Jump to content

Programski, Markup Jezici, 3d Animacija I Slicno..


+Abigail+

Recommended Posts

Ne nadjoh temu, sto ne iskljucuje mogucnost da imam vidni poremecaj il nesto u tom duhu.. enivejz, za programere, koji jezik najcesce koriste, koji im je 'omiljeni' sto zbog funkcionalnosti, primjene i jednostavnosti 'rukovanja' istim. Ja se licno baziram trenutno vise na ucenje Jave, iako sam relativno nova u 'programerskom' svijetu, vise cu se baviti time od 1. oktobra na studijima..

 

Sto se tice web designa, XML, HTML il CSS? Meni je licno CSS nekako previse bespotrebno iskompliciran, html je daleko jednostavniji za koristenje zbog preglednosti i kodiranja, mada se relativno lako 'uhodam' i s css.om. S xml.om nisam jos radila, mada je u intenzivnijoj upotrebi, pogotovo sto se tice konstantne upotrebe RSS feedova na stranicama i sve veceg broja multimedijalnog backupa..

 

I za kraj..koji software koristite za 3D animaciju? Mi cemo na fucksu raditi Mayu iako bih ja vise voljela 3D max.. Korisni sajtovi s VALIDNIM i PROFESIONALNIM tutorialima su dobrodosli((:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Što se tiče jezika, tu se može diskutovati beskonačno. Lično smatram da u programiranju treba ići od početka. Dakle savladati jednostavniji proceduralni jezik (Paskal ili C), pa preći na njihove objektne varijante (Delphi ili C++), jer se samo tako programiranje može temeljno naučiti i izbeći da se kasnije gubi vreme na učenje nekih propuštenih a prostih stvari. Sa druge strane, mnogi tvrde da treba preskočiti proceduralne jezike, čak i C++, i odmah preći na C#/Javu. Ne vidim poentu svega toga, C ili Paskal se mogu potpuno savladati za manje od mesec dana, a programer koji poznaje i C i C++ i Javu može da se snađe u svakoj situaciji, od pisanja malog i brzog sistemskog softvera, pa do programa za banke i 3D igara. A onaj ko zna samo Javu je svakako ograničenijih mogućnosti od ovog prvog. Takođe, problem sa ovakvim pristupom je u tome što programeri koji počnu s Javom često imaju problema da naprave brz i optimizovan program.

U bilo kom slučaju, pogrešno je razmišljati "to i to neću da učim jer mi ne treba za posao". Što bi rekli, to nije tr00 pristup. Programer mora da zna da upravlja svojom mašinom i operativnim sistemom, a ne da se klati kako tržišni vetrovi duvaju (naravno, ako poslodavac traži da pišeš nešto u tom i tom jeziku, pisaćeš u njemu, ali sopstvene projekte možeš da pišeš u onome što najviše voliš).

Naposletku, ako ćeš već provesti pola života baveći se programiranjem, odvoj tih mesec dana i nauči i Paskal/C.

 

Java je OK ali se mnogo lakše savladava ako se prethodno zna C++, jer se jasno vide prednosti i mane. Inače nalazim da je C# bolji jezik od Jave, bez obzira što je Microsoftov, mada je tu već pitanje lične preferencije. Jedino je problem što je došao malo kasno, kad je Java već dobro pustila korene. Konkretno, C# dozvoljava i programiranje visokog nivoa i pristup Windowsovom API-ju, odnosno čeprkanje "ispod haube", pozivanje funkcija iz DLL-ova itd, baš kao i Delphi. Sa druge strane, i pored Javine hvaljene portabilnosti, čujem da programeri iole složenijih programa imaju grdne muke da ih nateraju da se isto ponašaju pokrenuti na bilo kom operativnom sistemu. Mada na određenim fakultetima, kao što je FON, postoje "lobiji" koji guraju Javu i ne priznaju ništa drugo. Dobra stvar je što na netu postoji gomila gotovog Java koda za svaku situaciju i primenu, pa učenje ide lakše.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hm da, ja sam prije neke 2,3 godine (tacnije u 1. i 2. razredu srednje) radila pascal i to je to sto se tice moje edukacije o programiranju u sklopu skole(da ne govorim o kompetentnosti profesorice). Ostalo je bio cisto licni interes i ucenje iz knjiga, s neta i praktika naravno..Kao sto rece, korisno ga je raditi i savladati cisto za dobivanje osnova za daljnje skolovanje u tom podrucju, iako se sami kodovi znatno razlikuju. E sad..fazon je sto vecina fakulteta (konkretno na mom) prvenstveno pocinje sa javom, ukljucujuci i fakultet informacionih sistema, da bi iskljucivo informaticari nastavljali s C# i C++, sto i nije narocito pozitivna strana za IS-ovce koji, doduse, vecinom idu linijom manjeg otpora.

E sad..ja sam se do sada vise bavila digi grafikom, a manje ovim 'tehnickim' dijelom, al s obzirom da pocinjem s animacijom, koja zahtijeva manipulaciju jezicima i algoritmima, moram se okrenuti vise ka programiranju.

 

Kad spomenu 'gotove kodove', ima jako puno CSS generatora pomocu kojih se daju nauciti barem osnovne stvari kodiranja.

 

Sto se tice ovog dijela upravljanja 'svojom mašinom i operativnim sistemom,' zalosno je to sto veliki broj 'programera' s kojima sam (bila) u kontaktu apsolutno ne 'poznaje svoju masinu'(pa cak i najosnovnije i najjednostavnije operacije prespajanja kablova il rada s maticnom)..govoreci o hardveru. E sad..iako, naravno, glavni naglasak jeste na softveru, smatram da bi osoba koja se/ce se baviti IT.om u kojem god segmentu, trebala barem relativno poznavati i masinine mehnicke komponente. To je (opet) jos jedan od problema fakulteta koji studentima nikada ne otvore cpu cisto da vide od cega se to sastoji masina kojom manipulisu svojim programiranjem. Fala klincu zato postoji pododsijek za mehanicki inzinjering /blessed.

Edited by +Abigail+

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na tehničkim fakultetima se to efikasno rešava uvođenjem predmeta kao što su osnovi računarske tehnike i arhitektura računara. Posle toga, studenti lepo znaju osnovne celine procesora, aritmetičko-logičku jedinicu, obradu brojeva sa pokretnom tačkom, procesorske registre i slično. to naravno nije bitno nekom ko se bavi računovodstvenim softverom, ali je, kao što si primetila, žalosno kad Java programeri ne znaju ništa dublje od površine. Naravno, niko danas od programera ne očekuje da piše drajver koji će da parkira ručicu hard diska ili program koji meri broj obrtaja ventilatora na procesoru, ali se neke osnove stvari moraju znati. Nažalost, za mnoge Java programere je veliki problem setovati i resetovati bitove u nekom broju preko or i and instrukcija.

Što se tiče jezika, srećom pa Paskal, C, C++, C# i Java imaju veoma sličnu, blokovsku organizaciju koda i kad naučiš jedan, prebacivanje na drugi ide veoma lako jer praktično učis blago izmenjenu sintaksu. Ne znam da li si nekad videla Cobol, Python, pa čak i Fortran. E to je već potpuno drugačija priča.

Edited by voodoo84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lično smatram da u programiranju treba ići od početka. Dakle savladati jednostavniji proceduralni jezik (Paskal ili C), pa preći na njihove objektne varijante (Delphi ili C++), jer se samo tako programiranje može temeljno naučiti i izbeći da se kasnije gubi vreme na učenje nekih propuštenih a prostih stvari. Sa druge strane, mnogi tvrde da treba preskočiti proceduralne jezike, čak i C++, i odmah preći na C#/Javu.

ja se, na primer, ne slazem sa tobom, i mislim da proceduralne jezike treba uciti tek na kraju. mnogo je teze prebaciti se sa proceduralnog na objektni "nacin razmisljanja" nego obratno i mnogo puta sam vidjao ljude koji dolaze iz sveta C++/paskal kako pisu gluposti u javi, i totalno ne kapiraju kako to treba da izgleda. cini mi se da je cak i dijsktra furao tu pricu. :)

 

sa druge strane, sada je doslo vreme procesora sa vise jezgara, sto znaci da ce konkuretno programiranje postati "a must" vrlo brzo. java zajednica ce to resiti (najverovatnije) tako sto ce se pojaviti nekoliko framework-ova koji ce olaksavati taj posao, ali tu zapravo ima prednost onaj kome je jasno kako se konkuretno izvrsavaju procedure. mada, mozda gresim, ne znam.

 

Ne vidim poentu svega toga, C ili Paskal se mogu potpuno savladati za manje od mesec dana,

licno mislim da se ni basic ne moze POTPUNO savladati za mesec dana. ja bih bio vrlo oprezan sa tim "potpuno". linux kernel je napisan u C-u, na primer. ja mislim da neko ko se mesec dana bavi C-om ne moze ni da razume taj kod, a kamo li da napise nesto slicno (govorim samo na primeru).

 

a programer koji poznaje i C i C++ i Javu može da se snađe u svakoj situaciji, od pisanja malog i brzog sistemskog softvera, pa do programa za banke i 3D igara.

mislim da je za pisanje sistemskog softvera (drajveri, sistemske biblioteke i slicno) najbitnije znati asembler, a to je tek nauka za sebe. medjutim, de fakto jako mali broj programera ikad bude u situaciji da im treba asembler za svakodnevni posao, je rklijenti (govorim o vecini slucajeva) traze usko specijalizovane programe koje treba razviti za sto krace vreme tako da ti programi prodju acceptance test-ove i da postanu rentabilni. ;) tu nema govora o asembleru.

 

buducnost jave mi se cini sve svetlija, jer imam utisak da ce u buducnosti sve veci deo obrade (izvrsavanja) programa biti ostavljen serverima koji ce nam "renderovati" taj sadrzaj online. a kad su te teme u pitanju, tu su LAMP, LAMJ i slicni sistemi dominantni, sto zbog cene, sto zbog lakog odrzavanja, sto zbog ogromne podrske tipa Jacarta projekat koji sadrzi gomilu korisnih biblioteka, a pri tome se sve to moze bildovati (na primer) mavenom koji automatski vodi racuna o verzijama, testovima i slicno... java development je mnogo olaksan i ubrzan u odnosu na C#, sto je uzasno bitno kad se prave programi koji imaju zacrtan datum kad treba da prorade... ;-)

 

Java je OK ali se mnogo lakše savladava ako se prethodno zna C++, jer se jasno vide prednosti i mane. Inače nalazim da je C# bolji jezik od Jave, bez obzira što je Microsoftov, mada je tu već pitanje lične preferencije.

C# ima svoje prednosti, ali i mane. to sto nije portabilan, stigurno mu nije plus.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U bre sve sam programer do programera.

@Abigail

Jel si ti to upisala PMF?

 

@svi

Pazite 'vako.Ako zelite da stvarno znate da programirate onda morate da znate da projektujete i implementirate program tako da on radi efikasno na masini tj. morate da svojim programom iskoristite potencijal koli poseduje vasa masina. Dobro ovo ne vazi za programe koji sabiraju dva broja (glup primer) vec se odnosi na programe koji se bave 3D grafikom i veliki brojem izracunavanja,a tu je C++, bez premca, najbolji. Recimo vi ste baja programer ( zavrsio fax i sve to) i neko vam da da napisete 3D ili 2D engine za igru.I napisete ga u Javi.Pustite engine da radi a on sece ko sablja koliko je spor.Onda googlate po netu za resenjem i sta nalazite C++,C++,C++ ... Poenta Java je dobra za neke programe koji ne zahtevaju veliku efikasnost. Licno ne preferiram Javu, ali ne znaci da nije upotrebljiva,daleko od toga. C se uci minimum godinu dana hteli vi to ili ne i to ono osnovno. C++ se uci godinama i godinama zato sto pruza toliko mogucnosti, a pri tom programi pisani u njemu su najefikasniji od svi programskih jezika.

Evo i zasto ( oni koji ovo znaju ne treba da se vredjaju, nije mi to namera):

jedna komanda u C++ se prevodi u najvise do 25 asemblersih instrukcija

--||-- Pascalu --||-- 40 --||--

--||-- Basicu --||-- 50 --||--

te asemblerske instrukcije se prevode u masinske i kao takve predaju procesoru na izvrsavanje.

Nisam nasao nigde koliko je to za Javu i Delphi ali je verovatno u rangu Basica.

Java se lakse uci od C++ pa je verovatno i zato stavljaju ispred ostalih.Mada je programiranje u MATLAB-u prica za sebe, zahtevan je u toj meri da to nije normalno.

Fortran se koristi za programiranje na mnogim superracunarima zajedno sa C i C++.Postoji tu jos neki ali se ova ekipa programskih jezika uvek pojavljuje na svim superracunarima.

 

Ako vam se uci C++ preporucujem za pocetak C++ kroz primere od Sase Malkova u kombinaciji sa C++ Izvornikom, a kasnije neke samostalne projekte, korisne naravno.

 

I na kraju najvaznije:Vas program je samo implementacija matematickog modela za resavanje konkretnog problema.Drugim recima kako znate matis tako cete znati programiranje.

Ala kenjam :)

Edited by R_a_S_a

Share this post


Link to post
Share on other sites

Delphi vrlo blizak C++-u, naravno kada se posmatra kompajler iz novijih izdanja (2005 i 2007). Cilj celog jezika je upravio bio da se napravi paskalski pandan C++-u, uz gomilu korisnih klasa za Windows programiranje. Dakle Delphi proizvodi brze i nativne Windows programe.

Java se interpretira i samim tim ispada iz priče. Baš su nam na faksu govorili o tome, recimo situacija sa procesiranjem ogromnih nizova u C++ i Javi, razlika je bila u više redova veličina, tipa milisekunde naspram mikrosekundi, ili slično.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Java se interpretira i samim tim ispada iz priče.

 

Postoje kompajleri za Javu koji prevode izvorni kod na masinski (nativni) kod. Problem je sto su relativno primitivni po pitanju linkovanja i optimizacije. A to je nauka za sebe. Generalno, ne da se primetiti da su nesto sporiji od nativno kompajliranih C/C++/BASIC programa sem ako ne testiras neku opraciju u petlji od milion prolaza. Tak'e i slicne gluposti nikad ne zavrse u realnom programu pa su samim tim nebitne (ko jos koristi petlje od milion prolaza i za sta???). BASIC-ove varijante su recimo generalno tragicne u pogledu manipulisanja sa string promenljivima. Itd, itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se tiče jezika, tu se može diskutovati beskonačno. Lično smatram da u programiranju treba ići od početka. Dakle savladati jednostavniji proceduralni jezik (Paskal ili C), pa preći na njihove objektne varijante (Delphi ili C++), jer se samo tako programiranje može temeljno naučiti i izbeći da se kasnije gubi vreme na učenje nekih propuštenih a prostih stvari. Sa druge strane, mnogi tvrde da treba preskočiti proceduralne jezike, čak i C++, i odmah preći na C#/Javu. Ne vidim poentu svega toga, C ili Paskal se mogu potpuno savladati za manje od mesec dana, a programer koji poznaje i C i C++ i Javu može da se snađe u svakoj situaciji, od pisanja malog i brzog sistemskog softvera, pa do programa za banke i 3D igara. A onaj ko zna samo Javu je svakako ograničenijih mogućnosti od ovog prvog. Takođe, problem sa ovakvim pristupom je u tome što programeri koji počnu s Javom često imaju problema da naprave brz i optimizovan program.

U bilo kom slučaju, pogrešno je razmišljati "to i to neću da učim jer mi ne treba za posao". Što bi rekli, to nije tr00 pristup. Programer mora da zna da upravlja svojom mašinom i operativnim sistemom, a ne da se klati kako tržišni vetrovi duvaju (naravno, ako poslodavac traži da pišeš nešto u tom i tom jeziku, pisaćeš u njemu, ali sopstvene projekte možeš da pišeš u onome što najviše voliš).

Naposletku, ako ćeš već provesti pola života baveći se programiranjem, odvoj tih mesec dana i nauči i Paskal/C.

 

Java je OK ali se mnogo lakše savladava ako se prethodno zna C++, jer se jasno vide prednosti i mane. Inače nalazim da je C# bolji jezik od Jave, bez obzira što je Microsoftov, mada je tu već pitanje lične preferencije. Jedino je problem što je došao malo kasno, kad je Java već dobro pustila korene. Konkretno, C# dozvoljava i programiranje visokog nivoa i pristup Windowsovom API-ju, odnosno čeprkanje "ispod haube", pozivanje funkcija iz DLL-ova itd, baš kao i Delphi. Sa druge strane, i pored Javine hvaljene portabilnosti, čujem da programeri iole složenijih programa imaju grdne muke da ih nateraju da se isto ponašaju pokrenuti na bilo kom operativnom sistemu. Mada na određenim fakultetima, kao što je FON, postoje "lobiji" koji guraju Javu i ne priznaju ništa drugo. Dobra stvar je što na netu postoji gomila gotovog Java koda za svaku situaciju i primenu, pa učenje ide lakše.

 

Zanimljivo, ali dovoljno je znati 'Asembler' da skontaš kako mašina radi, a nakon toga učiš (kontaš) ono što te zanima!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Abigail

Jel si ti to upisala PMF?

 

@svi

 

I na kraju najvaznije:Vas program je samo implementacija matematickog modela za resavanje konkretnog problema.Drugim recima kako znate matis tako cete znati programiranje.

Ala kenjam :)

 

Normalno..utjeha je uvijek dobrodosla, matematika nikad nije bila problem ahah Ne bih bas rekla da je to pravilo, al cinjenica jeste da osoba ne moze biti dobar informaticar ukoliko nije i dobar matematicar ('boze'..otkrili smo toplu vodu). U svakom slucaju, vise me zanimaju komplexniji algoritmi neko puki kodovi..

 

Nisam na PMF.u, na jednom 'stranom' faxu Nauka i Tehnologije sam (bolje reci..bicu od okt), u Sarajevu svakako, tako da ti ne znaci mnogo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mislim da je za pisanje sistemskog softvera (drajveri, sistemske biblioteke i slicno) najbitnije znati asembler

 

Koliko sam imao priliku poslednjih godina da prochaskam sa odgovornim drugovima iz Mikrosofta, asembler (ukljucujuci 'inline' asembler) je 'out'. Niko to vise ne koristi kod njih. Generalno, uglavnom za embedded sisteme se jos ponegde koristi, kad nema bolje alternative. Svi gore navedeni marifetluci se pisu u C++ i to naravno Mikrosoftovom. Cak i Intelovi C++ kompajleri (koji prvi nastanu jel'da, jerbo oni prvi znaju novu specifikaciju za dati procesor) koriste MS linker/optimizer. Samim tim razvoj ide 3-5 puta brze (a i ima mnogo vise C++ specijalista danas nego asemblerasha, ovi drugi su ugrozena vrsta). Krajnji proizvod tj softver je toliko dobar da otprilike proizvede 99% identicnog koda kao 'rucno' napisan asemblerski kod i samim tim ima identicne performanse. A lakse za odrzavanje, odes nazad u Visual Studio i milina sa svim onim IDE igrackama. Jebiga, kapitalizam, ako moze (vrlo) priblizan kvalitet a za (mnogo) manje para, cik pogodi sta ce izabrati...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm.. poslednji put kad sam radio nesto slicno tome je programiranje mikrokontrolera. nije isto (daleko od toga), ali ima neke zajednicke momente sa pisanjem drajvera na primer.. elem, postoji naravno asembler za to, ali postoje i FENOMENALNI kompajleri za C/paskal/basic koji prave odlican asemblerski kod. medjutim, kad god bih pisao program u C-u za mikrokontroler uvek sam morao da mislim na pinove, na UART sinhronizaciju, takt, flegove, setuj bit ovde, XOR-uj ovo, uporedi ono, bla, bla, bla... a to su mi nekako sve "teme" za asembler. dakle, htedoh da kazem da je to grana programiranja gde se vodi racuna o stvarima sa kojima se inace barata kad se pise nesto u asembleru, pa mozda ne bi bilo lose biti upucen i u tu materiju. ;-)

 

 

sto se tice portova .NET-a za druge os-ove, nisam imao prilike da isprobam to, niti znam da neko "poznat" to koristi (sto ne znaci da ne koristi, samo znaci da ja nisam cuo). nazalost, ko zna kad cu imati vremena da se ozbiljnije pozabavim C#-om, a voleo bih...

Share this post


Link to post
Share on other sites

a to su mi nekako sve "teme" za asembler.

 

Afirmativno. Mada, kako sam kazes, ima dobrih 'okruzenja' i za tu rabotu (razvoj softvera za mikrokontrolere). Poslednji put kad sam petljao oko istih, radeci gratis za starog dobrog ortaka na ovo napravo koristili smo neki razvojni sistem u C-u. Dan danas oni pisu softver za isti u C okruzenju. Uzgred, ortak mi postao milijunas. Jebiga, kad me zvao onomad u startup, nije imao da me plati. Posle kad je imao, zvao je nekog drugog lika, Amera. Doc' ce maca na vratanca.

 

Sto se tice C#, nema tu neke velike mudrosti. Jezicka specifikacija je straight forward, neki mix izmedju Jave i C++ i to je to. Problem kod tih bogatih okruzenja je framework da ne kazem biblioteke korisnickih i sistemskih funkcija. Igranka bez prestanka. Taman zaklopis .NET 2.0 ovi izbace 3.0 pa 3.5 sa jos jedno 10,000 novih metoda i jedno 1000 'obsolete/deprecated' istih. Sto s' tice C++, imamo raznovrsnu ponudu, jal' STL, jal' ATL, MFC, SDK, OWL (hehe) i tako to.

 

Inace .NET (2.0) je Microsoft licno portovao na FreeBSD i OSX (10.2 doduse). Ne ceo, ali najveci deo (Shared Source Common Language Infrastructure iliti SSCLI). Sve sto treba da se uradi je da neko napise Platform Abstraction Layer (PAL). Sto studentarija po Amerikama i radi tokom studija. Medjutim, lisci kakvi jesu, MS ne daju komercijalnu licencu za cackanje istog nego samo akademsku i licencu za licnu upotrebu ?!? That's a good one.

 

Anyhoo, Miguel de Icaza kakoliseono pise i Novell rade na tom Mono projektu koji je nista drugo do .NET na Linuxu. v1.1 je portovana, trenutno rade na 2.0, znaci kaskaju. Problem je sto je MS jedan citav product lifecycle ispred, i nisu bas u fazonu da pravovremeno dele specifikaciju platforme konkurenciji.

 

Ima na tom polju jos nekoliko bitnih desavanja, stay tuned. Nego niko da pregleda i iskomentarise onaj rad sto ostavih na temi za racunare. Jes' da je 90Mb d/l, bio sam misljenja da ce neko to da izgustira.

 

P.S. Mala ali relativno bitna napomena...Kad danas pises drajver, najverovatnije po WDM specifikaciji ako hoces sertifikaciju i Windows Compatible logo na svom proizvodu jel'da, taj drajver komunicira izmedju firmware embedovanog/ugradjenog u tvojoj igracki i OS-a (u ovom slucaju Windows). U samom hardveru/firmware-u je vec sve odradjeno u smislu kontrole mikrokontrolera, tajming, sinhronizacija, ulaz/izlaz, drz' ne daj. Onda ti kreiras interfazu :no: izmedju OS-a i firmware-a. Nema potrebe da tu nesto upravljas cipovima, bazicno, samo registrujes uredjaj da se predstavi OS-u, radis I/O, i lagano upravljanje kontrolnom, adresnom i magistralom podataka (IRQ i task scheduling jel' da). Sav konkretan posao, bez obzira na prirodu hardvera, bilo graficka, bilo audio, bilo modem kartica whatevs, obavlja ugradjen firmware (sem kod onih starih idiotskih softverskih modema, good luck with that!). Iz tog razloga ti je asembler nebitan ovih dana za WDD (Windows Driver Development). C se uveliko koristi, C++ da ne kazem OOP nije nesto bitan za WDD, ali dobro de, ko zna nista ne smeta.

Edited by Dersu Uzala

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...

@Dersu

Procitah poslednji post tj. poslednji pasus u postu pa reko da te nesto pitam.

U Tesli sam za diplomski radio osciloskop na racunaru.Semu za hardver je profa skinuo sa neta i ortak je to napravio.Ja sam uradio u asembleru program koji je trebao biti ubacen u mikrokontroler (uradio je i profa al sam ja ubedjen da moja verzija bolje radi zato sto je prosla sve testove u simulatoru dok je njegova imala par bagova ) i softver za komp u C-u.

Program na kompu je prihvatao 200 tacaka koje bi mu preko serijskog porta poslao mikrokontroler i crtao grafik signala koji se posmatra.Sve je radilo kad se mikrokontroler ukljuci, posalje on 200 tacaka i stane sto i treba dok se ne pritisne N za novih 200.E sad kada se pritisne N on nece da uradi ono sto treba vec i dalje stoji (program na komu salje N na serijaki port). U mikrokontroleru je stojala profina verzija firmware-a.Jel greska u firmware-u ili u necemu drugom, da nije hardverske prirode? Jel pisanje drivera slican posao (u poredjenju sa programom na kompu koji sam radio posto cenim da je slicno al ipak da pitam)?Pitam posto me je oduvek interesovalo pisanje drivera tj. kako se to odvija i sta sve treba da se zna?

Edited by R_a_S_a

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se tiče Jave i portabilnosti, tek kod J2EE to dolazi do izražaja - pošto nikad ne znaš kakva serverska arhitektura / OS će da ti se zadese.Uglavnom java je svoju moć pokazala na serverskom kraju, kao klijent je propala (sem što će se vrlo često klijent za poslovnu aplikaciju koja se već oslanja na Java app server, napisati u Javi, zbog uštede ljudsko-vremenskih resursa firme).Na serveru, tromost ne dolazi do izražaja toliko, jer ono što je u javi sporo je grafički deo (ah, lepote swinga). Naravno uvek vi možete da zakopate server ako napravite loš kod, možda pre u javi nego u C-u, pošto vas jednostavnost proturanja objekata kroz mrežu kao i jednostavnost drndanja po kolekcijama može uljuljkati.. Radio sam to mnogo puta dok nisam naučio neke stvari :)Inače kad se C# pojavio nadao sam se da će dostojno da zameni javu, ali MS je zajeb'o stvar... al to smo već prežvakali.p.s. apropo assemblera - zaista mislim da je jako glupo početi od njega. TO vam je kao kad bi vam za dobijanje voz. dozvole morali sami da napravite auto od nule :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na serveru, tromost ne dolazi do izražaja toliko, jer ono što je u javi sporo je grafički deo (ah, lepote swinga).

cuo sam da ce se pojaviti jvm optimizovana za klijentsku stranu, ali ne znam nista vise o tome... u svakom slucaju, verovatno je biti ubrzanja i u tom smislu.

 

sto mislis na je C# podbacio?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

cuo sam da ce se pojaviti jvm optimizovana za klijentsku stranu, ali ne znam nista vise o tome... u svakom slucaju, verovatno je biti ubrzanja i u tom smislu.

 

sto mislis na je C# podbacio?

 

Eee, takve stvari sun najavljuje jos otkad se pojavila java, aj da dozivim i to da vidim :mrgreen:

Misilm, JIT kompajler drasticno ubrzava stvari na serveru, a na klijentu ga jebe swing/awt kako god okrenes.

 

A za C# - pa ostao je, bez obzira na planove i zelje, vendor-locked platforma, a kad se pojavio trebao je da bude next-best-thing posle jave. Secam se da je to najavljivano kao ultrabrza v. masina koja bi bila u stanju da parira native aplikacijama.

A mozda sam ja previse ocekivao... U svakom slucaju mislim da je C# jedna od boljih stvari koju je MS izbacio, zato je steta sto nije zaziveo ozbiljnije i na drugim platformama.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel greska u firmware-u ili u necemu drugom, da nije hardverske prirode?

 

Ne bi rek'o da je problem u hardveru. Pravilo desne ruke: ako hardver nesto odradi jedared kako valja, pa se zabezekne, stoodsto je softver. Bag. Il ne resetuje I/O registar gdi i kad treba ili i ne procesira taj 'N' (ne znam kako je to sve izvedeno brate, jel se pritiska 'N' i za prvu turu ili je to inicijalizovano u startnom kodu firmware-a?).

 

...Jel pisanje drivera slican posao (u poredjenju sa programom na kompu koji sam radio posto cenim da je slicno al ipak da pitam)?Pitam posto me je oduvek interesovalo pisanje drivera tj. kako se to odvija i sta sve treba da se zna?

 

Jeste. U zavisnosti od ciljne platforme, postupak i alati su malo drukciji, naravno. Ako te zanima Windows, pocni od WDM i WDF, nemo' si lenj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pazi vako:kad se hardver ukljuci on odmah, bez pritiskanja bilo kakvih tastera na tastaturi, posalje kompu 200 tacaka.E sad kada se pritisne N za novih 200 nece da bekne.Pri tom kada se pritisne R za reset mikrokontrolera on se resetuje o odmah posalje 200 tacaka.Ja mislim da je lose odradjen deo u firmware-u koji je zaduzen za skok na odradjenu komadnu u memoriji mikrokontrolera tj. za skok na onaj deo firmware-a koji treba da odradi prihvatanje novih 200 tacaka od A/D konvertora i slanje tih 200 tacaka kompu.Sta ti mislish?

P.S. Hvala za tip oko drivera :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mislim da je lose odradjen deo u firmware-u koji je zaduzen za skok na odradjenu komadnu u memoriji mikrokontrolera tj. za skok na onaj deo firmware-a koji treba da odradi prihvatanje novih 200 tacaka od A/D konvertora i slanje tih 200 tacaka kompu.Sta ti mislish?

 

Rekao bih da nemas krivo. Ili to, ili ne cita taj taster na neku foru. Ili skace na pogresnu rutinu (adresu, interapt vektor, kako hoces). Najverovatnije ne skanira taster kako valja doduse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...