Jump to content

Opšta tema o računarima


Vlaja Buraz

Recommended Posts

formatirao usb stik, sad mi pokazuje da ima 1gb manje, umesto 3,75 pokazuje 2,75

 

jel rikava fleška, da ne stavljam fajlove na nju?

U pauzi dok lizes jaja, alociraj ponovo memoriju, moze i nekim sitnijim programcicem, ne moras kodom.

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi, imam problem s novim kompom koga sam uzeo u decembru, sumnjam na falicnu graficku kartu al hteo bih da budem sigurniji. Unapred da kazem da se ne razumem bas u kompove:

 

Vecina zahtevnijih igara zabada (nije ni da su nesto ultra zahtevne - Mass effect 1, Fallout NW i Civ 5) i to tako da padne sistem, igram igru i odjednom zabode, pojavi se plavi ekran i krene neki memory dump. Nekad traje duze, nekad krace, al na primer ME ne mogu da igram ni 5 minuta.

Pustio sam FurMark test, jednom je zabo, jednom nije, i to me ponajvise zbunjuje.

 

Dakle, sta bi to moglo da bude, i da li je jedini lek da odem da reklamiram graficku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

svejedno ce gubiti slicnu kolicinu vremena kad odnese na reklamaciju dok se oni uvere u to sta jeste sta nije, a i najverovatnije ce mu ionako traziti da odnese ceo komp u njihov servis. ili ne? takvo sam iskustvo najcesce ja imao

 

edit: a i to sto sale kaze se podrazumeva naravno, operisem pod pretpostavkom da je covek svestan da li se garancija odnosi na celu konfu ili ne

Edited by Čarli

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa problem je sto ako skine(tj pocepa tu nalepnicu koja je zalepljena tako da obuhvati i stranicu i kuciste(pozadi je), isproba i utvrdi da je npr grafa otisla, nece imati prava na reklamaciju. jer gubi garanciju zato sto je sam otvarao kuciste.Tj mora da odnese ceo komp, tako je dok je u garantnom roku.To im je fora sa gotovim konfiguracijama, ne smes da otvaras bez servisa...da je kupovao deo po deo, lako je odneses kriticni deo i cao zdravo, ovako moras da odneses ceo komp, pa servis skida nalepnicu, pregleda i lupi novu kad zavrse.

E sad ko ima iskusta s fenom da skine nalepnicu, moze sve lepo da isproba istestira, vrati, nalepii govance gde je bilo i u servis...to i to je crklo, proverite i zamenite...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja bih prvo isao najbezbolnije - reinstaliraj drajvere za grafu,ako vec obaranje citavog win-a nije opcija.pod reinstalacijom podrazumijevam display driver uninstaller pa freska instalacija zadnjih drajvera.licno meni odavde smrdi na pregrijavanje,sad dal cpu-a ili gpu-a ko zna.mozes da iscekiras temperature sa hwmonitorom ili nekim slicnim programom,pa ako je do toga ako smijes zbog garancije da rasklapas onda rasklopi i pazljivo ocisti sve kulere,jedna vlazna krpa i jedna suva pozeljno magicna ili neka koja ne ostavlja vlakna za sobom,i stara cetkica za zube,i udri lagano.ako i dalje bude isti problem,ili ako zbog garancije ne smijes da otvaras onda jebiga moras da nosis.

 

kad si i dje si uzeo taj komp?da nisi slucajno preko neta?sve stvari uzete preko neta mozes da vratis do 2 nedjelje cini mi se i to da ne objasnjavas zasto,samo kazes nije odgovarajuca.takodje,kod ovih vecih prodavnaja cesto hoce da ucine pa da ti daju zamjenu dok se ne sredi kvar,samo se ne plasi da pitas,ustvari jedna od najpametnijih stvari koje mozes da uradis cisto informativno ih nazovi,reci koji je problem i pitaj koje ti opcije nude.samo opusteno i bez nerviranja i svadjanja,moje iskustvo je da lijepa rijec i upornost zavrsavaju ovuda posao,nikako kontra,samo ce inat da ti udare a ti njima tesko da mozes ista.

 

jebiga,prastaj,nemam pojma kako sam uspio da ne vidim da si napisao decembar :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovorima!

 

Probacu prvo da reinstaliram drajvere. Pomisljao sam na pregrevanje. Kad ukljucim HWmonitor, jel smem da teram neku igru dok ne zabode? Mislim da onda necu moci da vidim koja je temperatura u trenutku zabadanja. Takodje, posto je sve ganc novo, ne znam dal ima poente da otvaram i cistim.

 

Nemam nikakvu nalepnicu, sastavio sam sam konfiguraciju, uzeo u Monitor System u BG-u. Imam svejedno garanciju po kojoj mogu da reklamiram iz bilo kog razloga (u roku od mesec dana, mislim). Samo sam hteo da budem potpuno siguran koja je komponenta da bih mogao ubedljivo da iznesem slucaj tamo :) I bicu ljubazan i uporan, naravno.

Edited by WoS

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako je normalan trgovac mozes da odneses ceo komp u njihov servis, ako je makar jedna komponenta na koju se odnosi garancija njihova i bez troska ce ti izvrsiti zamenu. ako je nesto drugo, nece ti naplatiti servis.

tako neces morati sam da se smaras sa trablsutingom i ovim sto govori blagoje.

 

ako im odneses jednu komponentu podjednako dugo ces cekati, nece ti nista brze biti resen problem!

 

edit: osim toga, da si komotan sa trablsutingom kapiram da ne bi postovao ovde, tako da me to potaklo na ovakav odgovor. inace ako mozes (i smes zbog garancije) efikasno to da obavis u roku od jednog dana onda by all means. samo znaj da ne mora bas biti graficka.

Edited by Čarli

Share this post


Link to post
Share on other sites

edit2: mislim malo sam radio u servisu, pa govorim iz tog iskustva najvise ali to je bilo dosta davno

 

@dzonzi: svi veliki trgovci stavljaju nalepnice, ne znam kod koga si kupovao. ako sam sastavljas onda ne ali ako oni sastavljaju po tvom spisku takodje stavljaju

 

dalje, posto si kupio u decembru, a s obzirom da problem stvarno najverovatnije jesto oko kuler kao sto kaze blagoje, zasigurno se ne radi o prasini i zakrcenju nego je neki kuler jednostavno riknuo

Share this post


Link to post
Share on other sites

djelovace glupo ali sumnjicim da nije neki prenadrkan komp ergo radi se o nekim osmicama ili devetkama ventilatorima koji pice ogromnim brzinama i kojima umije da smeta i prasina od mjesec dana.na kraju krajeva moci ces golim okom da vidis dal' neki radi ili ne.

 

drugo,moze biti da je pasta na grafickoj bas ekstremno isfusarena,pa kad se stisla i/ili dopekla par puta vise nicemu ne sluzi.ovo je kad razmislim najvjerovatniji scenario,jos nisam otvorio grafu na kojoj pasta tj termalna traka koju 99 posto njih stavlja nije isfusarena,ali naravno kod kineza ima uvijek gorih i ekstremnijih slucajeva.u tom slucaju nosi nek' ti mijenjaju,mislim nije to neki pos'o ni sam da sredis,ali ako nije o glavu sto bi se cimao.isto vazi i za pastu za cpu,narocito ako je amd u pitanju tj onaj njihov tuzni stock kuler.

 

sto se tice temperatura,slobodno krljaj jer ti je svakako ukljucena zastita koja obara windows tj gasi kompjuter kad dodje do pregrijevanja.hwmonitor-om ces moci da vidis sta se i koliko grije,tj proci ce dovoljno vremena da vidis sta se grije dok dodjes do tih 80 ili preko stepeni,opet zavisno kako je to podeseno.

 

reinstalacija drajvera je opet najbezbolnija,istina tesko da je do toga jer nije mijenjana grafa tj nije skakano sa nvidije na amd ili sa intela na nesto drugo,ali opet nije zgoreg odradit'.

 

dakle,prvo hwmonitor,i mozes da skines unigine heaven ili neki drugi benchmark koji ce koliko toliko opteretiti i cpu i neces morat' da ga palis u fullscreen mod (da bi jel' vidio temperature).ako se nesto pregrijeva bataljuj dalje,napisi odje sta je bilo mada to znaci nosenje na reklamaciju.

 

ako se ne pregrijeva,probaj sa drajverima,pa ako nije do njih,mozes da iscekiras i memoriju sa memtest-om,pa ako nije do memorije onda ides hdd tj hdd sentinel i ekipa,pa aida64 da vidis napone da eliminises maticnu i/ili napajanje,pa ako nije do toga moze bit' da je budjava instalacija win-a,ili gremlini.

 

uglavnom,kreni polako,navodicemo te dalje,u medjuvremenu u ponedjeljak lijepo nazovi likove i izlozi problem da vidimo sta ce da kazu.

Edited by BLAGOJE

Share this post


Link to post
Share on other sites

@čarli grapollo valjda 2007 dok je bio u nišu, tehnoMS decembra sada, 2004 se ne sećam kod koga beše, valjda pc trade, oni su neki anonimusi... sve bez nalepnice, konfiguracije koje sam ja sastavljao a oni ih sklapali...

Edited by johnnyzzz

Share this post


Link to post
Share on other sites

sale koji bolidi to stavljaju nalepnice na konfiguracije? ja sam na prvoj konfiguraciji pre 15 godina imao tako nešto ali od onda sam kupovao 4 konfiguracije i nijedna nije imala nalepnicu i mislio sam da je takva praksa odavno izumrla...

 

u emiju npr na svaku gotovu konfu(one altos konfe) stavljaju nalepnicu

15moklw.jpg

 

i to ona papirna najbudjavija koju ces lako pocepati ako cackas.

 

i ja sam je dobio, al sam je odavno skinuo, jer sam i budzio komp, a i da bi cistio prasinu...inace bi morao svakih par meseci da zivkam servis da im nosam ko majmun kuciste, samo da bi oni "strucno" skinuli nalepnicu, ocistili, stavili novu i naplatili.

 

Jer ti ne dobijas garancije komponenti ponaosob, nego samo garanciju na celo kuciste u trajanju od dve godine,i na tom principu rade.A kad nesto crkne, trebas celu makinu da nosis, da su oni sigurni da nisi ti tu nesto budzio, dodavao, pa je zato crklo i sl...kao npr laptop pod garancijom sto ne smes sam da otvaras i dodajes ram i sl..

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ blagoji

to je bilo za firmu, tamo su me poslali... čekao sam tehnoMSejce dvadesetak minuta da me usluže pa sam odustao i otišao do matrixa (ali kasnije se ispostavilo da su mi tamo za isti i3 tražili čini mi se 2 hiljade više dal je neka greška bila ili ne znam šta), pa do winwin-a, njih je mrzelo da mi sastavljaju konfiguraciju ili taj lik nije znao, rekao je da će da mi sastavi i pošalje na mail i ništa od toga, pa opet nazad u tehnoMS na drugu rundu od 20 minuta čekanja pa sam opet odustao i otišao uuuuuuu - drugi objekat tehno MS-a 500 metara niz ulicu i tu sam baš brzo završio... e sad, to što mi je radnik tamo stavio procesor četvrte generacije na ploču sa 1155 soketom to je druga priča, posle su morali da isprave grešku o svom trošku :D (doduše prvo su probali da samoinicijativno zamene procesor za neki 1155 u istom cenovnom rangu pa sam ih vraćao na doradu)

 

@sale

ok, to onda možda važi za njihove gotove konfiguracije ali ne i za konfiguracije od pojedinačno izabranih komponenata...

Edited by johnnyzzz

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...