Jump to content

2017.09.16. *Dom omladine, Beograd* Red Snapper - 20 godina od albuma "Prince Blimey"


VoivodBG

Recommended Posts

18920731_1524078827666099_611740425515753466_o.jpg?oh=124847b65a49ae2f56b230094fb300aa&oe=59FC5762

 

 

NAJBOLJE OD PLESNOG COOL DŽEZA PONOVO U BEOGRADU!

Ulaznice su u pretprodaji preko Eventim Serbia, po ceni od 1000 dinara.

 

Posle senzacionalnog prvog koncertnog predstavljanja na Beogradskom džez festivalu 2009. godine, kad je sala Amerikana bila mala da primi sve zainteresovane, engleska plesna džez-fank grupa RED SNAPPER OFFICIAL BAND vraća se da sa nama proslavi dvadesetu godišnjicu svojeg remek dela - albuma “Prince Blimey” – koji je promenio svetske muzičke tokove godine 1996! Imaćemo prililku da učestvujemo u istorijskom događaju i odlično se zabavimo!

 

Sredinom devedesetih godina svojim debi albumima muziku su menjali velike grupe Massive Attack, Portishead, Tricky, Bjork, a The Prodigy su postavljali nove granice fuzije elektronske dens muzike sa rokom. Deo ove revolucije u tom trenutku se bili i Red Snapper, čija je debi ploča “Prince Blimey” , insiprisala mnoge grupe širom sveta, uključujući naše najpopularnije underground džez sastave kao što su Fish in oil ili Teleport!

 

Red Snapper su danas uticajni sastav sa Ostrva nastao iz višednevnog džemovanja i druženja 1993. u Hamersmitu, London. Osnivačka trojka Ali Friend, Richard Thair i David Ayers eksperimentisala je u domenu fuzije džeza, hip-hopa i brejkbita sa saksofonistom Alanom Ridingom – ovaj rad će ih uskoro odvesti u studio da snime prva tri EP-a, od kojih se ”Hot Flush” smatra apsolutnim klasikom kad su u pitanju moderni plesni hitovi! Na taj način su obezbedili ugovor sa ključnom izdavačkom kućom za avangardnu elektroniku, Warp Records – prvi album “Prince Blimey” izašao je 1996. godine i smatra se prekretnicom u savremenoj muzičkoj istoriji. Ovu fantastičnu vizionarsku ploču, od koje kreće moderni miks džeza, fanka i panka, izvešće po prvi put u celosti na koncertu u Beogradu 16.septembra, u Domu omladine Beograda i pokrenuti omiljenu salu Amerikana na ples!

 

Nošeni zaraznim basom koji poigrava u plesnom ritmu i saksofonom koji donosi uzbudljiv melodije, Red Snapper su napravili novi žanr. Kritika ih smatra pionirima sinteze akustičnih instrumenata i elektronskih ritmova, a remiksi njihovih numera od strane sjajnih umetnika kao što su grupa Garbage, Sabres of Paradise ili Troublefunk, učvršćuju njihovu reputaciju brilijantne klupske atrakcije - osim solo nastupa, često otvaraju koncerte za Massive Attack, Bjork i The Prodigy. Sve bolji prijem kod publike i odlična izdanja kao što su “Reeled and Skinned”, “Making Bones”, “Our Aim Is To Satisfy”, dovode do nastupa na najvećim festivalima, ali i do zasićenja turnejama, te se bend privremeno rastaje 2002, da bi se originalni članovi posvetili solo projektima. Ponovo se okupljaju 2007. godine i snimaju uspeli povratnički album “Pale Blue Dot”, unoseći u svoju jedistvenu fuziju elemente afrobita, surf muzike i rokabilija, predstavljajući novog člana benda, Toma Challengera. Najsvežiji projekat – ”Hyena” (2014, Lo Recordings) – doživeo je sjajne kritike zbog svoje beskompromisnosti, a sastav nastavlja neumorno da snima i nastupa širom sveta, za vernu publiku koja zna šta je dobra klupska zabava, rasutu od Japana preko Istočne Evrope do Južne Amerike! Poslednjih godinu dana su na uspešnoj svetskoj turneji, izvodeći svoj najslavniji album, “Prince Blimey”, na zahtev mnogobrojnih fanova širom planete!

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Ponekada kada se dese specijalni koncerti, deluju poput prelepog sna, a onda nastaje problem kada se san završi, a vi biste još. Do sledećeg puta.

 

Red Snapper su uboli tu nit. Sinoć je hladna i mrtva publika grada Beograda, po prvi put osetila ritam i gruv, plesanje je bilo dozvoljeno svakom, nisu postojale barijere sa skrštenim rukama i mrkim pogledima, samo pozitivne vibracije i ples koji se širio poput epidemije.

 

Kao i mnoštvo bendova iz devedesetih, imali su svojih 15 minuta slave, u jednom momentu su čak i prekinuli sa radom, da bi se posle dužeg perioda vratili, i moram priznati da me ti radovi nisu pogodili u bubne opne. Povratak njihovom prvencu je pun pogodak, kada slušate Prince Blimey, isprva većina instrumenata zvuči semplovano, a onda odete na koncert, čujete sve te divote od stvari i shvatite da sa svojih pedeset godina, oni isporučuju.

 

Osvrnuo bih se na celokupan bend, najveće pohvale idu na glavu benda, kontrabasistu i njegovog pratioca bubnjara, odlično se nadopunjuju, gitarista mi je bio sasvim korektan, ali kao da je falilo to nešto u par navrata kada su se u početku borili sa mutnim zvukom, onaj dečko što im svira saks i klarinet i čuka semplove je odradio valjan posao. Najmomenat je bio negde pri kraju prvog dela seta kada su se vratili i odsvirali Wonky Bikes, tokom celog nastupa ispred bine je stajala jedna neobična drvena kutija sa par udaraljki, i onda smo dobili odgovor za šta služi, ako neko zna naziv instrumenta, neka ga udeli, da ne živim u neznanju. :da:

 

Moram da pohvalim i vizuelni deo koncerta, kada bendovi pokušavaju da naprave interesantan VJ u pozadini uglavnom ne uspevaju, no, ovaj je bio i više nego dobar, slike ljudi, raznih mesta, pomešane sa raznim distorziranim bojama i crtežima olako vas uvuku u svet Red Snapper.

 

Jedna stvar je sigurna, ovo je bio koncert godine, teško da će neki bend u budućnosti uspeti da nadmaši, a i dalje će se razgovarati o Red Snapperu, čak i kada uđu u šezdesete.

 

Crusoe Takes A Trip

3 Strikes And You're Out

Thomas the Fib

Get Some Sleep Tiger

Fatboy's Dust

Moonbuggy

The Paranoid

Space Sickness

The Last One

Digging Doctor What What

Gridlock

Lo-Beam

 

Bis 1

Wonky Bikes

Lagos Creepers

 

Bis 2

Hot Flush

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...