Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

yumetal.net forum

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

comment_1829622
Meni je to barem od prvog susreta ovde na forumu sa tobom bilo jasno. Kako bi inače mogao da raspravljaš sa mnom onako? Jedino sam se pitao da nisi još nešto usput završio.

RASPRAVITE OVO NA PP!!! Mi ovde hocemo da prichamo o istoriji, ako niste znali!!!

• Replies 207
  • Views 58k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Nightfall
    Nightfall

To za koju godinu, kad Beograd postane pogranicni grad.

• Ima li neko mapu Srbije, odnosno oblasti koji su zauzimali velikaši neposredno pre boja na Kosovu? Odnosno, pre maričkog pokolja. Znači knez Lazar, kralj Vukašin, Tvrdko, Altomanovići...? Po moguć

• truliandedzombileš!
    truliandedzombileš!

ovo je nešto pred maričku bitku, valjda.

comment_1829689
Ima- spominje se- u vezi silovanja...

pa znam za tu odredbu,tu je bas drasticna razlika izmeju kazni za silovanje vlastelinke i sebra i tako dalje....nego jesi sigurna da je napisano u zenskom rodu?sad me bas kopka a mrzi me da trazim...

• 3 months later...
comment_1915643

Evo citata iz atonskog prepisa (prema žigovima na papiru, rukopis je iz 2. 1/4. 15. veka, a prema rukopisu možda još dvadesetak godina mlađi):

Čl. 52

Ako li vlastelin uzme vlastelinku na silu, da mu se obe ruke otseku i nos odreže. Ako li sebar uzme vlastelinku na silu, da se obesi; ako li sebi ravnu uzme na silu, da mu se obe ruke otseku i nos odreže. (Nap: koliko sam do sad shvatio, "uzeti" se odnosi na otmicu devojke zarad osnivanja braka)

Čl. 53

Ako li vlastelinka blud učini sa svojim čovekom, da im se oboma ruke otseku i nos odreže. (Nap: čovek=sluga, neko u službi vlastelinke)

Dakle, kazne jesu stroge, ali se iz ovoga vidi, da glavni razlog pisanja ovih kaznenih odredbi nije bilo očuvanje ljudskih prava, već strog stav prema mešanju društvenih klasa i kršenja bračnog prava, kao i prava porodice (ili glave porodice) da odlučuje o tome kako će potomci da sklapaju brakove. Sve vidove preljube su regulisali crkveni zakoni.

• 3 years later...
comment_2534172

Ima li neko mapu Srbije, odnosno oblasti koji su zauzimali velikaši neposredno pre boja na Kosovu? Odnosno, pre maričkog pokolja.

Znači knez Lazar, kralj Vukašin, Tvrdko, Altomanovići...?

Po mogućstvu svih srpskih velikaša u tom periodu sa većim gradovima u tim oblastima.

Nisam uspeo ništa konkretno da izgooglam.

...

hmm... evo sad uspeh... :)

Ako neko ima još nešto, neka kači.

Central_balkans_1373_1395.png