Jump to content

Jezici


hypnos

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
teodora@ je li teska gramatika svedskog?

 

 

Govorim svedski fluentno (zivim i studiram u Svedskoj) pa se osecam slobodno da odgovorim na tvoje pitanje. Pored svedskog, govorim engleski fluentno, razumem oba dijalekta Norveskog (slicni su svedskom), deo Danskog i pomalo Islandski koji izucavam hobija radi i naravno tu je pasivno poznavanje ruskog.

 

Gramatika svedskog jezika je u osnovi jako jednostavna i nema skoro nikakvih egzoticnih odstupanja od istih. Problem je u tome sto se tesko savladava, narocito ako ne poznajes na primer engleski ili nemacki. A ako ne poznajes gramatiku maternjeg jezika, utoliko gore...

Shvedjani koriste masu predloga (prepositioner) koje su nama koji govorimo slovenske jezike teko pojmljivi. Imaju dva roda imanica. Za razliku od srpskog, red reci u recenici igra najbitniju ulogu i menja smisao recenice (do besmisla) ako se ne pridrzavas odredjenih pravila. Glagol mora uvek da se nadje na drugom mestu u prostoj recenici, primera radi. Smatra se da je svedska gramatika tek nesto laksa od gramatike nemackog jezika. Sledeci problem je masa dijalekata... duga prica.

 

Neko je u prethodnim postovima pomenuo da Finski ima 14 padeza. To nije tacno. Estonski ima 14 padeza a finski cak 16 (lep ali nenauciv jezik po mom misljenju).

 

Edit: God morgon znaci dobro jutro a izgovara se "gumoron", kao da je jedna rec. Goddag je dobar dan ali to skoro niko ne koristi osim voditelji na vestima jer se smatra da je previse formalno. Najcesce se koristi univerzalni pozdrav - Hej. A tu je i masa sleng pozdrava koji su takodje cesti - Tja (cjao), tjäna (zdravo), hejsan (pozdrav).

Edited by Nymphetamine

Share this post


Link to post
Share on other sites

hm, ucim gramatiku njemackog tako da mi mozda ne bi bio neki problem pri ucenju tog jezika.

jedino mi je zapetljano taj red rijeci u recenici.

sto se tice finskog ne bih se dao na ucenje takvog jezika jer je previse 16 padeza za ucenje ....ubistvo

 

sad kad vidim zlatni li su ovi jezici sa svega par padeza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Švedska gramatika je najprostija na svetu, svega 5 vremena i 4 deklinacije i zdravo.

 

4?

 

Švedi imaju samo genitiv. 4 deklinacije postoje u dijalektu koji govori 3000 ljudi u Dalarni. Gramatika modernog švedskog je bukvalno idiotizirana. Treba se plašiti samo izgovora, to je najteži deo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...