Jump to content

Angkor Vat


Novaliis

Recommended Posts

Ангкор Ват је џиновски комплекс храмова у Камбоџи. Заузима површину од 2 km² и представља највећу верску грађевину на свету. Налази се на месту старе престонице Кмерског царства Ангкора, око 240 северозападно од Пном Пена, у близини града Сием Реап, северно од језера Тонле Сап.

Саграђен је у доба краља Сурјавармана II у раном 12. векy као државни храм. Кроз целу своју историју задржао је религијску намену. Првобитно је био хиндуистички храм посвећен богу Вишну, а касније је постао будистички. Ангкор Ват симболизује врхунац класичног стила архитектуре из доба Кмерског царства.

 

Храм је постао симбол Камбоџе и појављује се на државној застави. Представља главну туристичку атракцију земље и налази се на УНЕСКО листи светске културне баштине.

 

Савремено име, Ангкор Ват — „Градски храм“, користи се од 16. века. Пре тога храм је био познат под именом Преа Писунлок, по посмртној титули краља Сурјавармана.

 

Градња је започела у време краља Сурјавармана II (владао 1113—1150). Посвећен је богу Вишну и саграђен је као краљевски државни храм. Током 14. или 15. века храм је од хиндуистичког постао будистички, што је остао до данас. После 16. века био је запуштен, али никад није био потпуно напуштен. Његови канали су пружали довољну заштиту од напада из џунгле. Оригинално име храма се не зна, а модерно име је настало у 16. веку и значи „градски храм“. Од Европљана први га је посетио португалски монах Антонио да Магдалена 1586. Међутим храм је популаризиран на Западу тек у 19. веку после путописа од француског истраживача Анрија Муоа 1861. Анри Муо упоређује Ангор Ват са Соломоновим храмом. Сматра га величанственијим од свих грађевина античког Рима и Грчке.

 

Ангор Ват је захтевао велику рестаурацију током 20. века. Грађански рат у Камбоџи и владавина Црвених Кмера прекинула је те радове. Храм је постао симбол Камбоџе и налази се на застави Камбоџе.

 

Ангкор Ват је одличан пример класичног стила кмерске архитектуре. У 12. веку кмерски архитекте су постали вешти у кориштењу пешчара, као новог грађевног материјала. Ангкор Ват представља јединствену комбинацију храма планине и каснијих Чола храмова из Тамил Надуа у Индији. Храм представља планину Меру, тј. планину богова. На средини је 5 торњева, који представљају 5 планина. Централни тораљ је висине 65 метара. На средини су те планине богова, а зидови представљају планинске ланце, а канали поредстављају океан. Вањски зид је 1025 са 805 метара и висок је 4,5 метара, а окружен је са 30 метара отвореног поља, после чеага се налази канал широк 190 метара. Приступ храму је са истока и запада преко канала. Вањски зид заузима 802.000 m² и унутар зидина се налазио град и краљевска палата.

 

 

Angkor_wat_temple.jpg

 

Citirao sam vikipediju, da ne bih gubio vreme, ali odavno sam impresioniran ovom kulturom i zelim da pokrenem temu o njima. Jos kao klinac voleo sam da prelistavam debelu enciklopdeiju i citam o Angkor Vatu. Voleo bih da jednog dana posetim ovaj velicanstveni lokalitet.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

"In the old days, if someone had a secret they didn't want to share... you know what they did? They went up a mountain, found a tree, carved a hole in it, and whispered the secret into the hole. Then they covered it with mud. And leave the secret there forever."

 

http://www.youtube.com/watch?v=nWbUEB60F4I

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...