Jump to content

Autopark


VoivodBG
 Share

Recommended Posts

Autopark je šestočlana grupa iz Beograda zaljubljena u gitarsku buku i lepe pop melodije. U bendu su: Ognjenka Lakićević - vokal + tekstovi (ex Tornado Ptice), Nikola Berček – gitare (ex Trenje), Dušan Lopušina – gitara (The Phonerings), Dragan Kaplarević - bas, Nenad Jevtić - klavijatura, Nikola Gnjatović - bubnjevi.

 

Leta 2000. godine, grupu su stidljivo osnovali Milan Jovanović (gitara/bas i kičmeni stub; ex Headstream), Nenad i Olja. U sledećih par godina kroz Autopark će proći još nekoliko članova (Kraka - Presing, i Zaz - ex član Zemlje br.9, Stef). Milan odlazi da živi i radi u inostranstvu, pa ulogu gitariste i kičmenog stuba grupe 2004. preuzima Nikola Berček. Autopark 2005. godine postaje šestočlana grupa scenografa, studenata i profesora engleskog, i time započinje nova faza u postojanju benda, koja se negde poklapa sa izlaskom spota za pesmu „Na ivici“ (proleće 2005).

 

Premijerno puštanje grupe Autopark desilo se u emisiji ''Moć veštica'' autora Fridoma 2001. godine, tada na radiju B92. Pesme Autoparka nalazile su se na domaćim listama (B92 i Studija B). Ne verujući u to da će naći zainteresovanog izdavača, prve pesme snimljene u kućnom okruženju pružili su na uvid Internet posetiocima (ljubaznošću Indiego! domaćina). To je presek rada od početka postojanja grupe do Milanovog odlaska (2000-2003), deset pesama čiju je produkciju uradio sam Milan. Takođe, na Internetu su bile dostupne i „Na ivici“ i „8 godina“, prve pesme koje su napravljene s novim gitaristom, Nikolom. Izbor pesama nastalih od tada pa nadalje zabeležene su na albumu „Osećanja za poneti“ koji je izašao u decembru 2006. godine za Multimedia Records.

 

Autopark se okupio oko ideje stvaranja neveselog gitarskog popa, koji su neki okarakterisali kao melanholični pop-noise, ili nervozni dream-pop, sa tekstovima koji su kao stranice iz dnevnika. Ipak, AP izbegava sve vrste odrednica, svrstavanja i očekivanja, smatrajući ih uvredom za muziku i slobodu uopšte, vec se radije drži po strani i čuva površnih teoretisanja.

 

http://www.myspace.com/autopark

 

 

Domaci Shoegaze, djeah!

Prelepe melodije, malo elektronskih efekata, i takodje prelep (zenski) vokal, zao mi je sto ih ranije samo nisam otkrio, a bilo je prilika nije da nije...

Zaista ne znam da li i uzivo zvuce ovako dobro kao na albumu, pa ako je neko imao prilike da gleda bend, neka napise neke utiske. :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

NAjverovatnije hocu, evo najave za koncert:

 

U ponedeljak, 3. novembra, u beogradskom klubu Šipražje nastupiće grupa Autopark.

 

Autopark priprema novi album, naslednika pretprošlogodišnjih Osećanja za poneti; u jednom trenutku u igri je bilo, kako nam je rekao gitarista Nikola Berček, više od 70 novih pesama.

 

Karte za ovaj koncert Beograđana moći će da se kupe od četvrtka; pretprodajna cena biće 300 dinara.

 

Početak nastupa najavljen je za 20:30 h.

 

P.S. Jel neko moze da mi kaze gde se tacno nalazi Siprazje, nikada nisam bio tamo. :unsure:

Edited by VoivodBG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel neko moze da mi kaze gde se tacno nalazi Siprazje, nikada nisam bio tamo. :unsure:

 

 

u golsvortijevoj, kod vuka

 

prva ili druga desno (mislim prva) kad se krene od vuka prema djermu, desnom stranom ulice (golsvortijeve) picis 100-200 metara..

 

ako se nisam nesto zajebao...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 6 months later...

Od danas je na MySpaceu beogradske grupe Autopark za preslušavanje dostupna pesma Radost me uništava, koja najavljuje novi album.

 

"Album izlazi 1. septembra, a izdavač je Odličan Hrčak. Snimili smo 12 pesama, a na ploči će ih biti 9 ili 10. Svakako nećemo testirati ničije strpljenje, pa tako ni svoje...Trudićemo se da budemo maksimalno kratki i jasni.", kaže za Popboks gitarista Nikola Berček.

 

"Ironija u naslovu nije slučajna, i opisuje jedan konstantan doživljaj koji osećamo u međuljudskim odnosima", kaže Nikola o novoj pesmi.

 

"Nekada ljude treba ostaviti na miru i ne uznemiravati ih. S druge strane, postoje načini da se svaka situacija prevazidje i to će biti pitanje stanja svesti, zauvek. Autopark nikada nije mario za one koji svu svoju duhovitost zasnivaju na cinizmu jer svaki lažni osmeh smeta i vredja. Ova pesma se bavi i tzv. "dead loopom" ideje koja se svaki put vrati i, verujte, ona okupira. Tek je to zabavna predloška koja ne dopušta inficiranom da nastavi svoj život onako kako čezne i zamišlja da bi mogao da ga organizuje. Oslobođenje je uvek suviše daleko, čak i kada je nadohvat ruke. Mada, to je pomalo i pitanje zrelosti... a ona ironija sa početka... to je nešto sasvim drugo."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Preuzeto sa najnovijeg im bloga:

 

Prvi album Autoparka, poznat i kao "10 + 1" (2005):

 

1. Zahtevna

2. BG 274-517

3. Ćutanje

4. Iznenadi me

5. Proleće

6. Ivan

7. Oni dolaze

8. Ti znaš

9. Sve što vredi u tebi

10. Obala

11. Na ivici

 

http://rapidshare.com/files/251382881/AUTO...0__1__2005_.rar

 

Live snimak iz studija Više elektrotehničke škole, jun 2007:

 

1. BG 274-517

2. Filmovi

3. Ivan

4. Na ivici

5. Ne pričam o sebi

6. Sve dalje

7. Pisma

8. Pola (od) tebe

 

http://rapidshare.com/files/251396855/Auto...S__7.jun_07.rar

 

Singlovi 'Osam godina' (2005) i 'Ne pričam o sebi' (Autopark + Veliki prezir):

 

http://rapidshare.com/files/251407967/8_go...icam_o_sebi.rar

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Sajt je trenutno neaktivan, ne znam iz kojeg razloga.

Pojavice se snimak najverovatnije na youtube stranici jelen live, ako ne tu onda na fejsbuk stranici benda.

Album sve dalje se moze kupiti u kaficu Sikarica (u Skadarskoj ulici, odmah ispod kafane dva goluba) i u Siprazju po ceni od 400 dinara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...