Jump to content

Nikolaj Velimirović


Recommended Posts

Људи на које сам мислио су апостоли, а људи данас. А људи који су њихове речи преносили су у то веровали, а можеш да прочиташ крај откровења, па да видиш шта следи онима који речи промене.

 

o cemu ti pricas? nisi citirao ni jedan deo poruke, tako da ne znam na sta se odnosi ovaj tvoj deo teksta. imam utisak da to namerno radis, da kad ti ja odgovorim ti ces uvek moci da kazes "nisam na to mislio". daj, reci jasno i glasno sta ti je na umu a ne da ja gledam u pasulj sta ti hoces da kazes.

 

ajde da pretpostavimo da si hteo da kazes to za apostole. otkud znas da su ljudi koji su to prenosili verovali u reci apostola? tad nije bilo nacina da se reci direktno zabeleze (snime), vec su originalne reci apostola morale da prodju kroz ko zna koliko "ruku" da bi dosle do nas. sansa da su stigle neizmenjenjene je jako mala s obzirnom na to koliko godina je proslo od hristove smrti do pojave biblije.

 

inace, ja mislim da uopste nije bitno da li je biblija istinita, verodostojna ili nije. mislim da je bitno sta ona predstavlja ljudima, stavise mislim da je ta knjiga puna dobrih i korisnih stvari i pouka, ali sa druge strane zdrav razum mi nalaze da ne prihvatim poreklo njenog sadrzaja na nacin na koji ga ti prihvatas.

 

Ја немам никакве предиспозиције, ни генетске ни било какве, и то није ароганција кад кажем да оно што ја знам ти неможеш. Скроз си промашио оно што ти причам.

kako nije arogancija? to ja kao kad bi ja tebi rekao da ja znam matematiku a ti nisi sposoban da je naucis. to je bukvalno uvreda.

 

Нема Богоспознаје без Богооткровења (откривења ОД СТАРАНЕ БОГА). ,,Што око не виде, и ухо не чу, и у срце човеку не дође, припреми Бог онима који га љубе" (1 Кор 3, 9). Значи никакве предиспозиције, већ само Божија милост.

pa cekaj, ti si u bozjoj milosti? kako znas? mozda je pravi bog alah, a hrist je mozda poslat kao alahovo iskusenje kojem si ti podlegao? da li si uzeo u obzir i tu mogucnost? na osnovama na kojima ti prihvatas hriscanstvo lezi i osnova na kojoj musliman prihvata islam. mozda si ti djavolov sluga, a toga nisi ni svestan? icon_wink.gif

 

da skratimo pricu, sad ozbiljno: mene zanima na osnovu cega si ti ubedjen u svoju pricu do tako sitnih detalja?

 

Нисам арогантан, баш супротно. Ти си овде арогантан,

arogantan sam sto postavljam pitanja, sumnjam u sve i trazim odgovore, a pri tome te ne vredjam, ne tretiram kao maloumnog (kao ti mene), i ne stavljam ti reci u usta, kao ti meni? jel ti razumes da je ne pokusavam da osporim hriscanstvo, i da nisam ja neki majmun koji nista nije procitao i nista ne zna?

ti si arogantan sa svojim izjavama.

 

јер мислиш да ТИ све знаш (макар боље од свих нас глупих Хришћана) да све можеш и да ти ништа нетреба од нас Хришћана, зато што ти већ знаш да то ништа не ваља.

pa dobro, da li si ti pri sebi?

jer ja ovde ponavljam ko papagaj sta NE ZNAM i jesam li ja taj koji postavlja pitanja kad nesto ne zna?? a ti si taj koji kaze da zna nesto sto ja NISAM SPOSOBAN (po tvojim recima) da spoznam. i onda sam ja arogantan?? od tebe mi nista ne treba, niti od "vas hriscana" (sta god si pod tim mislio), ali nisam toliko glup da ne vidim da u je u hriscanstvo utkano previse dobrih ideja da bi se tako lako zanemarile.

 

----------------

 

Свима који нису Хришћани, а имају жељу да нешто прочитају срдачно препоручујем овај линк http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Osno...zi/Dijalozi.htm

ovo je tesko sranje, napisano tako da se "nevernik" odmah stavlja u podredjen polozaj i ne postavlja prava pitanja, vec je "duhovnik" taj koji vodi razgovor i svi tekstovi su pisani sa idejom da se nevernik predstavi kao neko ko trazi istinu i odgovore od duhovnika. odgovori "nepoznatog" (nevernika) su takvi da samo daju slagvort duhovniku, i to je u stvari monolog, a ne dijalog. cak i sama imena sagovornika: "nepoznati" i "duhovnik" su tako birana da odmah stvaraju atmosferu koja podrzava duhovnikovu pricu.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пошто су многи почели да за велике Србе говоре да су били издајници, ево за почетак једног говора Милана Недића. Закључак извуците сами.

 

 

OBRAĆANJE ĐENERALA MILANA NEDIĆA SRPSKOM NARODU

Milan Nedić, u vremenu od 1. septembra 1941. godine pa do 1. oktobra 1944. godine u više mahova obraćao se srpskom narodu preko beogradske radio stanice i govorio na narodnim skupovima. Sadržina tih Nedićevih govora čine sjajan prilog za istoriju i rasvetljavaju mnoge dogadjaje. Od tih govora ja ovde u celosti prenosim njegov govor od 27. marta 1944. godine:

 

POVODOM GODIŠNJICE FATALNOG SIMOVIĆEVOG PUČA PRETSEDNIK VLADE MILAN NEDIĆ SRPSKOM NARODU

 

“Braćo Srbi i sestre Srpkinje!

Na predvečerju smo 27. marta, tužne trogodišnjice našeg propadanja i stalnog izumiranja. 27. marta pre tri godine, pojavio se najveći demon srpskog naroda, njegov grobar i njegov najljući neprijatelj – Dušan Simović. On je jednim bezumnim aktom samovoljno, zbacio zakonitu vlast sa jednom grupom političkih maloumnika oficira i u roku od deset dana upropastioo jednu veliku državu, Jugoslaviju, od 275.500 km. Sa 16,5 miliona stanovnika.

Proglasio se pretsednikom vlade; pretorijanski, janičarski, samozvano počeo da kroji kapu državi, koju su milioni njenih gradjana svojim velikim žrtvama i krvlju stvorili.

Ko ga na ovo ovlasti? Kralj – ne! Narod još manje. Šta je hteo ovim činom? Da posluži svome narodu – Bože sačuvaj! Nego tuđinu: Englezima, Amerikancima, Sovjetima, svakom đavolu samo ne Srbiji i Srpstvu.

Ceo je njegov rad osnovan na laži i prevari: i puč, i proklamovanje punoletstva Kraljevog, briga za monarhiju i Kralja, za demokratiju i udruženu opoziciju. Sve, sve sama obmana. On je ne misleći na posledice uvalio Jugoslaviju u rat, pa pobegao. On generalisimus naše vojske begunac sa bojnog polja, ostavio je vojsku i narod samom sebi da snose posledice jednog bezumnog poduhvata, avanturističkog i neuračunljivog. Doveo je zemlju u rat, pa pobegao i on i vlada. Njemu je bila preča žena, tašta, svastika, kći i zet no sudbina naroda i države. Pometao ih je u državne avione i odnevši i narodno zlato, pobegao pravo na meke dušeke udobnih londonskih hotela.

Taj grobar srpskog naroda i Jugoslavije posle trogodišnjeg ćutanja – povampirio se. Toga sumanutog čoveka ponovo su izvukli Englezi na tragičnu pozornicu sudbine srpskog naroda. Treba srpski narod da da još miliona žrtava. Što da se proliva fina engleska krv, kad može srpska seljačka. I zato su pozvali starog plaćenika Dušana Simovića, da im bude na pomoći.

 

SIMOVIĆ JE SVE PROKOCKAO

 

Simović se nije pitao ni 1941: šta će biti od srpskog naroda? Još će manje danas kada mu je ponestalo blago. Njegova luda politika prokockala je sve: narod, državu, nebrojene žrtve, velike materijalne i kulturne vrednosti. On se ne zapita: Šta ćemo dobiti u naknadu za to?

Kakva je to politika koja od gotovog pravi veresiju? Kakva je politika koja žrtvuje sve, koja baca u smrt milione svojih najboljih sinova, da bi povratila ono što smo već imali i što niko nije ugrožavao?

Posledica ove bezumne politike danas snosimo svi mi, koji smo ostali na domu i ona naša nesrećna deca u zarobljeništvu.

Zašto? Za koga tolika krv? Za čiji račun tolike patnje? Za koga tolike suze majki, udovica i siročadi? Za koga toliki grobovi opojeni i neopojeni? ZAR ZA ENGLEZE? ZAR ZA AMERIKANCE? ZAR ZA BELOSVETSKE JEVREJE STALJINOVE?!!!

Eto, braćo i sestre, te i takve blagodeti doneo nam je Dušan Simović 27. marta 1941. godine, on i njegovi pučisti.

Mi smo tu nesreću mogli prebroditi bez žrtava, ili ako ne sasvim bez žrtava, a ono sa minimalnim.

Mi smo mogli ostati neutralni do današnjeg dana, pa da nas glava ne zaboli. Ja sam ovo kazao usmeno i pismeno merodavnima još 1940. godine kao ministar vojni u vladi Cvetkovićevoj. Ulazak u rat smatrao sam kao najgore, najkobnije rešenje: prorekao sam rasulo Jugoslavije i njenu propast, a srpski narod da će platiti ceo ceh ove ratne pustolovine.

Nemačka je imala osobitog interesa da Jugoslavija bude i ostane neutralna, jer je svojom neutralnošću sprečavala Anglosaksonce da Balkan postane poprište rata.

Srpski narod i Jugoslavija stupanjem u rat rizikovali su sve da izgube, a ništa da ne dobiju. Eto, tu prostu i jasnu istinu nisu videli ni Dušan Simović ni naši političari, koji su samo želeli da se dočepaju vlasti, pa koštalo šta koštalo narod i državu.

 

NEMAČKA JE TRAŽILA OD NAS NEUTRALNOST

 

Naš narod sam je prozreo svu ovu perfidnu englesku politiku, koja ga je uvlačila u rat ne za njegove interese, no za engleske. Zato rat 1941. nije ni ličio na ranije ratove. Zato ni srpsko oružje nije došlo do izražaja i srpski narod prevaren i izdan od svojih vodja, koji ga kukavički napustiše, položio je oružje. ON NIJE IMAO RAZLOGA DA SE BORI SA NEMAČKOM, KOJA MU JE BEČKIM PAKTOM 25. MARTA TE GODINE DALA SVE GARANCIJE ZA NJEGOV OPSTANAK, ZA NJEGOVU TERITORIJALNU CELOKUPNOST, ZA NJEGOVU SIGURNU BUDUĆNOST! Šta je Nemačka tražila od Srba? Samo da budu mirni, da gledaju svoja posla, da se ne mešaju u obračune velikih sila, da budu neutralni. Za takvo naše držanje nama je u ovom strašnom ratu bio obezbeđen miran život, osigurana sloboda, pa čak nam je obećan i izlaz na Belo more preko Soluna. Ovo nam Englezi kao Slovenima nikada ne bi dali, niti će nam dati ikad. Uz to bila nam je pružena mogućnost da izvozeći viškove svojih prizvoda i sirovina, upoznamo blagostanje kakvo srpski narod nikada ranije nije imao. Da smo sačuvali državu, da smo ostali izvan rata, danas bi po svome političkom značaju i ekonomskoj snazi drugu pesmu pevali.

Što se ne ugledasmo na Tursku. Kako je ona i koliko mudro postupila i svoj narod spasla od užasa rata za ove tri godine.

Zar smo mi morali prvi da uletimo u rat i bez ikakvih ugovorenih obaveza sa ma kim, i to sami samcati, goli kao prst, kad je stajalo Nemačkoj na raspoloženje nezaposlenih 200 prvorazrednih pobedonosnih divizija, koje su nas smlatile za deset dana.

Eto to je visoka politika velikog muža Dušana Simovića i njegove udružene opozicije. Ali srpski narod platio je i plaća ovu nesrećnu politiku svojih velikih muževa svojom kožom. Stotine hiljada Srba nema na ovom belom svetu, a pali su radi jednog partiskog pogrešnog računa, vođeni jednim demonom srpskog naroda.

 

 

PERFIDNOST ENGLESKE POLITIKE

 

Engleska politika i dalje je ostala perfidna prema srpskom narodu. Njoj je srpski narod služio za potkusurivanje; kad nije imala koga pri ruci da nahrani svoje krvožedne saveznike boljševike, ona je najradije davala srpske glave u zamenu za engleske i pila srpsku krv, mesto engleske. Njoj se dala prilika 22. juna 1941. godine da nas iskoristi. Njena politika, njena propaganda, njeni agenti JEVREJI i naši odrodi, anglofili, gurnuli su srpski narod u bunu protivu Nemaca, koji su pobedonosno napuštali Srbiju radi borbe sa Sovjetima.

Englezi su izmislili Narodno partizanski oslobodilački rat, prevarivši nacionalce da sa komunistima napadnu okupatora. Rezultat je bio porazan. Ta angloboljševička sprega koštala je Srbiju preskupo.

Pobuna je bila ugušena, Srbija razorena, mnoga ognjišta ugašena. Simović i kompanija ne zapitaše se: Kako je narodu? Za čiji račun mi ovo radimo? Ne, oni naprotiv i preko radia i preko letaka i preko svojih glasonoša vikali su i uz gusle pevali, uvaljujući sve više naš narod u nesreću.

Engleska politika nam je nanela veliku nesreću i time što je obmanjujući naš narod razbijala naše nacionalne redove, rušila našu narodnu slogu. Ona je htela da nas još jednom upotrebi kao slepo oružje svoje politike. Zato je Engleska ranije toliko hvalila Dražu Mihailovića, gledajući da ga iskoristi za svoje sebične račune. Zato su od strane Engleza najbolji srpski rodoljubi stavljeni pod slovo “Z”, mučki ubijani i time stvarani preduslovi građanskog rata, kao da se malo nesreća sručilo na srpski narod, pa je trebalo još da doživi i strahote građanskog rata. Napadi na srpske oružane odrede, koji služe samo Srbiji i Srpstvu, takođe su delo te podmukle propagande.

 

U SLOZI JE SPAS

 

Ali, oni koji su se zanosili ili se još uvek zanose engleskim prijateljstvom vide sada i naličje tog njihovog anglofilstva. Valjda je i njima sada jasno da je njihova bezumna akcija bila od suve štete po srpski narod. Sada bi trebali da i oni uvide da u veri u vlastitu snagu i narodnoj slozi leži naš spas.

Kad Draža nije hteo da daje Englezima onako i onoliko koliko su oni želeli, prosto su ga odbacili kao isceđen limun. U engleskoj računici pojavio se novi faktor nesrbin Josip Broz zvani “Tito”. Njemu su se Englezi više zaradovali no Draži, (koga su poslali u arhivu), bacili u staro gvožđe.

Udarili su u bubnjeve i talambase i zatrubili na sve strane proizvodeći ga, kao nekad Dražu, i za generala i za maršala, dajući mu i zlato, oružje i municiju, praveći mu čapraz-divane, šaljući mu delegaciju generala pa čak i lordovskih sinova na poklonjenje.

Zašto sve ovo, kad je Tito boljševik i neprijatelj engleskog kapitalističkog poretka? On treba momentalno da spasava situaciju, da ne lete engleske glave na evropskim bojištima. Bolje je jugoslovenske, odnosno srpske. I Tito je danas jedini miljenik Engleske.

Englezi vele, njemu ćemo dati sve, jer se on bori protivu Nemaca mesto nas. Neka ginu drugi što da se proliva aristokratska plava engleska krv. Englezi će I dalje ratovati pameću, a drugi krvlju i mrtvim glavama.

Kod Engleza je sve na prodaju i obraz i čast i poštena reč i garancija – SVE. Juče su uzdizali Dražu, danas mu viču dole. Pre su Kralja Petra i njegovu jugoslovensku vladu kovali u zvezde, zloupotrebljavajući londonski radio pozivajući Srbe da ustanu na oružje. Sad im ne treba ni Kralj ni jugoslovenska vlada. Zato je ona sad “veliko zlo”, banda avanturista i gomila reakcionera. Sad su sve i sva Tito i njegov komitet. Pre su obećali Kralju Petru Jugoslaviju i presto. Sad mu vele: posle rata narod će se izjasniti hoće li monarhiju i Kralja. A to glasanje treba da pripreme Josip Broz i njegove krvoločne bande, kojima treba da priđe srpski narod.

Jugoslovensku vladu jure po raznim kontinentima zemaljske kugle. Sad daju jugoslovensko zlato bandi Titovoj, a teraju iz države one koji su po njihovom diktatu priredili 27. mart 1941. godine puč i upropastili narod i državu. Eto to je engleska perfidna politika, to je engleska zahvalnost, to je engleska pravda i poštenje. Ta Engleska kaže da se bori za sutrašnji bolji svet, za pravdu, i čovečanstvo.

Zbog te i takve Engleske srpski narod strada, proređuje se, gine, stalno je u životnoj opasnosti, stalno lebdi između života i smrti.

Eto takva je engleska politika sa svojim trabantima kod nas upropastila Jugoslaviju i srpski narod.

 

SRPSKI NAROD LEBDI IZMEĐU ŽIVOTA I SMRTI

 

Ja vam ovu žalosnu povest nisam ispričao da vas uplašim, ali sam kazao otvoreno i istinito: Srpski narod lebdi između života i smrti. Samo još jedan pogrešan korak, pa nas može đavo odneti. Stoga je dvanaesti čas da se manemo svoga ličnoga, da ne mislimo na naše lične interese, lične ambicije, partiske ludorije. Pa šta će biti u budućnosti ne vodeći računa o sadašnjosti, nego da mislimo šta nam valja raditi da ostanemo živi. NAJVAŽNIJE JE MISLITI SAMO NA SRPSKI NAROD, NA NJEGOVO SPASENJE I OPSTANAK. Misliti svojim mozgom i ići za svojim narodnim interesima. Ne slušati sa strane nikoga, ne povoditi se ni za kim.

Od Engleza i ostalih nemamo šta očekivati do nesreće i prevare. Moramo se pouzdati samo u se. Moramo biti načisto s tim da je Kralj engleski zarobljenik i da mora govoriti i raditi kako mu Englezi narede. Ta njegova naređenja, saveti i poruke iznuđeni su silom, pa za nas ne važe. Narod mora sam sebe spasavati i birati put kojim će ići.

Mi Srbi svi smo za Kralja i monarhiju, pa nam ne treba u tom pogledu poruke ni lekcije.

Nećemo služiti nikakvu novu vladu pučističku Simovićevu, ni ortačku Simović-Titovu. Simović je demon srpskog naroda i njegov grobar, a nesrbin Broz zvani Tito, najveći krvnik otkako srpski narod postoji. A pošto naši neprijatelji vide da srpski narod neće sa Titom u “oslobodilačku partizansku Titovu vojsku” to izmišljaju novu firmu radi trebljenja srpskog naroda deleći ga na monarhiste i republikance, ali će i tu konačno nasesti. Mi vičemo u sav glas: Mi Srbi, mi smo monarhisti.

I ove će godine trajati rat, a ko zna da li će se završiti i iduće. Zato svi Srbi ma gde bili moraju se držati ovih načela:

1. Sačuvati što više srpskih glava; ne liti srpsku dragocenu krv uzalud;

2. Svom Srpstvu matica je Majka Srbija;

3. NAJVEĆI NEPRIJATELJ SRPSTVA JE KOMUNIZAM - Njega treba trebiti iz srpske narodne njive, bez milosti do kraja.

4. Najveći je dušmanin srpskog naroda onaj koji deli Srbe na ma kakve frakcije, partije ili frontove. Svi Srbi moraju biti u jednoj jedinstvenoj falanzi, okupljeni u SVESRPSKOJ LEGIJI. Svi Srbi složno, bratski na okup, da se spasavamo sami.

5. Za sve Srbe nasušna je potreba da svuda čuvaju red, mir i rad. Svaki dan proveden u miru ojačava SRPSTVO i čuva ga za budućnost.

6. Ostati miran do kraja rata. Ujedinjen srpski narod ne može ništa iznenaditi ni u građanski rat uvući. Ovo je najbitnije.

7. Svuda organizovati srpske oružane jedinice protivu komunista uz pomoć nemačku i sa njima lojalno sarađivati svuda. Veru srpsku pravoslavnu i pradedovsku čuvati i štititi kao najveću srpsku dragocenost.

 

Ja sam siguran, draga braćo i sestre, da ćete me razumeti. Trogodišnje iskustvo nas je mnogo čemu naučilo. Uveren sam da više niko neće srpski narod ni zaludeti ni prevariti. Imajte na umu, sada dolazi najveća borba i najveće iskušenje; engleska pobeda u Evropi bila bi u stvari boljševička pobeda. Boljševizam kuca na vrata evropska. EVROPU BRANI NEMAČKA! Kapitulacija Badoljeve Italije pokazala je kakvim strašnim borbenim snagama raspolaže Nemačka. Mnogi će se teško prevariti ako hoće neko rešenje jer bi to rešenje imalo da prospe more engleske i amerikanske krvi, a to neće ni Englezi ni Amerikanci. Jer ko bi držao kolonije? Ko bi vladao polovinom sveta? Ko zbirao bogatstva zemaljske kugle? Otuda su oni gotovi da ispune sve zahteve Staljinove samo da i dalje teče krv tuđih vojnika i naroda a ne njihova. Posao je posao – vele oni.

 

DRAGA BRAĆO I SESTRE

 

Iz ovoga istoriskog mesta, iz beloga grada Beograda, bastiona unesrećenog Srpstva, na domaku plave Avale, tog vekovnog spomenika srpskog junaštva i mučeništva, u ime našeg opstanka poručujem vam:

 

Gospod Bog hoće da mi sami budemo kovači svoje sudbine. Došao je trenutak da se ostvari i duhovno i materijalno jedinstvo srpskog naroda. Ono mora da bude srpsko vjeruju sviju nas, da jednako mislimo i radimo i ne doživimo više 27. mart 1941. godine.

Jedan je neprijatelj pred nama: ENGLESKO-CRVENA AŽDAJA – TITO i svi oni koji se iza njega kriju i Srbe trebe. Zaboravimo sve zablude i lutanja. Udrimo složno protiv njih svi Srbi ma gde bili i srpskim se krstom krstili. Nema dvojbe, birajmo: Spas ili propast. Ako produžimo ovako razjedinjeni i razriveni, sigurno ćemo propasti; ako se složimo, spasćemo se, jer su Bog i pravda sa nama.

POMOZ BOŽE DA SE SRBI SLOŽE!

ŽIVEO SRPSKI NAROD!”- završio je Đeneral Milan Nedić svoj govor.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisu bitni govori. Nije bitn osta neko izjavi. Milosevic je godinama vikao da je za Srbiju, glup narod je verovao. Na kraju nas je gotovo unistio. Vuk Draskovic je nudio koncept asimetricne federacije po kojem bi i Bosna i Makedonija ostale uz Srbiju, a sa Hrvatskom bi se razdelili. Tada je to bilo prihvatljivo za Slovence. Onda je Milosevic poslao Seselja da vide da je on veci Srbin i da na toj mapi 100 i nesto kuca ostaje u Hrvatskoj, a mi ne smemo odustati od granica Karlobag - Karlovag - Virovitica. Lepa deklarativnost, ali smo mi umesto Karlobaga dobili, da izvines, kurac!

Da je Milan Nedic spasavao Srbiju on bi lepo to uradio oruzjem i prikljucio se Djeneralu. Nikolaj Velimirovic je odlikovan od strane Hitlerove Nemacke. Tad im je bio dobar. Nista se nije izmenio, no po Nemce ni krivog ni duznog poslali su ga u koncentracioni logor. Malo dostojanstvenije nego ostale, ali ipak u logor. Da je Nedic spasao sve Srbe tokom rata, ono sto bi se dogodilo bi bilo to da bi Srbi u nekom novom svetu bili, sistematicno, svi do poslednjeg poubijani. To je logican zakljucak na osnovu ponasnjanja Nemaca prema Srbima. Da li je onda Nedic spasavao Srbe ili ih samo cuvao za klanje?

Srbija treba da bude ponosna jer je imala dva pokreta otpora. Partizanski i Jugoslovensku bojsku u otadzbini. Da nije bilo toga verovatno ti ne bi pisao sad ovde jer bi ti preci bili pobijeni. Misli o tome!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ха,ха,ха! Пази сад ово, треба да будемо поносни и на партизански покрет, стварно си смешан, ово је баш превише. Да смо били паметни не би ни дошло до рата, ми бисмо се држали по страни и сачували људе, само тешко ти то можеш схватити. Недић је спасавао Србе и то је чињеница, сад што си ти толико глуп да то схватиш то је твој проблем. Прекидам, мора ујутро да се ради.

Share this post


Link to post
Share on other sites

naravno, ja sam glup zato sto kazem da su nemci ubijali Srbe u logorima? Ja sam glup zato sto kazem da je Vladika Nikolaj odlikovanm od Nemaca, a kasnije, bez da je postojala kod njega neka promena u odnosu na period kad je odlikovan, bacen u koncentracioni logor? Decko, jesi cuo nekad za poslovicu Nije keru verovati? kad te neko jednom prevari ok, dsi se. Kad te neko dva puta prevari onda si glup. Politika je vestina u kojoj ucis na proslosti, analiziras i onda planiras.

Dogovor sa nacistima je bio odlozeno samoubistvo. Kako su postupili sa Nikolajem postupili bi sa svim Srbima. Sa onima koji su u Kragujevcu izveli decu iz skole i streljali ih nije moglo biti dogovora. Nekad je bolje uzeti oruzje, pruziti otpor i po potrebi umreti kao covek, nego ziveti par godina kao poslednja pizda, kako ti ovde mislis da je trebalo. Pa ti onda vidi ko je glup od nas dvojice.

Sto se tice partizana, oni su, za vreme rata, bili disciplinovana formacija sa jakim moralom. Pricao sam sa ljudima da sui bil isvedovi kad su partizani streljali svoje zbog kradje od seljaka. Zatim, tu je stvarno bile i heroja. Ono u sta su se partizani posle rata pretvorili je druga prica. Zato partizani zasluzuju respekt, a tebe treba da je sramota.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest حسين
Vidim, ne jebete m ni 5% a zabranio sam politiku

 

Jao icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif

 

Polako samo se svadjajte ( najbolje sto se moze desti je da vam pozatvaram teme )

icon_mad.gif

Matori, ti stalno nešto pretiš, zabranjuješ i upozoravaš...

 

Na svakom jbn. delu foruma gasiš konstruktivne razgovore,

šta i ako je nešto offtopic, bitno je da ljudi komuniciraju.

 

 

 

 

 

Get into the groove, man. Tako nikada nećeš naći devojku. icon_smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Srbija treba da bude ponosna jer je imala dva pokreta otpora. Partizanski i Jugoslovensku bojsku u otadzbini. Da nije bilo toga verovatno ti ne bi pisao sad ovde jer bi ti preci bili pobijeni. Misli o tome!

Па јеси ти нормалан, чиме ту треба да се поносимо? Та два покрета нису ништа радила против Немаца, они су се највише сконцентрисали на међусобну борбу. То је наша највећа трагедија што смо имали два покрета отпора.

А што се тиче Недића, мислим да су речи сувишне. Увидео је да је слаба вајда од тога да се супротстављамо највећој светској сили у то време и да убијање Немаца иде само на штету српског народа.

Улога председника Владе Народног спаса је била прилично незахвална, али он ју је ипак прихватио. Нека му је вечна слава!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Па јеси ти нормалан, чиме ту треба да се поносимо? Та два покрета нису ништа радила против Немаца, они су се највише сконцентрисали на међусобну борбу. То је наша највећа трагедија што смо имали два покрета отпора.

А што се тиче Недића, мислим да су речи сувишне. Увидео је да је слаба вајда од тога да се супротстављамо највећој светској сили у то време и да убијање Немаца иде само на штету српског народа.

Улога председника Владе Народног спаса је била прилично незахвална, али он ју је ипак прихватио. Нека му је вечна слава!

За који ће теби лого балијске фирме у потпису?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Па воли дечко код њих да купује месо...

 

Гаргамел, Ал Лах на арапском је исто што и на нашем ,,Бог". И верују да постоји један Бог, који је на земљу послао многе пророке међу којима су највећи- Мојсеј, Давид, Иса (Исус), и последњи Мухамед. И да је Иса после Мухамеда највећи и да ће на Судњем Дану, на земљу сићи са Богом само Мухамед и Иса. Имају врло високо мишљењ о Њему, и прихватају да је безгрешно зачет од Бога и Марије, само што игноришу неке његове изјаве (где каже да је Син Божији, и сл.)

 

Али ти математику ичиш својом памећу. Могло би се нпр упоредити са тим, да мени треба неки ретки објекат, и ја одем код јединог лика који то има, и молим га да ми да, и он то мени да. А ти пошто нећеш ни да чујеш за тог лика, наравно да неможе да ти да. И зато и НЕМОЖЕШ да добијеш. icon_wink.gif

 

И Хришћанство није нека лепа идеологија, нити неки лепи обичај, са неким лепим идејама и порукама. Хришћанство је ЖИВОТ!!! (по који пут бре... icon_smile.gif)

 

Била нека емисија на те веу, и неки мађионичар причао о Исусу. Каже- постоји много невероватних мађионичара (Коперфилд и још много њих који раде невероватне ствари на сцени, па ликови који ходају по води, па Дејвид Блејн који ти чита мисли, изтетовира на себе за пар секунди слику девојке коју нкад није видео, и погоди, и који све трикове ради без сцене- на улици, укључујући и левитацију, негде око 20 цм изнад земље- гледао сам филм) у чије трикове људи стварно верују, јер размишљањем нису могли да смисле како се то може извести, али ниједан мађионичак икад није имао клуб обожаватеља од више милиарди људи, и НИКАД- НИТИ ЈЕДАН његов обожаватељ, (а тек они који нису видел његове трикове, родили су се после његове смрти и сл) није био спреман да за њега умре.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ма то је нека Бомбардерска фора, Нешо у једном интервјуу спомиње ову месару као велику инспирацију у писању текстова.

Ок ако је фора, за тренутак ми би чудно јер знам да су они водећи произвођачи "халал" хране у федерацији... laugh.gif

Не сумњам да су им ћевапи добри.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas se stvara novi svet

 

Znam da mrzite taj svet

 

pa ce vas neko ceniti

necete biti cenjeni.

Знамо да смо од Бога, и да цео свет у злу лежи(1 Јн 5, 19)

 

Који љуби своју своју душу изгубиће је, а ко мрзи на своју душу на овоме свету, сачуваће је за живот вечни. (Јн 12, 25)

 

Кад бисте били од света, онда би свет своје љубио; а како нисте од света него вас ја од света изабрах, зато мрзи на вас свет. (Јн 15, 19)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogao bih ja sad da objsnim kako na gradjanski rat ne moramo da budem oponosni, ali na antifasisticku borbu mozemo. I sta znaci patriotizam i moral. I kako je Dimitrije Tucovic glasao protiv ratnih kredita, pa onda otisao u rat i poginuo u istom. No ako je pravilo bez politike, onda je pravilo bez politike.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Знамо да смо од Бога, и да цео свет у злу лежи(1 Јн 5, 19)

 

Који љуби своју своју душу изгубиће је, а ко мрзи на своју душу на овоме свету, сачуваће је за живот вечни. (Јн 12, 25)

 

Кад бисте били од света, онда би свет своје љубио; а како нисте од света него вас ја од света изабрах, зато мрзи на вас свет. (Јн 15, 19)

Zasto imam utisak da sam ja hteo da kazem nesto sasvim drugo od onoga kako si ti to shvatio?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Matori, ti stalno nešto pretiš, zabranjuješ i upozoravaš...

 

Na svakom jbn. delu foruma gasiš konstruktivne razgovore,

šta i ako je nešto offtopic, bitno je da ljudi komuniciraju.

 

 

 

 

 

Get into the groove, man. Tako nikada nećeš naći devojku. icon_smile.gif

Ja imam devojke hm devojku icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif

 

Elem, vidis li ti da smo nekad imali politiku, eno ti ceo pod-forum, pa je takvo ludilo nastalo da smo morali da gasimo.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Видех ја рекламу на обн-у, незнам дал је за њих, ал за неку месару. Реклама траје 20 секунди од чега последњих пет стоји преко целог екрана црвени печат

БЕЗ СВИЊЕТИНЕ!!!

haha, ja ovdje isla u domacu radnju ali balije drze.. kupih sve za Bozic, briga njih za svinjetinu, samo dolari rade.. zamalo jos da im kazem Hristo Se Rodi! icon_smile.gifbiggrin.gif

 

И Хришћанство није нека лепа идеологија, нити неки лепи обичај, са неким лепим идејама и порукама. Хришћанство је ЖИВОТ!!! (по који пут бре.. icon_smile.gif )

 

u ovome je najzesca fora. ljudi oce da im se Bog nacrta, izracuna, objasni u tancine citavo hriscanstvo, i to kroz diskusiju na yumetalu icon_mrgreen.gif ne razumiju, ne shvataju, i mozda jednog dana hoce..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da vladika Nikolaj nije velicao Hitlera, niti je ista govorio pozitivno o njemu (Cak naprotiv) govori sledeci njegov text sa predavanja!!

Ја сам држао предавање на Коларчевом универзитету о национализму Светога Саве, у години светосавској, а то је била 1935. година, а ко то не зна, мислио би да сам ја споменуо вођу немачког народа у време рата. У овом последњем случају, зашто би ме Немци ухапсили од првих дана - па до последњих ?

 

II

Ја сам величао Светога Саву а не Х...... Рекао сам, да је Свети Сава, као светитељ, геније и херој српског народа створио српску националну цркву пре 700 година, и у тој цркви ујединио сав српски народ. Дело, које се нигде није поновило на западу. Паскал је покусао у 16. веку да створи националну галиканску цркву за Французе, али није успео. - А вођ немачког народа, један прост занатлија, покушава да изведе оно дело које једино приличи светитељу, генију и хероју, т.ј. Св.Сави. У једном доцнијем говору / или чланку, не сећам се / ја сам се поново вратио на Хитлеров покушај, да створи националну немачку уједињену цркву и цитирао сам његове речи у Рајхстагу: "ја сам", рекао је, "покушао да ујединим немачке цркве у једну националну немачку цркву, али мој покушај је пропао."

Дакле, све што је речено и написано у 1935.г. у вези наше прославе, речено је у похвалу Светога Саве - светитеља, генија и хероја - а не у ма чију другу похвалу. Јер и Паскал и Хитлер послужили су ми само као примери неуспеха у сравњењу са сјајним успехом Светога Саве.

*

Ко има уши да чује нека чује, и ко има разум нека разуме. Амин.

/ Писмо из књиге: Епископ Николај: Сабрана дела, књига X, Химелстир, 1983, 704-705./

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da vladika Nikolaj nije velicao Hitlera, niti je ista govorio pozitivno o njemu (Cak naprotiv) govori sledeci njegov text sa predavanja!!

Ја сам држао предавање на Коларчевом универзитету о национализму Светога Саве, у години светосавској, а то је била 1935. година, а ко то не зна, мислио би да сам ја споменуо вођу немачког народа у време рата. У овом последњем случају, зашто би ме Немци ухапсили од првих дана - па до последњих ?

 

II

Ја сам величао Светога Саву а не Х...... Рекао сам, да је Свети Сава, као светитељ, геније и херој српског народа створио српску националну цркву пре 700 година, и у тој цркви ујединио сав српски народ. Дело, које се нигде није поновило на западу. Паскал је покусао у 16. веку да створи националну галиканску цркву за Французе, али није успео. - А вођ немачког народа, један прост занатлија, покушава да изведе оно дело које једино приличи светитељу, генију и хероју, т.ј. Св.Сави. У једном доцнијем говору / или чланку, не сећам се / ја сам се поново вратио на Хитлеров покушај, да створи националну немачку уједињену цркву и цитирао сам његове речи у Рајхстагу: "ја сам", рекао је, "покушао да ујединим немачке цркве у једну националну немачку цркву, али мој покушај је пропао."

Дакле, све што је речено и написано у 1935.г. у вези наше прославе, речено је у похвалу Светога Саве - светитеља, генија и хероја - а не у ма чију другу похвалу. Јер и Паскал и Хитлер послужили су ми само као примери неуспеха у сравњењу са сјајним успехом Светога Саве.

*

Ко има уши да чује нека чује, и ко има разум нека разуме. Амин.

/ Писмо из књиге: Епископ Николај: Сабрана дела, књига X, Химелстир, 1983, 704-705./

Ma da, ko ima oci nek procita originalni tekst pa nek sam zakljuci. Previse se on petljao u politiku za monaha ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...