truliandedzombileš!

Iskreni članovi
 • Content Count

  4224
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

truliandedzombileš! last won the day on August 30 2018

truliandedzombileš! had the most liked content!

Community Reputation

1020 prepodobni

About truliandedzombileš!

Recent Profile Visitors

16044 profile views
 1. truliandedzombileš!

  Opšta tema

  pod "logično" objašnjenje podrazumevaš materijalističko, fiziološko, i to je ok. no, ja smatram da stanje o kome pričam, pa i o kome pričaju mistici generalno, nije objašnjivo logično. to ti je stanje u kome bi teško preživeo u divljini, čak nisam siguran da bi se setio da jedeš ili bi mogao da jedeš uopšte. jer bukvalno ne osećaš potrebu da održiš fizičko ja u životu. tek u tom stanju sam razumeo ono isusovo o okretanju drugog obraza kao nešto što je ljudsko biće moglo da kaže, a da nije ono marksističko kako je to ubačeno tu zbog tlačenja masa (kme kme).
 2. truliandedzombileš!

  Opšta tema

  Vera nije neophodna, upravo suprotno - možeš biti krajnji skeptik da prestaneš da veruješ u realnost, u sopstvene misli, svoju volju, svoje telo pa da se na kraju potrage nađeš na istom mestu gde i neko ko je celo svoje ja prepustio obožavanju nekog apsoluta.
 3. truliandedzombileš!

  Opšta tema

  pa naravno da ne može sve da se pročita, zato eto ja pitam za tvoj ugao jer mi je mrskije da sam istražujem naučne radove xD beležim i ja bataju za budućnost (ako naletiš na neku audio knjigu to bi bilo slatko) ne znam gde bih ti našao nešto sažetije o tome, "The Fundamental Wisdom of the Middle Way" sam već pominjao, dosta je teško čitanje i verovatno je potrebno nekoliko prevoda pročitati da bi se dobila kompletnija slika... Tu Nagarjuna odbacuje sva budistička "tonjenja" u verovanje i pretpostavljanje esencije bilo kakve vrste, već suštinski govori da je samo promena večna, ali da je i ona prazna (kao i nirvana). Pazi sam sam doživeo, čak i spontano nekoliko puta, a sada već često tokom meditacija. i u prvi mah to jeste osećanje svemoguće snage, maksimalnog ego tripa, ja = bog. bukvalno kao što su pisali alister krouli i slični moderni mistici zapada, ali mislim da je to tumačenje pogrešno (kod njih došlo do izražaja jer su bili anti-hrišćani), jer što si duže tu, to osećanje bledi... hinduisti to tumače kao brahman/atman neke deističke pojmove, esenciju, ultimativnu stvarnost (kao i daoisti)... ovi hrišćanski mistici opet u skladu sa svojom tradicijom (milost božija, sveti duh...) musliji su mi najodbojniji za istraživanje, ali sigurno su i oni imali neke koji su o tome pisali. budizam je tu najjednostavniji jer ne pretpostavlja mnogo, samo kaže eto to je to (naravno, ne svi budisti, čak zapravo malena grupica tako to vidi, vrlo lako čovek ode u neko verovanje). i da svakako kada slušam o halucinogenim iskustvima osećam kao da je to ista stvar, samo uz eventualni lajtšou. mada, ne znam, možda (verovatno) su neki odlazili dalje od mene, dublje u to stanje, gde znam... ali tako neka suština je kao da ostaviš ovog sebe kojeg znaš i utoneš u sve i posle početne euforije, osećaš samo mir i stvarno to jedinstvo koliko god otrcano zvučalo. i ne možeš osetiti bes, strah, te "mračna strana" stvari sve i da oćeš. kada se o tome piše, na bilo koji način, zvuči kao neko veliko čudo, a zapravo je tako jednostavno kada si "tamo". ------------ što se asketizma tiče... pa uvek u religijskim pisanijima ima tog preterivanja i neveštih reči, jer se u krajnjem slučaju piše o stvarima o kojima se ne može pisati, pa onda kada neko kaže da u trivijalnim stvarima nema sreće dalje od trenutknog zadovoljstva već da valja usmeriti energiju u "veće" i "više" stvari... lako kroz dva kolena to postane dogma i onda jebiga. naravno, tu je i stvar da čovek drogiran, pijan, pretovaren hranom ne može da krene da prati put tih mistika, jednostavno ne može da vežba i ispituje svoju svest, dok je ona zamućena skroz (mada može pod dejstvom tih stvari da se zapita o prirodi realnosti i da mu to bude okidač zapravo).
 4. truliandedzombileš!

  Opšta tema

  pa to su bukvalno osnovi budizma, rečeno pre 2500 godina. mislim da o tome pisah ovde ranije, problem je samo prevazići metaforu reinkarnacije (što je upravo pojam za formiranje ličnosti iz trenutka u trenutak) i njene praktične etičke i "svakodnevne" vrednosti. ne bih dalje o slobodnoj volji. nije bitno, jer svakako mislimo da je imamo. čak i ako ne verujemo u nju. xD a sada ispada i da imamo zapravo sličnbe stavove... inače, Demone, da li možda znaš šta savremena nauka ima da kaže o centralnom mističnom iskustvu? Pod tim mislim na "jedinstvo sa svemirom" da tako kažem, razbijanje centra svesti u telu i nemogućnost da razlikuješ recimo svoju ruku od laveža psa ili šuma vetra. Dešava se spontano ili tokom meditacije/molitve/rituala )mada ritual, aj ges, više vodi drugačiji mstanjima svesti). O tom stanju svesti su svakako pisali upanišadski autori, Buda, Šankara i mnogi drugi na istoku, u veropi Majster Ekhart,. Sveti Jovan od Krsta, Sveta Terezija Avilska... To je bukvalno drugi aspekt religije, dok ateisti lako i radosno napadaju dogme, mistiku uglavnom ne mogu da razumeju (mada to nije posebno njihova krivica, jer je sama hrišćanska crkva uglavnom potiskivala taj aspekt), sa eto izuzetkom Sema Harisa.
 5. truliandedzombileš!

  Novi početak - komentari

  još da lepo zen zamoli hefesta da se vrati na forum.
 6. truliandedzombileš!

  Sunshine

 7. truliandedzombileš!

  Sunshine

  jes bila sumnjiva gomila, morao ja sa svojih 70kg da pokrećem šutke. svirali su iza horizonta naravno šta te je smorilo? dobra svirka bila, misim standardna za njih poslednjih desetak godina, čak su i bolje zvučali. ja bih voleo da zajebu malo pridžimi ti miss j žaklinu i da zamrače, al to neće nikada.
 8. truliandedzombileš!

  Knjiga koju trenutno čitate?

  24 sata u starom Rimu Filip Metizak slatko i lako štivo o svakodnevnom životu u starom rimu.
 9. truliandedzombileš!

  Православље

  слабо слушам музику у последњих годину, две... шта знам. пре сам био активнији на музичком делу форума, једва чекао нову годину да правим листе сада кампањски када ми дође оверим блек метал новитете и те неке фолкич стварчице, остало шта ми већ падне на памет.
 10. truliandedzombileš!

  Православље

  niko mi nije postavio to pitanje ove decenije mislim
 11. truliandedzombileš!

  Православље

  šta će ti bend ta jedna himna bolja od svega što slušaš.
 12. truliandedzombileš!

  Stripovi

  super za asteriksa baš <3 a nadzirači... pa dobro, ko nema a ne daje mu se mlogo love neka lovi stari beli put, sigurno će ih biti dosta polovnih kada ovo izađe. meni je to izdanje sasvim dovoljno.
 13. truliandedzombileš!

  Vanzemaljci , UFO , NLO

  samo naslovi ovih klipova blago, blago
 14. truliandedzombileš!

  Opšta tema

  mi nismo o tome ni pisali u tim predugim postovima više o tome, uz pretpostavku da svemir nije determinisan, koliko su ljudi slobodniji od životinja.
 15. truliandedzombileš!

  Opšta tema

  dobar post plusič.