Jump to content

oʞɾoƃ

Moderatori
 • Content Count

  12739
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  40

oʞɾoƃ last won the day on August 5

oʞɾoƃ had the most liked content!

Community Reputation

216 odlikaš

About oʞɾoƃ

 • Rank
  Protojerej Stavrofor of Metal
 • Birthday 12/24/1988

Profile Information

 • Location
  Belgrade

Profile Fields

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

32575 profile views
 1. Evo još jednog aspekta hrišćanskog učenja koji mi je potpuno nejasan, a to je koncept "svetaca zaštitnika", u ovom slučaju Bogorodice. Prvo, koju svrhu može imati prizivanje Bogorodice ili nekog sveca, kada sve zavisi od Božije volje i Božije milosti, koje su iznad svega i upravljaju svim? Drugo, zašto bi Bogorodica pravila razliku između Svete Gore i bilo kog drugog hrišćanskog svetišta na planeti? Treće, na koji način se manifestuje određena nebeska zaštita, ko ju je proglasio i ko je tumači? Pitanje je utoliko umesnije s obzirom na štetu nanesenu Hilandaru u požaru pre 15 godina. Sa strane gledano, ceo taj koncept mi izuzetno miriše na ostatke paganštine i mnogoboštva, kao što je slučaj i sa mnogim drugim elementima pravoslavlja.
 2. Odlično, ali nigde da nađem išta o bendu.
 3. oʞɾoƃ

  1349

  Na jedno ušlo, na drugo izašlo.
 4. oʞɾoƃ

  Mgła

  kakav vizuelno-scenski spektakl
 5. Meni kad su se utisci slegli lagano najbolji album benda iza Paracletusa, a za koju godinu ću se verovatno zapitati i da li je najbolji - sad je još uvek rano.
 6. Nisi odgovorio na suštinsko pitanje vezano za molitvu. Da li Bog menja zemaljske ishode kao posledicu nečije molitve, i ako da, na koji način je to kompatibilno sa njegovom svemoćnom i svemudrom prirodom? Ne govorim o teologiji i značenju određenih termina. Govorim o tome da su gotovo sve temeljne ideje hrišćanske mitologije i eshatologije, poput pakla, sudnjeg dana, devičanskog rođenja itd. uzete direktno iz neposrednog okruženja, odnosno postojećih religijskih sistema na Bliskom Istoku. I slažem se da to svedoči inkulturaciji u duhovnom segmentu, ali je upravo zato i dokaz da je hrišćanska mitologija konstrukt proistekao iz vremena i društvenih i političkih prilika, a ne nekakva večna i neponovljiva istina. Ne znam šta si mi rekao za vanbiblijska svedočanstva o Hristu, izvinjavam se ako mi je promaklo. Koliko ja znam, najstariji vanbiblijski spis koji spominje Isusa Hrista imenom je Josif Flavije s kraja prvog veka, dakle dobrih 60 godina nakon Isusovog navodnog raspeća. No, svakako mi je već duže vreme na spisku za čitanje nekoliko dela o istorijskim dokazima za Isusovo postojanje, pa se nadam da ću iz njih saznati nešto novo. I još jedna stvar. Stalno kroz tvoje postove provejava neka gordost kroz upadice tipa "ne znam da li shvataš šta si napisao" ili "jesi li siguran da znaš šta je eshatologija". Niti vidim da si pokazao neku nadmoć u znanju i argumentaciji do sada koja bi opravdala takav stav, niti pokazuje poštovanje prema sagovorniku, a najveća ironija je što nije baš hrišćanski.
 7. oʞɾoƃ

  Mgła

  Što bi rekao brat Miličić, nije me ni taklo. Ne kapiram ja ovaj bend.
 8. Direktna Božja intervencija mi je jedan od najčudnijih momenata u hrišćanstvu. Ako imamo Boga koji je sveprisutan, sveznajući i svedobar, to znači da je svet koji je stvorio već "podešen" tačno kako treba - kakva je tu tačno "pomoć" neophodna i zašto bi Bog aktivno menjao bilo šta u univerzumu radi nekog smrtnika kome je sudbina već dodeljena u podeli karata?
 9. Možeš li da navedeš neka? Iskreno prvi put čujem da postoje sačuvana vanbiblijska svedočanstva Hristovih savremenika. Zeitgeist jeste amaterski odrađen u tom religijskom delu i pun je netačnosti, ali neosporivo je da su judaizam i hrišćanstvo prepuni ideja i koncepta direktno preuzetih iz drugih bliskoistočnih religija - zoroastrijanizma, mitraizma, kulta Sunca itd. Zapravo u celokupnoj hrišćanskoj simbolici i eshatologiji ima vrlo malo originalnih ideja.
 10. oʞɾoƃ

  Mgła

  Ali sad pričamo o black metal koncertima.
 11. oʞɾoƃ

  Mgła

  Pa da, Mayhem je skupio punu veliku salu. Mada tehnički mislim da je onaj Root 2001. ili kad već bio posećeniji
 12. oʞɾoƃ

  Mgła

  Au braćala ala ti živiš u zabludi 250 ljudi plafon.
 13. oʞɾoƃ

  Mgła

  A je l' ti palo na pamet da na taj način organizator hoće da privoli ljude da kupe karte odmah umesto za mesec i po dana i na taj način pokrije što pre barem deo inicijalnih troškova organizacije koncerta?
 14. Novi Thorybos EP, standardno jebanje Isusove matere: https://thorybos666.bandcamp.com/album/the-foul-and-the-flagrant
×
×
 • Create New...