Jump to content

Ikhabot

Iskreni članovi
  • Posts

    356
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Ikhabot

  1. Jeeee Novi Sad, bikers here we come! PS Dugo nisam bio na ovom forumu ccc, šta sam sve propustio!
  2. Ne mora da bude u klinu pa da stavljaš farbe. Možeš u Cubase-u da namestiš efekat koji ti treba na insert inputa sa koga snimaš gitaru. Možda nećeš imati dobar monitoring ali ćeš barem snimiti odmah sa efektom ako ti to treba.
  3. Samo polako, i strpljivo štekaj za hum, pa ga nabudži u skvajera, a stari magnet sačuvaj. Lako ćeš posle kada kupuješ novu gitaru da uzmeš taj hum i staviš u nju. Znači uzmi neki dobar hum za bridge. E sad pošto je taj hum u singl foramtu razmišljaj kakva ti gitara u buduće treba. Traži neku sa salbim magnetima ali da ima dobro drvo. E onda je lepo budiš polako. Na godinu dana promeniš po magnet i za dve godine imaš jako dobru gitaru. Jebiga to su sve dugoročni planovi ali ako si strpljiv i provališ da je tako jedini način onda je to to. Sledeći put kupi neku HSS kombinaciju pa stavi taj hum u neck. Eto, sada jedino da potražiš koji hum u singl formatu ide i u bridge i u neck. Pokušaj na EMG sajtu, pa onda i na SD i Dimarzio.
  4. Meni je Digitech generalno inferiorna firma u odnosu na Boss-a. Boss je ipak referenca. Nećeš se pokajati ako uzmeš boss-a, dok se možeš pokajati ako uzmeš Digitech-a - a to je po meni dovoljno. Što se tiče hum-ova, koji god da staviš u skvajera zvučaće bolje od tog koji trenutno imaš. Imaš pravo za Marića, to jeste dobar izbor (mada nisi napisao koji su ti model tačno nudili..). U skvajera bolje da guraš neki aktivni EMG koji će da fura svoju filozofiju nego JBjr koji je više "plave krvi".
  5. Ne znam ništa o tim pedalama, eventulano da ne verujem u te "duple" kombinacije, ali možda da ti savetujem da ipak staviš lepo hum u bridge. Ako nema izgleda da kupiš neku bolju gitaru u skorije vreme onda lepo stavi neki solidan hum, ne mora neki ekstra skup i lepo drljaj do mile volje. Ne zaboravi da ako staviš hum zaboravićeš na ostale magnete na drajv kanalu. Single sa skvajera (a i generalno singlovi - neki više a neki manje) jednostavno NIJE za veliki drajv. Novi hum košta oko 7000jebiga, možda čak bolje i to da uzmeš nego pedalu, ne znam... Ako već planiraš da uzmeš dve pedale ili jednu skuplju, moj savet je - jeftinija pedala i hum za bridge. Znači SD1 i JB Junior ti je sigurica. I jedno i drugo ima u mitrosu za sve ukupno ~12000, mada probaj i u megamusicu i liri, možda ima jeftinije.
  6. Pa ko te terao da kupuješ M-audio? Šalim se, probaj u preferences da podesiš da ti aplikacija koristi ASIO drajver i malo balansiraj samplerate dok ne ubodeš.
  7. Dobri nadimci za pedale, baš si ih slikovito opisao
  8. Za divno čudo SD1 nema previše šuma. Pošto je sama pedala dosta topla daje i "topao", zdraviji šum (za razliku od recimo DS kombinacija koje daju malo nezdrav šum). Mada ne treba preterivati sa TONE kontrolom pošto jede bas i otvara šum na visokim. Samo da znaš da SD1 nema mnogo gain-a, dakle tebi bi bio dobar verovatno SAMO kao boost pedala. ALi za te pare stvarno prva liga. Za MT2 ne znam koliko ima šuma jebiga verovatno da ima dosta ako je guraš na drive kanalu. Za clean stvarno ne znam. Druga stvar, tebi će singlovi uvek da zuje to je sigurno. Jedini lek protiv toga je da staviš neki humbucker umesto singla. Proveri lepo obe pedale i propusti kroz šake taj banditov gain kanal onako uzduž i popreko pa vidi da li ćeš da ga koristiš. Ako ti se svidi njegov gain kanal lepo kupiš SD1 i ćao. Ako ne teraj na clean-u MT2. Prednost MT2 je i ta što ćeš svuda imati sličan ton, ali ako odneseš SD1 recimo na marshall-a onda imaš boost-ovan marshall ton ako me kapiraš?
  9. Randall pravi jedan jedini hibridni kombo model od 75W a to je RG75DG3. A koliko ga cene ne znam tačno. Cena hibrida je uglavnom slična, to je ipak za one koji bi da uđu u svet lampi na mala vrata tako da je tu konkurencija dosta oštra. Nema nekih sad ubitačno skupih modela i tačno se zna za šta daješ pare. To je neko moje mišljenje, naravno ne mora da znači da jeste tako u stvarnosti. Ponekad je neka cena nebudženija od druge zbog troškova isporuke ili ako je neka fabrika dalje a neka bliže, ipak smo mi na Balkanu i ovde stiže malo robe. Zovi Saleta iz Artista pa ga pitaj ako ti treba tačna cena. Kapiram da taj lik prodaje to za cenu "evo ti samo ga iznesi iz gajbe" (ništa lično protiv lika koji to prodaje naravno radio sam slične stvari ). Moj je savet da se ne zaleće mnogo sa tim pojačalom iz više razloga. Ako je brat mlad i neiskusan verovatno da mu ne treba pojačalo od 100W - gde će da svira toliko glasno? Pogotovu pojačalo koje ima lampe na izlazu!! Ponavljam lampe na izlazu. TO svakako jeste bolje rešenje nego lampe na ulazu (preampu) ali ne i za kućnu vežbu. Da bi to pojačalo zasviralo mora da se odvrne a kada se odvrne dolazi milicija. Bez zezanja. Druga stvar oko pojačala ono ima lampe, a lampe treba da se menjaju sa vremena na vreme i nisu jeftine. Održavanje hibrida je jeftino ALI ne i hibrida koji ima lampe na izlazu jer tamo ima više lampi i veće su (skuplje). Treće, pojačalo jeste vintage raritet i vredi za nekoga ko juri takav ton (mada ni ton ajde sad nije nešto ekstra, više je za neki mutniji jazz/blues pretpostavljam) ali samim tim što je retko nema ni delova za njega. Ako se nešto pokvari popravka može da košta. Za gitaru ne znam ali ako se baš vidi da je svirana... pitanje da li je kupovati, bolje sačekati onda bolju kupovinu SAMO gitare. Kapiram da je hteo da uzme gitaru samo zato što dobija i pojačalo zar ne? TO je jeste zanimljivo ali (po meni) loša kupovina. MOJ savet je da kupi lepo za sve pare gitaru ili za 200e novu gitaru a za 50e pedalicu ili procesorčić po izboru. TO je po meni mnogo bolje rešenje za početnika. Ovako će završiti sa dve vintage grdosije i za godinu dana će se smoriti i tražiti nešto modernije.
  10. Pa što ne reče da je frka sa kintom, mi se ubismo pronalazeći neke varijante misleći da uzimaš novo? Nebitno da li se pališ na Megadeth ili Halena, sve dok se budeš palio na metal generalno ovo pojačalo će biti dobro za tebe, pogotovu za tu cenu (pripazi samo da je očuvano i probaj da spustiš za kojeg jevreja nikad se ne zna možda je frka ). Verovatno će da ti zatreba pedala pošto Bandit nema BAŠ toliko distorzije (imaš skvajera tako da ništa od masnog zvuka). Trebaće ti neki boost tipa SD1, svetlija rokerska varijanta na overdrive kanal ili MT2 tamnija metalska varijanta na clean kanal. Po svemu sudeći treba ti kilo distorzije ako juriš Halena, bolje možda ipak da juriš MT2 da gruneš Pivija do maksimuma.
  11. Sve je stvar lične preferencije. Ako se tebi više sviđa Peavey - onda ga kupi. Moj ti je savet da odeš do Artista jer drže i jedan i drugi model i isprobaš oba lepo i detaljno. Mislim da ćeš se prijatno izenaditi kada čuješ Randall-a. Još jedna bitna stvar, proveri koliko su upotrebljiva ta dva ulaza na Peavey-ju u radnji, dešavalo mi se često da kada ubodem dve gitare na nekim pojačalima za "duplim ulazom" jedan signal guši drugi pa dobiješ više štete nego koristi. To ne mora da znači da je slučaj sa Bandit-om, ali eto ako jeste onda je to minus generalno. TO moraš preoveriti svakako ako planiraš da daš pare za nešto. Dakle priznaješ da pojačalo ima manu Pa valjda uzimaš pojačalo zbog NJEGOVE distorzije a ne da bi posle peglao zvuk sa pedalom. Ako ćeš već da menjaš dist sa Bandita, onda kupi neto drugo što ti odgovara. Moguće da ti treba možda još jača distorzija od Bandit-ove. Ako je tako, onda napiši šta sviraš pa da ti možda preporučimo nešto. Ovako je malo nejasno šta tačno tražiš. Molim i drugi put Svakako iscimaj ortaka da ti donese odande+ako imaš kinte iscimaj ga i za druge sitnice kad već imaš priliku. Naši prokleti dileri će ti uzeti i poslednju paru za sve što kupuješ ovde.
  12. Distorzija na Randallu je dobra, ali nema toliko mogućnosti menjanja karaktera. A Lale svira 50W tranzistorca koji po meni ne može baš da se poredi za hibridnim banditom, ja sam mislio na 75W hibridnog Randall-a. TO je već dobra mašina za te pare, ako ne i najbolja za hevi
  13. Ja sam probao pojačalo u radnji na KRATKO takoda nisam baš kompetentan, ali eto čisto da napišem da mi se nije svide clean. Randall recimo u tom cenovnom rangu ima (po meni) dosta bolji clean.
  14. DS1 jeste kultna pedala ali će propevati tek sa dobrom opremom i naravno prstima. Oni koji kažu da je sranje su je uglavnom terali kroz tranzistorce, svirali teške rifove sa njom i nisu imali dobru dinamiku u sviranju. DS1 košta u Mitrosu oko 3500din. DS1 ima (po meni) premalo distorzije za tvoju muziku. Za neki hevi rokenrolčić može da prođe ali za metal - teško. Za tebe je pre Metal Zone ili ti Boss MT2. To ti je siguran izbor i sa tim si miran neko vreme i za kućnu vežbu i za probice/svirkice. Ali ona je nešto skuplja i košta ~6000, ne znam tačno proveri. Ima i preko halo oglasa tu i tamo da se kupi za 50tak evropljana, viđam je sa vremena na vreme. Naravno da je moguće koristiti pedalu i da, ima svrhe ukoliko ti treba drugačija distorzija od Marshall-ove. Ali nemoj se razočarati ako dobiješ plitak i mutav zvuk sa tako slabim pojačalom - nije pedala kriva već pojačalo. Ako pedalu uključiš na bolju opremu zvučaće daleko bolje naravno. Slično kao i gitara. Distorzija signala sa tvog pojačala je po načinu na koji nastaje slična kao i ona sa pedale - obe rade na principu klipovanja signala diodom (tranzistorska dostrozija). E sad distorzije su različitih karakteristika generalno. Neke su jače, neke slabije, neke masnije, neke suve, neke dobro sviraju harmonike, neke ne, neke su mračne, neke svetle itd itd. Postoji veliki broj pedala koje imaju različite karaktere, zavisno od stila muzike i preferencije svirača. Drugo pedala može da se ponese i koristi na drugom pojačalu, dok tvoja distorzija sa tog Maršala ne može.
  15. @Child In Time To je vrlo pametno pitanje, samo nisi rekao koju vrstu muzike sviraš (metal, kantri, bluz, pop, rock...), koju gitaru i koje magnete imaš ( Humbucker, single..., ) i za šta ti treba distorzija (da dodatno pojačaš onu na pojačalu, da imaš drugačiji karakter distorzije, da imaš sličan zvuk kao taj i taj gitarista...) Dakle napiši to sve pa ćemo da ti pomognemo koliko znamo i umemo.
  16. CS1 i DS1 su ok pedale za lead boost funkciju a da li si probao nekad SD1? Eto čisto offtopic ako uspeš negde da nađeš pedalu, jeftina je a jako dobro vrši tu funkciju mislim da možeš da zameniš i CS1 i DS1 sa njome. Zajebi samo review-e i probaj da je nađeš. Ako imaš hibrida ili lampaša to je prvi izbor (za tu cenu naravno). Poz
  17. SHix uz DD3 planiraj da imaš i još dva dodatna kabla za effects loop, jer ćeš delay morati tako da kačiš ( koliko sam shvatio koristiš dist sa pojačala).
  18. Generalno sa 5 sekundi vremena nemaš puno prostora za loop-ovanje (da ne pominjem što nema overdub-a), mada ne kažem da nije korisno u nekim situacijama. Ja sam na DD3 koristio HOLD funkciju koliko sam mogao ali generalno sve je to slabo. Ako ti treba LoopStation onda ćeš pre koristiti Boss RC2/RC20 ili Boomerang/DD50 eventualno ako se ima. Ja imam DD20 delay koji ima loop od 23 sekunde i mogućnost overdub-a i ni to nije nešto ali eto služi mi itekako, toliko da sam postao zavistan od toga jer radim vežbe sa tim. Ali jedno je kada imaš 23 sekunde da snimiš progresiju a drugo je kada imaš samo 5. Ne možeš pošteno ni neki solo da uvežbaš, možeš eventualno dva hvata da loop-uješ. Tako da svakako da treba razmisliti da li uzeti DD6 jer 5 sekundi ne opravdava cenu po meni, jedino što paning delay (stereo izlaz)i to je to. Warp i Reverse su interesantni ali ih realno ja nikad nisam koristio zato što ni na DD20 nisu ugradili neku kontrolu tih efekata.
  19. U prevodu to znači da je većina Amera tupsona most of the time
  20. Boss Delay je generalno skupa pedala (efekat). DD3 je oko 110-120e čini mi je i drži cenu naravno kao i svaki bolji boss (toliko je bio kada sam ga ja kupovao a prodao sam ga polovnog za nekih ~100e pre nešto manje od godinu dana. Moj ti je savet, kao i starshooterov, da uzmeš DD3 jer ima sasvim dovoljni delaytime od 800ms (realno nećeš ni toliko nikad koristiti, neka klasična podešavanja se vrte od 200ms do 400ms, ali eto čisto da se ima). Ima hold funkciju gde kada staneš na pedalu loop-uje šta si zadnje odsvirao (u zadnjih 800ms naravno) i može biti korisno ako ti treba jedna nota koja se stalno vrti. Takođe ako nađeš stare japanske verzije ovog delay-a one će biti još skuplje od novih sa tajvana jer imaju kvalitetniji i topliji efekat, (pogotovu posle 3-4 feedback-a) DD6 je preskup za šta nudi a to su stereo izlaz, 4sekunde delaytime-a, nekoliko različitih efekata od kojih realno nećeš u praksi koristiti nijedan u ~95% slučajeva. Tako da ako misliš da platiš veću cenu samo zbog stereo izlaza i nepotrebno velikog delaytime-a ne vredi (osim ako ti to i treba naravno)
  21. Znači mi se povinujemo amerima, c c c, sramota umesto da oni kažu h...
  22. kreni Cdur skalu od VI stupnja, idi po istim notama kao i Cdur i dobićeš Amol skalu. TO je paralelna molska skala: A - H = C - D - E = F - G - A Eto ti rasporeda.
  23. E sad pošto znaš durske lako je: Svaka durska lestvica ima svoju paralelnu molsku lestvicu koja se gradi od VI stupnja durske lestvice i zadržava ISTI raspored stepena i polustepena kao i njena paralelna durska ( sa tim što naravno ima za root sekstu druske lestvice). Na primer: I - II - III = IV - V - VI - VII = VII DURSKI RASPORED VI - VII = VII - II - III = IV - V - VI UZEO SI DURSKU SEKSTU.... I - II = III - IV - V = VI - VII - VIII I NAPRAVIO MOSLKU LESTVICU CIJI JE ROOT ZAPRAVO TA SEKSTA Ovakva molska lestvica se zove još i EOLSKI MODUS ili PRIRODNI MOL. Karakteristicna joj je mala (molska) terca (I-II=III) za razliku od velike (durske) terce (I-II-III).
×
×
  • Create New...