Jump to content

Održavanje domaćinstva (život bez matoraca)


Zen

Recommended Posts

Evo kao moj prilog ovoj temi, jedno uputstvo sastavljeno, naravno, iz aktuelnih iskustava sa mojim trenutnim i prethodnim cimerima... Samo da napomenem da je u pitanju izuzetno mala kuhinja, a slike te kuhinje u pojedinim fazama ne bih prilagao da vam ne smucim zivot.

 

Uputstvo za upotrebu sudova, kuhinje i manipulisanje smećem

 

1.Sudove, tacne i escajg odmah nakon upotrebe procesirati u kuhinji, a ne ostavljati u sobi.

2.Prljavi sudovi se odlažu isključivo u za to namenjenu posudu, nikako u sudoperu, ili pored sudopere.

3.Ukoliko u sudovima ima ostataka hrane, isti se isperu i prospu u WC šolju. I pusti se voda.

Ovo izričito važi i za kafu i soc od kafe!

4.Pre odlaganja sudove (ukoliko se ne peru istog momenta) obavezno isprati, ali nikako ne ostavljati vodu u njima.

5.Tacne (poslužavnike) nakon upotrebe obavezno obrisati sunđerom i deterdžentom, a mrve otresti u đubre a ne u sudoperu.

6.Ukoliko su u pitanju upotrebljene tegle u kojima je ostalo tečnosti, sadržaj istih se odmah po upotrebi prospe u WC šolju, a tegla baci, ukoliko više nije potrebna, ili se opere, ako jeste.

7.Sunđer se ostavlja iznad sudopere, nikad u sudoperu.

8.Sudovi se peru istog dana nakon upotrebe, a najkasnije sutradan, ako su upotrebljeni uveče.

9.Pre pranja sudova, ukoliko je u sušilici bilo 5 ili više komada posuđa, ili ukoliko u njoj ima vode, oprati sušilicu (to podrazumeva odvajanje donjeg dela, i brisanje oba dela deterdžentom).

Sudove koji su bili u sušilici rasporediti na odgovarajuće mesto.

10.Nakon pranja sudova, obrisati sudoperu, i obrisati površinu ispod sušilice.

11.Teflonske i druge osetljive sudove treba pažljivo koristiti, isključivo drvenim escajgom, ne pregrevati, ne grebati i strugati.

12.Pre završetka kuvanja, isključiti ringlu.

Nakon toga, proveriti još jednom da li je isključena.

13.Nakon kuvanja/pečenja/prženja bilo čega osim vode, odmah obrisati rešo mokrom krpom i deterdžentom. Ukoliko masnoća ne može da se obriše tako, treba ga oribati CIF-om (ili drugim podjednako efikasnim sredstvom) i žicom, odmah nakon upotrebe ili čim se ohladi.

14.Prazne plastične flaše zdrobiti i baciti u smeće. Ukoliko nisu potpuno prazne, isprazniti ih u WC šolju.

15.Sve ambalaže koje više nisu potrebne, kese, papire, čaše, itd. obavezno baciti u smeće, a ne ostavljati na kuhinjskim površinama.

16.Hrana se nikad ne ostavlja u kuhinji, po završetku obroka. Ili je staviti u frižider, ili baciti. Ukoliko je ostavljena da se ohladi, staviti je u frižider čim bude dovoljno hladna.

To se odnosi i na trajno mleko, i sve ostale proizvode koji su „trajni“ samo dok nisu načeti.

17.Sudove i/ili hranu nikad ne ostavljati na prozor.

18.Deterdžent se kupuje kad se za tim ukaže potreba. Nedostatak deterdženta nije izgovor za nepranje sudova, a za kupovinu deterdženta zadužen je ko god je zaprljao sudove.

19.Krpe se kače na vešalicu, ne bacaju se uokolo. Kad su prljave, zamene se čistim.

20.Smeće se iznosi napolje kad je kesa 2/3 puna i postavlja se nova kesa. Kad ostane još 1 rezervna kesa, treba uzeti nove. Ko baci đubre van kese ili ga gomila, svejedno kupuje nove kese.

21.Ko koristi kuhinju a ne stanuje ovde, smatra se u tom pogledu ravnopravnim članom domaćinstva i za njega važe sve tačke od 1-20.

 

eto šta su ti švabe!!! :)

 

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ova tema me podseca na doktora Satona iz Chicago Hope serije kada su ga pitali

Kako bre mozes da zivis u hotelu?

A ovaj odgovara-pa ni ja sam ne znam-svaki dan kada se vratim sa posla ceka me raspremljena cista soba,namesten krevet,cist i ispeglan ves i spremljena vecera :)

 

 

ne znam kako uspjevam, ali uspjevam svaki dan da to odradim iako radim nedjeljeno, i 60-70 sata.... probam da odradim stvari redovno.. pogotovo pred spavanje. u pitanju je samo dobra organizovanost.

nikad nisam bila ovakva, imala sam dvije sestre da brinu o meni, sad ja brinem o svom domacinstvu i nije mi svejedno - sve mora biti po pe-esu :D

dodje to s godinama valjda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 years later...

moram da nadjem nekoga ko ima vesh mashinu nalik mojoj. jebeno godinu dana nemogu da skapiram programator. ima samo brojeve na sebi. nekad davno verovatno je bila negde i nalepnica sa tumachenjem te drevne tajne zashto na kraju kraceg programa nema centrifuge i vesh je neocedjen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

moram da nadjem nekoga ko ima vesh mashinu nalik mojoj. jebeno godinu dana nemogu da skapiram programator. ima samo brojeve na sebi. nekad davno verovatno je bila negde i nalepnica sa tumachenjem te drevne tajne zashto na kraju kraceg programa nema centrifuge i vesh je neocedjen?

 

http://www.youtube.com/watch?v=B_E546or620

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...

Ljudovi, znate li kolika ovlašćenja ima predsednik skupštine stanara? Konkretno, zove me preCednica saveta i kaže da joj treba spisak stanara u mom stanu, matični broj i zanimanje 0.o Pošto ona nema ovlašćenje za legitimisanje, ne znam da li da joj se na*ebem mile keve ili ipak moram da joj dam imena i prezimena stanara. Naravno, ne pada mi na pamet da joj dam ostali info koji traži.

Edited by jelchica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemo'te me za'ebavate, mamojebavanje se podrazumeva. Biće sočno, dotična je neudavana dokona baba koja se sudila sa zgradom jer ŽELI da bude preCednica :mrgreen:

Nego mene zanima da vi mene kažete gde ima jeftini čvarci i kavurma.. tj., jesam li dužna da joj dam imena i prezimena.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema šanse da podvijem rep i da se krijem. Samo hoću da joj stavim do znanja koliko može koga da drka. (Ranije smo imali neki incident i brzo je shvatila gde joj je mesto.) Trenutno me zanima je l' moram da joj dam imena ili može i za to da odjebe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...