Jump to content

Filmovi - preporuke


C.A_R.I.A.

Recommended Posts

Communism uber alles!!! :pivopije:

 

Enivej.Jedan od filmova koji dobro opisuje egzistencijalni bol koji je u biti sviju nas.

 

Synedoche New York

 

It's about everything. It's about you. About me. About that guy down the street, and about that lady he's trying to pick up, too. Everybody's a star to themselves, and everybody's an extra to somebody else. I'll never meet anybody else who comments on this video, yet we are connected. As you read this comment, we are connected. Fleeting human contact. I'm your extra and you're mine.

 

And anybody who doesn't like this film can screw off, they don't belong in my play.

 

http://www.youtube.com/watch?v=XIizh6nYnTU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je nekom do teskog ratnog filma moja preporuka za stalingrad,nemacki film iz 1993.Zanimljivo je da film prikazuje nemacke vojnike kao obicne ljude koji nisu nacisti vec obicni smrtnici za razliku od svih ostalih americkih/engleskih i ruskih filmova.Topla preporuk.Film traje 2 i po sata,i tezak je u PM jer za razliku od holivuda ovde nema hepi enda

 

http://www.youtube.com/watch?v=J6thQKSNBSo

Edited by Egzistencijalni Bol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Španski režiser Aleks de la Iglesia osvojio je Srebrnog lava za najbolju režiju, kao i nagradu za najbolji scenario za film "Tužna balada o trubi" (Balada triste de trompeta).

 

Fuck yeah!!!!!!!!!!!!! Moj omiljeni režiser im jebao keve svima!!!

 

the-last-circus.png

 

A magic tale of terror, dark humour and tragedy!! I think that thisfilm is like a mix of Rodrigues, Jarmush and Kusturica... gripping andstrong whilst dark, random and ghastly at the same time. Romantic anddisgusting in one film. de la Iglesia beautifully makes the whole filmlook like a circus performance with all characters exaggerated to thepoint that even Franco looks like a clown. Though I appreciate thatthis film is probably not for everyone, I think that it's an originaland interesting portrayal of, amongst other things, love and war duringhorrors of Spanish civil war - an interesting contrast to del Toro's"El Labiirinto del Fauno"!

 

 

Evo i linka za skidanje:

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema nigde neke generalne teme, pa ću postaviti ovaj tekst ovde. A i može da služio kao preporuka za The Pillow Book. To je zapravo kratki esej, o mom vidjenju the Pillow Booka, ali zapravo je više neko moje vidjenje umetničkih filmova. Sastavljen je od pasusa koji su različita razmišljanja, pošto smo bili limitirani sa brojem stranica kolko treba da napišemo. Ako nekog interesuje.

 

------------------------------

 

The Pillow book nije lak za razumevanje, film što vise teče postaje sve bizarniji. Film će vas ostaviti u čudu I naterati vas da vičete “šta mi ovo gledamo?”.

 

The Pillow Book možemo porediti sa 7 minutnim remiksom pesme od jedna minut “Son of Godzila”, gde prvih četri minuta čujemo Brazilkinju kako vrši naraciju za film Godzila na Portugalskom sa ambijentalnim zvucima u pozadini. Za ostala tri minuta mi čujemo usporenu verziju Son of Godzila sa tehno beats u pozadini. Kada sve ovo poslušamo samo možemo u čudu da se pitamo šta se ovde tačno dogodilo. Postoji nešto …. čudno sa prikazanom slikom, motivi vam nikako nisu jasni. Ali šta ako u tom delu nije ni namenjeno da razumete motive. Da kažem da Pillow Book ima dobru priču ne bi bila istina, zapravo cela priča je ko da vam je neko ispričao više za redom neumesnih viceva. Ali sama priča nije ni trebala da bude dobro konstruisana. Sama priroda post-modernizma je da napadne socijalnu dogmu koja postoji u filmovima od početka vremena,a to je da “Sve price moraju da imaju smisla, sve ljubavi moraju biti istinite, svi krajevi moraju da budu srećni I lako razumljivi”.

 

Mi imamo tendeciju da NE razmišljamo. Razmišljanje se javi tek onog trenutka kada mi se susretnemo sa nečim novim, po prvi put u životu, čak I ako je to neka repeticija dogadjaja koja se već dogodila. Moć umetništva/nauke/filozofije je baš ta da vas nateraju da ponovo razmišljate, tako što će terati vaš um da pravi NOVE konekcije(povezanosti). Inače mi imamo naviku da sprečimo razmišljanje. To je zato što razmišljanje je interval izmedju osećaja I delovanja, ne subjekat koji razmišlja svo vreme. Subjekat se stvara kada započnemo ovaj interval. Život je tok kreacije novog stvaranja.

 

Vreme je množina. Ne postoji jedno standardno (potrošivo vreme, koje se koristi u trenutnom interval) vreme. Svaka interakcija ima svoje trajanje, koja ima svoj tok. Naprimer, kolko je potrebno kocki šećera da se otopi u čaju ili vreme za koje smo budni protiv onog kada spavamo. Vreme nije deljivo , jer svaki novi momenat može da doprinese korišćenju već postojanih I novih čula, I samim tim ima potencijal da bude novo u svakom trenutku.

 

Specifična moć filmova je to da reprodukuje ljudsko oko , kao super ekstra ljudsko oko. Dozvoljava nam vid iznad ličnog vida. Vid I slike(prosto mislim objekti, jer sve što vidimo su objekti) su izdvojeni I postaju “nehumani” I dozvoljavjau nove konekcije-iskustva-razmišljanja. Razmišljajmo o David Lynchu na sekund, njegov Twin Peaks definitivno omogućavan novi način percepcije onoga što vidimo.

 

Velika umetnost , dakle, nije jednostavno ponavljanje dogadjaja koji su se već odigrali već stvara nove konekcije koje zahtevaju razmišljanje. Ne zahteva racionalno razmišljanje, jer svaka umetnost zahteva različitu forumu razmišljanja(slikanje,muzika,igre). Pravi nastavak naprimer Star Warsa neće biti Star Wars 2, već skroz nova stvar koja će samo imati originalnu koncepciju prvog dela. Velika umetnost nije uskraćena oko novca ili neke forme prikazivanja. U takvoj umetnosti ceni se otvorenost, novina, novi stil, način na koji posmatramo film i nove konekcije. Ono što se odbacuje je derivativnost, stare formule, standardni nastavci i linearno vreme toka filma.

 

Ako razmišljamo o The Pillow Book, kao vrsti umetnosti, njegova vrednost se postiže uspehom kolko ono tera gledaoce da razmišljaju na novi način i u novom stilu, i da dovodi u život neka nova vrsta življenja. Znači dobar film, ne bi trebao da ponavlja već sličnu standardnu formulu filmova koja tera gledaoce da ne razmišljaju, već da otvara nova vrsta postojanja , da stvara nove stvari i svetove.

 

Ovo se veoma ralikuje od tipične vrednosti filmova, koje glasi da li su oni zabavni? ili da li predstavljaju nešto dobro? Već vrednost je postavljena na potencijal za njegove nove konekcije, novi način percepcije. Tako da novo pitanje može da glasi: Da li film može da promeni način na koji razmišljate? Da li vam otvara novi svet? Da li vam film pospešuje način na koji razmišljate? Da li može film da promeni način na koji vi živite? Da li ovako razmišljanje o filmovima menja vaš pogled na gledanje filmova?

 

Ovo su samo neka od pitanja koja sam izvukao dok sam razmišljao o the Pillow Book. Glavna stvar je to što me je film naterao da malo razmišljam i filozofiram o vrednosti umetničkih filmova i kako se one odslikavaju na nas i uopšte kako one mogu da utiču na ljudsku percepciju i način razmišljanja. Tako da sa otvorenim pitanjima završavam ovaj esej, i dozvoljavam dalji tok misli koji će da dovodi do nekih novih razmišljanja,saznanja i odgovora.

 

-------------------------------------

 

Posebno sam prezadovoljan trećim i četvrtim pasusom što sam napisao.

Edited by Lunar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajde ove pametne da cujem po cemu je The Rite toliko skart film.

Prvo da kazem da na IMDB ima ravno 6 ocenu sto i nije tako lose u odnosu na filmove koji su postavljeni na temi.

 

Znam znam imdb je govno, Ameri nemaju pojma i slicne price.

 

Sto da se ne preporuci ako nista drugo onda zbog Hopkinsa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The Rite je govno od filma, x puta prezvakana prica, od originalnosti nema nista, ne znam sta je to Hopkinsu trebalo... Dosadan, predvidljiv.

Ja obozavam inace filmove koji za tematiku imaju egzorcizam i gledao sam ih gomilu i moram reci da je The Rite jedan od najlosijih. Veliko razocaranje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Bata Životinja

možemo mi da pišemo o njemu šta hoćemo, jedan posetilac IMDB-a je već objasnio

 

Why is the Rite so awful?

1.) Anthony Hopkins is hammier than anything you'll find at a Goy deli.

2.) The lead looks like Jason Patric's younger brother but acts like his pet rock.

3.) The script is absolutely embarrassing. When not garnering unintentional laughs (anything the movie wants you to take seriously), you're groaning where you should be laughing (cue the stereotypical frowning nun, Hopkins' jolly, nonchalant exorcism style (oh, those eccentric exorcists, always joking around).

4.) Hopkins says early in the film (paraphrasing) "exorcisms aren't all pea soup and spinning heads". Excuse me but, minus the pea soup, that's the exorcisms of "The Rite" in a nutshell. In fact, nothing in this film is original - NOTHING.

5.) Note to Hollywood - if you're making a scary movie, less scary music = more. There isn't one tense or disturbing moment in the whole film, and the music is one of the reason. We never feel vulnerable spiritually or psychologically because we're forever aware of being in front of a Hollywood film. The Exorcist worked because it took an ultra-realist approach. Pea soup and spinning heads aside, it was a hundred times more believable than this piece of turd (let the record show that while I like the exorcist I do not deem it flawless).

6.) No one will really love this movie. People will see it and say either "It was pretty good" or "it was pretty cliché" or Anthony Hopkins was good. None of these answers are acceptable when coming from a cinephile, but all expose the Rite for the intense mediocrity which it is. I'll go one step further - since it's mediocrity is underscored by pretensions of greatness, it is awful. And since it's not enjoyable, it is not even good awful.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...