Jump to content

Mobilni telefoni


Aleksandar

Recommended Posts

Za ozbilje firme su BBerry jer punu funkcionalnost postižu kada rade na MS xchange server (baš sam sinoć sa Astrallisom diskutovala na temu...) ali to je potpuno druga infrastruktura, traži od firme neke investicije i sad ne bih o tome :D

 

Bilo koji Pocket PC koji se sinhronizuje sa PCjem, ima touchscreen i mail servis funkcionalno odgovara potrebama zahtevnijeg poslovnog korisnika. Evo ja već godinu dana nosim Palm Treo, u njemu imam ceo svoj address book i sto drugih čuda, pre toga sam nosila ipaqe a pre toga cassiopeiu i ne bih prešla nazad na Nokiu makar zavijala sarme i čuvala malu decu, ni za brdo karamela. Ali dobro, stvar ukusa, i navika, I guess.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A sta je, 'leba vam, "ozbiljna poslovna primena" ?

 

Glede Nokie E-series (tj ovih koje priznajem za E seriju, koji imaju qwerty)... Jedino sto po defaultu nisu stavili SAV potreban softver, sto je nokiina greska, koju koliko vidim polako popravljalju)

 

E-mail push - check (Nokia Mail, nova aplikacija)

Office - check

Messenger + skype - check (trenutno postoji Nimbuzz koji je dz, ali za E72 je najavljen novi Nokia Messenger, koji podrzava sve to)

MS Exchange sinhronizacija - check

Sync sa outlookom - check

Solidan web browser - check

Wifi i ostali kurci - check

Baterija koju ne moras da punis svako veche - check

 

Dalje?

 

Jeste da kaskaju za Win mobile, i da su tek u poslednjih 2 godine poceli da se osvescuju, nokia malo sporo kapira... ali pricamo o onom sto se trenutno nudi!

 

Realno, meni licno sto se poslovne komunikacije tice, bi telefon uglavnom bio ugasen, jebite se, cimajte me u radno vreme, ali da recimo pretpostavim da cu jednog dana da u radno vreme da zevzecim uokolo, cirkam po kaficima i izigravam poslovnog co'eka, e pa tad mislim da bi sve ovo nabrojano bilo sasvim dovoljno.

 

A ko je bas namerio da ozbiljno radi neke proracune u spreadsheetu, ce to da radi na laptopu. Mada tog sto u spreadsheetu radi kompleksne proracune, vec ne smatram ozbiljnim :mrgreen:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prema tvojoj check listi, u pravu si, Nokia se približava funkcionalnostima ostalih proizvođača.

 

Ipak, ne mogu da zaboravim neke "dečije bolesti" koje sam imala prilike da vidim, pričamo o tome da je Nokia ipak noviji igrač na polju Pocket PCjeva, imali su istina ranije Communicator ali ko je koristio isti zna o njegovim boljkama.

 

Realno razlikuje se OS i neke sitne stvari koje ponekad mogu život da znače, verovatno je negde i navika i moja averzija prema Nokiinim beskonačnim menijima i sporosti, klik klik klik.. plus nedostatak taktilnog ekrana :D

 

 

Ali kada pričamo o brzini i dalje su hteli mi to da priznamo ili ne, pocket pcjevi inferiorni u odnosu na "plain phone" ili čak i na smart phone, što može da nervira, te stoga je meni privatni broj u pocket pcju a za everyday arčim SE. Ali mi outlook u privatnom služi suštinski za poslovne svrhe, tu mi je i mail i sve. Kako god okreneš, ništa bez dva aparata i kompromisa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao sto sam vec rekao, Nokia tek sad ozbiljno ulazi na taj segment trzista, i NAPOKON pravi neki sofisticiraniji hardver i softver, ranije je uvek bila neka falinka... Meni se dopada kako je gomila stvari ubrzana na e71, i zapravo na doticnom mogu brze da odradim mnoge osnovne operacije nego sto moze iko na plain vanila telefonu, tipa dodavanje u imenik, trazenje i zvanje broja i te sitnice, i to pre svega zbog softvera (a i hardver je konacno takav da cera simbian bez da gnjavi).

E sad, sto se touchscreena tice, ne volem da muljavim po ekranu, i zivo me zanima kako funkcionise touchpad koji ce da stave na e72, ali to je stvar licnog ukusa... Nakon sto sam probao touchscreen i kucao po on-screen tastaturi na 5800, i dalje ne bi menjao qwerty za touchscreen ni u ludilu.

Naravno da je prednost ako imas oba, i veci ekran, kao sto ima svaki HTC, ali realno ne vredi to duplo vise para.

 

Prednost HTC-a je sto kad naprave telefon, nabudze sve sto znaju i umeju u njega (zato kosta djavo i po), a Nokia ih namenski sakati kako bi ih prilagodila "razlicitim segmentima" trzista. Mada, izgleda da sa novim modelima E serije polako menja filozofiju, zivi bili pa to docekali... Na primer, N97, iako je po mnogo cemu superioran, opet ima tonu glupih falinki koje su vala mogli i da rese.

 

Mada, evo na 2 strane pokusavate da namestite ovaj Sync, sto sam ja s Nokiom uradio sa 3 i po klika, tako da ocito niko nije savrsen sa sotfverom ...

 

Ipak mi je malo nerealno da dajem 600+ evra za jebeni telefon, pa sve i da kuva kafu i pece ustipke. I 300+ je mnogo, ali ajde, toliko kostaju pristojni telefoni danas... Nije vise stvar para, nego stvar principa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:) A na šta me zoveš care :)

pa sjedemo u mog golfa 3,bijelog,naspemo 10 e bemzina i idemo u padrino da vozimo klicevljanke kuci.

 

 

ja jedino mogu da opravdam tel od 500+e kao modni detalj,ostalo za bilo kakvu uporabu moze i mora da se plati manje.ne zaludjujte se ljudi,tolika je ponuda na trzistu da je apsurd davati tolike pare na nesto sto bi vam odmijenilo mp3ku,ipod,lamntop ili sve to iskombinovalo.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada firma plaća ništa nije mnogo :) mislim, ja sam zato što nemam pare za htc, uzela palm treo, pre godinu dana je koštao 250e sa sve 4gb karticom (koju sam btw uspela da sjebem ali sad nećemo o tome :mad:) , kao što rekoh bio je best buy, sad ne znam koliko košta, a vidim da imaju i novi model dalo bi se proveriti pa da obradujem ćaleta :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gde može da se kupi kartica od 4gb za E51? Prodavac u Inter Com - u mi je rekao da je jako teško naći je, pošto u telefon ne može da se strpa kartica koja ide u fotoaparate (reče da te za fotoaparate imaju neku oznaku koja se sastoji od dva slova, ali sam zaboravio kako glasi).

Share this post


Link to post
Share on other sites

qtek == htc

 

Hvala na ispravci ;)

 

@Ajlin

 

Blackberry telefon u sustini nije nista spektakularno ali nudi te koriscene(i potrebne)servise za poslovni segment koji su se nametnuli kao standard na tom trzistu-dakle kada kupis Blackberry dobijas sve to u paketu plus ono sto nudi i sam Blackberry i imas sve sto ti treba otb :da:

 

Drugo Symbian nije vise ono sto je nekada bio-ja sam imao prilike da koristim nove verzije tog OS-a(Nokia 6120 i N95)i vise usporenja nema-sve prosto leti sa novim softverom i jacim hardverom(dual core ARM procesor na 400mhz),nema vise onog vukljanja kao sto je to bilo sa starijim Nokiama i N modelima npr-u rasponu od N70 pa do N73 :da:

I kakav bre Communicator-taj telefon je mator kao Biblija :D

Elem ja licno za sebe bi voleo da uzmem HTC Dream(ima lepo i qwerty i touch screen)i iskreno se nadam da ce od Androida biti nesto jer zaista ima dosta potencijala i obecava kako se kaze

Ali kao sto rece Demonic-ono sto sam hteo reci je da HTC kosta previse za ono na sta nudi kada se uporedi npr sa Nokia :da:

 

Kuruze,pa zar ne ide u taj telefon standardna microSD kartica? :confused:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ide, imam 2gb, ali mi je taj tip rekao da ne podržava kartice od 4gb koje mogu da se nađu na našem tržištu. Kaže da je pokušao da je nabavi za nekog prijatelja i da nije uspeo, pošto sve koje mogu da se kupe kod nas imaju tu famoznu oznaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onaj što ide u fotoaparate ima oznaku XD ako se dobro sećam. Imaš micro SD svugde probaj Gigatron i ostale prodavce hwarea

 

 

 

@yakuza, pa i nije ništa spektakularno bberry, kao što sam već rekla, jedina njegova prednost (za firme: ogroman kapital!) bilo je ms xchange server

 

Sve to postaje jedno isto, samo je pitanje da li smo spremni da napravimo kompromise ili ne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A sta je, 'leba vam, "ozbiljna poslovna primena" ?

"ozbiljna poslovna primena" :) je sve ono sto si naveo sa dodatkom:

 

- da sve radi glatko out of the box

- da sve bude sto standardnije i da se lako uspostavljaju 'kanali komunikacije' sa ostalim poslovnim korisnicima (zato je blackberry rasprostranjen)

- da se "ozbiljni poslovni korisnik" :) sto manje bavi podesavanjima, odrzavanjem i bilo kakvim tehnickim stvarima

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Iiiha, prema poslednjem kriterijumu nijedan uređaj ne bi prošao.

Danas treba biti ultra uporan i geakovski nastrojen, da bi se čovek naučio i ispodešavao i uposlio samo pola od onoga svega što je platio sa uređajem :da:

 

Reče mi jedan prijatelj, "primetio sam da kako ko od mojih prelazi na makintoš, nema ih jedno 3 meseca jer se zajebavaju sa podešavanjima i učenjem o svojoj novoj mašini koja ih potpuno zaokupi" :) :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iiiha, prema poslednjem kriterijumu nijedan uređaj ne bi prošao.

- da se "ozbiljni poslovni korisnik" sto manje bavi podesavanjima, odrzavanjem i bilo kakvim tehnickim stvarima

"sto manje" razlicito od "uopste" ;-)

 

Danas treba biti ultra uporan i geakovski nastrojen, da bi se čovek naučio i ispodešavao i uposlio samo pola od onoga svega što je platio sa uređajem

 

:da: slazem se. zato je iphone prodat u toliko primeraka (plus fenomenalan marketing, svaka cast i na tome).

 

usability expert - verovatno najplaceniji posao u celom tom "vrzinom kolu" pravljenja softvera...

Edited by imaginos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha, na stranu sto je dobar deo tih "eksperata" u stvari gomila mrsimuda... dobro placenih mrsimuda. jer da su stvaro experti, odavno bi i symbian, i winmobile i ostali, mogli da se koriste sa 3 klika i 2 miga ...

 

I da, to sto ste rekli za Blackberry - nista spektakularno, ali sve upakovano (lako se i brzo podesava + sve je out-of-the-box + dobro uskladjena ponuda servisa sa soft/hardverom).

 

To je ono sto Nokia jako tesko kapira, tek su ove godine lansirali Ovi (koji je pun falinki, ali evo vec mi se bar jednom pokazao kao super stvar).

 

I onda vam se, kao firmi, vise isplati da platite jednog-2-3 IT 'strucnjaka' za telefone, kupite na gomilu (preskupi) blackberry, i ovi ih ocas podese za svakog, i cela firma koristi bez neke obuke taj uredjaj, nego da uzmete npr E71 koji u skoro svim segmentima brise patos sa bbery-jem, kosta otprilike isto, ali bi ti vajni indusi morali debelo da se preznoje pre no sto poinstaliraju sav softver i nateraju ga da radi, pod uslovom kad bi sav softver bio besplatan.

 

Ja, naravno, drzim palceve Nokii, nek ona meni i dalje bude ziva i zdrava i pocne da pravi upotrebljive, metalne telefone :mrgreen:

 

Sem toga, voleo bih da vidim Android da se probija, mada mislim da dok zavisi od HTC-a, nece daleko dogurati.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apropro Androida

 

Pa nece biti samo za HTC vec za sve smart telefone,a koliko cujem puca i na netbook trziste jer vec uradjena verzija Androida za iste tj za x86 arhitekturu

Ustvari nista cudno jer Android predstavlja jednu nestandardnu varijantu linux-a ;)

Da li ce napraviti bum(procitah na netu da je T-mobile prodao milion komada Android telefona sto je prilicno dobar start)ili ce biti "tresla se gora...." videcemo ali svakako je dobro da traziste dobije jos jednu konkurenciju :bigblue:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biće tu još svašta da se vidi, čini se da su funkcionalno doterali sve na referentnu ravan, samo se još nameštaju i doteruju finese, sad će biti šibanja oko skraćenja broja klikova potrebnih da se neka opreracija izvrši, i naravno oko sw dela.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apropro Androida

 

Pa nece biti samo za HTC vec za sve smart telefone,a koliko cujem puca i na netbook trziste jer vec uradjena verzija Androida za iste tj za x86 arhitekturu

Ustvari nista cudno jer Android predstavlja jednu nestandardnu varijantu linux-a ;)

Da li ce napraviti bum(procitah na netu da je T-mobile prodao milion komada Android telefona sto je prilicno dobar start)ili ce biti "tresla se gora...." videcemo ali svakako je dobro da traziste dobije jos jednu konkurenciju :bigblue:

 

Kako je Android OSS bilo bi lepo kad bi neko normalan izbacio Android telefon, ubacio mu sve što treba od hardvera , i upakovao to s kvalitetnim i dobro povezanim aplikacijama, tipa od soc. networkinga, preko normalnog fotoalbuma, do ofisa, i upotrebljivih ostalih funkcija telefonskih...

 

Verujem da to sve već postoji, ali nedostaje onaj out-of-the-box faktor u svemu tome. Mada, pricam napamet. A i ovaj G1 je jebeno ružan. Mislim, uzeo bih ga pre nego iPhone to stoji, ali izgleda ko neka dečja igračka...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha, na stranu sto je dobar deo tih "eksperata" u stvari gomila mrsimuda... dobro placenih mrsimuda. jer da su stvaro experti, odavno bi i symbian, i winmobile i ostali, mogli da se koriste sa 3 klika i 2 miga ...

ofskroz.. u svakoj bransi imas dobro placene mrsimude, ali fakat da imas i ljude koji znaju sta rade. ja jesam prvi hejter kad treba da se plljuje iphone :) :) ali skidam kapu ljudima koji su osmislili user interface.

 

I da, to sto ste rekli za Blackberry - nista spektakularno, ali sve upakovano (lako se i brzo podesava + sve je out-of-the-box + dobro uskladjena ponuda servisa sa soft/hardverom).

 

To je ono sto Nokia jako tesko kapira, tek su ove godine lansirali Ovi (koji je pun falinki, ali evo vec mi se bar jednom pokazao kao super stvar).

mislim da nokia uglavnom "cilja" drugi segment trizista - siroku potrosnju. i tu su nenadjebivi. hteli bi oni da uzmu i parce kolaca od bisnis korisnika, firmi i organizacija koje su voljne da plate resenje za internu komunikaciju, ali su (u odnosu na konkurenciju) manje isplativi i labaviji.

 

tako ispada da je E71 telefon za "biznis korisnika sa geekovskim predispozicijama". :) firma nije kupila mobilni, ali je korisnik ukapirao da moze da sebi olaksa zivot ako uzme E71 i malo se pomuci da ga podesi.. i to je nesto.

 

Ja, naravno, drzim palceve Nokii, nek ona meni i dalje bude ziva i zdrava i pocne da pravi upotrebljive, metalne telefone

apsolutno.

 

Sem toga, voleo bih da vidim Android da se probija, mada mislim da dok zavisi od HTC-a, nece daleko dogurati.

nazalost, dve stvari su mi labave kod androida:

1) selling point - sta no nudi bitno (I KOME) android, sto bi motivisalo ljude/firme da kupuju te aparate, a ne neke druge? mozda integraciju sa googleovim "proizvodima" tipa gmail, reader, google maps i slicno. ok, ali to imaju i ostali telefoni.

2) (za sada) ocajan marketing. ova tacka 2 po mom misljenju, zavisi od tacke 1 (kome da se obrate momci iz marketinga - da li je to "mobilni siroke potrosnje", ili "gejmerski mobilni", "ili bizis resenje"? malo mi je cala ta prica oko androida nefokusirana. :( ako gadjaju na masovno trziste, onda mi tek nista nije jasno, jer obicni korisnici ne idu logikom "e, hocu da kupim telefon koji ima taj-i-taj operativni sistem", nego traze brend hardvera, pa se tu ubacuje marketing i one fore tipa "nokia je pouzdana", "motorola ima najbolji prijem", "samsung je najlepsi", bla bla bla. mozda im je ideja da proguraju android sa idejom da to predstave kao u ovom fazonu: "android mobilni telefoni imaju gmail, facebook, youtube, msn, google maps i sve to 'dolazi uz mobilni', i ne morate da instalirate nista"... sta ja znam.. ljudi koji stoje iza svega toga su sigurno upuceniji od mene u trziste, ali meni to ipak deluje nekako "na staklenim nogama". tesko se ljudi rastaju od para, a i kad to cine - gledaju brend. ;)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

nazalost, dve stvari su mi labave kod androida:

1) selling point - sta no nudi bitno (I KOME) android, sto bi motivisalo ljude/firme da kupuju te aparate, a ne neke druge? mozda integraciju sa googleovim "proizvodima" tipa gmail, reader, google maps i slicno. ok, ali to imaju i ostali telefoni.

2) (za sada) ocajan marketing. ova tacka 2 po mom misljenju, zavisi od tacke 1 (kome da se obrate momci iz marketinga - da li je to "mobilni siroke potrosnje", ili "gejmerski mobilni", "ili bizis resenje"? malo mi je cala ta prica oko androida nefokusirana. :( ako gadjaju na masovno trziste, onda mi tek nista nije jasno, jer obicni korisnici ne idu logikom "e, hocu da kupim telefon koji ima taj-i-taj operativni sistem", nego traze brend hardvera, pa se tu ubacuje marketing i one fore tipa "nokia je pouzdana", "motorola ima najbolji prijem", "samsung je najlepsi", bla bla bla. mozda im je ideja da proguraju android sa idejom da to predstave kao u ovom fazonu: "android mobilni telefoni imaju gmail, facebook, youtube, msn, google maps i sve to 'dolazi uz mobilni', i ne morate da instalirate nista"... sta ja znam.. ljudi koji stoje iza svega toga su sigurno upuceniji od mene u trziste, ali meni to ipak deluje nekako "na staklenim nogama". tesko se ljudi rastaju od para, a i kad to cine - gledaju brend. ;)

 

taj fazon.

 

...mada nekako imam utisak da neki od tih ljudi bas i nisu najupuceniji :)

 

moguce da je to onaj sistem - stave te u 1 projekat, koji uspe (zbog tog sto su ostali clanovi tima lafovi). onda se prijavis u firmi A za poziciju, pa te prime zbog tog projekta...

posle konkurises u firmi B, i tu te prime zbog projekta prvog, i onog sto pise da si radio u firmi A... itd itd, i u jedmom momentu ti si neki bitan kurac u firmi X, a u stvari ne umes pertle da vezes...

 

malo preterujem, ali kontam da ima takvih slucajeva, iako je u ITu to malo teze, mada menadzeri u ITu se takodje guraju preko tudjih ledja, samo mozda nesto manje nego u drugim bransama...

 

flashback na onu glupu plavusu s Pinka, sto je intervjuisala boga oca, a intervjue dobijala tako sto u referencama ima boga oca (a ne ume 2 recenice da sastavi) :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...