Jump to content

Haruki Murakami


Recommended Posts

Rodjen 1949. u Kjotu. Visestruko nagradjivan.

 

Od poznatijih romana objavio je

 

Norvesku sumu (1987)

 

Igraj igraj igraj (1988)

 

Juzno od granice,zapadno od sunca (1992)

 

Hronika ptice koja navija sat (1994)

 

Sputnjik ljubav (2002) itd.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 6 months later...

norveška šuma - sjajna, sjajna knjiga. južno od granice... mi nije bila baš nešto posebno. totalno predvidiva. sad sam počeo da čitam igraj x3 nanovo, u prvom pokušaju sam stao na polovini zbog obaveza prema faksu :no: mnogo me podseća na heseovog stepskog vuka. ona devojčica kao hermina, njegov drug glumac poput onog saksofondžije (pablo, beše? :blink:), i čovek-ovca, za razliku od stapskog vuka. nekako mi je tu previše sličnosti... slučajnost, ili namerno? :lol: ali nisam pročitao knjigu do kraja, pa možda i grešim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haruki jako fino piše, lagan je za čitanje, osim "Igraj Igraj Igraj" knjige su mu uglavnom cca 200 str. pa se daju pročitati i za jedno veče jer su jako zanimljive. Ono što sam pronšla kao zajedničko, osim naravno teme o ljubavi, je i odnos realnog-nadrealnog. Nije šablonski postavljeno iako očekuješ (ko je, naravno, čitao više njegovih knjiga) da će se negdje provući taj motiv nestvarnog. Na "Sputnik Ljubav" to se jasno ocrtava kada ona vidi sebe kako vodi ljubav sa nepoznatim čovjekom dok polako gubi razum zaključana na panorami. U "Južno od granice..." to je npr. trenutak u autu, u "Posle mraka" konstantan opis sobe, itd. Glupo je sada prepričavati događaje kada je čovjek izvanredan pisac. Interesantan je njegov osjećaj za druge ljude i kako oni doživljaju odnose sa drugim ljudima kao i vješto baratanje simbolizmom. Po knjigama se može zaključiti da je strastven ljubitelj džeza tako da se i određene pjesme mogu navesti kao lajtmotivi. "Južno od granice..." je i dobila naziv po pjesmi Nat King Cole-a koliko me pamćene služi.

Edited by Kokopelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Norveshka suma mi je njen favorit, mada nishta drugo nisam ni prochitao. Mozda igraraj igraj igraj da nabavim sledece. : )

njen? :blink:

 

pročitana i "sputnik ljubav". ne sećam se da sam skoro čitao neku knjigu tom brzinom :lol: "igraj igraj igraj" i "kad padne noć" čekaju da se završi ispitni rok :no:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 9 months later...
  • 4 weeks later...

Definitivno moj omiljeni savremeni japanski autor. Drago mi je sto su poceli masovnije da prevode i izdaju njegove knjige i na srpskom.

Poznat je i po kratkim pricama. Moja omiljena je "On Seeing the 100% Perfect Girl One Beautiful April Morning" iz zbirke prica "The Elephant Fanishes". Nadam se da ce biti i prevod na srpskom.

 

 

Ako volite Murakamija, moja preporuka pored njega su Yoshimoto Banana (Kuhinja) i Ikezawa Natsuki (Nepomicni zivoti).

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 year later...
  • 9 months later...

Прочитао прво "Норвешку шуму" и навукао се. Прочитао и "Кад падне ноћ" и "Играј,играј,играј",одличне су. Једино ме нервира што су му јако скупе књиге,ова најновија је на сајму коштала преко 1 500 динара,чист безобразлук.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo ti je njegova najbolja knjiga http://en.wikipedia.org/wiki/Hard-Boiled_Wonderland_and_the_End_of_the_World (ne bih znao kako su na srpskom ovo preveli), mada i te što si ti nabrojao su fenomenalne. Definitivno jedan od najboljih modernista pisaca danas.

Edited by Lunar

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...

Данас купио "Кад падне ноћ" (опет,поклонио сам је) и "Јужно од границе,западно од сунца". По 450 динара,није скупо. Прву сам већ читао,другу крећем.

Сјајан је Мураками. Има посебан дар да осмисли неке тотално нетипичне и уврнуте ликове.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...