Jump to content

Sopot


VoivodBG

Recommended Posts

Grupu “Sopot”, koja je izrasla na autentičnom i specifičnom zvuku koji bi se najjednostavnije mogao opisati kovanicom “dubalkan” (balkanski dab), osnovao je umjetnik Petar Topalović 2006. godine u Banjaluci. “Sopotov” stvaralački izraz je moderni muzički hibrid daba i folklornih motiva. Članovi benda – vokal i programiranje Petar Topalović, bas gitarista Ðurica Štula, bubnjar Saša Predojević i Milan Aćimović, koji je zadužen za klavijature, efekte i prateće vokale, kreiraju sopstveni muzički kosmos kroz svojvrsnu mješavina daba, koji se poigrava regeom, dramendbejsom, dabstepom i psihodelijom protkanih motivima izvorne muzike ovih prostora. Riječ “sopot” na staroslovenskom jeziku znači “izvor”. Na stil pjevanja vokala benda osjetno je uticala duhovna muzika vizantijskog hrišćanstva. Njegov osebujni i lako prepoznatljivi glas izdvaja se kako na domaćoj, tako i na svjetskoj muzičkoj sceni. Za ovu osobinu “Sopotove” muzičke galaksije može se reći da je, ako ne jedina ovog tipa, onda svakako jedinstvena i vrlo rijetka, čak i u svijetu. Stoga se bezrezervno može reći da je “Sopot” najoriginalniji banjalučki bend.

 

“Sopot” je do sada izdao dva albuma:

- “DuBalkan”, za kompaniju “Menadžer” iz Banjaluke, a miksan u “Jarring Effects” studiju u Lionu (Francuska). Album izašao 2007. godine;

- “Equilibrium” za PGP – RTS, koji je takođe miksan u “Jarring Effects” studiju u Lionu (Francuska). Album izašao 2009. godine.

 

Na oba albuma su gostovali eminentni svjetski dab umjetnici kao što su: L’ouf Raide, Steph – Kaly live dub – Uzul Prod, Nico Matagrin, R-Zatz, Dr. Das, Uzul Prod, Aku Fen i drugi.

Bend je svirao na mnogim festivalima i koncertnim dvoranama širom Evrope i Balkana, te dijelio binu sa svjetski popularnim izvođačima kao što su: Dr. Das (UK), Prince Alla (Jamajka), Visionary Underground (UK), UK Subs (UK), Watcha Clan (FR), Terracota (Portugal), Filastine (USA), Kultur Shock (USA), High-Tone (FR), Hornsman Coyote (SRB), Orthodox Celts (SRB).

Grupa je svirala na brojnim festivalima kao što su: Riddim Collision u Lionu (FR), Exit u Novom Sadu (SRB), Reggaeriversplash Socha/Tolmin (SLO), Seasplash Pula (CRO), filmskim festivalima u Sopotu nadomak Beograda, u Zagrebu, Mostaru, “Days of Culture in Hungary” festu u Pečuju, Evropsko rafting prvenstvo u Banjaluci u sklopu programa Kulturnog centra Banski dvor, prvi Demofest u Banjaluci, “Trenchtown” festival na Paliću i mnogim drugim.

 

Grupa je od strane svojih kolega i udruženja umjetnika proglašena za jednog od najperspektivnijih izvođača na prostoru Bosne i Hercegovine. Ekipa benda je komponovala muziku za predstavu “Balon od kamena” koja se igra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u redovnom programu. Na 26. Susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom 2009. godine stručni žiri dodijelio je bendu nagradu za najbolju muziku. Pored ove predstave, komponovali su muziku za predstavu “Radnička Hronika” koju takođe izvodi Narodno pozorište RS.

 

Grupa se, osim pozorišne muzike, okušala i u filmskoj muzici. Naime, grupa je komponovala i muziku za dokumentarni film “Stojadin u službi muzeja” novinara RTRS-a Ernesta Zavile. Osim toga, bend se okušao i u glumačkim vodama u filmskom ostvarenju “Zduhač, znači avantura” režisera Milorada Milinkovića. Pored epizodnih uloga koje su članovi benda u ovom filmu imali, zajedno sa legendarnim umjetnikom Nikolom Pejakovićem Koljom, radili su i odjavnu špicu za taj film pod nazivom “Treba mi rame tvoje”. Film i muzika iz filma naišli su na odličan prijem od strane publike i medija.

 

“Sopot” je radio i remiks pjesme “Domaćica” benda “Dubioza kolektiv” sa njihovog albuma “5 do 12″.

 

Nakon albuma “Dubalkan” na kojem se, između ostalih, nalazi i pjesma “Mikrokosmos”, te albuma “Equilibrium”, “sopoćani” vrijedno rade u studiju, pripremajući najavni singl pod nazivom “Kosmos”. Izbacivanjem trećeg albuma, koji je u pripremi, a koji nosi radni naziv “Sopotnik”, prirodno se zatvara krug na relaciji “Mikrokosmos” (pjesma sa prvog albuma) – “Kosmos” (najavni singl za treći album), a otvara se novo polje za muzičko stvaralaštvo benda.

 

Bonus biografija – Sopot sound system i Udruženje građana “Sopot”

 

Sopot sound system

U cilju što bolje promocije benda osnovan je “Sopot sound system”, koji će moći da prezentuje muzičke žanrove kojima se služi bend “Sopot”, kao i da vrti remikse “Sopota” koji su u pripremi. Na taj način bend će postati mobilniji i fleksibilniji. Sopot sound system čine tri člana benda “Sopot”: Petar Topalović, Saša Predojević i Milan Aćimović. Oni izvode svoju autorsku muziku u nešto drugačijim aranžmanima, te muziku koja stilski odgovara “Sopotovom” zvuku. Sopot Sound System je nastao kako bi “sopoćani” mogli predstaviti svoj autorski rad i u klubovima koji nemaju mogućnost angažovati bendove.

 

Udruženja građana “Sopot”

Udruženje građana “Sopot” osnovano je 2008. godine radi bolje organizacije rada benda, kao i novih mogućnosti koje pruža udruženje kao pravno lice. To “Sopotu” omogućava da kroz pisanje projekata može potraživati podršku i donacije od domaćih i stranih institucija i donatara. U planu je rad na strateškom planiranju, osmišljavanju još boljeg koncepta pomoću kojeg bi se mogao unaprijediti “Sopot” kao bend, ali isto tako da se doprinese zajednici kroz obrazovanje mladih iz oblasti audio i video produkcije, kao i iz oblasti kreativne industrije. Pored toga, “Sopot” je svojim kapacitetima aktivno učestvovao kao logistička podrška na mnogim festivalima. Pored ovih saradnji, bend je pokrenuo peticiju “100 godina mira na Balkanu“.

 

http://www.youtube.com/watch?v=FwAJaow8XNY

 

http://www.youtube.com/watch?v=KMRsmc6_bKU

 

Sopot oficijalni sajt

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 years later...
  • 5 weeks later...
  • 7 months later...
  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...