Jump to content

Sta studirate?


chatjunkie

Recommended Posts

Evo ja da se javim, privodim kraju pripreme za odlazak, dobio sam sobu u domu u Lajpcigu, na 2-3 minuta peške od instituta u kome ću slušati predavanja i ići na vežbe. Imaću nekakvog cimera/cimerku, i sobu plaćam 165 evra, eto možda nekome bude od koristi informacija. Za prijavu za sobu mi je trebao JEDAN papir, tj. samo skenirana potvrda da sam primljen, tj. admission letter. Naravno, kirija pokriva vodu, struju, besplatan net brzine 100Mbit/s (20GB downloada mesečno), kablovsku TV, manje popravke, krečenje po odlasku, korišćenje svih zajedničkih prostorija (prostorije sa veš mašinama, teretana, mesto za odlaganje bicikala, imaju i neke muzičke sobe za vežbanje za studente koji studiraju na muzičkim akademijama i ko zna šta još). Kad pomislim da su me u srednjoj u domu odbili u 4. godini jer nisam imao potvrdu da mi je ćale nezaposlen... A btw bio sam u tom istom domu tri godine bez te potvrde, koju nisam ni mogao dobiti jer mi ćale nije na birou. Da ne pominjem kako su uveli specijalna elektronska vrata, tj. kaveze, za razdvajanje muškog i ženskog dela doma, a da bi to obezbedili ukinuli normalan švedski sto doručak i uveli dva kolutića salame, dva kolutića sira i onaj jadni 2x2cm džem od kajsije doručak, prosto mi muka pripadne. Još ću da dobijem i neki survival package koji će me čekati u sobi, neku gomilu slanih pizdarija i čokoladica dok se ne snađem malo po gradu...

  • Upvote 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

E da, i prijavio sam se za stipendiju kod Bayera. Kontam da nije neka velika šansa da je dobijem, ali ništa me nije koštalo, online aplikacija. I oni su bili maksimalno korektni. Prvo je bio problem što im nešto ne radi kako treba ta stranica na kojoj se prijavljuje, tj. nije moguće pritiskom na Enter preći u sledeći red, nego svaki pritisak Enter vodi na sledeću stranicu prijave, i tu se nekako izgube fajlovi koje aplouduješ o.O Tako su mi danas poslali mail u kome rekoše da nisam poslao fotografiju, admission letter i sertifikat o poznavanju engleskog jezika. Prijava je trajala do 15. ali eto bez problema sam danas naknadno poslao te tri stvari. Još je fora što ja imam samo Europass Language Passport, 'sertifikat' koji napraviš na netu i sam/sama proceniš svoje poznavanje jezika, znači potpuno neobjektivno, ali - besplatno. I to su čak prihvatili, mada iskreno nisam očekivao od jedne tolike firme da prihvata tako nešto. Ali, para se nema. Kada sam krenuo na TOEFL u februaru po -30C i mećavi okrenuo nam se auto i vratismo se kući, a idioti održali test, mada piše da je zbog vremenskih uslova moguće odlaganje, a ako ono u februaru nije bilo ekstremno vreme ja ne znam šta jeste, možda je trebalo da bude -200 i da se vazduh pretvori u tečnost, mada sumnjam da bi i tada nešto pomerili, jer ipak tako gube pare, ovako pare gube samo debili kao što sam ja koji su dali novac xP

 

Pa na 100Mbit možda i ne bude pinga :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidimo se na nekom festivalu.

 

Ja uz malo sreće (90% je sigurno) odoh od aprila u Brisel na master iz poslovnih studija (konkretno HR i PR). Ostalo je samo još da me fakultet formalno primi u septembru i da mi Belgijanci daju vizu. Poslednjih 6 meseci ću imati stažiranje u nekoj od većih korporacija, pa su solidne šanse da me zadrže.

 

Pa pa Srbijo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E da, još malo praktičnih informacija. Obroci u menzi koštaju od nekih 0.5 do 3 evra, u zavisnosti od jela i veličine porcije, znači otprilike od 0.5 evra za malu porciju neke testenine do 3 evra za veliku porciju gril specijaliteta, a u ponudi su male, srednje i velike porcije. Znači otprilike 150-160 evra je neka količina novca dovoljna da se normalno jede. Ako su cene (ovako generalno cene proizvoda u prodavnicama) slične kao u Austriji, onda ništa skoro nije skuplje nego kod nas, a veliki broj stvari je i dosta jeftiniji za pazariti, pa život za jednog studenta tamo i nije toliko skup koliko sam ranije mislio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može li neko da mi objasni zašto se kod nas na diplome čeka godinama? I zna li neko koliko se čeka na bachelor diplomu? Izgleda da je neću dobiti pre oktobra, a trebalo bi da u Nemačku nosim diplomu sa sobom. Kako su ljudi uopšte odlazili na drugi stepen studija, sa nekim potvrdama ili tako nečim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zašto bi žurili sa izdavanjem? Imamo mi vremena.

Na mašinskom očekuju da će svi upisati master kod njih, te nema ni potrebe za time. Prvo se dodeljuju diplome za završene master studije, a tek kasnije, ako Bog da, za osnovne.

 

E sad, ko hoće da upiše master negde drugde, moraće sa uverenjem. I uglavnom niko i ne pravi problem. Osim možda Švajcaraca.

 

Hoće drug da upiše master na ETH i pita našeg dekana: "Šta ja njima da kažem, zbog čega ne mogu da dobijem diplomu?", a ovaj mrtav, 'ladan: "Reci ti njima da je to zbog toga što su oni nas bombardovali."

Edited by Dead Man Drinking
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio u poseti studentskoj službi, i eto naravno neću dobiti BSc diplomu odmah, već ću je čekati sto godina, a sa sobom ću morati da nosim uverenje o položenim ispitima i završenom stepenu studija. A pošto od mene traže diplomu, sada ću još jednom morati da šaljem mail i molim da prime nešto što inače ne primaju, i jedini ću od svih umesto diplome donositi potvrdu. Moja mama je pre 30 godina čekala godinu i po dana na diplomu, i danas 2012. godine se u Srbiji čeka toliko, a negde i više.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...