Jump to content

iPad, iPhone, iPod... iSve


Sinstrel

Recommended Posts

Promenio sam ime teme. Neka ova tema bude posvecena novotarijama iz Apple.

 

 

------------------------

 

Apple je juce (27 januar) na Apple Keyonte konferenciji predstavio svoj tablet uredjaj pod imenom iPad.

Evo kako izgleda:

 

Wi-Fi model:

 

hardware-01-20100127.jpg

 

Wi-Fi + 3g Model:

 

hardware-02-20100127.jpg

 

Visina: 242.8 mm

Sirina: 189.7 mm

Dubina: 13.4 mm

Tezina: 680g Wi-Fi model; 730g Wi-Fi + 3G model

 

dimensions_20100127.jpg

 

Displej:

9.7-in LED-backlit glossy widescreen Multi-Touch displej sa IPS tehnologijom

Rezolucija 1024x768px @ 132ppi

Premaz otporen na otiske

Podrska razlicitih jezika i karaktera simultano

 

 

Kapacitet: 16GB, 32GB, ili 64Gb (flash drive)

 

Procesor: 1GHz Apple A4

 

Senzori: Akcelerometar Senzor ambijentnog osvetljenja

 

Wireless i mobilna tehnologija:

Wi-Fi model

Wi-Fi (802.11 a/b/g/n)

Bluetooth 2.1 + EDR tehnologija

 

Wi-Fi + 3G model

UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz)

GSM/EDGE (850, 900,1800, 1900 MHz)

Data only

Wi-Fi (802.11 a/b/g/n)

Bluetooth 2.1 + EDR technology

 

Pozicioniranje:

Wi-Fi

Digitalni kompasa

Assisted GPS (Wi-Fi + 3G model)

Cellular (Wi-Fi + 3G model)

 

Baterija i napajanje:

Ugradjena 25Whr punjiva litijum-polimer baterija

Do 10 sati surfovanja preko Wi-Fi, gledanja videa ili slusajna muzike

Punjenje adapterom ili USBom

 

Input i Output

Dock konektor

3.5-mm stereo headphone jack

Ugradjeni zvucnici

Mikrofon

Leziste za SIM karticu (samo na Wi-Fi + 3G modelu)

 

Podrzivi formati multi attachmenta:

Dokumenta: .jpg, .tiff, .gif (images); .doc and .docx (Microsoft Word); .htm and .html (web pages); .key (Keynote); .numbers (Numbers); .pages (Pages); .pdf (Preview and Adobe Acrobat); .ppt and .pptx (Microsoft PowerPoint); .txt (text); .rtf (rich text format); .vcf (contact information); .xls and .xlsx (Microsoft Excel)

 

U pakovanju:

iPad

USB kabl

Adapter 10W

Dokumentacija

 

Jezici:

Podrzani jezici: English, French, German, Japanese, Dutch, Italian, Spanish, Simplified Chinese, Russian

Podrska tastatura: English (US) English (UK), French (France, Canada), German, Japanese (QWERTY), Dutch, Flemish, Spanish, Italian, Simplified Chinese (Handwriting and Pinyin), Russian

Podrzani recnici: English (US), English (UK), French, French (Canadian), French (Swiss), German, Japanese, Dutch, Flemish, Spanish, Italian, Simplified Chinese (Handwriting, Pinyin), Russian

 

Eksterni dugmici:

external_20100127.jpg

Cene:

cenaw.jpg

 

Slike:

1hw7th.jpg

24brdj9.jpg

2eatj48.jpg

25u5he8.jpg

dz8hfb.jpg

 

Maznuo sam ovaj post sa drugog foruma btw.

Edited by Sinstrel

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja samo ne razumem sta ce ovo nekom? za tih 499$ koliko kosta najjeftiniji model se moze kupiti ok notebook,a mozda cak i poneki laptop koji ima 100x vise funkcija nego Ipad,tako da nimalo ne razumem svrhu ovoga.jeste manje i lakse ali opet...

Edited by dimmu1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Simpaticno ali nista spektakularno. Volim Apple ali u poslednje vreme manjkaju im dobre i nove ideje i uporno recikliraju stare ideje i reklamiraju ih kao nove.

Voleo bih da imam iPad naravno ali cim sam video da ga pokrece ista platforma koju koristi i iPhone sve mi je bilo jasno.

Pritom ocekivao sam da ce biti jeftiniji. Ovo je preskupo. Dakle zaboravio sam na iPad do eventualno neke trece generacije kada ce najskuplji model biti u cenovnom rangu kao najeftiniji iPad prve generacije.

 

3877N.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja samo ne razumem sta ce ovo nekom? za tih 499$ koliko kosta najjeftiniji model se moze kupiti ok notebook,a mozda cak i poneki laptop koji ima 100x vise funkcija nego Ipad,tako da nimalo ne razumem svrhu ovoga.jeste manje i lakse ali opet...

 

Upravo.

Ovaj od 64Gb u Americi kosta 830$, sto znaci da ce kod nas kostati 830+ evra, a za te pare mozes da kupis ekstra laptop i jedan ajpod da ti se nadje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao prvo.

2mcdrg2.jpg

 

Iz moje perspektive, promasaj. Dizajn mi se ne svidja, jeste super tanak i lagan(veliki plus), al onaj ram i kockasti oblik kvare ugodjaj. Pravi iPhone na steroidima, a u sustini to i jeste - OS je sa ajfona(vise bih volio Leopard, al ajde). Oblik, home dugme, slide... neko ga je nazvao iPhone za glavonje, ho ho ho.

Onda idemo dalje, i kapiramo da ovaj uredjaj nema multitasking. To je na iphone rijeseno uz pomoc SBSetings, al naravno uz pomoc jailbreaka. Propust. Onda se nisu sjetili da stave kameru(naprijed, pozadi), vidim da ima prikljucak za tastaturu(and vot abaut maus, lijevi-desni klik). Cini mi se takodje, al ni brauzer nema opciju tabova, omfg. Aj na tel. kapiram, al kad imas ovoliki ekran, zasto ne?

Wi-fi model bez 3G je pomalo bezveze, posebno na nasim prostorima gdje onda zavisis od toga da li ima wireless signala. Ubacili su bluetooth, o super :roll: Nema ni USB ulaz, sto je takodje imaginarni minus.

Bukvalno, u pitanju je nabudzeni iPhone. Ako im je to revolucija, serem se u sve.

 

Da ne budem hejterski raspolozen, i pored toliko mana, mozda bih na kraju i uzeo ovaj uredjaj za 350 eura. 9.7-in LED-backlit glossy widescreen Multi-Touch displej sa IPS tehnologijom, rezolucija 1024x768px @ 132ppi i premaz otporen na otiske. Touchscreen je najbolji moguci na trzistu, uredjaj je poprilicno lagan (oko 700g). Odlican za neku kucnu/opustenu varijantu, surfovanje netom iz trosjeda, citanje e-books, gledanje klipova, slusanje muzike isl. Al opet, sve to se moze odradit sa iPhone-a il eventualno laptopa. A treba biti jebeni burzuj pa spucat pare na sva 3 uredjaja, posebno ako su apple (fon, macbook, ipad). Ne znam, ovo ce osvojiti srca onih koji su zaludjeni logom jabuke i vorsipuju sve sto Stiv Dzobs prezentuje invivo, i onima koji se jos nisu upoznali sa Apple proizvodima, a treba im neka ovakva varijanta(npr. nemaju laptop).

 

Proizvod je po meni nedovrsen, fali mu dosta toga. Mogli su ubaciti i neku telefonsku opciju sa SIM karticom i slusalicama(jer drzanje ovolikog monstruma uz uvo ne dijeluje uopste kul), al dobro. Ceka se taj iPad 4G, mislim da ce on vec bit vrijedan razmatranja i kupovine. Isto kao sto je bio slucaj sa prvim iPhone telefonima kojima su nedostajale neke osnovne opcije, da bi to bilo popravljeno sa 3G(s) modelima. Eto..

 

http://www.youtube.com/watch?v=lQnT0zp8Ya4&feature=player_embedded

Edited by morbid god

Share this post


Link to post
Share on other sites

kako je providna apple-ova strategija, smesni su (ali im uspeva bar kad je u pitanju iphone). :)

 

1. prvo izbace uredjaj sa gomilom mana i nedostatkom opcija, ali dobro dizajniran, fensi, pouzdano radi itd.. ova bedna prva verzija treba da se proda ljudima koji bi kupili i najvece sranje ako na njemu pise apple i ako je popularno. to je jedan solidan deo trzista. u ovoj prvoj fazi apple i ne cilja na ljude kojima je upotrebljivost nesto bitna.. najvece pare od proizvoda se zgrcu u ovoj fazi, jer je uredjaj najskuplji dok je euforija najveca.

 

2. zatim se pojavi verzija 2 istog uredjaja gde su neke mane otklonjene (ali ne sve), i cena je nesto malo manja. ovo treba da se proda ljudima kojima upotrebljivost koliko-toliko znaci. naravo, uredjaj jos uvek nema sve opcije koje bi morao da ima zato sto je potrebno da se proda i verzija 3. ova faza takodje sluzi da zapusi usta medijima koji kritikuju v1 u fazonu "evo, sad samo ugradili to i to". onda mediji kazu "ali i dalje nemate to, to to i to" i tako se tim prepucavanjima po medijima i po forumima na internetu odrzava ceo hype oko proizvoda. genijalni su.

 

3. treca faza nastupa onda kad apple oseti da konkurentske firme pocinju da prave proizvode koji mogu da ugroze ovaj apple-ov. sad je vrag odneo salu. sve ovce koje su mogle biti osisane za debele pare su vec osisane i v3 treba da odrzi proizvod na trzistu. ima sve sto i konkurencija, plus dobar dizajn, kvalitetnu izradu i odlicnu upotrebljivost. pravo vreme za kupovinu (ako ste racionalna osoba) je tad. ;-)

 

zakljucak: da se odmah pojavila v3, apple bi zaradio mnogo mnogo manje para nego ovako. tako je bilo sa iphone-om, a mislim da ce biti i sa ipadom.

 

 

p.s. mislim da je iphone 3GS bio spreman za proizvodnju mnogo pre nego sto se pojavio. tako i ipad verovatno vec sad postoji u sasvim upotrebljivoj verziji ali treba sacekati par godina da apple dodje u fazu 3 koju sam gore opisao. ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proizvod bi bio potpuno ok da ima ceo operativni sistem (npr. Snow Leopard), jer, ionako su i Win7, i Snow Leopard prilagodjeni multi-touch platformama (kao sto je iPad)... medjutim, to je malo nemoguce, s obzirom da su za njega napravili neki custom-made CPU, koji ima sumnjivu snagu... Na stranu to sto ne moze ni fleska da se ubode...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Air sklon? Moguce da jeste, al ja nisam cuo nesto slicno. Ako ne racunamo pricu od nekog ko je to cuo od drugog, a ovome rekla tetka iz EU.

 

Definitivno stoji da vecini Apple uredjaja nesto fali, al tu dolazimo do Imaginosove price - prve dvije verzije sluze da se izmuze novac na par stvari koje su van konkurencije, a tek kasnije kad ta ista konkurencija ozbiljno priprijeti, onda izbace nesto sto se moze nazvati kompletnim uredjajem.

 

Sa iPad-om Dzobs ne zeli da uskace u drob svojim ostalim proizvodima, zato ga je i sveo iskljucivo na uredjaj koji sluzi za surf, navigaciju i multimediju. Za to je fantastican, za ostalo pfffff. Nema multitasking(najavili su doduse OS 4.0 za iPad i iPhone koji ce to podrzavati, jer realno ima mogucnost sto smo utvrdili zahvljajujuci jailbreaku). Nedostaje mis(desno dugme, omg), tabovi, kamera za konferencije, usb ulaz, ethernet i jos par stvari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bukvalno.

 

Recimo čitaš knjigu i hoćeš nešto u vezi nje da potražiš na Guglu, i onda moraš da zagasiš reader i tek onda upališ browser

Ili četuješ i onda kažeš "e brate moram da se izlogujem, moram nešto da otkucam u editoru"

Bože brate...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...