Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

yumetal.net forum

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Replies 3.7k
  • Views 345.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Nakanih se da se pohvalim, mrzelo me da se slikujem, a nisam hteo bez slike   Stigla mi nova igracka, Peavey Cirrus BXP 5, pipano sa masne ruke pa neuglancano:     Mnogo je lijep, samo zuji pe

• When comes to bass guitars, women learn more intuitively and have a more inbuilt sense of rhythm and pitch than a lot of men...

• STARSHOOTER_SUPREME
    STARSHOOTER_SUPREME

Najbolja bass linija ikada!!!

comment_216095

Njegov stil i zvuk (koji zvuk?!) mi se upste ne svidja. Premuntno je, treba tu vise ostrine. Skoro sam probao jednog Lacklanda od 4500 maraka. E, to je bas. 5 zica, 22 praga, jedan Bartolini humbacker i jedan j-magnet. Zice leze na vratu koji je jako fino oblikovan. Ja ga nisam ukljucivao, ali lik sto ga je svirao (basista Groove Masters-a) je imao odlican zvuk na njemu.

• 2 weeks later...
comment_221192

Gore sam pricao o Yamaha RBX seriji (pasivnim). Neki dan sam probao RBX 370A i odusevio sam se. Osim sexy izgleda 24 praga p/j magneta, bas ima i dvopojasnu aktivu (bass & treble) i odlican zvuk. Za Maidene se ubio. biggrin.gifa: A, uz to kosta sam 425 eura. Preporucujem svim pocetnicima, ali i onima koji hoce pristojan nov bas, a da nije skup.

comment_223551

Evo ovako, moze da se kaze da sam ozbiljno resio da kupim neki sestozicani bas i po glavi mi se najvise vrzma RBX6JM, pa zaima me vase misljenje posto ovde na ovoj temi ima malo strucnijih ljudi koji bi mozda mogli malo bolje stvari da objasne....nego kritike koje sam citao na internetu su pozitivne cak sta vise veoma dobre....Pa eto to bi bilo to.

Pozdrav!!!

comment_225249

Evo ovako, moze da se kaze da sam ozbiljno resio da kupim neki sestozicani bas i po glavi mi se najvise vrzma RBX6JM, pa zaima me vase misljenje posto ovde na ovoj temi ima malo strucnijih ljudi koji bi mozda mogli malo bolje stvari da objasne....nego kritike koje sam citao na internetu su pozitivne cak sta vise veoma dobre....Pa eto to bi bilo to.

Pozdrav!!!

Hmmm...moram ti reci da to cudo ima tzv. broad neck tj. ako nemas ogromnu rucerdu, vjerovatno neces moci da dohvatis 6-u zicu. Ja bih ti prije savjetovao kakvoga Carvina.

comment_227144

momce ideja sa sestozicanim basom ti nije pametna ako ga nisi vec svirao

i to bas svirao

postoji mogucnost (vrlo vjerovatna) da ce ti vrat biti presirok

ovo osobito vazi za John Myung signature koji ima extremno sirok vrat

kod nas je inace cijena oko 1400 eura

Nurg daj neke slike Yamahe poblize

comment_227737

Pa jel imate neke razmere vrata, neke cifre uopste da vidim koliko je to vrat sirok???? Ja sam probao neke sestozicane modele i nisam imao problema sa sestom zicom. Druze ja tebe nisam razumeo, kako to mislis da ga bas sviram pa onda da razmisljam o kupovini. Myungovog modela u bg nema, ja cu poruciti pa ako mi vrat bude presirok necu ga kupovati.

Mene je zanimalo uopste sta mislite o gitari, o kvalitetu izrade, o zvuku itd...

Pozdrav!!!

comment_227823

A sta predlazete totalnim debitantima od 17 god?Ima li uopste nade za mene, ako pocnem da sviram

Brate kako nema, cak je Sean Malone(Cynic, Aghora, Gordian Knot) poceo da svira sa osamnaest godina, a pogledaj ga danas jedan od najboljih. biggrin.gifa: biggrin.gifa:

Bas ste me istripovali sa tom velicinom vrata. Mislim logicno je da je mnoogo veci vrat nego na obicnim cetvorozicanim modelima i naravno da treba period privikavanja ali boze moj. Pa cak i Bill Dickens svira na sedmozicanim i devetozicanim modelima ali covek ima mnogo manje prste od Myung-a ako bi npr poredili njih dvojicu. Kazu da je na Myungovom modelu slapovanje maltene nemoguce jer su zice blisu jedni drugima tako da razmisljam da taj vrat mora biti malo uzi od ostalih sestozicanih modela, ne znam. Da li je neko od vas uopste probao RBX6JM?????

comment_228726

normalno

ako si mozes priustiti sestozicani (osobito JM signature) onda Ok

sto se tice te gitare savrsena je u svakom pogledu. Jedan moj poznanik ga ima i nije ga probao prije nego sto ga je kupio i poslije mu se vise svidio Warwick Thumb bas zbog vrata posto je Yamaha broad neck a Warwick nije sto se meni bas i ne svidja zbog slapa (mozes poruciti Warwicka i broad neck naravno samo je ovo bila takva verzija)

sve u svemu sa takvom gitarom se ne mozes zajebati samo je bitno ono sto ti hoces

slava misu i pacovu

comment_229625

A sta predlazete totalnim debitantima od 17 god?Ima li uopste nade za mene, ako pocnem da sviram, i sta predlazete, koji bas za pocetak?

Za pocetak predlazem da procitas temu ispocetka i tu ces naci sve odgovore. biggrin.gif

To sto si ljevak nema nikakve veze. Samo uzmi model za desnjaka i uzivaj. Ako kupis (tj. nadjes) model za ljevaka, gadno ces ze zajebati jer neces moci ni jednu drugu gitaru kasnije da probas (osim ako nije za ljevaka).

• 5 weeks later...
  • 1 month later...
comment_265610

Ja sam relativan pocetnik u sviranju basa i imam nekoliko pitanja za iskusne basiste:

Kako da izbagnem udaranje zice o pragove pri odapinjanju zica?

Na koji nacin najbolje da vezbam pokretljivost prstiju i leve i desne ruke? 8)

comment_266029

Pazi, ima vise mogucih razloga za to. Bas ti mozda nema podesen vrat ili su ti zice prenisko. Ukoliko je ovo u redu, onda je dotvog okidanja. Ako sviras trzalicom, sviraj laganije i blize ostu, a ako sviras prstima, ako udaras zicu odozgo ona ce zvoniti (Maiden fazon), ako je odapinjes sa satrane, zvuk ce biti cisci. Otprilike tako...