperiment a ne konacni proboj. Satori i Kensho jesu termini iz zen tradicije, mislim da to nije ni sporno. Jedino se ne radi o sinonimima. Pogledao sam kod Filipa Kaploa u Stapanju istoka i zapada, kako on definise kensho i satori. "Kensho-Sagledavanje vlastite prirode i stoga prirode svekolikog postojanja; prvo probudjenje, obicno plitko." "Satori-Prosvetljenje, obicno duboko, shvatanje istine iznad dvojnosti i razlika..." Samadhi se u praksi joge koristi kao termin koji oznacava prosvetljenje i stoga je identican satoriju. Sa druge strane, budisti koriste termin nirvana ili nibana u Pali kanonu kao termin za prosvetljenje. Sto se tice meune, ja sam koristio Zikino objasnjenje iz Intenziva gnoze-prirucnik za majstore. Doslovno, citiram (strana 8): "U gnostickim krugovima na nasem prostoru ustalili su se termini lumejo (trenutna Gnoza) i Meuna (trajno ili stabilno stanje). U ovom prirucniku ja cu ponekad koristiti ta dva termina, ali cu pretezno upotrebljavati izraze Gnoza, Direktno iskustvo istine i Prosvetljenje." Problem terminologije i odredjivanja nekog pojma se cesto namerno mistifikuje od mnogih duhovnih ucitelja. Zasto ne koristiti vec ustaljene termine nego smisljati nove? Ja sam postavio link ka Zikinim kursevima i tamo imas kurs Integralnog ekskalibura. Tako je preimenovan Ekskalibur, ranije dok sam ja bio na tim kursevima postojao je Ekskalibur 1 i Ekskalibur 2. Evo opet linka ka integralnom ekskaliburu: http://www.spiritual-technology.com/eng/in..._ekskalibur.php Mozda ovako bez slesha na kraju: http://www.astralpulse.com Sajt je Astral Pulse i u odeljku downloads se nalaze knjige Roberta Bruce-a, imaju i odlican forum.
  12. Cisto na osnovu onoga sto je napisao. Ne bih isao mnogo u detalje, cisto da previse ne spamujem temu o astralnoj projekciji, koja je izuzetno zanimljiva. Ali evo jednog primera kao ilustracije. U Psihickom treningu jogija Slavinski opisuje anuloma viloma pranajamu koja je zapravo nadi shodan, negde se naziva i sukh purvak. Da je Slavinski izmenio naziv ne bi bio problem, medjutim, anuloma viloma pranajama postoji, sluzi za budjenje adjna cakre i prociscenje iste, slicna je nadi shodanu ali opet ne toliko da bi te dve pranajame mogle da se zamene. Ne znam da li smo se ovde u potpunosti razumeli. Kenso je trenutno prosvetljenje, Satori trajno. Kvalitet iskustva bi trebao da bude isti. Satori je dakle isto sto i samadhi i to preciznije nirvikalpa samadhi. Medjutim Slavinski je smislio naziv Meuna koji je u Prirucniku za majstore intenziva gnoze poistovetio sa trajnim prosvetljenjem. Takodje je ustvrdio kako je on doziveo Meunu. Elem, prilicno sam skeptican prema bilo kome ko tvrdi da je prosvetljen, sto ne mora da znaci da nije prosvetljen. Ja to ne mogu znati, mogu verovati da je to tako ili ne. Neki kvaliteti licnosti bi mogli govoriti o tome da li je osoba zaista prosvetljena. On je Meunu poistovetio sa trajnim prosvetljenjem, ili sam ja Slavinskog tako shvatio; sto mu dodje nirvana, nirvikalpa samadhi ili satori, terminologija je ista. Sad mi ti kazes da je meuna budnost, i iskreno da ti kazem, vise verujem tebi. Odnosno, tvoje tumacenje mi se cini logicnim. Ja sam mislio na Filipa, ne na Srdjana. Mada, nije bitno. Inace, Srdjanova knjiga Psiholoske vestine menadzera je izvanredna. Pravo blago. Problem sa Eksom je taj sto Slavinski to tako prezentuje, kao da je to konacni proboj, kao da iza toga nema dalje. Cak ne moras mnogo ni da se trudis jer je tehnika ta koja je efikasna a ne pojedinac. Meni je sama ta prica o instant -turbo-mega tehnikama sporna. Moze Poenta je u tome da treba razlikovati konstruktivnu kritiku, sto bi rekli drugovi komunisti, od pljuvacine po nekome. A sad nesto o astralnoj projekciji. Preporucio bih knjigu Roberta Bruce-a "Treatise On OBE" i njegovu tehniku Rope-Uze. Ne, ne radi se o nekom samoubistvu vesanjem kao jos jednom od proverenih nacina astralnog putovanja sa koga se nikada necete vratiti. Tehnika se zove Rope zato sto zamisljamo kako povlacimo astralnog dvojnika iz tela, zapravo se tehnika temelji na osecanju vucenja, izvlacenja iz tela, pre nego na vizuelizaciji. Evo linka ka njegovom sajtu sa koga mozete skinuti i ostale njegove knjige: http://www.astralpulse.com/
  13. Nisam govorio o manjem terajucem ritualu pentagrama nego o formuli tetragramatona koju Krouli nije menjao. Jod-vatra He-voda Vau-vazduh He-zemlja Prociscena verzija rituala pentagrama, tzv star rubi je sasvim druga prica, o tom ritualu nisam ni govorio jer ga Slavinski nigde ni ne pominje. Jednostavno sam uporedio ritual pentagrama kod Slavinskog i iz Magike i tu nema razlike. Istok-Jehova Jug-Adonai Zapad-Ehejeh Sever-Agla Kabalisticki krst je identican. Generalizacija, ne govorimo o bilo kome nego o Slavinskom. Slazem se sa ovim. Ali po pitanju joge i ritualne magije Slavinski je potpuni laik, napibircio je par stvari iz knjiga. Ostale tehnike: unapredio je intenziv prosvetljenja, izveo ubedljivo najvise intenziva u svetu, ima najkvalitetnije majstore intenziva. Ali je onda promenio intenziv prosvetljenja Charlsa Bernera u intenziv gnoze. Jedine bitne razlike su nacin kako se radi sa koanom-to je poboljsanje bez daljnjeg. Imao je stotine, mozda i hiljade odrzanih intenziva. A losa stvar je skracenje intenziv na jedan dan. Dalje, njegove price o meuni (trajnom prosvetljenju), navodno postigao je trajno prosvetljenje satori i to ne samo on nego i neki njegovi ucenici. Pa onda algolijanski jezik, i prethodni zivoti na Algolu. Meni deluje da je covek prs'o. Ekskalibur mu je totalno neefikasan, govorim ti kroz licno iskustvo, bio sam i na eksu 1 i eksu 2: ne znam kako se to sada zove, ali je on stalno menjao tehniku. Cak je i njegov sin napravio svoju verziju ekskalibura. Koliko mi je poznato, Slavinski sada drzi kurseve u Americi i razbija se od para, sto nije lose. Uvek je bio sposoban da pravi pare i zbog toga mu skidam kapu. Ovde je link ka njegovim kursevima: http://www.spiritual-technology.com/eng/index1.php Naravno, rispekt, ali ne slepo obozavanje. Imam brdo njegovih knjiga, bio sam na nekim od njegovih kurseva. O mnogim stvarima sam prvi put saznao upravo od njega. Recimo o astralnoj projekciji, o NLP-u takodje. Da smo malo vise otvoreni ka svetu imali bi na stotine takvih kao sto je Slavinski. Na desetine kurseva i onda bi ljudi mogli da biraju. Hteo sam nesto da kazem o astralnoj projekciji, mozda je neko pomenuo, po meni astralna projekcija je tehnika duhovnog samorazvica kao sto je i meditacija ili neki ritual recimo. Ako astralnu projekciju radimo samo da bi uzivali u fenomenu odvajanja svesti od tela onda smo "pogodivsi cilj promasili sve ostalo". Na astralu moze da se radi komunikacija sa najrazlicitijim entitetima koje nazivamo elementalima, andjelima, arhandjelima, bogovima ili demonima, sta ko voli. Mozemo se uzdizati na razine preko drveta zivota i tako uzdizati svest do visih astralnih nivoa. Moze se raditi ulazeci u tarot karte, u tatve, u Ji Djing, u milion stvari. Veci problem od odvajanja svesti od tela je zadrzavanje na astralu, tako da nema opasnosti da neko ostane tamo.
×
×
  • Create New...