Jump to content
Sign in to follow this  
militant

Apocalypto (2006)

Recommended Posts

Znaci film je fenomenalan. Mel se jos jednom dokazao da ume da pravi filmove koji ostavljaju dubok utisak na vas. Sva podrska caru! Vec ga prozivaju za prikriveni antisemitizam, ali film je na samom vrhu po gledanosti. Ko nije gledao, obavezno.

 

PODRSKA MEL GIBSONU!

Share this post


Link to post
Share on other sites

PODRSKA MEL GIBSONU!

Eh, propade mi Mel Brooks fora...

 

Inače, svi nešto stali da hvale taj film...možda mi se na kraju ipak ne svidi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gledala sam ga pre neki dan...super je, stvarno sam pod utiskom!...koja napetost,koja radnja!! :da:

 

damn...ta civilizacija je stvarno bila cudna, mislim da su maje ako se ne varam ? :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Film je sranje. Zivot Maya je iskarikiran skroz. Pazi molim te oni prinose zrtve kontinuirano (ko zna koliko dugo, 15 dana, mesec, sudeci po onim telima na koje junak nailazi kada bezi) i prestaju sa trenutnim pomracenjem sunca. Pazi koja glupost, ako se sunce vrati onda prestaju, ako ne verovatno bi prinosili jos. Maye su tacno znale za pomracenje sunca tako da ta fora da li ce se sunce ponovo izaci ne pije vodu. Kada je jos precizirano u kojem periodu se to odvija (dolaskom Spanaca na obalu to zakljucujem), mogu da zakljucim da su Maye imale detaljnu predstavu o pomracenjima u minut! U onoj sceni kada glavni junak se moli nekom bogu da ne pada kisa, tacno se naslucuje kraj, sobzirom da je zena u pecini...Onaj porodjaj u vodi, smejurija ziva.Volim ja kada radi masta ali...Jedino mi se svidja fotografija tokom filma i ona scena kada hvataju ono prase.Dosta sam citao o Maya-ma i nikako mi nije jasno o kakvom se ono rudniku radi. Po svemu sudeci to je krec. Ima scena kada neki zidaju piramidu ili neki slican objekat. Maye su za pravljenje piramida koristile neko vezivo od usitnjenog kamena i gline. Cemu sluze stepenice na piramidama kada zrtvenici idu nekim primitvinim stepenicama okolo? Da bi se glava kotrljala niz stepenice, daj molim te. Iza terena za fudbal odmah kukuruz :) Naravno ko voli avanturu bez udubljivanja, moze da gleda i neke trecerazredne filmove.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedino mi se svidja fotografija tokom filma i ona scena kada hvataju ono prase.Dosta sam citao o Maya-ma i nikako mi nije jasno o kakvom se ono rudniku radi. Po svemu sudeci to je krec. Ima scena kada neki zidaju piramidu ili neki slican objekat. Maye su za pravljenje piramida koristile neko vezivo od usitnjenog kamena i gline. Cemu sluze stepenice na piramidama kada zrtvenici idu nekim primitvinim stepenicama okolo? Da bi se glava kotrljala niz stepenice, daj molim te. Iza terena za fudbal odmah kukuruz :)

 

Slazem se sa tobom generalno. Dobra je fotografija i akcija, neke stvari su trivijalizovane da ne kazem glupicave. Anyway, Maje su pravile krec (onolike sume su posekli po juznoj americi) i slicno se pravi krec dan danas po Brazilu i sire. Krec im nije sluzio za zidanje vec farbanje i sterilizaciju. Poznata je stvar da su maja gradovi ofarbani u crveno (mesanjem vode i prirodno crvene zemlje, iliti 'natural red earth') i belo (krec). Rezidencijalni delovi su uglavnom beli a hramovi i 'drzavne' institucije crveni. Ne znam da li si gledao neke restoracije njihovih gradova kompjuterizovanim metodama; to izgleda ludilo. Sto se stepenica tice, tacno je da one glavne, prema trgu, sluze za kotrljanje i bacanje bezivotnih tela. Svestenici su se peli unutrasnjim obicno skrivenim stepenicama koje standardno polaze iz podruma piramida. TO je i neko najsvetije mesto u piramidi ('podrum') tako da nisam siguran da su tuda i zatvorenici prolazili. Moguce je da su koristili neke straznje stepenice da dovuku zrtve (stepenice su manje vise identicne na sve 4 strane).

 

U svakom slucaju, kako rece Mel, poenta filma je da svaki kraj donosi i novi pocetak. Kraj jedne civilizacije, ma kako tragican, povlaci i pocetak neke nove jos naprednije civilizacije. Drugo, svi vrlo dobro znamo sta su konkistadori uradili Majama, Inkama i Actekama. Istorija generalno sazaljeva te civilizacije koje su imale neki veliki uspon i elitni status u Novom Svetu. Ono sto je meni interesantno je da Mel njih verno prikazuje kao tiranine u svom ataru. Da bi se domogli tog elitnog statusa i tolikih imperija i sveg tog zlata i starosedeoci su se sluzili genocidnim metodama. Znaci, ljudska cud je svukuda ista, bez obzira na eru i geografsku lokaciju. Veliki kinje male. Dolaskom konkistadora na kraju filma, poruka je jasna 'I nad popom ima pop'. To je nekako poenta filma.

 

:pivopije:

Edited by Dersu Uzala

Share this post


Link to post
Share on other sites

zanimljivo, ali da mi neko kaze...

 

zashto na tog glavnog baju na kraju ili bar pri kraju filma nije pao KLAVIR???

 

daj, bre... toliko glupo da da da... boli.

 

e, dobri su im tetovi i pirsevi. :da:

Share this post


Link to post
Share on other sites

da sumiram apocalypto u nekoliko rečenica:

 

film počinje sa šalom o mudima.

nastavlja se sa šalom o kurcu.

pleme je očigledno srećno i uživa u lovu, naivnosti i zajebavanju na račun svojih muda i kurčeva.

onda dođe zlo pleme i kidnapuje ih (a znamo da su zli zato što se zlokobno cerekaju tuđoj nesreći pravo u kameru).

potom glavnog protagonistu (kome je glavni posao u filmu da u sve blene sa nevericom) proročanstvo spase čupanja srca.

onda ga jure jedno sat vremena kroz šumu nazad do njegovog sela, pri čemu ih on, teško ranjen, ubija jednog po jednog, ko rambo, koristeći samo plodove Majke Zemlje.

a onda - O, NE - počinje kiša! tu njegova riba (koja je od početka zarobljena u nekakvoj jami), umesto da lepo ispluta na površinu, odlučuje da se udavi umesto toga.

sve to je ispresecano scenama patološkog nasilja koje nema nikakvu poentu, osim da nam pokaže kako su indijanci i zaslužili da ih konkvistadori sjebu.

soudtrack je takođe naivan i dosadno glup (nekakvo mumlanje HU!- HA! na svakih par sekundi.. wtf?!)

 

sve u svemu, ja sam veoma uživao u filmu, i odgledao sam ga 2x.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mnogo mi se svideo film iako je u nekim delovima iskarikiran (shto i nije loshe jer bi u suprotnom verovatno bio dosadan :da: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Јооој, ја сам заиста имала жељу да га одгледам али стадох негде (готово на почетку) када је онај буцко кренуо да се множи али му очигледно није пошло за руком :lol:

 

Симпа ми је била безбрижност на њиховим лицима, и уопште, док су били у свом селу...Хепи литл фемили...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mel goes balistic

TMZ has learned Mel Gibson exploded in anger last night on a college campus after an expert on Mayan culture accussed him of racially stereotyping the Mayans in the movie "Apocalypto."

 

Estrada persisted, stating that representations in the movie that the Mayans engaged in sacrificial ceremonies and had bloodthirsty tendencies were both wrong and racist. Estrada and others tell TMZ that Gibson exploded in anger, responding, "Lady, fuck off."

 

http://www.tmz.com/2007/03/23/mel-goes-ballistic-f-you/

 

Covek je definitivno car, samo da se i ovaj put ne "pokaje" i izvini, kao sto je bio slucaj sa Jevrejima (mada ga i tu razumem, mora da tera karijeru dalje).

 

kasnije se i branio:

Mel:

 

"The Mayan culture is shrouded in mystery and myths. I didn't show half the stuff I read about. I read about an orgy of sacrifice: 20,000 people sacrificed in four days. They were also very fond of impaling genitals and torturing people for years on end. For instance, if they captured a king or queen from another place, they would humiliate them for a decade. They would cut off their lips, have their tongues ripped out, they would have no eyes and no ears. Oh, and they would chew their fingers off. The guy would be alive but was just a babbling mass of nerve endings, then they'd roll him up in a ball after nine years of this stuff and roll him down the temple stairs and pulverise him. He'd probably be grateful. So I went easy on people. I think it's less violent than Braveheart or The Passion, but some people say it's a blood bath. It was not designed to be a feelgood movie - it was designed to get your heart pumping."

 

A ovi se uziveli, k'o da su Americki Indijanci bili oni iz Pokahontas crtaca...

Edited by Stribog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biser moje drugarice na kraju filma kad su dosli konk(v)istadori: "Jel' su ovo KRSTASI?!"

:):):):):)

Vristala sam nasred bioskopa...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, pise se konkVistadori, s tim da retko ko to tako izgovara. Izvini zbog zagrade, drago mi je da si bar ti ovde pametan :rolleyes:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Film je sranje. Zivot Maya je iskarikiran skroz. Pazi molim te oni prinose zrtve kontinuirano (ko zna koliko dugo, 15 dana, mesec, sudeci po onim telima na koje junak nailazi kada bezi) i prestaju sa trenutnim pomracenjem sunca. Pazi koja glupost, ako se sunce vrati onda prestaju, ako ne verovatno bi prinosili jos. Maye su tacno znale za pomracenje sunca tako da ta fora da li ce se sunce ponovo izaci ne pije vodu. Kada je jos precizirano u kojem periodu se to odvija (dolaskom Spanaca na obalu to zakljucujem), mogu da zakljucim da su Maye imale detaljnu predstavu o pomracenjima u minut! U onoj sceni kada glavni junak se moli nekom bogu da ne pada kisa, tacno se naslucuje kraj, sobzirom da je zena u pecini...Onaj porodjaj u vodi, smejurija ziva.Volim ja kada radi masta ali...Jedino mi se svidja fotografija tokom filma i ona scena kada hvataju ono prase.Dosta sam citao o Maya-ma i nikako mi nije jasno o kakvom se ono rudniku radi. Po svemu sudeci to je krec. Ima scena kada neki zidaju piramidu ili neki slican objekat. Maye su za pravljenje piramida koristile neko vezivo od usitnjenog kamena i gline. Cemu sluze stepenice na piramidama kada zrtvenici idu nekim primitvinim stepenicama okolo? Da bi se glava kotrljala niz stepenice, daj molim te. Iza terena za fudbal odmah kukuruz :) Naravno ko voli avanturu bez udubljivanja, moze da gleda i neke trecerazredne filmove.

 

Slazem se sa ovim postom... U svakom slucaju, moze Mel da rezira jos 1000 filmova, ali ni jedan nece moci ni da prismrdi Brejvhartu... :evotigana:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Film je odlican! A sto se tice ovog sa pomracenjem sunca,naravno da su znali da ce pomracenje sunca biti tog dana,ako niste primetili svestenik i kralj nisu uopste bili iznenadjeni...A to sa zrtvovanjem do pomracenja sunca je odlicno iskorisceno da bi narod poverovao da ce im biti bolje sad kad se Kukulkan napio krvi i poslao im znak...:) Jeste malo nerealno ono trcanje i onoliko rana,ali je film i dalje odlican:D Uostalom,poenta filma je da vas zabavi,tako da nije bitno sto ima istorijskih nepravilnosti:)

 

I pravilno je konkistadori,samo je kod nas,kao i obicno, odomacen pogresan izgovor....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nas pravopis svako QU prebacuje u KV, pa tako i u enciklopediji stoji "konkvistadori", iako je, naravno, daleko lakse i lepse reci "konkistadori".

 

A sto se filma tice, potpuno se slazem :pivopije::meshuggah:

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanimljiv film ali sa puno gresaka, sto i ne cudi, navikli smo na takve stvari..suvise su demonizovani, sto je izgleda bila jedina Melova namera..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Уопште нисам очекивао онакав крај. Мислио сам де ће главни баја да их сјебе све... До јаја је филм

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...