Jump to content

Keep Of Kalessin


kuruz

Recommended Posts

U sadasnjoj epohi interneta i hiper produkcije, glupo je govoriti o nekom rusenju elitnih bm zidova, koji su uzgred odavno sruseni(ako su uopste i postojali, hah). Inace, muzika(kao masovni medij) je vrsta 'elitizma' u kojoj utociste mogu traziti iskljucivo mediokriteti i iskompleksirane osobe. Prava elita je uglavnom nedodirljiva, i nije okrenuta prema spolja(masama, svijetu), tako da ja taj termin ne bih ozbiljno dovodio u vezu sa metalom(iako nekad iz zajebancije pisem elita, kult isl.). Al to je drugi trip, zajebancija, ko kapira..

 

Poenta moje kritike jeste - black metal bendovi sve vise teze komercijalnim stazama, i samim tim se obezvrednjuje. Samim tim sto teze evroviziji i MTV-u, znaci da im se jebe za bilo kakve standarde, i da je jedina poenta slava i novac. Taj isti Watain koji ti citiras, bi ocigledno prodao guzicu da se zavrti malo po emtiviju. Nemam nista protiv, al neka ne seru o nekom integritetu. Doduse, black metal kao sam nikad nece postati trend kao Rijana, vidimo po reakcijama one gospode iz Cobalt klipa kako dozivljavaju ovakav tip muzike (we are super cool, we are normal, look at this soldier metal head, he is retard). I sad mene zanima, jel normalno takvima prezentovati ovakvu muziku. A opet, licemjerno je koristiti nesto sto tezi da bude mizantropsko, ispunjeno mrznjom isl. da bi se primakao sirokim narodnim masama. Zbog istorijata i ekstremne ekspresije, neko bi stekao utisak da BM iskljucivo rade zajebane face, zli ljudi, a evil is cool, moze donijeti extra money, ribe, slavu, auru.

 

Ako je BM spao na to da vrbuje segrte medju evrovizijskom publikom, onda stvarno mislim da je propao. I dalje ce biti dosta bendova koji ce stvari raditi na pravi nacin, al opet ostaje taj 'da nije tuzan, a onda smijesan' fakt o probijanju ekstremista putem eurovision & Mtv. I sto je jos smjesnije, fanova koji to opravdavaju. No svako ce dobit ono sto je trazio, tako da sam ubjedjen da ce i ovi emo ekstremisti naci put do vasih usiju i srca.

 

 

Da, profesionalno se iskenjao. Razumijem covjeka.

 

 

Potpuno se slažem, ali ja govorim o duhovnoj eliti. To ne znači da je neko duhovna elita čim sluša bendove sa Norme ili da je slušanje DsO nešto što stvara taj elitizam (kao ni bilo koja druga muzika, kako kažeš). Ali je činjenica da je black metal najdalje što možeš otići od isprazne muzike za mase (pojedini bendovi, naravno, ne svi). A recimo DsO (najbolji primer, jbg) je upravo primer benda koji nije okrenut prema svetu, koji će jednako raditi bilo da im se proda 100 ili 100.000 kopija albuma. Ne znamo ni ko su ti ljudi, kamoli šta drugo. Oni prave muziku i preko nje prenose svoju poruku. Gola suština. Keep Of Kalessin nije black metal bend već godinama i nama je to sve jasno, ali ih mediji dovode u vezu sa black metalom jer su čuli da su oni nekada to bili. I ne vidim šta tu nije zdravo. 99.9% ljudi i dalje neće znati šta je to, osim što će videti da to nisu neki tamo satanisti, nego sasvim normalni izvođači, i da metalheadi nisu "retardi" iz tvog primera, iako se dobar deo njih svojski trudi da ih ubedi u suprotno svojim površnim anti-konformizmom i utapanjem u metal subkulturu. A mi ćemo i dalje znati da KoK nije black metal. Jedina posledica toga je što će metalci donekle prestati da budu žigosani u društvu. Osim što je većini istih to žigosanje potrebno da bi se osećali posebnim. TO su mediokriteti i TO su iskompleksirani ljudi. Ne može BM da propadne zato što je KoK otišao na Evroviziju, može da propadne samo kada prestanu da postoje dobri bendovi, a ne deluje kao da će se to desiti u skorije vreme. Ja sam slušao kojekakve kurce dok nisam čuo In Flames i zainteresovao se za metal. Dvadeset godina pre toga, taj bend su bili Maideni. Godine 2010. to možda bude Keep Of Kalessin. I zašto bih ja sad nekom tamo dvanaestogodišnjaku koji gleda Evroviziju sa roditeljima uskratio pravo na njegov In Flames, a ja sam imao pravo na svoj?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gojko, sa tvojim postom se uglavnom slazem, al ne idemo u istim pravcima. Ja upravo govorim o tome da black metal postaje jednako isprazan kao i neki simpa pop sa MTV. Samo sto taj isti pop-hip-hop ne tezi da bude nesto vise od toga, dok se blekeri kite perjem, napucavaju fiolofskim i teoloskim tekstovima, i kao se prosvjetljuju - a u sustini su jednako isprazni. Govno u drugacijoj oblandi. Nastavicu ja i dalje da slusam kvalitetnu muziku, samo mislim da to nije to. Zbog toga i hejtujem ovaj novi talas religioznih bendova, poceo je da zvuci isprazno.

 

Ali je činjenica da je black metal najdalje što možeš otići od isprazne muzike za mase (pojedini bendovi, naravno, ne svi)

BM izvodjaci se tako pozicioniraju, al mislim da je konstatacija pogresna. Eto uzmimo primjer DSO, dokle su oni dogurali? Njihovim tekstovi su dobrim dijelom hermeticki, jel ti kapiras o cemu govore? Ja ih izuzetno cijenim, al opet jednim dijelom ne kapiram. Jednako kao uzviseni, mogu biti bend koji nije dogurao dalje od kvazi intelektualnih tekstova pod plastom elitizma i prosvecenosti. Ne mogu da donesem sud, al ne mogu ni da tvrdim sa sigurnoscu. Volio bih da mi objasnis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne može BM da propadne zato što je KoK otišao na Evroviziju, može da propadne samo kada prestanu da postoje dobri bendovi, a ne deluje kao da će se to desiti u skorije vreme.

Izgleda da to zavisi od tačke gledišta. Za mene, bm je odavno propao i to ne zobg MTV-a ili Evrovizije, već zbog sebe samog.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istina je to poslednje, ne mogu ni ja da tvrdim da sve razumem. Koliko-toliko sam teološki potkovan i mogu da kažem da kapiram recimo dve trećine stvari, ali iz te dve trećine mi deluje verodostojno ono o čemu pričaju.

Nisam vidio da su izbacili ovaj vinil box.

260321.jpg

 

The idea of Salvation comes, I believe, from the one whom suffering breaks apart.

He who masters it, on the contrary, needs to be broken,

to proceed on the path towards the rupture

Share this post


Link to post
Share on other sites

već samo power sa mudima

 

Znaci, ne.

 

Јесте крш, али је заразна у пм. :haha:

 

Sto je najgore. Malo pre gledam tekmu i uhvatih sebe u trenutku kakopevusim "Give me, the power of the dragon tower..." (verovatno ne idetako, al' nebitno)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ide "grant me the power of the dragontower" (jedna reč). Moj last.fm kazuje da sam je danas čuo 58 puta. :haha:

 

Zaista ne verujem da će ceo album biti ovakav, pošto su i prethodna dva imali po pesmu koja štrči (Warmonger i Many Are We).

Edited by Pumbaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...