Jump to content

Православље


Guest 10 dinara

Recommended Posts

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

СВОЈОЈ ДУХОВНОЈ ДЕЦИ

О ВАСКРСУ 2008. ГОДИНЕ

 

Patrijarh_PAVLE.jpg

 

Архиепископ пећки,

Митрополит београдско-карловачки и

Патријарх српски ПАВЛЕ

 

ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ ПРАВОСЛАВНИ АРХИЕПИСКОП ПЕЋКИ, МИТРОПОЛИТ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКИ И ПАТРИЈАРХ СРПСКИ, СА СВИМ АРХИЈЕРЕЈИМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВИМА СИНОВИМА И КЋЕРИМА НАШЕ СВЕТЕ ЦРКВЕ: БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОД БОГА ОЦА, И ГОСПОДА НАШЕГА ИСУСА ХРИСТА, И ДУХА СВЕТОГА, УЗ РАДОСНИ ВАСКРШЊИ ПОЗДРАВ:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

 

Данас се све и сва испуни светлошћу: и небо, и земља, и подземни свет.

Стога нека сва творевина празнује Васкрсење Христово, јер се њиме учвршћује.

 

Овим речима великог црквеног песника честитамо вам Празник Христовог Васкрсења и поздрављамо вас, драга децо духовна, сверадосним поздравом:

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

 

После Великог Петка, највеће трагедије човечанства, али и славе Божје, када је човек био немилосрдни судија Љубави Божјој, када је осудио на смрт Богочовека Христа, када су лаж, превара и обмана хтели да ликују над Распетим Христом, када су се небо, и земља, и подземни свет постидели неделâ рода људскога и тама све обузела – ево нам Дана ПРОЛАСКА и ПРЕЛАСКА Богочовека Христа из смрти у живот, из таме гроба у светлост Дана. Ево Дана над данима, Времена над временима, када Васкрсли Господ покида окове греха, смрти и ђавола, којима човечанство, а са њим и целокупна природа, беху оковани! Ево Дана наше слободе и радости! Васкрсењем Христовим све и сва испуни се новом светлошћу вечног живота. Зато, радујмо се и веселимо се Пасхи Господњој, Празнику слободе и живота! Сужњи таме највише се радују слободи светлости. Васкрсењем Христовим побеђена је вековна неправда коју су грех и смрт наносили човеку. Свети апостол Павле у васкршњем усхићењу победоносно пита: Смрти, где ти је жалац? Аде, где ти је победа? Нема их! – јер је жалац смрти поломљен, ад испражњен, а сужњи ада ослобођени.

 

Светлост света као Сунце новог живота засија из гроба, као што пре страдања засија на гори Тавору. Нека се сва творевина радује Васкрсењу Христовом, јер слабо и немоћно постаје јако и моћно, учвршћује се. У Васкрсењу Христовом читав универзум се изменио. Зато оно јесте ново стварање света и ново рађање човека, овог пута из самог Живота који Васкрсли Христос дарује свету и човеку. „Ја сам Пут, Истина и Живот”, каже за Себе Господ.

 

Васкрсли Христос јавио се женама мироносицама и преплашеним апостолима, који се због страха од Јудејâ бејаху разбежали, сабра их око Себе и учврсти их у вери речима: Не плашите се! Ја победих свет! – свет који Га је пре само неколико дана осудио и разапео на крсту. Управо тако, Он данас и увек сабира све нас око Себе и једнако поручује: Не бојте се, јер Ја победих свет! Видевши и искусивши славу Њега Васкрслога, славимо Га и кличемо свету: Христос васкрсе, народи! Христос васкрсе, славите! Христос васкрсе, верујте! – Јер, „проповедамо оно што очи наше видеше, руке наше опипаше”, како каже свети апостол и јеванђелист Јован Богослов, „да и ви верујући живот вечни имате”. Наша вера је вера крсноваскрсног искуства. Ми знамо и зато верујемо. Знање стечено искуством јесте највећа потврда вере.

 

Пре Свога страдања, погребења и Васкрсења, Господ изведе тројицу Својих ученика на гору веома високу. То беше гора Тавор. На њој, у тајни свога Преображења, откри им тајну Свога богочовечан­ског бића, које ће њима и целом свету бити опитно познато по Његовом Васкрсењу. Пројављивање божанске силе и славе би пропраћено светлошћу нетварне благодати која јесте у Христу и коју свет прими Васкрсењем Његовим. Свет без Христа јесте свет мрака. Свет са Васкрслим Христом – свет је вечне светлости, светлости која осветљава сваки део наше душе, нашег бића. Зато и јесмо деца светлости. Од Њега, Светлости живота, и ми примисмо светлост да светлимо свету. Зато нам Господ и поручује: „Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима.”

 

Само Васкрсли Христос јесте крајеугаони Камен наше вере и нашег живота. Истовремено, Он је крајеугаони Камен и богочовечанска Глава наше свете Цркве. Другог камена нико други не постави, нити може поставити. Кад ученици упиташе светог Јована Крститеља да ли је он онај који треба да дође или другог да чекају, он им одговори: „Ја нисам достојан ни ремена одрешити на обући Његовој!“ То рече свети Пророк и Претеча и Крститељ Господњи Јован, који положи руку своју на главу Спаситеља. Ако он, највећи међу рођенима од жене, тако каже, како је онда могуће да неко прогласи себе видљивом главом Цркве, непогрешивим викаром Сина Божјег на земљи? Боже сачувај! Наша света Црква са својим свештенством и верним народом чврсто стоји у христоваскрсној вери светих пророка, апостола, мученика и светитеља. Истовремено, ми смо Црква којој Бог даје снагу да буде и Црква дијалога са свим људима и народима, све призивајући на просвећење светлошћу Васкрслога Христа. Не затварамо се у себе нити Христа затварамо у уске границе свога разума. Напротив, сведочимо Светлост свету и другима, сведочимо Истину попут светих апостола, светитеља, мученика и преподобних. То је оно по чему нас свет препознаје да смо Христови, јер, како каже свети апостол Павле: „Свима сам био све само да бих некога придобио за Јеванђеље Христово...”

 

Шта за нас који живимо две хиљаде годинâ после Васкрсења Христовог представља Васкрсење Христово? Да ли само успомену или сећање? Да ли само обичајно слављење или нешто много више и дубље? Благодат Васкрсења Христова је неисцрпни извор спасења човека и света у сваком времену и простору. То је апсолутна и потпуна промена човека и света коју Богочовек Христос својим Доласком и Васкрсењем донесе. Дакле, исту и једнаку снагу и моћ има Васкрсење Христово и за његове савременике и за нас који га после двадесет векова славимо. Свети апостол Павле уверава да са Христом вечно живимо, јер „једним оправдањем (Васкрсењем) дође на све људе оправдање живота!...” (Рм 5, 18). „...Христос, уставши из мртвих, више не умире, смрт више не влада њиме... Тако и ви сматрајте себе да сте мртви греху, а живи Богу у Христу Исусу, Господу нашем” (Рм 6, 8–11). Васкрсењем су спасени и прошлост и садашњост, и будућност.

 

У ове дане пасхалне радости, у време божанске милости према свима и свакоме, не можемо, а да се не сетимо људске неправде и насиља моћникâ овога света над нашим Косовом и Метохијом, над Србијом и целокупним српским народом. Косово и Метохија су саставни део живота сваког православног Србина, као што је и сваки Србин нераскидиво повезан са Косовом и Метохијом. Знајући то, креатори ове историјске неправде управо су хтели да нам нанесу најдубљу могућу рану, неизрециви бол и патњу – бол и патњу која нас упућује на јединствену, спасоносну голготску патњу Господа нашега.

 

Косово и Метохија није само питање српске територије. Пре и изнад свега, то је питање нашег духовног бића, јер смо се са Косовом и Метохијом рађали, расли, живели и сазревали као личности и као народ, живели и умирали са косовским заветом: „Земаљско је замалена царство, а небеско увек и довека!” Зато је питање Косова и Метохије толико животно, психолошки и духовно-мистички везано за сваког од нас. Добро то знају силници овога света и управо желе колективно да повреде и казне православни српски народ; желе да га сломе и сатру, да од њега направе безобличну масу, да му одузму срце из недара... Покоравајући се Христовој вољи и науци, ми обелодањујемо њихово безакоње, њихово лицемерство, по много чему слично оном Пилатовом прању руку у крви Праведника.

 

Имајући Косово и Метохију у срцу, у непрестаном старању за нашу браћу и сестре и све који онде пате, имајући живо Косово и Метохију дано­ноћно у себи, нико нам га није отео и не може нам га отети. Отаџбина је срце човека, каже један песник. Ми смо у своја срца поставили Косово и Метохију. Позивамо све православне Србе да косовски завет у потпуности испунимо, а то је светолазаревски завет. Ако држимо тај завет, нико нам неће отети Косово и Метохију, ни овога ни онога века, као што нико није могао јеврејском народу отети његов свети Јерусалим. Позивамо све, почевши од политичарâ и научникâ до најскромнијих и најмлађих синова и кћерију наше Отаџбине, да својим радом и честитим живљењем заслужимо и сачувамо пред Богом Косово и Метохију.

 

Нека научници својим научним радовима бране Косово и Метохију! Нека уметници својим стваралаштвом изразе лепоту и суштину нашега Косова и Метохије! Нека спортисти своје спортске успехе заветују Косову и Метохији! Нека сваком родитељу Косово и Метохија буде једна од првих речи које ће шапнути свом новорођеном детету! Нека сваки ратар прву бразду заоре и посвети Косову и Метохији! Нека сваки радник први сат свог радног времена посвети и поклони Косову и Метохији! Нека сваки политичар своју прву политичку мисао и напор на међународном плану посвети одбрани Косова и Метохије! Нека сваки духовни пастир своју прву молитву Богу узнесе за Косово и Метохију!

 

То је позив на борбу непрестану која ће бити Богу мила, а наша молитва од Њега услишена, јер питање Косова и Метохије не предајемо у руке варљивих људи и њихових интереса већ га предајемо Богу и суду Његовом. Као што је некада Псалмопојац певао отетом и разрушеном Јерусалиму, и ми певајмо у духу косовског завета: ако заборавим тебе, Косово, ако заборавим тебе, Метохијо, нека ме заборави десница Господња! Нека се прилепи језик мој уз непца моја ако се тебе не сетим, ако не истакнем Косово и Метохију за почетак весеља мога.

 

Драга децо духовна, живимо у тешким временима глобализације, у временима гажења основних људских права – права човека на живот, права детета да буде рођено, права родитеља да своје дете васпита и води, права мајке да буде брижна мајка свом детету и супруга своме мужу, права човека да буде човек! Ствара се чудовишна глобалистичка цивилизација по мери изопаченог морала, без квасца вечног смисла људског живота. Таква цивилизација, све док је у супротности са Васкрслим Христом и Његовом благом науком, не може преживети. Имајући то у виду, будимо мудри и опрезни када прилазимо нездравој трпези понудâ овога света. Изаберимо са ње само оно што је за Христа вредно и достојно нашег звања и достојанства. Све псевдоцивилизацијско, извитоперено и нехумано одбацимо, као што је Христос одбацио понуду кушача на Гори кушања: ако ми се поклониш, све ово што видиш биће твоје!

Ми знамо прави одговор: Писано је: само Богу служи и Њему Једином се клањај!

 

Посебно поздрављавамо нашу браћу у дијаспори: у Сједињеним Државама Америке, у Канади, у Аустралији, у земљама Азије, Африке и Европе. Поздрављамо их и позивамо да се у Христу Исусу Васкрсломе сложе и уједине, да више никада не допусте да их деле и завађају.

Поздрављамо нашу браћу и сестре у Републици Српској и Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори, Словенији и Бившој Југословенској Републици Македонији. Поздрављамо сву Цркву Божју распрострањену по васељени и све људе добре воље. Све позивамо на мир, слогу и добро сведочанство пред другима. Обновимо себе Христом Васкрслим и светлимо свету добром и врлином! Сабрани у светој Литургији своје свете Цркве, у добру и добром сведочењу Истине, загрлимо брат брата, поздравимо једни друге, али и небо и земљу, сверадосним поздравом:

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

 

Не волим кад сјајан пост буде последњи на страни и "нестане" због празнословља и трт-мрт приче. То прво. Друго, Худини, имаш гомилу тема на којима можеш причати у празно, а како видех на оној авангардној теми да се не сналазиш баш са комповима (па константно тражиш нешто иако се то може наћи једноставном претрагом блогова), ево ти решења и за мој потпис - почни да користиш браузер који подржава јУНИКОД. Треће, без испразне приче после овог поста. Како сте, бре, досадни, пред сваки већи празник нађе се неко ко би нешто бла, бла, бла...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa u sustini, jedan broj doktora stvarno nema pojma :)

Ali svejedno, mislim da si analogiju upotrebio u pogresnom smjeru. Naime, ja ne kazem da sad treba da prestanemo ici u crkvu zato sto su odredjeni popovi losi, debeli, masni i korumpirani, ili sto je crkva uradila ovo, ono.. ali ja kazem da stanje u crkvi i nije bas dobro, da crkva od kad postoji, gleda prvenstveno svoj interes i zmuri na vlastite balvane, a u ocima drugih trazi trn. I neka, ako im se moze, zasto da se ne ponasaju tako. Medjutim, mene fasciniraju crkveni rotvajleri, koji bilo kakvu kritiku na racun iste, dozivljavaju kao akt neprijateljstva usmjeren prema crkvi, narodu, vjeri, njima samim itd. Tolika kolicina paranoje je stvarno interesantna..

 

Okej,generalno se razumemo,i dodao bih... pa u kojoj profesiji je stanje - dobro ? svugde ima i dobrih i loših.Elem,dobro je ako se neko ne ljuti,generalno vera i nacija nemaju puno veze.Nekada su imale,sada ima i Albanaca pravoslavaca,a Srbin može biti i ateista i sektaš i katolik ne mora biti nužno pravoslavac.

 

Što se krštenja u detinjstvu tiče,kod katolika je to nešto drugačije,oni samo dete krste,a kasnije u dobu od 12-13 godina ga miropomažu.Mada i kada se dete krsti i kada se miropomaže u dobu od rođenja do sedme godine,recimo,i to ne utiče na njegovu slobodnu volju,nimalo.

Jer niko njega ne može silom terati da se moli i ide u crkvu.Pa kad stignu posle u srednjoškolski period,e i to su svojevrsna iskušenja.Pa opet on uvek može da bira hoće li se pričešćivati,hoće li postiti,ispovedati se ili ne.

Neki ovde koji se predstavljaju kao veliki vernici, zagovaraju slobodu vere, nikako da nam otkriju da li su sami otkrili da je pravoslavlje najbolja religija ili su postali pravoslavci pod default-u.

Ne volim da pričam o privatnim stvarima na forumu jer obično sama tema nije uopšte niti bogatija niti bolja ako ja kažem kako je bilo kod mene.To bi značilo ili da sad ja nešto sad ističem sebe ili da se stidim da pričam o nečemu.

Generalno ne vidim nikakav problem ako neko u kasnijim godinama spozna veru,sad ma kako to definisali te kasnije godine.Jedan od profesora Bogoslovskog fakulteta tvrdi da svi koji završe neki fakultet pa dođu da studiraju Boslovski fakultet su često jako dobri sveštenici/veroučitelji.

Ne vidim neki problem ako je neko rođen u ateističkoj porodici,i da je on "manje vredan" od nekog ko je spoznao veru kasnije.Uostalom na nama nije da mi sudimo ko je koliko vredan u veri Bog je sudija za sve to.Nažalost vremena su takva da čovek lako "pada" osuđivanjem bližnjeg,ali se i podiže pokajanjem.

Imamo ovde negde žitije Marije Egipćanke,pa eto ko želi nek pročita primer kako se čovek pokaje i menja život.

Ako prilozis toliko i toliko za izgradnju hrama, zvaces se tako i tako...ako das malo, Bog ce znati da si dao, ali nece narod

Sad ispravi me,ne znam da li smo se dobro razumeli,poenta je da čovek treba da krije svoja dobra dela,to jeste iz Novog Zaveta,odnosno Jevanđelja.Jer nema koristi ako neko njega hvali zbog dobrih dela,a još je lošije ako on želi i očekuje da ga drugi hvale.I da daješ onima koji nemaju,tj koji ti neće vratiti,jer to je tako,da ne budeš kao zelenaš,daje samo jer će mu neko vratiti.

Pletite kotarice i molite se, lakse ce vam pasti molitva a stvoricete materijalno dobro, kojim mozete da nahranite siromasne

Post obuhvata i dobra dela,koja su naravno važna i kada nije post,a to mogu biti pomoći drugima u novcu.

 

2. Znači, ko je kršten a ne živi po zapovestima nije Hrišćanin, a onaj ko živi po zapovestima a nije kršten jeste Hrišćanin? SPC ne kaže tako...

Pa evo da kažem primer jednog vladike o tome šta i kako to izgleda.To je kao kada je neko član veslačkog kluba a ima samo člansku kartu.Čemu onda sve to ? neko jeste hrišćanin,kršten je ali ako se ne pričešćuje,ispoveda ne posti.. pa čemu onda krštenje ? Jeste on je i dalje vernik,ali pitanje kako i zašto.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj esej SPC sto navodite i moderator kvotuje, je na veliku zalost politicki obojen.

Sada se vidi pravo lice SPC koja nikada nije bila samostalna. Uvek je balansirala sa vladarima i cesto je birala svoju dobit, od opstenarodnog "zdravlja". Kada nije imala politicku opciju da je podrzava, cutala je. Sada kada ima politicka opcija koja je podrzava, besedi o svemu i svacemu.

@Diamond

Ovo je nesto veoma ruzno.

Ovo je jos ruznije.

Sve se svodi na novac. Zvono kosta po svojoj masi.O ovim zlatnim slovima, suludo je pricati. E, pazi molim te, onaj ko salje iz inostranstva mora duplo da plati za nagradu.

Da li moze meni neko od trezvenih vernika, da objasni da li smo svi pred isusom jednaki ? Postoje ljudi koji su preko 70 puta dali krv, ali ??? Naravno njima ce se drzava oduziti na drugi nacin, dace nekom od njih pasos sa red. br. ??.

Nismo poodmakli od srednjeg veka. Imas da prilozis, bices cenjen. Nemas, ostaje ti da se molis, samo.

Ovim ne osudjujem Hriscanstvo, vec crkvu kao nosilac istog, koja zloupotrebljava ljude kroz vekove.

Mislim da bi Sveti Sava bio zadovoljniji jednom savremenom bolnicom, nego ovim hramom, no zivot nebeski je vecan, ali kosta. Sta kosta? Zivot najcesce.

@Hudini

"Pošto vidim da je ovde čak i moderator verski fanatik ispranog mozga, neću više ovde postovati bez preke potrebe."

Tek sad vidis, da je ovde prvo moderator verski fanatik?

Share this post


Link to post
Share on other sites

One kuke i verige koje sam ja postovao su prosečnom korisniku interneta jednako razumljive kao tvoj potpis, koji bi, po tebi, svi trebalo da nauče i ponavljaju. I još jedna stvar - ko si bre ti da naređuješ ljudima šta će da uče a šta da ponavljaju?!

 

Pošto vidim da je ovde čak i moderator verski fanatik ispranog mozga, neću više ovde postovati bez preke potrebe.

 

Dobro,okej,ima tu istine da je to sve prosečnom korisniku nerazumljivo.I ja sticajem okolnosti znam šta piše u potpisu,u pitanju je Vaskršnji tropar na grčkom jeziku,inače taj tropar se na crkvenoslovenskom ponavlja na svakoj crkvenoj službi od Vaskrsa pa četrdeset dana posle toga,a u pitanju je tropar koji počinje sa "Hristos voskrese iz mrtvih,smrću smrt uništi...." ili malo jasnije "hristos voskrese iz mertvih smertiju smert poprav isušče vo grobje život darovav"(odprilike ovako na crkvenoslovenskom).

@ilegalac:ne vidim ama baš ništa ružno u tome što si ti napisao.Iz tvoje perspektive možda i ima nešto ružno,ali ne bih da ulazim sad u individualni doživljaj.Generalno,kako treba da naprave listu donatora,po popularnosti,po kontinentu,mislim kako god da kreneš,uvek će neko naći tu manu zašto ovim redom a ne onim.

Ne vidim nikakav problem za inostranstvo,znaš i sam kakve su i kolike njihove plate,više će biti da je njima data realna cena,a da je za nas neko olakšanje,ja to gledam na takav način.U državama gde se planovi znaju par godina unapred,gde nema neke inflacije,države sa stabilnom ekonomskom situacijom,stabilnom vladom i da ne širim dalje,sigurno imaju i drugačije plate za one koji tamo žive.

 

Imas da prilozis, bices cenjen

 

Ne,nije baš tako.Možda ne znaš ima jedna lepa priča iz Jevanđelja da nije poenta priložiti mnogo.evo da se podsetimo iste.

 

I sjede Isus prema hramovnoj blagajni i gledaše kako narod meće novce u nju. I mnogi bogati metahu mnogo.

I došavši jedna siromašna udovica metnu dvije lepte, koje čine jedan kodrant.

I dozvavši učenike svoje reče im: Zaista vam kažem: ova siromašna udovica metnu više od sviju koji meću u hramovnu blagajnu.

Jer svi metnuše od suviška svojega; a ona od sirotinje svoje metnu sve što imaše, svu imovinu svoju.

 

Matej 12 (41-44)

a imamo i ovo

 

Jer ko vas napoji čašom vode u ime moje, zato što ste Hristovi, zaista vam kažem: neće izgubiti platu svoju. (Matej 9,41)

 

Mislim da bi Sveti Sava bio zadovoljniji jednom savremenom bolnicom,

Ne znam,mislim da ti niko ne može dati tačan odgovor na ovu konstataciju.Čisto bih ostavio neke podatke o hramu kao info

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A5%D1%80....B4.D1.9A.D0.B0

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Jesu. Nemoj Sremca učiti o svinjama.

 

2. Znači, ko je kršten a ne živi po zapovestima nije Hrišćanin, a onaj ko živi po zapovestima a nije kršten jeste Hrišćanin? SPC ne kaže tako...

 

3. Pretpostavljam da rođenoj majci kažeš u lice da je debil zato što nije Hrišćanin? To je baš čin poštovanja.

1. nisu.

 

2. nijedan ni drugi nisu. da li kazhe spc, ili je napisano u chasopisu koji izdaje patrijarshija, a koji finansiraju masoni.

 

3. nije debil. samo nije Hrishcjanin.

 

aboravljas da on cita crkvene knjige, kao sto cita molitve. Sad ti samo reprodukuje, bez razmisljanja.

bolje i to, nego da ne chitam nishta, pa da samo reprodukujem ono chemu su me uchili od kako sam se rodio u ovoj zapadnjachkoj civilizaciji.

 

E, pazi molim te, onaj ko salje iz inostranstva mora duplo da plati za nagradu.

to su gluposti. taj hram su vecjinski platili masoni. zato su unutra i uradjene mermerne ploche umesto freski, ko da si u veceu, a ne u hramu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. nisu.

 

2. to su gluposti. taj hram su vecjinski platili masoni. zato su unutra i uradjene mermerne ploche umesto freski, ko da si u veceu, a ne u hramu.

1. Jesu, čoveče! Znam, gajio sam svinje, a i drugar mi je veterinar koji se u to bolje razume više nego ti u religiju. Svinje su uvek gladne.

 

2. Unutra su mermerne ploče ne umesto fresaka, nego zato što freske i mozaici još nisu ni započeti. Trenutno je u toku konkurs za izbor umetnika koji će freske i mozaike raditi, a po pretpostavci bi oslikavanje trebalo da bude završeno do 2012.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Ti si verovatno zoolog, ili si možda svinja lično pa znaš.

 

2. Evo opet malo moje struke. Hram je visok oko 40 metara. Mermerne ploče su postavljene po unutrašnjim zidovima do visine od 4 metra. Zašto?

 

Zato što je to zona koja prva upada u oči ljudima koji ulaze u hram. Samim tim što je ta zona toliko upečatljiva, ostavlja se bez živopisa ako visina hrama prelazi 10 metara. U suprotnom bi bilo besmisleno raditi živopis na visini preko 10 metara jer bi ga tada retko ko opazio, pošto se ljudsko oko fokusira na visinu 2-4 metra.

 

I ne znam šta tebi toliko smeta što ta donja 4 metra neće biti živopisana. Crkva Svetog Marka uopšte nije oslikana, na primer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se tiče teksta na grčkom,izgleda da je bio neki nesporazum.Grčki tekst Χριστός ανέστη εκ νεκρών se lepo upisuje u google i dobiju se rezultati sa prevodom na engleski,tako da nema tu potrebe za raspravom.Ako sam dobro razumeo ceo problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Ti si verovatno zoolog, ili si možda svinja lično pa znaš.

 

2. Evo opet malo moje struke. Hram je visok oko 40 metara. Mermerne ploče su postavljene po unutrašnjim zidovima do visine od 4 metra. Zašto?

 

Zato što je to zona koja prva upada u oči ljudima koji ulaze u hram. Samim tim što je ta zona toliko upečatljiva, ostavlja se bez živopisa ako visina hrama prelazi 10 metara. U suprotnom bi bilo besmisleno raditi živopis na visini preko 10 metara jer bi ga tada retko ko opazio, pošto se ljudsko oko fokusira na visinu 2-4 metra.

 

I ne znam šta tebi toliko smeta što ta donja 4 metra neće biti živopisana. Crkva Svetog Marka uopšte nije oslikana, na primer.

1. nije bitno koje sam profesije. bitno je da sam u pravu.

 

2. hram se ne oslikava po sistemu praktichnosti, nego po ustanovljenim kanonima.

 

ne smeta mi, samo kazhem da su hram finansirali masoni.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. nije bitno koje sam profesije. bitno je da sam u pravu.

 

2. hram se ne oslikava po sistemu praktichnosti, nego po ustanovljenim kanonima.

1. Naravno. Takvi kao ti su uvek u pravu.

 

2. A to što kod nas nikada nije postojao hram ovih dimenzija znači da treba da se oslikava po istim kanonima kao i crkvice visine 5 metara? E tu grešiš, dečko. Sem toga, i te kanone crkva nije propisala tek tako, već u saglasnosti sa neimarima. Tako je građen i hram Svetog Save. Naravno, ti ćeš sad reći da je Sveti Sinod SPC jeretička organizacija koju finansiraju masoni, i naravno bićeš u pravu, kao i uvek. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

vaskrsyj3.jpg

 

 

Хришћани су потпуно свјесни тога да ову радост живота нико не може одузети од нас, и на ту радост је призвано свако људско биће на овој земљи. Наћи Христа и бити једно са Њим је, дакле - циљ, а уједно и једини истински успјех и напредак овога живота у свијету који нам је Бог дао. Тражити значи жељети, жељети значи вољети, а вољети, љубити, није само дато него и задато човјеку. Васкрсење Христово - васкрсење је живота. Вјера у Христово Васкрсење и радосно прослављање његово изражава и нашу наду у Бога, да ће бити свеопштег васкрсења мртвих "у посљедњи дан" (Јн. 11,24).

 

Свака друга порука коју шаљемо је по снази иза ове крајње и сверадосне: да је Гроб Христов постао свјетлији од сваке царске одаје, да је смрт поражена и да је са тог камена засијала нада и Живи Живот. Зато смо дужни да свијету кажемо праву и пуну истину а не да се зауставимо на моралистичком придиковању. Васкрсење, и ништа мање од тога је амбиција Цркве, амбиција укоријењена и заснована на Личности Богочовјека Христа.

 

Епископ ГРИГОРИЈЕ

 

Радујте се!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veceras sam gledala ljude oko crkve Aleksandar Nevski na Dorcolu. sa terase. I pital ase .. koliko njih sto drze svece se tokom posta svadjalo, kunulo, zelelo zlo drugima... jebesh radjenje stvari pro forme. Ili si nekrop il si gej. Licemerje je najvece zlo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Христос воскресе.

Ваистину воскресе.

 

Veceras sam gledala ljude oko crkve Aleksandar Nevski na Dorcolu. sa terase. I pital ase .. koliko njih sto drze svece se tokom posta svadjalo, kunulo, zelelo zlo drugima... jebesh radjenje stvari pro forme. Ili si nekrop il si gej. Licemerje je najvece zlo.

 

Можда сви, а можда нико, ти то не знаш па ми није јасно зашто о томе размишљаш. Не очекује се од некога да буде савршен, тачније, очекује се али је немогуће. Свакоме ће бити "разрезано" по труду и раду његовом. Лицемерје је огромно зло, исто као и завиривање у туђе двориште. Њихово лицемерје је твоја хипотеза, а твоја "брига" за њих је доказана. Што замараш ту црвену главицу, поред толико својих проблема ти се бринеш да ли је неко непознат, негде, лицемер. Што пре схватиш да је најбоље да се држиш својих брига и проблема, а о туђима да размишљаш САМО и АКО имаш намеру да им помогнеш, то боље за тебе.

Edited by Axeanosilas
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ти то не знаш па ми није јасно зашто о томе размишљаш.

Ne zna niko ni da li bog postji pa opet svi o tom razmisljaju.... ajde molim te....

 

Не очекује се од некога да буде савршен, тачније, очекује се али је немогуће. Свакоме ће бити "разрезано" по труду и раду његовом. Лицемерје је огромно зло, исто као и завиривање у туђе двориште. Њихово лицемерје је твоја хипотеза, а твоја "брига" за њих је доказана.

Nope.

Ja ne brinem za njih, niti postavljam hipoteze. Samo stojim na terasi sijem buksnu i razmisljam. Koliko se secam poslednji put kada sam proveravala razmisljati o necemu sto vidish nije zabranjeno.

 

 

Што замараш ту црвену главицу, поред толико својих проблема ти се бринеш да ли је неко непознат, негде, лицемер. Што пре схватиш да је најбоље да се држиш својих брига и проблема, а о туђима да размишљаш САМО и АКО имаш намеру да им помогнеш, то боље за тебе.

Smorio si.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Naravno. Takvi kao ti su uvek u pravu.

 

2. A to što kod nas nikada nije postojao hram ovih dimenzija znači da treba da se oslikava po istim kanonima kao i crkvice visine 5 metara? E tu grešiš, dečko. Sem toga, i te kanone crkva nije propisala tek tako, već u saglasnosti sa neimarima. Tako je građen i hram Svetog Save. Naravno, ti ćeš sad reći da je Sveti Sinod SPC jeretička organizacija koju finansiraju masoni, i naravno bićeš u pravu, kao i uvek.

1. narafski.

 

2. da. jer kanoni ne odredjuju i mere, nego odredjuju proporcije i mesta. Svi kanoni Crkve su delo Sabornosti i Svetog Duha. Nije sveti sinod jeretichka organizacija, ali ih finansiraju masoni.

 

Smorio si.

za razliku od tebe; tvoje poruke su bash zabavne.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Научници су доказали снагу крсног знака

 

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија НИИ за индустријску и морску медицину, су постала права сензација, пише у сутрашњем броју новина ”Живот„. Научници су експериментално доказали да крсни знак убија микробе и мења оптичке особине воде.

+ Потврдили смо да древни обичај да се храна и пиће крсти пре јела има дубоки мистични смисао,- каже физичар Ангелина Махаловска. – Иза тога се крије практична корист: храна се очишћава буквално у трену. То је велико чудо које се дешава буквално сваки дан.

Своја истраживања снаге крсног знака Ангелина Малаховска је спроводила скоро 10 година. Спроведена је велика серија експеримената, који су више пута проверени, пре него што су објављени њихови резултати.

 

Они су феноменални: откривена су јединствена бактериолошка својства, која вода поседује после освећења молитвом и крсним знаком. Откривена је нова, раније непозната особина Божије Речи да преображава структуру воде, значајно повећавајући њену оптичку густину у краткој или ултравиолетној спектралној области.

Сама могућност тих истраживања је за Ангелину Малаховску и њене колеге Петербуржане постала чудо – она нису била финансирана, нити су представљала предмет истраживања НИИ. Али научници су највећи део посла урадили бесплатно – само ради тога да би људима пружили могућност да осете и увиде исцелитељску Божију силу.

Научници су проверили дејство молитве ”Оче наш„ и крсног знака на патогене бактерије. Ради истраживања су узети узорци воде из разних басена- бунара, река, језера. Сви узорци су садржали златну стафилококу и још једну увек присутну врсту бактерија. Али показало се да се после прочитане молитве ”Оче наш„ и осењивања узорка крсним знаком, та количина штетних бактерија смањивала за 7, 10, 100 и чак и више од 1000 пута!

 

Према услову експеримента – ради искључења утицаја могућег смућивања – молитву су читали и верујући и неверујући људи, и поред свега се број патогених бактерија у разним срединама (са разним врстама бактерија) смањивао у поредјењу са контролним вредностима.

 

Уочљив је такође и благотворан утицај молитве и крсног знака на човека – код свих испитаника се стабилизовао притисак, и побољшани су резултати анализе крви. Задивљујућа је чињеница да су се показатељи мењали у тачно потребном правцу за исцељење: притисак хипотоника се повећавао, а хипертоника смањивао.

Примећено је такође да уколико се човек осењивао крсним знаком непажљиво, немарно спојивши три прста, или не дотичући неопходне тачке на телу (средину чела, централни део изнад желуца (солар плеxус), као и удубљења на десном и левом рамену), онда је позитиван резултат дејства био много нижи или га уопште није било.

 

Научници су измерили оптичку густину воде и после њеног осењивања крсним знаком и освећења.

+ Показало се да се оптичка густина воде у поредјењу са њеном нормалном вредношћу после освећења повећава, - објашњава Ангелина Малаховска. –То значи да вода као да ”РАЗЛИКУЈЕ„ смисао изговорених молитви над њом, ”памти„ тај утицај и чува га одређено време што се види по повећаној оптичкој густини. Она као да се ”напаја„ светлошћу. Људско око наравно не може да улови те исцелитељске промене структуре воде, али спектрограф даје објективну оцену те појаве.

 

Крсни знак мења оптичку густину воде практично тренутно. Оптичка густина воде, која је освећена осењивањем крсним знаком од стране обичног верника се повећава скоро 1.5 пут! А када то исто уради свештеник – скоро 2.5 пута! То јест закључује се да вода ”разликује„ степен освећења од стране мирјанина или свештеника, чији су прсти десне руке склопљени ради благослова тако да изображавају прва слова Христовог Имена.

 

Интересантан је и резултат освећења воде од стране крштеног, али неверујућег човека, који не носи крстић на грудима. Показало се да вода ”разликује„ чак и степен вере - њена оптичка густина се изменила само за 10%! Заиста – ”по вери вашој - нека вам буде!„

 

Пошто се људски организам састоји од нешто више од две трећине воде, то значи да је Бог при стварању у нас уградио такав систем физичких канала, који регулише све биохемијске процесе у организму, и који јасно ”препознаје„ Име Исуса Христа!

 

Може се рећи да је крсни знак – генератор светлости. Оптичка густина воде се није променила (повећала) ни при каквим другим положајима прстију руке (длана, или при непажљивом спајању прстију, или брзим махањем руке без страхопоштовања

Share this post


Link to post
Share on other sites

Што замараш ту црвену главицу, поред толико својих проблема ти се бринеш да ли је неко непознат, негде, лицемер. Што пре схватиш да је најбоље да се држиш својих брига и проблема, а о туђима да размишљаш САМО и АКО имаш намеру да им помогнеш, то боље за тебе.

A otkud ti znas da ona ima problema ? Verovatno si zamorio svoju glavicu, malo "spijunirao", sve sa namerom da joj pomognes. Nadam se da ce tvoja pomoc biti uspesna u resavanju njenih problema.

@Rogozub

Koliko vidim ovde se pominje na varijantu sa "tri prsta". Sta je sa varijantom sa "dva prsta" ? Voda ostaje ista ili ?

Nekada se jogurt pakovao u piramidu, pa se odustalo, danas ce poceti da se pakuje u krst.

Edited by ilegalac

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...