Jump to content

2015.04.21. *Božidarac, Beograd* Mono, Helen Money


Talvi

Recommended Posts

Japanski post rokeri Mono su nedavno izdali dva albuma "The Last Dawn" i "Rays of Darkness". Dualistički koncept koji se nazire iz naslova ovih izdanja omogućio im je da istraže nove muzičke teritorije uz prepoznatljiv stilski pečat. Album je sjajno primljen kod kritike i publike i učvršćava njihovu poziciju kao jednog od vodećih aktivnih sastava u žanru.

 

"The Last Dawn and Rays of Darkness are a pair of new albums by MONO. Recorded simultaneously yet conceptually and creatively disparate, the two act as both opposing and complementary sides to a story. No strangers to narratives, the twin albums explore familiar themes for the band: Hope and hopelessness, love and loss, immense joy and unspeakable pain. Those elemental parts of life and the complicated relationships they create have never been more resonant through MONO's music than they are here.

 

Rays of Darkness is the first MONO album in 15 years to feature no orchestral instruments whatsoever. That fact alone is remarkable given the band's reputation for sweeping, dramatic instrumentals that recall Oscar-worthy film scores. Instead, Rays of Darkness more closely resembles a jet engine taking off inside a small, crowded auditorium. It is MONO's blackest album ever, a collection of scorched riffs, doom rhythms, and an unexpected contribution from post-hardcore pioneer Tetsu Fukagawa of Envy. The album ends with the smoldering wreckage of distorted guitars and ominous drones playing out a eulogy to the days when MONO shot blinding rays of light through seemingly endless darkness."

 

https://www.facebook.com/monoofjapan

http://www.monoofjapan.com/

 

Helen Money je pseudonim pod kojim stvara Alison Chesley, američka čelistkinja koja na specifičan način svira svoj instrument, spajajući alternativne rok uticaje sa klasičnim temeljima. Gostovala je na preko 150 albuma u svojoj karijeri, sarađivajući između ostalih i sa Disturbed, Bob Mould, Mono (Japan), Anthrax, Broken Social Scene, Shellac, Archer Prewitt, Russian Circles... Beogradska publika imace prilike da je čuje i pre ovog nastupa, na koncertu Jarboe u KC Gradu, u sredu 4. marta.

 

https://www.facebook.com/helenmoneyband

http://helenmoney.com/

 

Pretprodaja karata po "early bird" ceni od 1200 dinara počinje u ponedeljak 26. januara, u FELIX Shop, TC Sremska, TC Sremska (radnim danima 12-20h, subotom 12-16h) i traje do 16. februara. U redovnoj prodaji karte će koštati 1500, a na dan svirke 1800 dinara.

 

Za one koji žive VAN Beograda otvorena je adresa [email protected] preko koje možete izvršiti rezervaciju ulaznica po ceni od 1500 dinara. U pismu obavezno navesti ime, prezime, količinu karata i broj mobilnog. Ulaznice možete pokupiti na dan koncerta na vratima kluba do 21:00.

 

Najsvežije informacije na Resetor stranici...

 

https://www.facebook.com/events/737809763014972/

 

ova Helen dvaput u BG-u za mesec i po haha

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...

Mono savršeni sinoć. Možda i najbolji od svih koncerata koje su održali u Bgd.Oko 1,5 sat svirke, bez bisa ( šteta), ali vrlo intenzivan nastup. Publika-od laganog pomeranja na početku nastupa do skakanja i ovacija na kraju. :bigblue:

Na žalost, prilično slaba poseta. Promašen klub, takođe. Mono su idealni za neki prostor tipa Fest, mali i mračan. Ozvučenje, za divno čudo, odlično.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

bilo savrseno meni. nisam bio na dva prethodna ali sam uveren od strane ljudi koji su bili da je cak i zvuk sinoc bio bolji (osim drndavog zujanja, ali svejedno se dalo lako ignorisati). nije mi ovo bend za male prostore, treba malo kvadrature da se razmase atmosfera

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni ni zvuk nije bio bolji nego prvi put, u Božidarcu previše odzvanja (mada to je do nepopunjenosti prostora). A ima i veze sa tim da mi je opao elan da slušam ovakve bendove tokom svih ovih godina.

 

@Zen

 

Odjebi :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мени је дефинитивно први Моно био најбољи, а што се тиче Божидарца можда и најбољи простор за свирке у Београду. Не знам да ли ме је величина Божидарца преварила, али чини ми се да је на првом Моноу била и већа посета.

 

За други сам купио карту чим су пуштене у продају и онда заборавио да одем. :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ima i veze sa tim da mi je opao elan da slušam ovakve bendove tokom svih ovih godina.

 

ja se nisam toliko lozio na post rok pa nemam onaj smrdljivi prosla me faza osecaj. a ionako su mi najbolja prva dva albuma...ali uzivo su mi spektakularni sa pojavom i sve gongom. jedan od glavnih bendova za pogledati, bas kulturno uzdizanje i krasota.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja se nisam toliko lozio na post rok pa nemam onaj smrdljivi prosla me faza osecaj. a ionako su mi najbolja prva dva albuma...ali uzivo su mi spektakularni sa pojavom i sve gongom. jedan od glavnih bendova za pogledati, bas kulturno uzdizanje i krasota.

 

potpis.

Meni se ovaj poslednji album( ili dva sta god da su) nije dojmio-ali uzivo rasturaju. Fenomenalan koncert.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam ih gledao samo u "Festu" onomad, ovo je bila bolja svirka. Prvo zbog zvuka, ovde ima prostora da se razmaše. A nije bilo ni onog visokofrekventnog probijanja karakterističnog za post rock (osim u jednom trenutku za koji je gitarista odgovoran). Pred svirku sam video setlistu i oduševio se izborom, jer su odustali od sviranja aktuelnih stvari uz dodatak starijih, baš su dobru kombinaciju napravili. Tri nove, tri sa Hymn, jedna sa FMP i jedna sa nekog od starijih albuma. Sat i 20, sat i po svirke - prošlo je neverovatno brzo. Što reče Karnisero, makar još pola sata.

 

Odličan izbor diskova i ploča, majica, prelepih postera (kako sa prethodne, tako i sa ove turneje), pa posebna verzija ovoga i onoga... Nema zajebancije sa Japancima, ne sme da nema i da nestane za vreme turneje.

 

Ne bih rekao da je bila slaba poseta, izgledalo je ok popunjeno, onako na pola, što je realna slika takve svirke kod nas.

 

I daj da dovedu nekoga u "Božidarac" ko ume sa svetlom, onaj prostor je dušu dao za sve i svašta, a neko se setio da osvetljava ljude dok bend svira, van pameti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma, kad je car pustio one bele spirale po plafonu, sve se razlilo, odbilo, osvetljeno kao da svirke nema, ubije osećaj vraćanjem u stvarnost. Rešenje je, naravno, skidanje cvikera i zatvaranje očiju. Onoliko opreme, a nema ko time da upravlja, gre'ota.

 

Sad kontam zašto sam se onoliko oduševio osvetljenjem u "Monsunu", ono je praznik za oči pored ovakvih deč(i)jih bolesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...