Jump to content

C.A_R.I.A.

Iskreni članovi
  • Posts

    1334
  • Joined

  • Last visited

About C.A_R.I.A.

  • Birthday 01/24/1978

Profile Information

  • Location
    Around Belgrade

Profile Fields

  • Gender
    Male

Recent Profile Visitors

7602 profile views

C.A_R.I.A.'s Achievements

Master of Metal

Master of Metal (2/6)

-77

Reputation

  1. Хајде да идемо део по део. Aко је почетак целе приче о твојој тврдњи да Христос никада није постојао, ако немаш валидне аргументе везано за то, како да идемо даље ? Не капирам што си покретао тему о хришћанској симболици и есхатологији када избегаваш да говориш о самој теми. Ваљда треба да наведеш и неки пример, шта је то оригинално, а шта је то ископирано, шта је то хришћанска симболика, а шта есхатологија, и да то упоредиш са другим. Имам утисак да немаш идеју шта је уопште есхатологија за хришћане, ако грешим, напиши ми шта то представља, јер овако је нејасно шта је блискоисточно учење, а шта хришћанско. Овде пишеш да први пут чујеш да постоје ванбиблијска сведочанства о Христу, а то је опште позната ствар.
  2. Ако већ скачеш са питања на питање, то је у реду, али не видим смисла у таквом разговору. Отварамо нове теме, а ни стара питања која си сам покренуо нисмо разјаснили. Ако избегаваш или не знаш како да одговориш, не капирам како очекујеш да ти неко одговори, ако ће опет да дође ново питање и нова тема ?
  3. Што се канона тиче, на пример, једна од стандардних метода дисциплиновања за вернике је било одлучење (удаљавање) од причешћа. Свети Теофан Затворник је у 19. веку говорио о паду ревности хришћана који се причешћују једном годишње. О чему ми данас да причамо када има православних који се причесте можда једном, а неки ни једном годишње ? Данас људи не схватају важност причешћа тако да мере одлучења изгледају необично, тј. ако би данас неког одлучили од причећа годину или две дана, ако се та особа за тај период причести једном или ниједном... Очигледно да се све свело на гомилу обичаја који људи преписују у круг са сајта на сајт, репортаже у новинама и ТВ дневницима о празницима где се врло ретко помиње причешће као компонента неког празника. Данас је нека фора да се баш на Успење пресвете Богородице причећују посебно жене (?!?), зато што је Богородица заштитница жена и мајки (??!). Заборавили су да је Богородица заштитница Свете Горе, другим речима заштитница сваком ко је призове у помоћ, без обзира на пол и године. Ал добро, очигледно да крећемо напред, ранији обичаји за празник нису садржавали ништа о причешћу, и коначно смо превазишли оне фазе о забрани укључивања веш машине и да се не пере коса за празнике (ваљда је неко укапирао да треба да се раскрсти са тим идејама).
  4. Κaд ми једног дана одемо Богу на истину, питање ће бити шта смо ми радили, а не шта су радили други. Или као што је патријарх Павле говорио - ако нам нешто смета у Цркви, треба да поправимо себе. Нема места негативности, ни према монасима ни иначе према неком. Прочитај каноне, с обзиром да су канони тежили да исправе проблеме у Цркви, шта се све дешавало и чега је све било. Канони су уређивали како масовне појаве проблема (посебно канони који су се на више сабора понављали), а неки су решавали тренутне проблеме у одређеној црквеној заједници. Ако ћемо да гледамо негативно, једино да скочимо са моста кад прочитамо шта се све радило у Цркви, а то лепо пише у поменутој књизи. Пошто од самоубиства нема вајде, једино да поправимо себе. Твоје схватање гностицизма проистиче из - (референтна литература)... ? Твоје формално образовање ? Нешто треће ? Читао си неки текст ? Не разумем како да схватим овај твој начин схватања гностицизма. Ако имаш неки текст појединог аутора односно књигу, може линк ?
  5. Aко инсинуираш да стање у Цркви није сјајно, па ево, треба само прочитати писмо епископа Давида (Крушевачког) и то се види. Са друге стране, какво год било стање, то нас не ослобађа одговорности да будемо људи. Довољно је читати каноне, па видети са којим проблемима се суочавала Црква од најранијих времена. Али сви ти проблеми нису спречавали људе да се спасавају у Цркви и није спречавало да времена "рађају" светитеље, као што је био наш патријарх Павле. Познајем манастирски живот, свакако да су манастири сами по себи различити, па не могу рећи да познајем много монаха, уосталом монаси се отворе и буду пријатељи са онима са којима желе, са осталима су познаници. Неки склапају пријатељства, неки се држе површних контаката са људима ван манастира, све зависи од особе до особе. Уосталом, вероватно знаш и сам да је мушко монаштво у СПЦ малобројно, као уосталом и у другим помесним православним Црквама. Нпр када помињеш бизнис, у колико манастира су људи "по благослову" спавали, јели проводили дане и недеље ? У многима. Чак и у манастирским конацима за које постоји цена ноћења, и у таквим конацима је неретко случај да монаси, монахиње, свештеници, цивили, или просто пријатељи манастира бораве бесплатно. Манастирске продавнице продају разне артикле, и људи се неретко жале што нема већи избор или што нема још нека књига или нешто што се њима допада. Не може се сваком угодити. Кад би у манастирским продавницама биле само иконе и бројанице, неко би тражио шоље (које је купио пре пар година), онај други би тражио неке лепе крстиће (не дрвене, већ неке лепе које је такође ко зна кад купио)... И људи генерално воле да купе књиге за децу или обележиваче за књиге, или манастирско вино, мед или шта год. А кад би продавнице у нашим црквама садржавале само основне ствари, опет иста прича као за манастирске, људи не воле да обигравају пола града да би нашли икону своје крсне славе, или неку лепу књигу. А опет џаба би те продавнице имале књиге да их неко не купује. Свакако да неке књиге стоје по више месеци непродате, али добро. Шта ћемо са центром у Београђанци за бесплатно лечење где људи могу са личном картом да буду прегледани ? Шта ћемо са народним кухињама које води СПЦ ? Да ли си знао да се организују дежурства лекара и бесплатни курсеви, опет под благословом СПЦ ? Вероватно јеси, пошто се то дуго организује, само да те подсетим. Међутим, много људи не зна да је СПЦ већ дужи низ година, организовала и едуковала људе који брину о људима који су болесни од ΑΙDS-a. Дакле - посете тамо где се лече болесни од ове болести, разговор са њима. Знаш већ о Ченеју, да ти не причам када си упознат са тим. Ту помаже и држава, али у сваком случају је систем који више година функционише добро.
  6. Одговорио сам овде, не знам да ли смо се разумели везано за молитву ? https://www.yumetal.net/forum/topic/21116-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B5/?do=findComment&comment=3020202 Опет се нисмо разумели. Ако говоримо о паклу и есхатологији, треба као прво да видимо да ли мислимо на исто. Када кажемо "пакао", постоји варијанта пакла пре другог Христовог доласка, постоји и пакао после њега. Са друге стране, есхатологија је мало комплексан појам, заборавио си да објасниш како ти схваташ есхатологију односно пакао пре и после другог Христовог доласка. Знаш како, да ли је гордост да ја тебе питам шта је есхатологија, или да напишем неколико реченица о томе ? Можда ти имаш реалан утисак о томе, не кажем да немаш, али прво треба да утврдимо да ли мислимо на исто и да ли схватамо појмове на најправилнији начин, па да идемо даље. Могу да ја под есхатологијом узимам једно, а ти друго. Ово је форум, најлакше је да некоме припишемо етикету гордости, а у суштини све може да се протумачи на различит начин. Нпр. не улазим у твоје формално образовање, али желим да дискутујем са тобом све док дискусија има смисла и док је сврсисходна. Што се тиче комуникације, помињем ти већ неколико пута књигу на српском "Суђење Исусу", да не би препричавао и преписивао садржај из те књиге, не знам да ли ти је промакло, али није лоша књижица, за почетак. Овом поруком не говориш о монасима у манастирима, него о себи и свом односу према вери и Богу. Ако говориш да неко из манастира нема појма о реалном животу, то више говори о томе да никада ниси разговарао са монасима из манастира. Да си разговарао, видео би да то није баш тако као што се чини. Вести се брзо шире, данас туристи стигну до свих делова света, тако да и монаси сазнају доста тога, што директно, што преко посетилаца манастира. И свакако монаси који исповедају и те како су упознати са животом ван манастира.
  7. Још један сјајан бенд, на жалост који више не постоји. https://www.metal-archives.com/bands/Sword_of_Judgement/3540297607 https://www.youtube.com/watch?v=NcRd1azh8xE
  8. Овако, то о чему говориш је концепт слободне воље. Ако баш хоћеш да идемо у детаље - Бог зна последице наше слободне воље. Дакле слобода је нешто што је веома важно, али свакако да нама остаје могућност молитве. А да ли је добро да добијемо одговор на молитву, то је сад нека комплексна прича. Нпр - један монах је рекао - (парафразирам) - "Дуго ме мучило, зашто када се молимо за две особе које су непокретне, једна прохода а друга не. Одговор је следећи - Бог спашава душу. Ако ће се једна особа спасити у здрављу, друга ће се спасити трпљењем." То значи да када је човек здрав, и када нема никакву муку, на жалост неко се тада не сећа Бога. Дакле, особа којој је остављена болест, има могућност да спасе и себе и људе око себе. Јер болеснику треба помоћ, и други људи се спашавају тако што брину око болесника. Не знам да ли си уопште свестан шта си написао, тј. да ли имаш идеју шта си рекао. Постоји нешто што се зове инкултурација. Нпр. за јевреје је било саблазан што је Христос зван κιριος, oдносно зван је именом за тадашњег владара. Друго, термин Логос нису измислили хришћани, него је постојао и раније. Али то не мења његово значење. Другим речима, хришћани нису "присвојили" појам Логоса, већ су му дали неки свој печат. Стога - с обзиром да смо сви људи, и да хришћанство није пало увијено у целофан са Марса, наравно да постоје сличности. Нисам сигуран, да ли знаш шта је есхатологија ? Рекао сам ти за ванбиблијска сведочанства о Христу. То је општепозната ствар, имаш на нету колико хоћеш о томе. Чак и на српском, књига има да се нађе на нету, "Суђење Исусу, правни аспекти", издање Правног факулета у Београду. А на енглеском имаш још и више материјала о томе. Баци поглед па реци како ти се чини.
  9. Потребно је направити разлику - имамо догме, имамо каноне. И једно и друго је широка прича, да не идем у детаље. Није циљ верника да "увежба" молитву и да има "мистична виђења", "унутрашње задовољство" или шта год друго. То како ће се човек осећати у току молитве, највише зависи од Бога. Наравно, зависи и од човека, али ту је специфична врста синергије. Бог хоће да помогне када човек покаже добру вољу (нпр. за молитвом). Не постоји само једно мишљење везано за центар хришћанства. Све зависи од перспективе од које гледаш ствари. Са једне стране, центар је очекивање другог Христовог доласка. Са друге стране, сваки човек треба да се труди да проведе концентрисано и сабрано свој живот. Нпр. ако неко има још 7 дана живота, он ће да испрограмира сваки минут, а ми остали се немарно односимо према животу. Тј. понашамо се да ћемо живети сто година, а заборавимо да и други људи имају потребе и да им треба помоћ, мислимо често само о себи. Центар хришћанства, говорећи о садашњем животу је љубав према Богу и према ближњем. Али то је процес који траје, и повезан је. Ако неко истински воли Бога, воли и ближње. Ако има проблема са ближњима, потребно је да се труди да то стање побољша. Исто важи и за однос према Богу. Код нас балканаца, присутна је интересантна ствар, мушкарци, посебно они који су имали (или имају) лош однос са оцем или са родитељима генерално, су у проблему јер одбацују сваку "власт" у животу, па и одбацују Бога који је у ствари љубав. Тако да је њихов пут нешто тежи, јер они треба да превазиђу своју породичну ситуацију.
  10. Везано за мит о Озирису, о томе има више овде http://skepticproject.com/articles/zeitgeist/ Дакле та прича отпада, ако хоћемо да говоримо о реалним аргументима. Хришћанство представља наставак јудаизма, а не његово "кварење". Пророци су у Старом Завету говорили о Христу, они су очекивали Христов долазак. Друго, постоје ванбиблијска сведочанства о Христу. Ако гледамо о томе шта је речено о Христу ван Светог Писма, постоје сведочанства о Христовим чудима. И то сведочанства не од ученика Христових или некога ко је био поштовалац Христа, већ сведочанства од Христових противника о Христовим чудима. Та сведочанства се слажу са сведочанствима из Новог Завета где Христови противници покушавају да Христова чуда припишу демонима. Они, стога нису говорили о чудима као о нечему што није постојало, већ су покушали да објасне да то није дело Бога, већ део демона. Гностицизам није био грана хришћанства, већ су то биле идеје људи које нису имале реалну потпору у ономе што хришћанство јесте. Због тога је и полемисано и писано толико о гностицизму, јер сама идеја да постоје учења само за "изабране", што су сматрали гностици, је погрешна. Јеванђеље по Луки је написано за све, али између осталог за оне који нису имали јудејске основе пре него што су срели Христа, тј. писано је за ондашње многобошце. Исто као што је јеванђеље по Матеју писано за људе који су имали јудејске основе свог времена. У сваком случају, спасење ближњег, као таквог, није неки "ексклузивитет" појединаца који су "одабрани", као што су сматрали гностици. У њиховом схватању ствари, мистична спознаја хришћанства није играла неку битну улогу, већ је њихова централна идеја била да они имају "шифре" за дешифровање појединих текстова. Дешифровање појединих текстова, значи да изабранима обезбеђује спасење. Управо је због тога и толико писано против гностика, јер та идеја није имала никаквих додирних тачака са хришћанством.
  11. Прво и основно, хришћанство представља јудео-хришћанску веру, стога је немогуће говорити о утицају јудаизма, када хришћанство као део Библије има Стари Завет, и основе хришћанства су неоспорне у јудаизму. Мени није јасно на који пагански утицај на јудаизам и неоплатонизам си мислио ? Не капирам шта хоћеш да кажеш. У центру хришћанства никада није била мистична спознаја, где си то нашао ? Шта да ти кажем, и ја бих волео да пређемо на неке озбиљније теме, али шта да се ради, морамо да прежвакамо основе да би прешли на озбиљнију причу.
  12. Kуку, црни Гојко, па закопа се сам, само да цитирам ово што си рекао, да се мало насмејем. Па правници су писали текстове о томе, има чак и на српском нешто о томе, да не помињем књиге о ванбиблијским сведочанствима о Христу.
  13. Religija nije evoluirala, jer je samo u hrišćanstvu Bog postao čovek, nijedna druga religija nije isčekivala rođenje Boga u obliku stvorenja. A to vezano za Horusa imaš ovde http://skepticproject.com/articles/zeitgeist/
  14. Ma nije, čini ti se. E Gojko, stari metaleru, očekivao sam da si ti malo bolje infomisan nego ovo što čitam. Au čoveče, hrišćanski dogmatici ? Ti ne razlikuješ pojmove kako treba. Ako će ti biti lakše, https://biblehub.com/interlinear/matthew/5-3.htm
  15. Javiti se privatnom porukom. Nisam zainteresovan za 2017 izdanje Human–a. Ako imate izdanje iz 2001 ili Back on Black, javite se. Hvala.
×
×
  • Create New...