Jump to content

Paganizam


Recommended Posts

Ko je ko u Tolkinovoj triologiji icon_confused.gificon_confused.gificon_confused.gificon_confused.gif

icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif

E slatko me nasmeja.

 

Zli hriscani?

 

Ajde i ja da malo pustim mastu na volju Star wars, Sith je zli odin, svarog, Ariel (bog protiv masnoce) a Dzedaji su krstaski ratnici.

I lukas je to znao i tako nam lepo predstavio icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif

Drago mi je sto sam te nasmejao.

 

Ne razumem zasto mislis da to nije moguce?

Pa trebao bi biti ponosan na Tolkina,tako je lepo predstavio kako su ponosni i hrabri vitezovi ubijali zle paganske demone. icon_da.gif

 

budi PONOSAN!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ama bre covece, jeste bilo ubijanja, ali nije bilo istrebljenja, mnogi su svojevoljno presli u hriscanstvo.

ajde objasni mi kako najjaca civilizaciju (u ono vreme) RIM prelazi u hriscanstvo. Ko je to njih mogao da muci pa oni tako da postanu hriscani?

 

Jeste, da su hriscani kasnije bili suroviji (Ali to su ljudi, a ne Bog) I za tvoju informaciju, u mracnom srednjem dobu, hriscanstvo je bilo najsurovije prema samim hriscanima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeste, da su hriscani kasnije bili suroviji (Ali to su ljudi, a ne Bog) I za tvoju informaciju, u mracnom srednjem dobu, hriscanstvo je bilo najsurovije prema samim hriscanima.

dark ages traju do X veka

 

srednji vek osvari nije mrachan...

 

 

 

 

nema teorije da je tolkin imao takve stvari na umu

 

 

 

inache, elfovi su originalno duhovi predaka koji jedu mrve koje padnu sa stola... i zato se one ne skupljaju

mishevi

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma ovo shto govorim se yasniva na nemachkom folkloru

 

 

neki nauchnici ih povezuju sa dushama mrtvih

 

u nekim bajkama rade ono shto radi nasha mora... muche spavache pritiskujuci im grudi

 

u drugima ono shto rade nashi vampiri kad su bezazleni .. prave zvrchke oko kuce, kvare kucnu imovinu, prosipaju mleko i plashe narod... a sachuvane su i prichice da jedu mrve koje padaju sa stola... pa to onda etnolozi tumache onako kao shto sam rekao

 

ja kazem elfovi su mishevi! tachka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rim je bio osudjen na propast jos mnogo ranije, a primanje hriscanstva je bio poslednji pokusaj ozivljavanja mrtvog carstva.Bilo je nuzno da prime novu veru.

 

U vezi gospodara..nije uopste cudno zamisliti ortodoksnog katolika kako zamislja divlje varvare kao lose momke.

Orci su bili pleme u juznoj skotskoj koji su farbali svoja lica i Tolkin je prosto iskoristio to i tako stvorio prljavu i nedisciplovanu armiju " mracnog gospodara " Saurona.Sauron jednooki, sa prstenom moci i svoojm tvrdjavom Barad-Dur je apsolutna kopija boga Odina koji je imao jedno oko, prsten moci Draupnir i svoj presto Hlidskjalf.

Ovim primerom nisam napao nijednu stranu,ako se neko oseca napadnutim ph34r.gif

Samo sam pokusao da objasnim dublje znacenje i nastanak gospodara, tj. sta je inspirisalo Tolkina.

kompletna prica ima svoje zalednje medju paganskim mitovima-Gandalf i njegova metamorfoza iz sivog u belog nakon borbe sa vatrenim demonom Balrogom.

Gandalf je ime iz nordijske mitologije i oznacava " magicnog elfa " a elf na proto-nordijskom oznacava " vecnu magiju " bas kao sto Gandalf postaje besmrtni carobnjak.

Balrog takodje ima svoje korene u starom norveskom jeziku(Balrok) i znaci Vatreni demon ili Vatreni Bog.I poznata je purifikacija iz vatre, motiv kod pagana kada postajemo belji,cistiji..kao Gandalf.

Misterija oko jednog prstena u stvari oznacava-Vreme.

Ono nas spaja,vlada nad nama i vezuje u tami.

Jedini koji mogu da podnesu taj teret su hobiti, tj. nevina strana ljudi.

Patuljci su " pokvareni " pohlepom a ljudi " zeljom za moci " a vilenjaci su vec savladali vreme(smrt) i nemaju razloga da se muce sa prstenom. icon_smile.gif

 

Mrzi me da kucam dalje,a samo sam zagrebao po povrsini..

 

 

icon_wink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta mu dodju hobiti?

Svega ti icon_confused.gificon_confused.gificon_confused.gificon_confused.gif

Trulez od likova!

Hobiti predstavljaju nasu nevinu, cistiju stranu.

A Frodo je unistivsi prsten, tj. savladavsi pokvarenost vremena(da tako kazem) i sam postao besmrtan,kao i vilenjaci.

A znamo da su jedino vilenjaci mogli da napuste Srednju Zemlju,a secas se poslednje scene kada je i Frodo krenuo sa njima. icon_da.gif

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dugo citah neke stvari o tolkinu, njegova razmisljanja, sam koncept stvaranja druzine prstena i hobita (mislim na knjigu).. i nalazim jako puno hriscanskog u cijeloj prici. ne kazem sto posto, ali sama ideja, borba, likovi.. fantazija naravno, ali sa jakom podlogom. jasno je razgraniceno dobro i zlo, dobro pobjedjuje, jako puno lijepih desavanja, prica sa smislom, prijateljstvo, ljubav, moc, propast izgubljenih blablabla.. sto se tice likova, bogova i bica raznoraznih preuzeti su iz folklora evropskih naroda (paganizam i sl.), imena su posebno osmisljena, tolkin kao filolog - uradio je savrsen posao. i napravio fenomen. na osnovu njegov lika, djela, misljenju uvazenih knjizevnika, sociologa i sl.. mislim da je tolkin prije svega bio dobar hriscanin i to cijenim. opet, i da je paganin ili sta god - zaista je napravio dobru pricu.

 

s druge strane forsiranje vjesticarenja kod hari potera ne odobravam i ne da mi se ne svidja nego mi se povraca od harija kretena.

bio je ovdje neki tekst koji sam ja snimila, ali je otisao na djubriste, pa evo koga zanima.. nevezano za protivljenje hriscanskom konceptu, cijela prica o Hariju zaista debelo smrdi.

 

takodje, ne bih htjela da pravim od ovoga diskusiju zbog offtopica, nego cisto poredjenja radi..

 

 

*** Хари Потер у лову на дјечије душе***

 

 

За разлику од традиционалних бајки, у којима је подела добра и зла недвосмислена, у књигама и филмовима о Харију Потеру није тако. Зла бића из традиционалних бајки у ,,потеријади" имају сасвим друге улоге- вешци и вештице су професори у Харијевој школи, а сам Хари је примио део енергије од оличења зла Лорда Валдемора, када је Валдемор покушао да га убије. Том приликом, енергија злога прешла је у дете. И Валдемор и Хари (који жели да освети своје праве родитеље) служе се истим чаробњачким средствима и истом безличном ,,Божијом силом"- једино се разликују по начину на који је употребљавају. То је стара гаостичко- алхемијска и окултистичка прича- добро и зло непостоје (што је горе- то је доле) већ све зависи од тога како приступамо безличном божанском ,,нешто"; то јест, и ,,црна", и ,,бела" магија су могуће иако је разлика између њих иста као и између +0 и -0. У књигама о Харију Потеру нема универзалних моралних вредности- све је ,,релативно", препуштено дечијом ,,интуицији", ,,спонтаности", и осталим тобожњим особинама детета чији је модел измислила савремена ,,хуманистичка психологија". (То јест- дете све зна, одрасли му само сметају).

Не сме се заборавити да је једна од основних порука Роулингове бунт против родитељског ауторитета, против ,,нормалних млакоња", који незнају шта је магија. Сама Роулинг вели: ,, Идеја да бисмо могли имати дете које бежи из тамнице света одраслих и одлази негде где има моћ, и праву и метафоричку, заиста ме је привлачила." Француски психоаналитичар Серж Тисрон (коме је све то симпатично) каже: ,,Родитељи који васпитавају Харија нису његови прави родитељи, и њихова глупост их је трајно обезвредила у његовим очима, као и у очима младих читалаца. А многи млади људи имају осећање да се сами морају суочити са мноштвом проблема, уз подршку једино својих другара. (Хари Потер, наравно, све ради, битлсовски речено, ,,уз малу помоћ својих пријатеља" какви су Рон и Хермиона).

На чијој је страни циклус ових дечијих књига, и шта заиста пропагира, најбоље ћемо схватити ако прочитамо тумачење Врен Вокер, учитељице савременог вештичарства и једног од оснивача највећег вештичарског веб-сајта на Интернету, која сатанисту Алистера Кроулија зове ,,стари добри ујка Ал". Она Харија Потера хвали због изазова ,,слепом одењу путевима који су нездрави и који нису на страни слободног изражавања и узрастања личности... Његове намере су чисте и ,,за добро свих", па зато се ономе што он чини неможе одолети јер је то права ствар". Вокерова чврсто верује да ће Хари Потер бити подржаван на све стране:

,,Сваког полугођа у школи Хогвартс (коју је учио Хари Потер нап.аут.) има слободних места. Деца свих узраста ће можда ослушковати лепет сове-гласоноше и жељно чекати да их позову" (то јест, да их неко обучи бављењу магијом и окултизмом.) Елисон Лентими, која је и сама била члан вештичарског покрета Америке, а затим се обратила у Хришћанство, у свом огледу ,,Хари Потер: окултна космологија и искварена уобразиља" истиче: ,,К.С. Луис вели да је демитологизовани ђаво 20. века подједнако ефикасан као и његова ранија, живља и ужаснија појава- а исто се може рећи и за свет Роулингове. Морални синкретизам Харија Потера, одевен као безазлена забава, позива децу у безличан, збркани духовни свет који више узнемирава него што објашњава. Већ поменути психоаналитичар Серж Тисрон каже: ,,За разлику онога што се догађа у многим бајкама/.../ где јасне одреднице отклањају сваку двосмисленост, овде јунаку најчешће није могуће да ли је значење поступка и ставова ликова пријатељско или непријатељско, добронамерно или злонамерно. ,,ДРУГИМ РЕЧИМА, ОНИ НИКАДУ НИСУ ДВОСМИСЛЕНО НА СТРАНИ ДОБРА ИЛИ ЗЛА". А детету је баш то потребно: да се без двоумице поистовећује са ликовима- носиоцима добра и да се још недвосмисленије ограђује са ликовима који оличавају зло. Традиционалне бајке су таква поистовећивања нудиле, док Хари Потер нуди ону познати нихилистичку тврдњу да је ,,све релативно".

(Понавља се, на нови, потрошачком менталитету приступачнијији, начин прича о ,,Каиновом жигу" и ,,изабраницима Абраксаса", бога који је ,,и добар и зао", из Хесовог романа Демиан).

Па шта?

Дакле, родитељи ће са својом децом гледати филм о малом вешцу, који зна све магијске обреде, и који је, да би се учио вештичарењу и чаробњаштву, презрео своје глупе родитеље- ,,нормалце", који су га одгајали после смрти његових биолошких родитеља (вешца и вештице). Без јасне границе између добра и зла, учиће се да је могућа ,,бела магија", и да чак вешци могу да буду професори. Већ се продају окултистичке играчке- од метле до вештичијег шешира. Живећи у овом времену, времену свих врста релативизма и презирања традиционалних вредности (хришћанског) морала, деца ће још више бити уверена у то да нема никаквог апсолута и даје једини пут- пут ка својој ,,личној легенди" (Пауло Коељо).

Оно што желиш- то је истина; нема никакве вишње Истине (а камоли Истине Које је Бог, Исус Христос.) Већ се у уџбеницима појављују вештице, вукодлаци и вампири- ,,I Spy"-уџбеник за први разред основне школе у издању ,,Oxford Universiti Pres".

,,Политикин забавник" је објавио циклус чланака о вештичарењу као нечему симпатичном- а потписивала их је ,,Вештица Мими". Шта ће нама Свети Сава ,,најчепше србско чедо" (Свети Владика Николај), који је испричао најлепшу србску причу- о томе како се смртно мења за бесмртно, и како пролазно постаје непролазно (и о коме се пева:,, Да ми се обећа цела царевина, ја бих био слуга Божијег Сина") кад је ту Хари Потер и његово вукодлачко друштво. Не треба нам Свето Писмо, у коме стоји: ,, Нека се не нађе у теби који би водио сина својега или кћер своју кроз огањ, ни ВРАЧАР, ни КОЈИ ГАТА ПО ЗВИЈЕЗДАМА, ни који гата по птицама, ни УРОЧНИК, ни БАЈАЧ, ни који се договара са злим духовима, ни опсенар, ни који пита мртве. ЈЕР ЈЕ ГАД ПРЕД ГОСПОДОМ КО ГОД ТАКО ЧИНИ". (Зак. пон. 18, 10-12); сада ћемо читати књиге у којима се врачарење, магија, астрологија и сличне вештине препоручују као ,,пут ка самоспознаји" и стицању ,,патприродних способности".

Али, ако се опредељујемо да кршимо закон Божији, и ако не схватамо куда то води, кад-тад ћемо бити свесни последица. То јест, без знања и свом Небеском Оцу, наша деца неће поштовати ни земаљског оца и мајку. Ако не идемо за врховним Смислом, Хритосом, наша свакодневница неће тада имати смисла. Ако као мали буду имали погрешне представе о добру и злу, ако буду веровали у окултне моћи, хоћемо ли бити сигурни да, кад одрасту, неће ући у неку црномагијску секту? Наравно, многи ће рећи да је овако писање о једној дечјој књизи и дечјем филму ,,претеривање", да је такав став ,,застарео", да значи инквизицију над популатном културом. Хришћане су, уосталом, увек оптуживали како хоће да огаде ,,здраве", ,,паганске" радости овог света и живота. И заиста: ако човек не верује у бога и бесмртност душе, у то да је овај живот само припрема за вечност, онда је њему свеједно шта гледа, слуша, како живи и у шта верује: Свеједно му је и како ће васпитават своју децу- некако ће се сами васпитати ,,слободно" и ,,спонтано". Али ако човек зна да је Цаство Божије наш прави дом, и да децу треба привести Христу, Цару детињих душа, и да се светом управља из дечје собе, онда ће ове речи бити озбиљно упозорење о томе шта доноси култура без Христа, подкултура коју нам нуди медијска машинерија ,,новог светског поретка.

Ако останемо верни својој Цркви, њеном предању, њеном Причешћу и њеном подвижништву, бићемо кадри да одолимо искушењу дана који долазе. А крајњем исходу нас, на првом месту, учи свеистинто Еванђеље, у коме Господ вели: ,,Не бојте се, ја победих свет". А затим и праве бајке, оне у којима, наизглед слабашно, Добро увек побеђује нарогушено зло. Будимо, дакле, на страни Свепобедног Добра, које је Христос Бог Наш.

Edited by blondie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tako su se i samnom zezali stavljali mi pivo i slikali me kad sam bio mali ba me posle kad sam proastao vodili na ispiranje...

icon_smile.gificon_smile.gif znaci tako to krene..

 

 

 

 

praratnik: moguce, ne sjecam se. da znam, ja bih napisala da si bio ti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eh..malo da zivnemo temu. icon_biggrin.gif

 

Evo jednog isecka iz Velesove knjige:

 

 

Iz daščica saznajemo da je jutro počinjalo molitvom bogu i radom, a zatim su izvodili stoku na pašu. Sloveni su se molili tri puta dnevno: ujutro bogu Perunu, u podne Horosu, odnosno Suncu, a uveče Dajbogu. Pred molitvu je bio upražnjavan običaj pranja i umivanja što je bio deo rituala. To znači da je religija podrazumevala ne samo duhovnu već i fizičku čistotu.

 

Još jedna zagonetka je rešena posle tumačenja Velesove knjige. Kada se povede reč o ratu, obavezno se pominje čudesna ptica koja sija svim duginim bojama. Ona oglašava početak pohoda i daje savete ratnicima za vreme bitke. Ona im iz roga nudi živu vodu, poginule vodi u raj i peva pobedničke pesme. Ovu veliku boginju, kosmičku majku, nazivaju Majka svih Slovena (Mater Sva, Mater Slava, Mater Sva Slava). Mater Sva Slava odgovara Materisvani kod Indo- Iranaca, odnosno Vedejaca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благословени су Јаки, јер ће они заузети земљу!

Проклети су Слаби, јер ће они наследити јарам!

Благословени су Моћни, јер они ће бити поштовани међу људима!

Проклети су Немоћни, јер ће они бити збрисани!

Благословени су Храбри, јер ће они бити господари света!

Проклети су Понизни, јер ће оно бити згажени под копитима!

Благословени су Победници, победа је основа права!

Проклети су Побеђени, јер ће бити вазали заувек!

Благословени су окрвављени у Битци, Лепота ће се смешити над њима!

Проклети су Сиромашни Духом, они ће се свађати!

Благословени су Одважни, они ће упити истинску мудрост!

Проклети су Послушни, јер ће они узгајати наказе!

Благословени нека су они са Гвозденом Руком, неспособни ће побећи пред њима!

Проклети су Мрзитељи Битке, покоравање је њихов удео!

Благословени су они што Пркосе Смрти, њихови дани ће бити дуги на земљи!

Проклети нека су Немоћно Свесни, јер они ће у многоме нестати!

Благословени су Уништитељи Лажне Наде, они су праве Месије!

Проклети су обожаватељи Бога, они ће бити овце за шишање!

Благословени су Јунаци, јер они ће задобити велико богатство!

Проклети су Верници у Добро и Зло, јер они ће се плашити и сенке!

Благословени су они што верују у Ништа, то им никада неће мучити савест!

Проклета нека су "јагњад Божија", они ће избледети "беље од снега"!

Благословен је човек који има моћне Непријатеље, они ће га учинити херојем!

Проклет је онај што "чини добро" другима, он ће бити презрен!

Благословен је човек чије је стопало брзо у служби пријатеља, он је заиста прави пријатељ!

Проклети су Организатори Доброчинстава, они су пропагатори болештина!

Благословени нека су Мудри и Храбри, јер у борби они ће победити!

Проклети нека су Неспособни, јер они ће бити истребљени!

Благословени су Господари Племенитих Дева, Они су со земље!

Проклете су мајке Слабића, јер ће бити постиђене!

Благословени су Моћно Свесни, јер они ће јахати вихорове!

Проклети су они што уче Лажи као Истину, они су гнусни!

Благословени су Немилосрдни, њихово потомство ће поседовати свет!

Проклети нека су познати Мудријаши, њихово семе ће нестати са земље!

Троструко су проклети Ниски, јер ће служити и патити!

 

Српски Фронт 10.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благословени су Јаки, јер ће они заузети земљу!

Проклети су Слаби, јер ће они наследити јарам!

Благословени су Моћни, јер они ће бити поштовани међу људима!

Проклети су Немоћни, јер ће они бити збрисани!

Благословени су Храбри, јер ће они бити господари света!

Проклети су Понизни, јер ће оно бити згажени под копитима!

Благословени су Победници, победа је основа права!

Проклети су Побеђени, јер ће бити вазали заувек!

Благословени су окрвављени у Битци, Лепота ће се смешити над њима!

Проклети су Сиромашни Духом, они ће се свађати!

Благословени су Одважни, они ће упити истинску мудрост!

Проклети су Послушни, јер ће они узгајати наказе!

Благословени нека су они са Гвозденом Руком, неспособни ће побећи пред њима!

Проклети су Мрзитељи Битке, покоравање је њихов удео!

Благословени су они што Пркосе Смрти, њихови дани ће бити дуги на земљи!

Проклети нека су Немоћно Свесни, јер они ће у многоме нестати!

Благословени су Уништитељи Лажне Наде, они су праве Месије!

Проклети су обожаватељи Бога, они ће бити овце за шишање!

Благословени су Јунаци, јер они ће задобити велико богатство!

Проклети су Верници у Добро и Зло, јер они ће се плашити и сенке!

Благословени су они што верују у Ништа, то им никада неће мучити савест!

Проклета нека су "јагњад Божија", они ће избледети "беље од снега"!

Благословен је човек који има моћне Непријатеље, они ће га учинити херојем!

Проклет је онај што "чини добро" другима, он ће бити презрен!

Благословен је човек чије је стопало брзо у служби пријатеља, он је заиста прави пријатељ!

Проклети су Организатори Доброчинстава, они су пропагатори болештина!

Благословени нека су Мудри и Храбри, јер у борби они ће победити!

Проклети нека су Неспособни, јер они ће бити истребљени!

Благословени су Господари Племенитих Дева, Они су со земље!

Проклете су мајке Слабића, јер ће бити постиђене!

Благословени су Моћно Свесни, јер они ће јахати вихорове!

Проклети су они што уче Лажи као Истину, они су гнусни!

Благословени су Немилосрдни, њихово потомство ће поседовати свет!

Проклети нека су познати Мудријаши, њихово семе ће нестати са земље!

Троструко су проклети Ниски, јер ће служити и патити!

 

Српски Фронт 10.

zanimljivo. slazem se sa ovime skroz!

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zasto mislis da nije?

Zato sto nikada nije dokazano da je to autentican tekst. Cak ni u samoj Ukrajini. O tome se mnogo polemisalo u tamosnjem zurnalu za Indo-evropske studije, ali sem emotivne zelje da je to tacno nije dat nijedan dokaz koji bi dokazao, ili osporio, autenticnost. Jednostavno to je jos uvek nedokazano. Zadnji put kad smo o tome pricali ni jedna tradicionalna ruska ni balticka grupa nisu priznavali Velesovu knjigu kao autenticnu. Samo neke ukrajinske. Da li se nesto promenilo ne znam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa lako se moze dokazati da li je tekst autentican ili ne.

Ako nisu dokazali do sada da je u pitanju varka,o cemu onda da se prica jos?

 

Mozda mnogi ne bi voleli da je to istina.Ko im je kriv.

Pre ce biti da nisu dokazali da je autentican. Da li razumes znacenje reci sumnjivo i znacenje reci nedokazane autenticnosti? Nema dokaza da je cela prica starija od seredine 20. veka. Takodje, nacin n akoji je napisana lingviste navodi na pomisao da je to falsifikat nekoga ko nije dovoljno dobro poznavao jezik Slovena u vreme u koje se vremenski smesta ta knjiga. Zatim, pismo kojim je pisan taj tekst ne ukazuje na period stariji od 10. veka, a knjigu smestaju 5 vekova ranije sto takodje neke navodi da misle da je rec o falsifikatu.

Dalje dokazivanje je nemoguce jer nema originalnih ploca, ima samo fotografija. Dakle, po lingvistickim pokazateljima vise je opravdano misliti da je to falsifikat, nego da je autentican tekst. Ali jos uvek nema dovoljno dokaza ni za jedno ni za drugo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre ce biti da nisu dokazali da je autentican.

 

. Dakle, po lingvistickim pokazateljima vise je opravdano misliti da je to falsifikat, nego da je autentican tekst.

jbg

 

postoji i ozbiljna nauka

ponekad

 

chudna stvarchica

 

 

direktnih izvora o slovenskom paganstvu onog vremena gotovo da nema... sve su isechci i fragmenti

kada bi se ovo prihvatilo...

 

plashim se da unutrashnja analiza dela pokazuje plagijat

unutrashnja logika...

lingvistika.......

 

 

pazi rechenice:

 

savest nam zapoveda da rechi ne prikrivamo i o rodu nashemu samo istinu kazujemo.

 

ili

 

vendi, vratite se zemljama nashim u stepe drevne i gledajte kakva beda bejashe do ishoda iz petorechja koji osta na desno odsechen od nas.

 

vratite se?

 

stepe "drevne" ?

 

osta desno?

 

zaboga!

Edited by bafomet

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...