Jump to content

Zanimljivosti


Face Of Melinda

Recommended Posts

Bez obzira sto je Stiven Hoking bio netacan oko velikog praska verujem da je u pravu oko vanzemaljaca,odgledajte into the universe:aliens pa ce te videti.

 

Il su veoma razvijeni i samo unistavaju planete i zvezde da bi dobili resurse ili su na nivou zivotinja,sanse da su priblizni nama su nepojmljive.

 

 

a zashto ne bi mogli da budu dobri vanzemaljci? valjda su moral i etika jednostavnije stvari za otkrice nego putovanje na druge galaksije

Share this post


Link to post
Share on other sites

a zashto ne bi mogli da budu dobri vanzemaljci? valjda su moral i etika jednostavnije stvari za otkrice nego putovanje na druge galaksije

 

 

Ako pogledaš ljudsku vrstu, to je vrlo diskutabilno icon_smile.gif Malo nam fali da dostignemo visine međugalaktičkog putovanja, a moral i etika nikako da zavladaju svetom no.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Savrsena podloga za neki moj ultra-glupi strip, gde tehnoloski super razvijena bica putuju brzinom svetlosti u supermodernim, nasem umu neobjasnjivim letelicama, obilaze razne civilizacije u svemiru u potrazi za... malo seksa i slatko od ljudskih mozgova.

Ali ne pravim vise stripove, tako da ste postedjeni. :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malo nam fali da dostignemo visine međugalaktičkog putovanja, a moral i etika nikako da zavladaju svetom no.gif

 

to malo nije bash malo..chovek se dosad popeo na mesec..i tolko.Gde je mars,gde je svemir izvan sunchevog sistema? Mislim da do medjugalaktichkih putovanja nama predostaju josh mnoge godine,a da bi to bilo ostvarivo,treba nam mnogo uredjenija ekonomija,vishe volje za sticanjem nauchih a ne materijalnih vrednosti,bilo bi chudno da idemo tamo negde zbog grabezljivosti,kad imamo sve to ovde pred nosom.Drugo kad bi i otishli na neku naseljenu planetu,sa ciljem da je unishtimo,imali bi manjak u ljudstvu,najverovatnije broj ljudi koji bi otishli tamo ne bi presho 1000,a ako bi ta planeta imala 6 milijardi kao nasha,mogli bi da dobijemo jak vojni odgovor.Trece,zashto bi je unishtavali? U najgorem sluchaju ponashali bi se kao kad su evropljani otkrili ameriku,proglasili sve za svoje,i stavili starosededelachki narod u ropstvo,od unishtavanje ne bi bilo koristi.Mada uvek stoji da mogu svakog trenutka da nam dodju vanzemaljci i unishte nas neki super-oruzjem,ali mislim da je shansa za takav scenario mala

 

 

ovo je deo iz drejkove jednachine sa wiki:

 

 

Considerable disagreement on the values of most of these parameters exists, but the values used by Drake and his colleagues in 1961 were:

 

  • R* = 10/year (10 stars formed per year, on the average over the life of the galaxy)
  • fp = 0.5 (half of all stars formed will have planets)
  • ne = 2 (stars with planets will have 2 planets capable of developing life)
  • fl = 1 (100% of these planets will develop life)
  • fi = 0.01 (1% of which will be intelligent life)
  • fc = 0.01 (1% of which will be able to communicate)
  • L = 10,000 years (which will last 10,000 years)

Drake's values give N = 10 × 0.5 × 2 × 1 × 0.01 × 0.01 × 10,000 = 10.

 

 

 

 

dve planete bi razvile zivot godishnje? da bi se razvio zivot treba mnogo uslova:voda,savrshena udaljenost od zvezde,temperatura,atmosfera koja bi omogucila to,i sve shto je potrebno za nastanak prvih aminokisleina...ovde pishe da bi svaka peta zvezda imala savrshenu planetu,meni to zvuchi isuvishe mnogo

 

 

1% bi bio inteligentan zivot...isto je bilo potrebno mnogo uslova da se pogode da bi se razvio chovek,i to mi je isuvishe...preoptimistichno mi zvuchi,ali nikad se ne zna,dok se ne potvrdi :smile:

 

 

 

 

 

 

Edited by Reign of puppets

Share this post


Link to post
Share on other sites

U prvom postu na ovoj stranici sam baš komentarisao Drejkovu jednačinu. Mišljenja sam da ona nije ništa posebno, većina vrednosti je apsolutno neproverena, niti trenutno postoji mogućnost za proveru, a kad imaš 4-5 vrednosti koje ne znaš, kad počneš da kobajagi uvrštavaš neke vrednosti koje si lupio, ko zna kakve sve vrednosti možeš dobiti :D Ona će možda imati neku svrhu za x godina kada bude bilo moguće proveriti verovatnoće nastajanja inteligentnih vrsta i slično.

 

Suštinski, za intergalaktička putovanja je potrebno 'samo' pronaći načina da se prevaziđe brzina svetlosti. Drugo sve već imamo - poznajemo dosta dobro bliže delove svemira, imamo nauku za lansiranja letelica, izračunavanja njihovih putanja i promena tih putanja usled gravitacija raznih nebeskih tela, itd. Nadam se da će za naših života nekako biti otkriven način za putovanje brzinom svetlosti, ili brže :) OK, ako putuješ brzinom svetlosti, nećeš baš putovati u druge galaksije, ali bar da se istraži malo neki planetarni sistem koji nam je blizu, na recimo par svetlosnih godina. Ako pak uspeju one priče oko tunela kroz prostor i vreme, onda neće biti problema :D Slažem se ipak da pre svega toga ljudska vrsta treba da prestane sa uništavanjem same sebe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ko kaze da je potrebna voda i atmosfera za zivot?

 

Citao sam davno neku hindu knjigu, gde je neki Sri Sriman pricao o zivotu bla bla, i na jednom mestu spomenuo kako zivota ima svuda, na svakoj planeti, cak i na Suncu, ali u drugacijem obliku, ne onakvom kako ga mi zamisljamo.

Mozda i preteruje (ko ce znati), ali uvek sam mislio da to ima nekog smisla. Zasto bi bica bila nalik nama ili ostalim zivotinjama na zemlji?

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledam Al Jazeeru, pričaju o zemljotresu. Uglavnom, izgleda da je na pomolu nuklearna katastrofa no.gif Zakazalo je hlađenje u reaktoru u jednoj nuklearnoj centrali, zakazao je i pomoćni sistem za hlađenje, a reaktori se ne hlade sami kao što znamo :) I tako, novinar Al Jazeere priča sa nekim stručnjakom za nuklearnu fiziku i u jednom trenutku kaže 'You mentioned a substance called cesium fission' laugh.gif Kill yourself laugh.gif Glavno da je on Indijac sa savršenim britanskim akcentom icon_smile.gif

 

Meltdown je počeo, jedina je nada da se nekako ohladi reaktor, ako ne uspeju i lančana reakcija dostigne kritičnu tačku, pa-pa jedna od najvećih nuklearnih centrala na svetu no.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Al dzazira, brate Stolete :haha: Samo BBC, eventualno CNN :haha:

 

Obratite paznju na google earth-u, kako su Japanci zapravo napravili zidove za razbijanje cunamija ali kod luke severno od Sindaija, zato je tu i mannja steta, ali tamo gde je plaza cunami je pokupio sve... Inace oni vrtlozi su se prvi put pojavili u istoriji nakon cunamija, barem tako javljaju.

Mene interesuje ako je neko nasao, sta se desilo sa onim jadnim brodicem koji se nasao u vrtlogu, ne mogu nigde da nadjem ceo snimak, da li je usisan, ili je preziveo? :sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Al Jazeera pušta live stream na youtube pa zato :) Inače BBC, oni su jedni od retkih koji ne služe kao oruđe nečije propagande (valjda) icon_biggrin.gif CNN je bljak laugh.gif

 

Nisam video ceo snimak, ali vrtlog je bio ogroman icon_redface.gif

 

Desila se eksplozija vodonika u centrali u Fukušimi, 4 radnika su povređena i prevezena u bolnicu, i izgleda se urušio ceo jedan objekat u sklopu postrojenja. Radijacija je oko reaktora 1000 puta veća od normalne, a na kapiji centrale 8-20 puta veća po raznim izvorima. Ovo meni deluje jako jako loše icon_cry.gif Sve što je moglo da zakaže zakazalo je, sada pokušavaju da dovuku neke generatore i da ih na brzaka spoje na sistem za hlađenje. Nadam se da će im uspeti to improvizovano hlađenje i da neće biti kasno, kao u Černobilu kad je jezgro dostiglo temperaturu dovoljnu da u sekundi ispare ogromne čelične šipke koje su koristili za hlađenje no.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mene recimo zanima šta bi se desilo i kako bi izgledalo kada bi jedna velika crna rupa svojom gravitacijom privukla i "progutala" drugu manju crnu rupu.

 

Ja ne mogu nikako da zamislim kako bi izgledalo. :confused:

 

To pitanje sam poslao i Zabavniku ali mi nije odgovorio. :haha:

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

kao neko ko je unapred prostudirao predmet nuklearni reaktori mogu da kazem da se gube samo tako.

 

Uporediti sovjetske reaktore 2 generacije sa japanskim 4te i osobljem koje radi u vukojebini u ukrajini sa onim koje radi u japanu je smesno.

 

Ali nije smesno sto su japanci izopaceni bolesnici koji su radi ekonomskog rasta odlucili da prave na trusnom podrucju nuklearke.

 

Ako se desi worst case scenario ko im jebe mater bolesnicku,trebali su da razvijati tidal ili one na gas.Al eto kad su senuti.

 

P.S.Gle cuda,japanski reaktori koriste americke Westinghouse generatore(kao i NE Krsko u Sloveniji samo novije generacije).Dakle ameri kao i uvek.

 

Zato nudim jedini odgovor od strane japanca koji je worship.gif

 

http://www.youtube.com/watch?v=uGZqOkeYbB0&feature=related

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hahaha znaci psiho apsolutni u pozadini ide Dvorak i New World symphony plus parola "all your votes are belong to us"

 

No posto si poznavalc ovih dzidza bidza nuklearnih, daj reci u cemu je fora da ode elektrana a da reaktor ostane netaknut, a da imaju radioaktivna curenja, ako sam ih ja uopste dobro skapirala na vestima :confused: Daj malo to objasni stvarno me interesuje :da:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mene recimo zanima šta bi se desilo i kako bi izgledalo kada bi jedna velika crna rupa svojom gravitacijom privukla i "progutala" drugu manju crnu rupu.

 

Ja ne mogu nikako da zamislim kako bi izgledalo. :confused:

 

To pitanje sam poslao i Zabavniku ali mi nije odgovorio. :haha:

 

postoji jedan scenario o mogucem kraju svemiru(valjda ako se svemir beskonachno shiri,a nikad ne krene da se smanjuje), i tu ce valjda sve crne rupe da se spoje u jednu

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mi se čini malo verovatnim jer ako se crne rupe povećavaju srazmerno kao i sam Svemir onda će Svemira uvek biti "više" nego crnih rupa pa se nikad neće spojiti u jednu hiperdžinovsku rupu. Kapiraš šta hoću da kažem?

 

 

Meni se od racionalnih teorija više sviđa ona koja kaže da ne postoji ni kraj ni početak već da je jednostavno Svemir postojao oduvek i da će postojati zauvek (ono što je nama ljudima teško da shvatimo i prihvatimo) i da se ti ciklusi stalno smenjuju. Svemir se širi do jedne tačke a onda krene da se sužava sve više i više dok se ne pretvori u beskrajno malu mrvicu i onda ponovo eksplodira (tj. dođe do sveopšte ekspanzije materije i energije) tako da se taj Big Beng stalno ponavlja. Ovaj Big Beng za koji mi znamo da se desio pre oko 13,7 milijardi godina je samo posledica skupljanja (i ponovnog širenja) prethodnog univerzuma.

 

 

A od iracionalnih teorija najkul mi je ona (čini mi se da je to proročanstvo onog neverovatnog afričkog plemena Dogona) koja kaže da će, kada kucne sudnji čas, velika plutajuća kosmička riba progutati sve. Je l' zna neko nešto više o tome?

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mi se čini malo verovatnim jer ako se crne rupe povećavaju srazmerno kao i sam Svemir onda će Svemira uvek biti "više" nego crnih rupa pa se nikad neće spojiti u jednu hiperdžinovsku rupu. Kapiraš šta hoću da kažem?

Ako ne grešim, svemir se ne povećava nego širi, što nije ista stvar. Ako se svemir povećava, kao što ti kažeš, onda se povećavaju sva tela unutar njega, pa nikada nema praktične razlike, zar ne? Sve ostaje srazmerno.

 

Inače, "Big Bang" je prevaziđen termin, a to što si ti opisao se zove teorija singularnosti, iliti singulariteta (kako je kome draže). ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, u pravu si, nisam mislio da se sve povećava već da se "prazan prostor" konstantno širi pod uticajem tamne energije s obzirom da su naučnici ustanovili da se susedne galaksije UDALJAVAJU od nas velikom brzinom (po Teoriji relativiteta ta brzina je veća od brzine svetlosti!). E sad, dokle će se tako udaljavati ostaje da se vidi.

 

 

Mislim da sam termin Big Beng nije zastareo niti prevaziđen već se samo sada posmatra u novom kontekstu. Dakle, Big Beng više nije trenutak kada je sve počelo (u smislu da pre njega nije postojalo ništa*) već samo trenutak kada se Vasiona PONOVO rodila iz same sebe. :ph34r: To je sada preovlađujuća teorija u naučnim krugovima mada ih ima još (kao npr. teorija o višestrukim univerzumima - multiverzumu).

 

 

Meni je ranije najveći hevi bio kada neko kaže: "Pre Big Benga nije postojalo ništa, čak ni prostor ni vreme". Onda lepo stavim prst na čelo i pomislim "Čoveče, kako mogu prostor i vreme da ne postoje!?".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Termin jeste prevaziđen i u tome se stručnjaci slažu, jer je potekao iz teorije po kojoj je svemir nastao iz eksplozije - ogromne, bučne, epične i tako to. :) Teorija o kojoj sada pričamo ne podrazumeva eksploziju, već širenje, kao što kažeš, brzinom većom od c. Jedino se može pričati o figurativnoj eksploziji, tj. "ekspolizivnom širenju", dakle da se izraz koristi kako bi lakše predočio ukupnu ideju - kao što pričaju u osnovnim školama.

 

A što se tiče ovoga o nepostojanju prostora i vremena - bio sam pre neki dan sa dva drugara u kavani i poteglo se pitanje. :haha: Po nekim teorijama, vreme i prostor ne postoje van našeg širećeg univerzuma. Šta bi se, onda, dogodilo kada bismo stigli do te ivice, granice svemira? Samo smo se zamišljeno pogledali, otpili i nastavili o drugim temama. :haha: Mada je moja laička pretpostavka bila da si onda svuda, zar ne? 'Bem li ga, nije to moja struka, a drugar koji studira gomilu fizike, mehanike i tako toga uvek odgovara sa time da postoje mnoge teorije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teorija o kojoj sada pričamo ne podrazumeva eksploziju, već širenje, kao što kažeš, brzinom većom od c. Jedino se može pričati o figurativnoj eksploziji, tj. "ekspolizivnom širenju", dakle da se izraz koristi kako bi lakše predočio ukupnu ideju - kao što pričaju u osnovnim školama.

Pa pazi, prema ovome što sam ja čuo nema tu nikakve imaginarne ili figurativne eksplozije - eksplozija se zaista desila ali kao posledica skupljanja i urušavanja prethodnog univerzuma u jednu beskonačno malu, gustu i tešku TAČKU. Prema toj teoriji, svemir karakteriše ciklična priroda i on se stalno rađa, širi i umire tj. neko vreme (za nas nepojmljivo dugo) se širi i onda u jednom trenutku počne da se skuplja i urušava u sam sebe pa opet eksplodira i tako u krug.

 

A što se tiče ovoga o nepostojanju prostora i vremena - bio sam pre neki dan sa dva drugara u kavani i poteglo se pitanje. :haha: Po nekim teorijama, vreme i prostor ne postoje van našeg širećeg univerzuma. Šta bi se, onda, dogodilo kada bismo stigli do te ivice, granice svemira? Samo smo se zamišljeno pogledali, otpili i nastavili o drugim temama. :haha:

Pa o tim stvarima jedino u kafani ima smisla raspravljati, naravno pomoću odgovarajućih visokospecijalizovanih instrumenata:

 

rakija_tocenje.jpg

 

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

 

Ne ozbiljno, postavlja se pitanje: šta je zapravo vreme, da li ga je moguće odvojiti od prostora/materije i da li je to objektivna osobina Svemira ili ne? Ja mislim da jeste jer jednostavno ne mogu da zamislim da ne postoji išta tj. da postoji ništa. U jednom istraživačkom centru u SAD su pokušali da najsavremenijom mogućom tehnologijom postignu stanje potpunog ništavila (savršeni vakuum) i na kraju nisu uspeli jer se naknadno ispostavilo da je taj njihov vakuum zapravo hiljadu puta gušći i ispunjeniji od vakuuma koji vlada u međugalaktičkom prostoru kao i da sama činjenica da ga mi zapravo VIDIMO znači da u njemu ima svetlosti koja se odbija od materijal i sl. Dakle, nije prazan.

 

U svakom slučaju ja bi vreme ovako stručno definisao: vreme predstavlja protok vremena tokom određenog vremenskog perioda. :mhihi:

Edited by Bitlđus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi, ljudi, ne znam zašto raspravljate o kvantnoj fizici a koristite elementarnu logiku i klasičnu fiziku kao osnovu laugh.gif U kvantnoj teoriji zakoni klasične fizike ne važe icon_smile.gif Plank je zakuvao čorbu i gotovo laugh.gif

 

EDIT: Ček ček ček, udaljavanje brzinom većom od brzine svetlosti? Nononono pivopije.gif Inače, kako sada stvari stoje, nema skupljanja i ponovnog rađanja svemira. To je samo teorija koja nema nikakve temelje u činjenicama kojima astronomija raspolaže. Trenutno je svemir u ekspanziji, dakle sve više praznog prostora, sve veća udaljenost između jata galaksija, sve manja temperatura svemira. Istraživanja kažu da je svemir u ekspanziji od trenutka Velikog praska, ali da se brzina te ekspanzije povećava. Što se tiče drugih univerzuma, ponovnih rađanja i smrti ovog univerzuma, to su teorije za koje ne postoje, pa, nikakvi dokazi biggrin.gif Za razliku od Velikog praska, koji jeste teorija, ali MNOGO utemeljenija na fizičkim činjenicama. Ovo ostalo je sve tipa 'zašto da ne?', što je kul, eto možemo i mi da razmišljamo na tu temu i da nam niko ne kaže 'e grešiš' icon_biggrin.gif Where's your Michio Kaku now? laugh.gif To što je možda logično i skladno da se svemir širi i skuplja pa opet tako i opet i opet ne znači da je tačno. Eno mislili su ljudi da atomi imaju neka pravila kretanja, ali jednostavno nemaju, pokazao Braun čovek lepo. Mislili su i da je logično da se može odrediti položaj i brzina elektrona u atomu, ali eno Hajzenberg lepo pokazao da ne može jednostavno. Kvantna fizika je okrenula svet nauke naglavačke, ako mene pitate to je genijalno, jer taj pokret je doneo jedan sasvim drugi način razmišljanja, koji je skoro pa lišen logike, što je ljudima jako teško za razumeti, jer nije logično icon_rockdevil.gif

 

Još jedna stvar - singularitet je tačka, znači nema zapreminu, beskonačne mase (što je prilično diskutabilno, pa ću se ograditi i reći 'mase celog univerzuma'), dve (ili bar jedna) veoma veoma nezamislive stvari pivopije.gif

Edited by Stolet

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...