Jump to content

Vinča


Милица

Recommended Posts

znaš kako svi naučnici pronalaze manevarsko polje za kreativnost i demonstraciju stručnosti čim se nešto ne zna do kraja

što je dobro jer eventually ubodu istinu, ili je u međuvremenu otkriju

zamisli to , ceo život se baviš nečim i veruješ u to, ode kolega na teren na drugi kraj planete i otkriju nešto što nisi mogao da sanjaš i tvoje tri disertacije padnu u vodu. jebena rabota

Share this post


Link to post
Share on other sites

A posebno ta mikenska prica :) Bas puno znamo o svemu tome, stvarno.

 

Isao sam ja na predavanja pr Deretica, btw. nije to samo prica u prazno. ima preterivanja ali pronadje se po koja stvar koja moze da znaci nesto vise. :opusteno:

 

Pokoja ;)

Ja sam bre citao onu Anticku Srbiju-mislim ono je sou,ali vredi procitati zabave radi :)

A sta ga znam mikenska prica je daleko vise istrazena nego ovo sa Vincom npr-Cedvik je preveo maltene sve ocuvane natipise sa plocica i na osnovu toga i bliskoistocnih izvora dao prilicno uverljivu sliku tog doba :da:

Ajlin-uh pa ne znam,wiki mozda ima prilicno lepo sazvakano o Linearu B,a treba da procitas Cedvikovu knjigu "Mikenski Svet" jeste da je uzasano doooooooosadna :) ali vredi-imas je trebalo bi u svakoj biblioteci

Takodje epovi Ilijada i Odiseja nisu lose stivo-isti zapravo predstavljaju daleku reminscenciju upravo mikenskog perioda koji je sacuvan kroz narodnu tradiciju ;)

 

Evo pogledaj ovde

 

http://wsu.edu/~dee/MINOA/MINOANS.HTM

 

EDIT:Nego Varze odosmo mi u off-ajd ako te ne mrzi premesti ove linkove koji nemaju veze sa Vincom na temu o staroj Grckoj :D

Edited by Full_Metal_Yakuza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volela bih da odem u Vinču i vidim sve to o čemu pričaju. Gledala sam emisiju u kojoj su govorili o steni koja je oko 10 000 godina stara (koliko se sećam) i na njoj crteže tako da se promenilo mišljenje da ovde nikoga nije bilo u tom periodu (od pre 10K godina jel' te). Opet ću pomenuti prof. Deretića (koga mnogi pljuju mada ne znam što) koji smatra da to ipak jeste bilo pismo a ne puki ukrasi i da je praktično i prvo pismo u Evropi iz kog su se dalje razvijala ostala (pa i grčko i rimsko). Moraću da nađem tu Deretićevu knjigu kad tad.

 

Nista te ne sprecava..udaljena je svega 40minuta od Beograda..odnosno iz Ustanicke hvataj 307..i objasnice ti vec neko gde da sidjes. ^_^

 

 

Sto se tice pretpostavke da su Vincani bili Sloveni verovatnoca da je tako je ista kao i pretpostavka da su Mesopotamci u stvari bili Srbi. Pisi propalo.

Vincansko pismo i Rune..kuku samo ^_^

Edited by Night`s Dew

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Night's Dew: Nazalost, i SRAMOTA (ali i cinjenica), mi danas o Slovenima znamo jaaaaako malo. I postoje teorije da su Sloveni autohtono stanovnistvo Panonske nizije. Ne kazem da ZNAM da je to tako, nazalost nikad necemo zasigurno znati kako je bilo, i to jesu samo teorije, ali i prica o doseljavanju u 6. veku je teorija, i? Cini je verodostojnom to sto je ucimo u skoli :rolleyes:

Ne verujem potpuno ni u jedno ni u drugo, ali spremna sam i jedno i drugo da saslusam.. Ma...znam da cu sad da budem optuzena da sam paranoik i da verujem u teorije zavere itd, zato bolje da prekinem ovu diskusiju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za sada,arheologija je uspela da postavi neke teorije o poreklu Slovena i doseljavanja na ove prostore. Mala je verovatnoca o autohtonosti,ali se pretpostavlja da su vec u 3. i 4. veku Sloveni stanovali u Panoniji tj kod nas u Banatu,ali su u pisanim izvorima zavedeni kado limiganti. Smatrano je da su limiganti Sarmati, koji su u to vreme bili poznati kao Argaraganti(slobodni Sarmati) i Limiganti(robovski),medjutim dosta toga ukazuje na njihov razlicit nacin zivota i jezik,pa se porede Slovenima..

Znam da nisam vesta u objasnjavanju,ali ko zeli moze vise da se informise Slovenske osobine naselja...

 

Ps.

Izvinjavam se zbog skretanja sa teme

 

Da se iskupim,evo par linkova,mada ste verovatno videli svu literaturu o Vinci

Vinca 1

Vinca 2

Vinca 3

Edited by Night`s Dew

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Nemoj vise da si ispred mene rekao da je Cedvik dosadan :violent::)

 

 

 

Nazalost, moram da se slozim da jeste dosadan. Svaka njemu cast, ali ta knjiga je nesto najdosadnije sto sam (nazalost) morao da procitam, jer mi je bila na literaturi za ispit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...

Ja mislim da ce zahvaljujuci tome da se nadjemo u Sledecoj knjizi Dainikena koji ce da kaze da je ona figura figura vanzemaljca, i to ce da nam obezbedi masovne turisticke posete teoretichara i zagovornika teorije Acient Aliensa sto ce da izvadi srbiju iz eKonomske krize.

 

:>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre otprilike mesec dana sam bila ponovo u Vinči, na nalazištu i u muzeju (a bogami i u kafani).

 

 

Od nekoliko desetina hektara pod kojima se pretpostavlja da se nekada prostiralo naselje, Grad treba da otkupi hektar i po-dva, raseli i privede nameni.

 

Rekla sam im da to ne može da bude više od milion-dva evra, da se isplate ti vlasnici, pa će nadam se da pokrenu i inicijativu da se provuku kroz Infostanove koverte, kao što se provlačio Hram, borba protiv kancera dojke i sto drugih stvari.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa nisu to neke pare za državu. Samo malo ovo sranje da prođe. Mogli bismo od Vinče da napravimo novu Altamiru.

 

Iskustvo mi govori da će to mnogo teže ići. Ako se direktan profit ne nazire, niko od domaćih lovatora neće ni pogledati nizvodno od Pančevačkog mosta. Drugi problem je što ne može da se stavi DELTA (ili već koji) logo na arheološki lokalitet. Država je već sada u tolikim govnima da se skoro neće izvući. Od njih pare za nauku ne treba očekivati uskoro.

Jedino bi lokalna samouprava mogla da se angažuje, a svima je poznato sa koliko resursa raspolaže svaka od njih u Srbiji. Dodali bi koju klupu i raščistili korov, pa ostavili tako. Isto će biti sa lokalitetom Crkvine. Sa koliko sredstava za razvoj nauke i arheološkog turizma raspolaže opština Obrenovac?

 

Možda je rešenje da prodamo arheološke lokalitete stranom investitoru, u vidu koncesije na XX godina. Uz cene radne snage u Srbiji, isplatilo bi im se da angažuju domaće stručnjake. Naučna zajednica bi imala mnogo materijala za istraživanje, investitor bi imao Neolithic theme park, naši arheolozi (kao i mali privrednici u okolini) pouzdan posao, a mi ostali mali pride booster, da bar ovako nismo mimo sveta, kao i novo mesto za izlet, na kojem možemo da roštiljamo, opijamo se, pišemo grafite...

 

Kad bolje razmislim, bolje je da sve ono ostane pod zemljom za neke bolje ljude.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...