Jump to content

truliandedzombileš!

Iskreni članovi
 • Content Count

  4229
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

truliandedzombileš! last won the day on August 30 2018

truliandedzombileš! had the most liked content!

Community Reputation

1031 prepodobni

About truliandedzombileš!

 • Rank
  Master of Metal
 • Birthday 09/27/1911

Recent Profile Visitors

16117 profile views
 1. što bi reko sadhguru indijci imaju 30 miliona bogova i oni su nastali kada je indusa bilo 30 miliona, posle su se ulenjili ili jung "For me, to whom knowledge hath been given of the multiplicity and diversity of the gods, it is well. But woe unto you, who replace these incompatible many by a single god. For in so doing ye beget the torment which is bred from not understanding, and ye mutilate the creature whose nature and aim is distinctiveness. How can ye be true to your own nature when ye try to change the many into one? What ye do unto the gods is done likewise unto you. Ye all become equal and thus is your nature maimed. Equality shall prevail not for god, but only for the sake of man. For the gods are many, whilst men are few. The gods are mighty and can endure their manifoldness. For like the stars they abide in solitude, parted one from the other by immense distances. But men are weak and cannot endure their manifold nature. Therefore they dwell together and need communion, that they may bear their separateness. For redemption’s sake I teach you the rejected truth, for the sake of which I was rejected. The multiplicity of the gods correspondeth to the multiplicity of man. Numberless gods await the human state. Numberless gods have been men. Man shareth in the nature of the gods. He cometh from the gods and goeth unto god." ----------------------- zapravo sam odslušao kuran, nije baš idealno za slušanje, ipak preko nečega se prebrzo preleti. ali posebno glupa knjiga svakako. genijalština i nešto zbog čega obožavam muhameda doduše: između klanja pagana (baš tih nesretnih indusa recimo) i pljuvanja hrišćana i jevreja, u jednom momentu kaže anđeo nešto kao "vi što dolazite u kuću proroka, možete u njoj ostati na ručku, ali nemojte se predugo zadržavati jer prorok to ne voli, doduše on je previše stidljiv da vam to kaže, ali evo mi vam to sada preko njega saopštavamo". najbolji način da se oteraju gosti u istoriji čovečanstva - izmisliti anđele, otkrovenje, čitavu knjigu i religiju.
 2. Ja se sa tobom tu slažem. Samone mislim da si i ti prihvatanjem nihilizma provalio istinu. Srednji put braćo, srednji put a ne zvona materijalizma i praporce nihilizma.
 3. meni takav pogled na svet deluje tek nešto zrelije od bebe koje se prepadne kada majka, igrajući žmurke, prekrije svoje lice i za tu bebu nestane iz stvarnosti. ne kažem da nije istinit, ali je nepotpun. za mene kamen, majka i kašika postoje na jednom nivou stvarnosti i odvojeni su od mene. i sasvi mdobro klasična fizika radi tu, kamen će pasti na zemlju bez obzira da li je na zemlji moje stopalo da oseti taj pad. i svaki put će pasti. sasvim sigurno će svaki put pasti. na drugom nivou, nivou moje promenjene svesti, su sve stvari isto što i ja. na nekom trećem nestajemo i ja i kašika i kamen, ali to je druga priča. ovu našu stvarnost uglavnom sasvim lepo merimo metrom, mačka je ili mrtva ili spava, nije večna, ali postoji. srednji put je pravi put.
 4. ja nisam baš razumeo kako je njegov post odbrana slobodne volje... niti kako je nesvesno po definiciji neodređeno, niti kako je nesvesno akazualno, i kako bilo šta št oje akazualno može biti slobodna volja. sve imam osećaj da nešto ne kapiram u tom postu haha ako se postavi stavrnost na taj skeptični-nihilistički način, da je svet samo u oku uma, a nesvesno je nešto neodređeno i nesaznajno ispod toga, onda je to isto nesvesno jedno opasno, ogromno božanstvo koje stoji iza nas i upravlja našim životima.
 5. pod "logično" objašnjenje podrazumevaš materijalističko, fiziološko, i to je ok. no, ja smatram da stanje o kome pričam, pa i o kome pričaju mistici generalno, nije objašnjivo logično. to ti je stanje u kome bi teško preživeo u divljini, čak nisam siguran da bi se setio da jedeš ili bi mogao da jedeš uopšte. jer bukvalno ne osećaš potrebu da održiš fizičko ja u životu. tek u tom stanju sam razumeo ono isusovo o okretanju drugog obraza kao nešto što je ljudsko biće moglo da kaže, a da nije ono marksističko kako je to ubačeno tu zbog tlačenja masa (kme kme).
 6. Vera nije neophodna, upravo suprotno - možeš biti krajnji skeptik da prestaneš da veruješ u realnost, u sopstvene misli, svoju volju, svoje telo pa da se na kraju potrage nađeš na istom mestu gde i neko ko je celo svoje ja prepustio obožavanju nekog apsoluta.
 7. pa naravno da ne može sve da se pročita, zato eto ja pitam za tvoj ugao jer mi je mrskije da sam istražujem naučne radove xD beležim i ja bataju za budućnost (ako naletiš na neku audio knjigu to bi bilo slatko) ne znam gde bih ti našao nešto sažetije o tome, "The Fundamental Wisdom of the Middle Way" sam već pominjao, dosta je teško čitanje i verovatno je potrebno nekoliko prevoda pročitati da bi se dobila kompletnija slika... Tu Nagarjuna odbacuje sva budistička "tonjenja" u verovanje i pretpostavljanje esencije bilo kakve vrste, već suštinski govori da je samo promena večna, ali da je i ona prazna (kao i nirvana). Pazi sam sam doživeo, čak i spontano nekoliko puta, a sada već često tokom meditacija. i u prvi mah to jeste osećanje svemoguće snage, maksimalnog ego tripa, ja = bog. bukvalno kao što su pisali alister krouli i slični moderni mistici zapada, ali mislim da je to tumačenje pogrešno (kod njih došlo do izražaja jer su bili anti-hrišćani), jer što si duže tu, to osećanje bledi... hinduisti to tumače kao brahman/atman neke deističke pojmove, esenciju, ultimativnu stvarnost (kao i daoisti)... ovi hrišćanski mistici opet u skladu sa svojom tradicijom (milost božija, sveti duh...) musliji su mi najodbojniji za istraživanje, ali sigurno su i oni imali neke koji su o tome pisali. budizam je tu najjednostavniji jer ne pretpostavlja mnogo, samo kaže eto to je to (naravno, ne svi budisti, čak zapravo malena grupica tako to vidi, vrlo lako čovek ode u neko verovanje). i da svakako kada slušam o halucinogenim iskustvima osećam kao da je to ista stvar, samo uz eventualni lajtšou. mada, ne znam, možda (verovatno) su neki odlazili dalje od mene, dublje u to stanje, gde znam... ali tako neka suština je kao da ostaviš ovog sebe kojeg znaš i utoneš u sve i posle početne euforije, osećaš samo mir i stvarno to jedinstvo koliko god otrcano zvučalo. i ne možeš osetiti bes, strah, te "mračna strana" stvari sve i da oćeš. kada se o tome piše, na bilo koji način, zvuči kao neko veliko čudo, a zapravo je tako jednostavno kada si "tamo". ------------ što se asketizma tiče... pa uvek u religijskim pisanijima ima tog preterivanja i neveštih reči, jer se u krajnjem slučaju piše o stvarima o kojima se ne može pisati, pa onda kada neko kaže da u trivijalnim stvarima nema sreće dalje od trenutknog zadovoljstva već da valja usmeriti energiju u "veće" i "više" stvari... lako kroz dva kolena to postane dogma i onda jebiga. naravno, tu je i stvar da čovek drogiran, pijan, pretovaren hranom ne može da krene da prati put tih mistika, jednostavno ne može da vežba i ispituje svoju svest, dok je ona zamućena skroz (mada može pod dejstvom tih stvari da se zapita o prirodi realnosti i da mu to bude okidač zapravo).
 8. pa to su bukvalno osnovi budizma, rečeno pre 2500 godina. mislim da o tome pisah ovde ranije, problem je samo prevazići metaforu reinkarnacije (što je upravo pojam za formiranje ličnosti iz trenutka u trenutak) i njene praktične etičke i "svakodnevne" vrednosti. ne bih dalje o slobodnoj volji. nije bitno, jer svakako mislimo da je imamo. čak i ako ne verujemo u nju. xD a sada ispada i da imamo zapravo sličnbe stavove... inače, Demone, da li možda znaš šta savremena nauka ima da kaže o centralnom mističnom iskustvu? Pod tim mislim na "jedinstvo sa svemirom" da tako kažem, razbijanje centra svesti u telu i nemogućnost da razlikuješ recimo svoju ruku od laveža psa ili šuma vetra. Dešava se spontano ili tokom meditacije/molitve/rituala )mada ritual, aj ges, više vodi drugačiji mstanjima svesti). O tom stanju svesti su svakako pisali upanišadski autori, Buda, Šankara i mnogi drugi na istoku, u veropi Majster Ekhart,. Sveti Jovan od Krsta, Sveta Terezija Avilska... To je bukvalno drugi aspekt religije, dok ateisti lako i radosno napadaju dogme, mistiku uglavnom ne mogu da razumeju (mada to nije posebno njihova krivica, jer je sama hrišćanska crkva uglavnom potiskivala taj aspekt), sa eto izuzetkom Sema Harisa.
 9. još da lepo zen zamoli hefesta da se vrati na forum.
 10. jes bila sumnjiva gomila, morao ja sa svojih 70kg da pokrećem šutke. svirali su iza horizonta naravno šta te je smorilo? dobra svirka bila, misim standardna za njih poslednjih desetak godina, čak su i bolje zvučali. ja bih voleo da zajebu malo pridžimi ti miss j žaklinu i da zamrače, al to neće nikada.
 11. 24 sata u starom Rimu Filip Metizak slatko i lako štivo o svakodnevnom životu u starom rimu.
 12. слабо слушам музику у последњих годину, две... шта знам. пре сам био активнији на музичком делу форума, једва чекао нову годину да правим листе сада кампањски када ми дође оверим блек метал новитете и те неке фолкич стварчице, остало шта ми већ падне на памет.
 13. niko mi nije postavio to pitanje ove decenije mislim
 14. šta će ti bend ta jedna himna bolja od svega što slušaš.
×
×
 • Create New...