Jump to content

Naočare i sočiva


Zen

Recommended Posts

Imaš i da kupiš sočiva koja ne moraš po nedelju dana skidati.

 

Takođe, rekoše mi neke drugarice, koje godinama nose sočiva, da stavljaju veštačke suze i onda mogu i prespavati sa sočivima.

 

Naravno, sve ovo važi za meka sočiva, ne znam kako je za polutvrda ili tvrda, znam samo da se sa njima ne sme nipošto spavati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja imam tromesečna sočiva, dva para (dakle šestomesečne zalihe) me koštaju 2800 din... Plus tečnost 800 din svaka dva-tri meseca. Moj brat nosi naočare, ali menja stakla svakih 6 meseci, tako da mene zapravo ispadne jeftinije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok,hvala ti na informacijama. Iskreno da kazem,nisam ni znala za sve te uslove i vrste sociva :P malo se i bojim kako sam smotana,100% bi zaspala sa njima :P

 

Nije toliko strašno ako zaspeš ukoliko nosiš meka. Ako si stvarno toliko smotana, onda uveče stavljaj veštačke suze, to nije skupo - oko 300-400 din, koliko sam razumela.

Meni se ponekad desi da popodne zaspem s njima ili u busu... Kad se probudiš biće skroz slepljena, nećeš moći oči da otvoriš kako treba barem 5-10 min. :lol: u 1 od 10 slučajeva će te zaboleti strašno glava i to neće prestajati 2-3 dana. :/ Ali to je retkost. xD

 

@Gojko - i ti nosiš sočiva? :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne biraš ti koji tip sočiva ćeš nositi, već...

сочива бирају тебе...

 

лм, не носим сочива, не волим идеју да имам нешто у/на оку. сељак сам човек и не би их вадио све док се поштено не умасте и упрашњаве а капирам да то никако није добро за бизнис.

 

зато носим фег наочарице.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nevolim nevolim nenosim

 

Poneću sutra gramatiku i biću te po glavi dok ne počneš da pišeš pravilno. :)

 

Enivej, ja volim da nosim naočare, ne predstavljaju mi problem.

Edited by BaalBehrit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mrzim da nosim cvike, ali moram nazalost. Dioptrija mi nije prevelika, ali ugao na levom oku jeste. Urodjen deformitet, nema sanse da mi se popravi to, samo se moze jos povecati :S

Probala sam da nosim sociva, zbog velikog ugla jedino su tvrda bila mogucnost. Nazalost oci su mi preosetljive i nakon godinu dana pokusavanja i dalje se nisu privikle na sociva (plakala sam po ceo dan :) ) tako da sam odustala i prihvatila cinjenicu da cu izgledati kao profa do kraja zivota :rolleyes:

Navikla sam se poprilicno na nosenje naocara sada. Kad ih skinem kao da sam slepa :)

Posto imam veliku nosinu ne stoje mi neki fensi ramovi pa kupujem najobicnije koji se ne primete mnogo

ja sa cvikama :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je astigmatizam, to što spominješ u vezi sa uglom gledanja:

astigmatizam2.jpg

 

astigmatizam3.jpg

 

Prvo oko druge slike je dalekovidi, a drugo kratkovidi. Imaš složeni, jednostavni i miješani tip dalekovidog i kratkovidog astigmatizma; jednostavni je kada je jedan meridijan (tj. ova linija) uredna, a druga kratkovida, tj. dalekovida, a kada je mješoviti u pitanju onda je jedna fokalna linija dalekovida i jedna kratkovida. Postoji operacija kojom bi se to navodno moglo ispraviti. Po oku je oko 1500 eur, mada nisam sigurna. Ja isto imam (kratkovidi) astigmatizam i ne mogu sočiva :(

Edited by Kokopelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...