Jump to content

Prirodna nega tela


Machka Naopachka

Recommended Posts

Iako već postoji tema Kozmetika, volela bih da imamo i jednu o prirodnim preparatima, receptima, alternativama uobičajenim proizvoidma za negu tela.

Kada kažem "nega tela" mislim i na kožu, kosu, nokte ali i na hranu i celokupan način života.

 

Molim vas da ako ste protiv ovoga, ako vam je glupo, gadno, ako ne vidite zašto bi neko želeo da prestane da koristi proizvode sa standardnim sastojcima, da zaobidjete temu. Takodje bih zamolila članove da ne ulazimo u raspravu o tome šta je prirodno i gde je granica.

Ideja je da imamo mesto gde možemo da razmenjujemo informacije.

 

 

http://www.kontrollierte-naturkosmetik.de/...l_cosmetics.htm

 

Evo spiska brendova koji imaju BDIH sertifikat. Dakle, prešla sam isključivo na 100% prirodnu kozmetiku. Što znači, trajanje preparata max. 3 mjeseca, bez ikakvih štetnih dodataka. U Maslini, u Katanićevoj, imaju čitav asortiman takve kozmetike (nemaju L'occitane jer je to kvazi prirodna i imaju L'erobolario koja je organaska, ali ne i potpuno prirodna kozmetika). Htjela sam Dr. Hauschka da probam, ali otom-potom, jer je to kozmetika na bazi homeopatije i trebalo bi isključivo nju koristiti, bez miješanja sa drugim brendovima. Ono što je još zanimljivo imaju u ponudi i dosta dekorativne kozmetike. L'erbolario npr. ima toniranu kremu, planiram da je uzmem prvom prilikom. Izbacujem polako Vichy i Avene, vraćam se prirodi :) Inače, za čišćenje lica koristim ajurvedske preparate, isto tako tretiram i kosu, a uskoro ću i tijelo. Nema više zajebancije sa kojekakvim preparatima. Čak i kad na poleđini pišu sastojci od kojih su pravljeni, mnoge kompanije imaju pravo da ne navedu sve sastojke. Zato je tu BDIH sertifikat koji fino sve kaže :da:

 

Sa ovog spiska što sam dala, kod nas u ponudi ako ima 5 brendova, što je bezveze, ali ajde... Bolje išta...

 

 

To, care :)

 

Moram da overim tu radnju.

 

Ni ja ne koristim ništa osim sapuna i paste za zube od hemije, i to bih zamenila... Neverovatno koliko nam to zapravo nije potrebno, a navikli smo. Zastrašujuće.

 

O! Da li možda zna neko gde ima ukrasnih kutijca, bočica itd za kozmetiku?

Onako manje mi trebaju.

 

 

Curaprox kaladont umesto onog sto peni (sodijum laureat sulfat) ima nesto na bazi hitina (koji je jelte prirodan ali nezgodan za ljude sa alergijom na ljuskare) pa mozete to da probate :da: Mislim da je Curaprox, ako ne onda pitajte, sigurno znaju :da:

 

Ako mislis na kutijice recimo 15x15cm, oko 5cm dubine (ima i vecih) ima u Mercatoru, cim udjes tamo gde su plisane mecke i ukrasni papir :D Drzim lakove za nokte u tome (drzala bih i sminku al ona je u silnim Gylian bombonjerama :D ). Ako mislis na nesto u sta bi direktno izrucila neku kremu ne znam, to i mene zanima :(

 

Btw cuvajte sve tecno u frizideru ako vam je preko 24 u kuci, mnogo se produzava rok trajanja.

 

Evo da vam dam jednu ideju, da ne bude post u prazno:

Kada pričamo o nezi kože, evo nečega što se meni pokazalo kao odlična stvar:

Oil Cleansing Method:

http://www.theoilcleansingmethod.com/

http://forums.longhaircommunity.com/showthread.php?t=811

http://chatter.thebeautybottle.com/showthread.php?t=26

 

Za one koji imaju suvu kožu, potrebno je jako jako malo ricinusovog ulja.

Moja omiljena ulja za kožu su wheat germ oil, aprikot kernel, jojoba.

 

Hajde, pisaću još o drugim stvarima, nadam se da će tema da zaživi :pivopije:

Edited by Smorock

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ricinusovo ulje u apotekama, jojoba ulje u apoteci u Veru na Novom Beogradu.

Wheat germ, aprikot kernel sam donela iz Nemačke, nisam ih našla kod nas.

 

Sa uljima treba eksperimentisati dok ne nadješ ono što tebi odgovara, na onim temama sa foruma ima dosta dosta priče, dobićeš poneku ideju.

Dosta ljudi ima dobro iskustvo sa suncokretovim uljem, na primer, posebno oni sa masnijom kožom.

Nisam probala, i ne znam da li je to ovo suncokretovo koje se jede (ne znam kako ga ekstrahuju), to se da proveriti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na početku prvo:

 

KRATKO UPUSTVO ZA PREPOZNAVANJE ŠTETNIH SASTOJAKA U KOZMETIČKIM PROIZVODIMA

Ne verujte pricicama koje se nalaze u reklamama ili koje se nalaze na prednjoj strani pakovanja. Takođe ne verujte ni prodavacicama koje ni same nisu obavestene o stetnosti pojedinih sastojaka i kojima je cilj da vam proizvod prodaju ma kakav on bio (nema prodavnice ili standa gde me nisu ubedjivale da je kozmetika koju prodaju „potpuno prirodna”).

 

Stetne sastojke necete naći ni pod KEY INGREDIENTS, ACTIVE INGREDIENTS ili OUR CHOSEN INGREDIENTS nego samo na poledjini pod INGREDIENTS (znaci kompletan sastav) ili INCI INGREDIENTS (vazi u Evropi) sto je još bolje. Ako na proizvodu nije dat kompletan sastav nemojte kupovati.

 

Prvo potrazite parabene koji ispoljavaju hormonalnu aktivnost(methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isopropylparaben, buthylparaben, isobuthylparaben) u drugoj polovini spiska. Ako njih ima u proizvodu nema potrebe dalje da čitate- ne kupujte ništa sto sadrzi parabene!

 

Izbegavajte proizvode koji sadrže sodium hydroxymethylglycinate i sastojke koji imaju reč urea u imenu (imidazolydinyl urea i diazolydinyl urea).

 

Ne kupujte ni kad se u imenu sastojka nalazi neki broj (polysorbate 20, 60, 80; PEG-75; PEG-100 stearate; quaternium 15...)

 

Izbegavajte sastojke napisane velikim slovima kao sto su: PEG, PPG, MEA, DEA, TEA, BHT, BHA, DMDM Hydantoin, EDTA, PCA... (vodite racuna jer su proizvodjaci konvencionalane kozmetike poceli da pribegavaju još jednom triku-sve sastojke pišu velikim slovima tako da ne mozete lako da primetite ove skracenice koje su ranije lako upadale u oci).

 

Izbegavajte silikonska ulja cija se imena zavrsavaju na „methicone” i „methiconol” kao sto su na primer cyclomethicone, dimethicone, dimethiconol...

 

Za izbegavanje su i svi sastojci ciji se nazivi zavrsavaju na „th” kao sto su sodium laureth sulfate, oleth-5, glycereth-25, ceteareth-20...

 

Ne kupujte proizvod koji sadrzi kancerogene derivate nafte: mineral oil, vaseline, paraffin, petrolatum, paraffinum liquidum, petroleum jelly, microcrystalline wax, FD&C ili D&C boje...

 

Izbegavajte propylene glicol, butylen glicol...

 

U samponima, kupkama i pastama za zube ne sme da se nadje, pored gore navedenih sastojaka, ni sodium lauryl sulfate i sodium laureth sulfate.

 

Ako vam je lakse iskopirajte ovo upustvo, odstampajte ga i nosite sa sobom kad krenete u kupovinu kozmetike.

 

Još jednom bih naglasila da moramo da shvatimo da neće ništa opasno ODMAH da nam se desi, osim možda neke alergijske reakcije na neke od sastojaka. Sve ovo o cemu pricam desava se posle DUGOGODISNJEG IZLAGANJA stetnim sastojcima koji se gomilaju u organima jer dolazi do zasicenja i telo ne može da ih izbaci. Ako već vodite racuna šta jedete zašto ne bi vodili racuna šta vasa koza "jede" jer veci deo onoga sto nanesete na nju ZAVRSAVA U VASEM KRVOTOKU."

ŠTA JE TO PRIRODNA KOZMETIKA?

Prirodna kozmetika ili bio kozmetika je kozmetika koja mora ispunjavati sledeće kriterijume: Mora biti proizvedena od prirodnih, organski uzgajanih sirovina, ili samoniklog bilja iz ekološki cistih podrucja. Mora imati Sertifikat koji potvrdjuje kontrolisano prirodno poreklo sirovina. Prirodna kozmetika ne sme sadržati sinteticke boje, mirise, konzervanse, mineralna ulja, silikone, parafine ni druge petrolate. Proces proizvodnje mora biti brz i jednostavan kako bi sastav krajnjeg proizvoda bio što bliži sastavu izvornog biljnog materijala. Prirodna kozmetika se ne testira na životinjama. Ambalaža mora biti biorazgradiva i bez štetnog uticaja na zdravlje coveka i životnu sredinu. Na proizvodu mora biti kompletan INCI sastav. Kozmetika koja ispunjava sve ove kriterijume moze se deklarisati kao Prirodna Kozmetika.

 

Proizvodi koje trenutno imamo u ponudi poseduju sledece sertifikate:

 

ECOCERT je sistem kontrole i sertifikacije organske proizvodnje bez upotrebe hemije... Vise informacija

 

Sertifikat Bdih - Savezno udruženje nemačkih industrijskih i trgovinskih preduzeća za lekove, zdravu hranu, dodatke hrani, proizvode za negu tela i sirovine. Pecat BDIH Instituta sa oznakom "BDIH Kontrollierte NaturKosmetik" ( BDIH Kontrolisana prirodna kozmetika ) je garancija prirodnog porekla, vrhunskog kvaliteta i neškodljivosti proizvoda u odnosu na zdravlje coveka i životne sredine. Vise informacija

 

Dodatnu kontrolu proizvoda vrsi potrošacki magazin Oko test ( eko test ) koji testira gotove proizvode iz prodavnica u saradnji sa naucnim institucijama i nezavisnim laboratorijama. U clancima pisanim za potrošace prikazuju se ustanovljeni rezultati. Proizvodi dobijaju ocene na osnovu kvaliteta i neškodljivosti prozvoda u rasponu od " nepreporucljivo " do " preporucljivo ".

Ni ja ne koristim ništa osim sapuna i paste za zube od hemije, i to bih zamenila... Neverovatno koliko nam to zapravo nije potrebno, a navikli smo. Zastrašujuće.

 

Ja sam to skapirala odavno, silom nekih nimalo prijatnih prilika (vezano za zdravlje užeg člana porodice) tako da sam odlučila da se posvetim sebi i svom tijelu koliko god je to moguće. Govorim o korišćenju kozmetičkih i sl. preparata. Fizički takođe, kupujem neku sportsku opremu za kućnu upotrebu uskoro i nadam se da će tijelo dobro odreagovati s obzirom da ću se brzo prešaltati na taj vid zdravog življenja. Što se tiče ishrane, smtram da se odavno hranim zdravo tako da tu nisu potrebne neke rigorozne izmjene.

 

Ja ne koristim ni sapune, tu je opet ajurvedska Chandrika :)

 

http://www.ajur-veda.rs/proizvodi/candrika-sapuni/

 

Btw, sav ajurvedski asortiman može se naći na sledećim adresama u BGu i šire:

http://www.ajur-veda.rs/prodajna-mesta/

 

O! Da li možda zna neko gde ima ukrasnih kutijca, bočica itd za kozmetiku?

Onako manje mi trebaju.

 

Draga mačko, evo ti linkovi: http://icc-beograd.webs.com/kontakt.htm, http://www.feroplast.rs/index.htm

Nazovi, pitaj, ništa te ne košta da vidiš da li rade maloprodaju. :da:

 

 

najradije bih prala zube nečim na bazi gline, ili šta znam, samo još uvek nisam naišla na tako nešto...

 

Ali ja jesam :D

 

U pitanju je (opet) ajurvedska kozmetika, a riječ je o najpoznatijoj indijskoj kompaniji za usnu higijenu. U stvari, evo ti link:

http://www.ajur-veda.rs/proizvodi/vicco-zubne-paste/

 

A evo i o kompaniji:

VICCO Group iz Bombaja spada u red svetskih lidera u proizvodnji sredstava za usnu higijenu, a u oblasti ajur-vedskih sredstava za higijenu usta i zuba je apsolutni lider. Kvalitet viko proizvoda je gotovo nedostižan, pa i pored toga što proizvode isključivo paste i prašak za zube i kreme za kožu na bazi kurkume (ukupno ne više od 10 različitih proizvoda), po obimu prodaje ulaze u prvih deset ajurvedskih kompanija u Indiji.

 

 

-------

 

Što se tiče ulja i miješanja istih mora se biti JAKO OBAZRIV, treba imati osnovno pred znanje da bi se upustio u bilo kakav vid eksperimentisanja.

 

MJERE OPREZA

 

Koga interesuje gdje kupiti ulja i sl, evo sajta, a prodajna mjesta preko sajta Prirodne Kozmetike ili u apoteci Maslina, u Katanićevoj br.2.

 

Mogla bih o ovome do sjutra, ali ajde da stanem sada, previše sam informacija svakako dala :)

Edited by Kokopelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogađajte koja mi je asocijacija pala na pamet kad sam pročitao "prirodni preparati za negu tela"?

Izlučevine Roba Halforda?

 

Inače, super tema. Ukoliko počnem (redovnije) koristiti kozmetiku, obratiću malo pažnju na sastav dotične, čisto da vidim šta sve iz gore citiranog teksta o štetnim sastojcima NEĆU pronaći u standardnim sredstvima za ovo i ono.

Usput, od svega mi je najzanimljivija ova zubna pasta Ajur Veda, volio bih to da probam... potražiću.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kokopelli, hvala, divan post. Sutra ću se udubiti, sada nemam vremena.

Takodje, kada si pomenula ulja, trebalo bi raščlaniti eterična ulja od ulja koja se koriste za negu kože. Esencijalna ulja su mirišljava i, da, otrovna. Toliko znam odavno (roditelji hemičari).

 

Eterična ulja mogu da se dodaju u preparate radi mirisa, ali prvo treba proveriti kako koža reaguje.

 

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema na čemu :D

 

Da, dobro je što pomenula to za ulja jer:

 

Eterična ulja moraju biti propisno razredjena u odredjenom baznom ulju. Udeo ukupnih eteričnih ulja ne bi smeo prelaziti 3%, što je otprilike na 10ml baznog ulja maksimalno 3 kapi. Za decu udeo eteričnih ulja ne bi smeo biti veći od 1% , 1 kap na 10ml temeljnog ulja.

 

A, evo i tablice djelovanja eteričnih ulja:

freakintable.gif

 

Inače, baš prije neki dan kad sam bila u Maslini (tamo sam redovna mušterija jer imaju i apoteku i prodavnicu zdrave hrana poput Bio Špajza :da:) uđe čovjek da traži neko eterično ulje jer je on miješa sa glinom i pravi sebi maske. Reko' kul čak i muškarci uživaju u eksperimentisanju (baš sam bez predrasuda :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala mnogo na postovima :pivopije: , pomoci ce mi dosta ti o uljima, posto moj decko sam pravi ulja za masazu koja koristimo i uvek me pita sta zelim da doda a ja pojma nemam XD, sada mogu da proucim tu tabelu pa da mu kazem sta koristi :)

Ta pasta za zube mnogo zanimljivo deluje moracu da se dokopam toga :da:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeste, mirisi su im prejaki, uopšte me ne privlače da kupujem tamo.

Mada sam gledala neki kao leave in za kosu koji je sadržao ok stvari tipa aloe vera ulja i slično. Ne znam kakvi su propisi deklarisanja u USA, Lush je američka firma ako se ne varam?

 

Evo da dam svojih pet centi...

Nisam neko ko voli preparate da kupuje i koristi ali sa druge strane volim kitchen witch tripove.

 

Prvo, gelovi za tuširanje su užasno nepotrebna stvar. Kada sam izbacila to, prestala je da mi se suši koža tako da sada ne koristim ni mleko za telo a koža mi je mekša nego pre.

Na suve delove nerafinisani shea, neprevazidjena stvar.

Evo gde može da se naruči, šalju u Srbiju.

Coastal Scents

 

Kao dezodorans takodje može da se koristi shea, ali meni on ima neprijatan miris tako da korsitim kakao buter, koji miriše u manjim količinama na čokoladu :D divno.

Inače, to je samo dezodorans, nije anti perspirant. Takodje ga ima na Coastal Scents.

 

Šampon, o ovome sam već pisala su jaja.

Tačnije, jaje, kaščica meda i malčice limunovog soka, ovo se dobro umuti i ide na mokru kosu, treba ga dobro rasporediti i ostaviti 5 minuta.

Usput, od ovoga (ili od nedostatka šampona, kako god da okreneš) mi se kosa daleko daleko manje masti.

Postoji još prirodnih varijanti za pranje kose, najbolji izvor informacija na ovu temu je

Sekta

 

Kada je kosa suva stavljam ulje ricinusa, ili shea, ili kako sam raspoložena.

 

Kokosov buter pomešan sa nekim uljem (jer je jako tvrd na sobnoj temperaturi i dosta težak na kosi) je odličan za kada treba osvežiti frizuru.

Btw, sve buter mešavine sam razlila u kalup za muffins i jako slatko izgledaju ;)

 

Za lice samo voda i onaj oil cleaning method. Za skidanje šminke koristim wettini rukavicu (meni zaista odgovara) i za oko očiju ulje - jojobe obično jer je bogato vitaminom E i dobro za podočnjake.

 

Balzam za usne: 2/3 prirodni vosak (sveće), 1/3 shea buter, planiram da probam da ubacim mineralnu senku da bih dobila i boju.

 

Depilacija -

 

Ulošci- ovo neću da hvalim jer mi je tek stiglo i nisam probala, ali...

Od kad mi je mama bila u bolnici i operisala benigni tumor na materici, priča o tome kako su doktori mišljenja da su ulošci krivi što ima sve više i više mladih žena sa takvim problemima i mene gnjavi da korsitim vatu, što je meni bilo nepojmljivo.

Medjutim.

Malo istraživanja po netu me je dovelo do toga da tampone izbeljuju dioksinima. Dioksini su kancerogeni (jako) i dodatno imaju hormonsko dejstvo tako da zapravo produžavaju menstrualna krvarenja (informacije sa neta, neka me neko ispravi ako lažem). Šta rade sa ulošcima nisam ni našla ali ovo mi je bilo dovoljno da naručim mooncup :)

Alternative:

Moon Cup (prvo sam mislila da je zajebancija, ali na LHC postoji tema od 150+ strana o ovome, pa sam se zapitala)

šiveni ulošci

 

Ja ne koristim ni sapune, tu je opet ajurvedska Chandrika

 

http://www.ajur-veda.rs/proizvodi/candrika-sapuni/

 

Nije mi jasno šta od ovih sastojaka čisti? Ili nisu naveli sve sastojke?

 

Da li si negde naišla na soapnuts kod nas?

Slika

Edited by Machka Naopachka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Kokopelli

Kako se krecu cene tih sapuna i generalno proizvoda? Nisam uspela da nadjem cenovnik na sajtu.

 

 

Od Lushovih mirisa me zaboli glava uzasno ako se i usudim da udjem unutra.

 

Prvo, gelovi za tuširanje su užasno nepotrebna stvar. Kada sam izbacila to, prestala je da mi se suši koža tako da sada ne koristim ni mleko za telo a koža mi je mekša nego pre.

 

Hmf. Sad si me ubila u pojam :)

Cime je onda preporucljivo kupati se i tushirati?

 

Ulošci- ovo neću da hvalim jer mi je tek stiglo i nisam probala, ali...

Od kad mi je mama bila u bolnici i operisala benigni tumor na materici, priča o tome kako su doktori mišljenja da su ulošci krivi što ima sve više i više mladih žena sa takvim problemima i mene gnjavi da korsitim vatu, što je meni bilo nepojmljivo.

Medjutim.

Malo istraživanja po netu me je dovelo do toga da tampone izbeljuju dioksinima. Dioksini su kancerogeni (jako) i dodatno imaju hormonsko dejstvo tako da zapravo produžavaju menstrualna krvarenja (informacije sa neta, neka me neko ispravi ako lažem). Šta rade sa ulošcima nisam ni našla ali ovo mi je bilo dovoljno da naručim mooncup :)

 

Ne razumem, kako ulosci uticu na to sve, cime? I zasto je bolja vata?

Shvatam za tampone.

Btw mooncup mi deluje totalno uvrnuto :):)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Depilacija -

 

Hehe ovo je moja sestra koristila davno, dok sam ja jos bila detence, moracu i ja da probam da vidim kako ce mi koza odreagovati, posto imam uzasno osetljivu kozu mucim se nenormalno sa svim preparatima, nebitno dal je za negu koze, depilaciju...

 

Ulošci- ovo neću da hvalim jer mi je tek stiglo i nisam probala, ali...

Od kad mi je mama bila u bolnici i operisala benigni tumor na materici, priča o tome kako su doktori mišljenja da su ulošci krivi što ima sve više i više mladih žena sa takvim problemima i mene gnjavi da korsitim vatu, što je meni bilo nepojmljivo.

Medjutim.

Malo istraživanja po netu me je dovelo do toga da tampone izbeljuju dioksinima. Dioksini su kancerogeni (jako) i dodatno imaju hormonsko dejstvo tako da zapravo produžavaju menstrualna krvarenja (informacije sa neta, neka me neko ispravi ako lažem). Šta rade sa ulošcima nisam ni našla ali ovo mi je bilo dovoljno da naručim mooncup :)

Alternative:

Moon Cup (prvo sam mislila da je zajebancija, ali na LHC postoji tema od 150+ strana o ovome, pa sam se zapitala)

šiveni ulošci

Ovo mi je isto zanimljivo, javi utiske kada isprobas. Kao sto vec rekoh koza mi je uzasno osetljiva tako da na 90% ulozaka koji se mogu naci u prodaji odreaguje vise nego burno, a o tamponima ne smem ni da razmisljam :)

 

Planiram odavno da se prebacim na prirodne proizvode jer mi hemija ocigledno samo pravi jos veci haos u telu nego sto vec jeste, tako da pisite licna iskustva sa proizvodima koje preporucujete u postovima. Da znam sta vredi isprobavati ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlična tema!

Nego, znači li to da npr. Oriflame nije dobra kozmetika?

Kupila sam nekoliko stvari iz njihove "morske" kolekcije, upravo treba da je isprobam...

bacih pogled na deklaraciju, pa.. više nisam sigurna :)

 

http://www.oriflame.rs/prod/catalog/BrandC...wedishSpa_sr_YU

 

Uzgred, dobro je što bar Guam mogu da nastavim da koristim, koliko vidim, nalazi se na spisku natural kolekcija...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmf. Sad si me ubila u pojam :)

Cime je onda preporucljivo kupati se i tushirati?

 

Pazi, ja samo pišem svoja iskustva. Mnoge stvari radim po osećaju, generalna ideja mi je da telu dozvolim da se ponaša što normalnije moguće. Zašto isušiti kožu da bi stavljala veštačka ulja na nju?

 

Naravno, ne kažem da je moj način bolji. Ako tebi odgovaraju gelovi i čuda i bogovi, pa super.

Ja se tuširam vodom i sapunom, sapun samo na khm odredjena mesta.

 

Ne razumem, kako ulosci uticu na to sve, cime? I zasto je bolja vata?

Shvatam za tampone.

Btw mooncup mi deluje totalno uvrnuto :):)

 

Kako... vidi, u kontaktu su ti sa polnim organima. A ako tampone izbeljuju dioksinima, šta rade sa ulošcima da budu beli? I tu ide pamuk. To je moja logika. BTW, ne znam šta je sa vatom, i mislim da ni ti doktori (a moja mama sigurno) nisu obavešteni nego samo nagadjaju. Realno, verovatno i vatu izbeljuju.

Možeš po netu da nadješ dosta informacija, pa taman prosledi nama. :da:

 

Hehe ovo je moja sestra koristila davno, dok sam ja jos bila detence, moracu i ja da probam da vidim kako ce mi koza odreagovati, posto imam uzasno osetljivu kozu mucim se nenormalno sa svim preparatima, nebitno dal je za negu koze, depilaciju...

 

 

Ovo mi je isto zanimljivo, javi utiske kada isprobas. Kao sto vec rekoh koza mi je uzasno osetljiva tako da na 90% ulozaka koji se mogu naci u prodaji odreaguje vise nego burno, a o tamponima ne smem ni da razmisljam :)

 

Planiram odavno da se prebacim na prirodne proizvode jer mi hemija ocigledno samo pravi jos veci haos u telu nego sto vec jeste, tako da pisite licna iskustva sa proizvodima koje preporucujete u postovima. Da znam sta vredi isprobavati ;)

 

 

Naravno da ću javiti kada budem probala mooncup :da:

 

Inače, meni je izbacivanje hemije išlo spontano, pošto sam prestala sa šamponom da bih kosu manje maltretirala, jedno po jedno mi je delovalo suvišno, i eto.

 

 

Usput, jedan recept:

Maska za lice- svež kvasac+med+sitno kukuruzno brašno. Kunem se u ovo :)

 

PS "Btw mooncup mi deluje totalno uvrnuto"

 

Ja sam mislila da se zajebavau. Ali, vidi, toliko žena je zadovoljno i prezadovoljno ovim, da su me ubedile.

Ko zna, možda i nije za mene, ali bar ću probati :)

 

Gle temu. Šoljice :)

Edited by Machka Naopachka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam kakvi su propisi deklarisanja u USA, Lush je američka firma ako se ne varam?

 

Mislim da da, oni su polu prirodna kozmetika, nešto poput L'erbolaria, s tim što mene jaki mirisi odbijaju, tako da se psihički pripremam kada treba preći taj dio Kneza :) Sada, srećom, ne radi :)

 

Sjajan sajt, Mačko! :da: Da te pitam u vezi sa shea butterom, koliko bi mi recimo trajalo pola kg?

 

tako da korsitim kakao buter, koji miriše u manjim količinama na čokoladu

E, ovo mi treba! Ništa, čim mi legnu neke pare moram naručivati butter. Nema mi druge :)

 

 

Šampon

Moj šampon sadrži isključivo ove biljke:

 

* Amalaki

* Nim

* Tulsi

* Hena

 

Zato je tečnost tamne zelene, skoro pa crne boje :da: I ima taj fantastično prirodan miris. Ajurvedski stručnjaci koristili su ove biljke hiljadama godina kako bi ishranili koren kose, kožu skalpa i kondicionirali kosu na prirodan način. Mogla bih da isprobam i Brahmi ulje koje sadrži istoimenu biljku (brahmi).

 

Maska za kosu je za sada kupovna, Alverde, kombinacija hibiskusa i aloe vere. Planiram da krenem sa handmade maskama, samo da još malo izučim šta i kako. Jedva čekam!

 

Balzam za usne: 2/3 prirodni vosak (sveće), 1/3 shea buter, planiram da probam da ubacim mineralnu senku da bih dobila i boju.

Fantastich!

 

Evo mog. Mislim, kapiram da koristiš slične stvari kao i ja, samo što si ti izučila posao i sada radiš sve sama, kod kuće, što i ja planiram u neko skorije vrijeme, ne samo što je isplativije nego što jednostavno praviš sve ono što je tvom tijelu neophodno i hraniš ga upravo i isključivo sastojcima koji su mu kao takvi i jedino potrebni. BRAVISSIMO! :da:

 

Nije mi jasno šta od ovih sastojaka čisti? Ili nisu naveli sve sastojke?

Nisu samo naveli, čisti i lice i tijelo, mada bih ja za tijelo uzela ovaj:

 

bfb8_1.JPG za ljetnje dane koji nam predstoje upravo zbog sandalovog ulja koje hladi i osvježava tijelo.

 

Da li si negde naišla na soapnuts kod nas?

 

Ne, vidiš, nisam ni znala sa soap nuts. To je, zapravo, plod Sapindusa i on je vrlo popularan sastojak u ajurvedskoj kozmetici :da: Eto, opet se vraćamo na ajurvedu :D Teško ćemo naći sapunski orah u BGu, mada ću pitati kad budem svraćala u Maslinu da li znaju nešto o tome.

 

@ Kokopelli

Kako se krecu cene tih sapuna i generalno proizvoda? Nisam uspela da nadjem cenovnik na sajtu.

Vrlo su povoljni. Do 200,00 rsd, zavisi od apoteke do apoteke, ali preko 200,00 ne bi smjela da daš jer je onda neko mnogo halapljiv :da: Imaš da naručiš i preko Bio Špajza. Cijene ostalih preparata variraju. Moj šampon je 460,00 rsd, ulja za masažu skalpa i tijela oko 300,00 rsd, pasta za zube 260,00 rsd, vicco kreme za lice i tijelo oko 300,00 rsd, a Neem Guard, Stress Guard su skuplji proizvodi, oko 900,00 rsd. Vidiš da je čitav asortiman vrlo povoljan, i ne bi bilo logično da je suprotno, jer je sama ambalaža pravljenja od reciklažnog materijala i rok upotrebe nije duži od 3 mjeseca, što je pravi znak da je prirodna kozmetika u pitanju.

 

Nego, znači li to da npr. Oriflame nije dobra kozmetika?

Nije, evo ti copy/paste sa sajta koji si dala:

 

 

Swedish Spa Minerals Exfoliating Body Polish

 

Lista sastojaka:

aqua, stearic acid, glycol distearate, paraffinum liquidum, glycerin, polyethylene, glyceryl stearate, pumice, butylene glycol, sodium stearoyl glutamate, stearyl alcohol, sodium polyacrylate, parfum, imidazolidinyl urea, methylparaben, citric acid, propylparaben, ci 16035, ci 42090

 

 

Uzgred, dobro je što bar Guam mogu da nastavim da koristim, koliko vidim, nalazi se na spisku natural kolekcija...

Kakve su cijene Guama?

Edited by Kokopelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj šampon sadrži isključivo ove biljke:

 

* Amalaki

* Nim

* Tulsi

* Hena

 

Zato je tečnost tamne zelene, skoro pa crne boje :da: I ima taj fantastično prirodan miris. Ajurvedski stručnjaci koristili su ove biljke hiljadama godina kako bi ishranili koren kose, kožu skalpa i kondicionirali kosu na prirodan način. Mogla bih da isprobam i Brahmi ulje koje sadrži istoimenu biljku (brahmi).

 

Vidiš, ovo me jako zanima, sastav deluje odlično. Imaju li ga u Maslini?

Koju količinu dobiješ, kako se koristi i koliko ti traje?

 

 

Volela bih da imam nešto da odmorim kosu od jaja.

 

Nisu samo naveli, čisti i lice i tijelo, mada bih ja za tijelo uzela ovaj:

 

bfb8_1.JPG za ljetnje dane koji nam predstoje upravo zbog sandalovog ulja koje hladi i osvježava tijelo.

 

Probaću, zvuči sjajno, a sapun mi zaista treba.

 

Ne, vidiš, nisam ni znala sa soap nuts. To je, zapravo, plod Sapindusa i on je vrlo popularan sastojak u ajurvedskoj kozmetici :da: Eto, opet se vraćamo na ajurvedu :D Teško ćemo naći sapunski orah u BGu, mada ću pitati kad budem svraćala u Maslinu da li znaju nešto o tome.

 

Hmm, jako je popularno na LHC forumu, rekoh, ko zna možda se neko setio pa uvezao.

 

Evo mog. Mislim, kapiram da koristiš slične stvari kao i ja, samo što si ti izučila posao i sada radiš sve sama, kod kuće, što i ja planiram u neko skorije vrijeme, ne samo što je isplativije nego što jednostavno praviš sve ono što je tvom tijelu neophodno i hraniš ga upravo i isključivo sastojcima koji su mu kao takvi i jedino potrebni. BRAVISSIMO!

 

Isti princip, sigurno. Zapravo postoji jako malo stvari na koje moje telo reaguje dobro, tako da se sve svodi na mešanje nekoliko stvari, a kao što rekoh, ja to stvarno volim- da spremam. Jedino što šampon, maska, pakovanje za kosu, sve to moram da pripremim neposredno pred upotrebu.

 

Nego, pitaš za shea i kakao buter. Zavisi koliko ga koristiš. Verujem da bi ti pola kile trajalo jedno 5 godna.

Na primer, za ruke laktove, pete mi treba na vrh nokta. Za kosu takodje.

Zato se valja podeliti sa nekim. Čak i ako mešaš sa drugim stvarima i imaš neuspešne eksperimente, trajaće ti godinama. :da:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pazi, ja samo pišem svoja iskustva. Mnoge stvari radim po osećaju, generalna ideja mi je da telu dozvolim da se ponaša što normalnije moguće. Zašto isušiti kožu da bi stavljala veštačka ulja na nju?

 

Naravno, ne kažem da je moj način bolji. Ako tebi odgovaraju gelovi i čuda i bogovi, pa super.

Ja se tuširam vodom i sapunom, sapun samo na khm odredjena mesta.

 

Priznajem, jes logicno.

Tako nesto mi je treko i jedan lik sa medicine, da se ne valja tushirati tim gelovima cesce od jednom nedeljno (rekoh jel subotom? :)) i preporucio mi je ako mi je suva koza da stavim malo kantarionovog ulja.

Sad, nemam pojma u cemu je fora sa kantarionovim uljem, ali znam da se dole u CG svi moji kunu u to. Otrac je dugo vremena imao otvorenu ranu na veni na nozi i znam da su mu preporucili da macka kantarionovim uljem u koje su dodate jos neke trave, to mu je mnogo pomoglo.

 

Iskreno, kad malo razmislim, stvari radim po automatizmu, bez da razmisljam o njima - barem sto se tice kupanja. Navike je tesko menjati, ali nije nemoguce ;)

Jedini sapun koji mi odgovara je onaj Merimin deciji sa bademom ili medom i mlekom. Od ostalih mi se sushi koza.

 

Kako... vidi, u kontaktu su ti sa polnim organima. A ako tampone izbeljuju dioksinima, šta rade sa ulošcima da budu beli? I tu ide pamuk. To je moja logika. BTW, ne znam šta je sa vatom, i mislim da ni ti doktori (a moja mama sigurno) nisu obavešteni nego samo nagadjaju. Realno, verovatno i vatu izbeljuju.

Možeš po netu da nadješ dosta informacija, pa taman prosledi nama. :da:

 

Moj ujak, lekar (dermatovenerolog) mi je rekao da ne postoji kod nas vata koja nije tretirana nekim izbeljivachem, jer su sve kao sto se i vidi - bele.

A pogledacu na netu sta kazu o tome.

 

@ Kokopelli

HVALA!!!! da znas da cu da prosetam da vidim sta ima, to su sasvim prihvatljive cene.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije moj sajt, meni ga je otkrila Baba Dzonga ;)

 

Sto se tice Moon Cup-a, jel ima nekih komentara o tome da li ga osecas? Posto na tampon mozes potpuno da zaboravis, cesto i na ulozak a ovo em strci vani em je veliko... Probala bih ali ne ako se oseca.

 

Komentari su da zaboraviš da imaš menstruaciju.

Neke devojke su prvih mesec dva imale UMESTO grčeva koje su inače imale konstantan blagi bol, zbog pritiska, ali posle toga se telo naviklo.

 

Ne štrči, ona "drškica" se seče tako da bude tačno u vagini na ulazu.

Ako budeš zainteresovana, dobila sam kupon na popust od 3 funte, daću ti. :)

 

U svakom slučaju ću vam javiti kada probam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znas kako, ja cu ovo sigurno da probam jer uloske toliko mrzim da nemam reci, pogotovo leti a tampone se cimam da nosim nocu zbog toksicnog shoka :) tako da cu probati vec sutra da uplatim na karticu pare i porucim :da:

zanimljivo mi je sto od kako imam menstruaciju mastam o necemu sto bi to skupljalo i ne bi smaralo :D ulepsale ste mi dan :D

Edited by Double Fire

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj šampon sadrži isključivo ove biljke:

 

* Amalaki

* Nim

* Tulsi

* Hena

 

Zato je tečnost tamne zelene, skoro pa crne boje :da: I ima taj fantastično prirodan miris. Ajurvedski stručnjaci koristili su ove biljke hiljadama godina kako bi ishranili koren kose, kožu skalpa i kondicionirali kosu na prirodan način. Mogla bih da isprobam i Brahmi ulje koje sadrži istoimenu biljku (brahmi).

 

Uf, vraćam se na ovo. Da li je to ovaj šampon?

482.jpg

 

Jesu li to biljni ekstrakti? U čemu su ekstrahovani, da li piše na bočici?

Ja sam razumela da je u pitanju biljna mešavina ili prah, ali na slici deluje kao bočica za tečnost.

Da li bi prekucala deklaraciju, ako te ne mrzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...