Jump to content

Svemir


hypnos

Recommended Posts

Duga su to putovanja da bi se shvatala olako. Vise od Marsa ljudi verovatno nece odmaci za naseg veka. Do cvrstih satelita Jupitera i Saturna ti treba 6-7 i vise godina, pa jos toliko za povratak nazad, to je jednostavno predugo za coveka. Ceka se neka revolucija u pogledu pogona i brzine putovanja, a ta revolucija se jos nije desila. Dobro je sto je i ovako, jer lansiranja ovakva kakva su su nevererovatno neekonomicna, trose se milioni na samo gorivo, kog potrosis otprilike celu raketu samo da iscupas letelicu iz zagrljaja gravitacije Zemlje, posle toga se astronomi dovijaju da daju letelicama sto vecu brzinu. Ovakvo gorivo kakvo se koristi danas nema nikakvu perspektivu, ne mozes ga natovariti koliko god hoces jer si ogranicen time sto masa tvoje rakete uslovljava silu koju moras da stvoris da bi ista bila odvojena od Zemlje. Dosta je istrazivanja vezano za postizanje vecih brzina za putovanje svemirom, ili bar ekonomicnijih nacina za putovanje istom brzinom. Ipak, cekamo jedan, sto bi rekli, 'kvantni skok' u nauci koji ce doneti recimo putovanja o kakvima se teoretise, opet, sto bi rekli, 'putovanje kroz vreme' i varanje na jednom fizickom nivou, tj. prividno prevazilazenje brzine svetlosti :) Ko zna sta je sve moguce, nebrojano puta su naucna dostignuca sokirala cak i samu naucnu zajednicu, pa neka bude toga jos :pivopije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Управо то. Проклета друга космичка брзина :haha: Зато је приоритет свемирски лифт. Неки Јапанац је пре 3-4 године на универзитету држао предавање о томе. Највећи проблем је материјал за "сајлу". Угљенична нановлакна су за сада најближе томе, али и даље немају довољну чврстоћу.

 

едит: непредвиђени упади :bigblue:

Edited by Dead Man Drinking

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čak i da Zemlja nekako preživi još nekoliko milijardi godina, Sunce sigurno neće, a sumnjam da će čovečanstvo napraviti nekakvu čudesnu tehnologiju koja bi ga zaštitila od Sunca koje će progutati Veneru otprilike pa još i da nadomesti nedostatak Sunca posle te ere crvenog džina kada ono postane patuljak u kakvog već patuljka treba da se pretvori, malo sam to gradivo zaboravio :)

 

Što se tiče pretnji iz svemira, malo optimističnije sada gledam na to. Čovečanstvo je u prethodnih 70-ak godina uspelo da razvije tehnologije kojima bi moglo da se odbrani od nekih pretnji, pa verujem da će u narednih 100-200 biti manje-više bezbedno od pretnji tipa asteroida i kometa (bar onih koje bi mogle da ugroze opstanak vrste). Neke egzotičnije pretnje, tipa supernovih u blizini i rezultujućih gama-zraka, od toga ne verujem da će skoro biti moguće odbraniti se, a eto to je nešto što može da se desi npr. upravo sada, u sledećih nekoliko minuta, jer to zračenje putuje brzinom svetlosti, i kada bi videli supernovu već bi bilo kasno :mhihi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hteo da postujem vest o pronalasku nove planete slicnoj Zemlji ali me sramota.

 

Prvo, to i nije neka vest, a drugo, video je toliko debilan da me je glava zabolela. Novinar tipican retard, fox skola ispranih mozgova, strucnjak je onaj japanac, kvazi naucnik, autor bestseler knjige i lovac na senzacije. Blah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eh sad, ne znam gde da trazim. Ovo je bilo na yahoo news, vest dana. Ne sumnjam da su pronasli takvu neku planetu - zna se razdaljina, veruje se da ima vode, dakle dosta je slicna Zemlji.

Poenta je da su od te vesti napravili debilizam. Prvo je novinar maksimalno iritantan i glup, a drugo onaj japanac promovise svoju knjigu i pokusava da objasni nastanak zivota kranje banalno, kao znas ovo ono voda, proteini, jedna velika supa bla bla, ovo je senzacija bla bla. Sve mi je delovalo jako senzaciolisticki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ga izvor jedan:

 

http://kepler.nasa.gov/

 

Ali pogledajte vi tu oblast koju on pretražuje, samo deo sazvežđa Labud.

 

EDIT: U ime tog sazvežđa jedna pesma:

 

http://www.youtube.com/watch?v=GXgiY9eDFl4

 

Tj. dve preklopljene pesme, od jednog od najboljih bendova današnjice :pivopije:

Edited by Stolet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno, samo što mi ne možemo da pošaljemo čoveka ni na Mars koji je prosečno udaljen od Zemlje od "svega" 300 miliona km (tj. oko 16 svetlosnih minuta) a kamoli na tu zemljoliku planetu koja se nalazi na udaljenosti od 600 svetlosnih godina.

 

Evo i vesti na engleskom: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16040655

Share this post


Link to post
Share on other sites

Umesto da se fokusiramo na ono bitnije, a to je da savladamo kretanje objekata brzinom svetlosti, da pronadjemo nacina za putovanje do nama blizih planeta, mi se bavimo time da li neka planeta izvan nase galaxije ima uslove za zivot. Who cares. Otkrice jos 1000 takvih planeta za dzabe.

Edited by ShinigаmY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo je pitanje kako se to fokusirati na nešto za šta nema nikakvog recepta kako izvesti? :haha: Tj. postoje teorije koje se uveliko istražuju po svetskim laboratorijama, putovanje brzinom svetlosti, putovanje kroz vreme, to je sada Zlatni gral :da: Kepler je tu da nastavi potragu za planetama van Sunčevog sistema i da drži pažnju javnosti, što je odlično, jbg, kako su SAD krenule da smanjuju budžet za istraživanje svemira velika je sreća što uopšte postoji Kepler. A otkriće planete koja se nalazi na 600 svetlosnih godina, planete veličine Zemlje, to je u ne tako davnoj prošlosti bilo nezamislivo, i još je jedan pokazatelj koliko je tehnika uznapredovala. Tu pre svega mislim na merne instrumente. Mislim da je ta tehnika sa merenjem oscilacija u sjaju zvezde začeta pre nekih 20-ak godina a evo sada se na udaljenosti od 600 svetlosnih godina može uočiti nešto veličine Zemlje :pivopije:

 

Nego:

 

Kepler 22-b lies 15% closer to its sun than the Earth is to our Sun, and its year takes about 290 days. However, the planet's host star puts out about 25% less light, keeping the planet at its balmy temperature that would support the existence of liquid water.

 

Fantastična sličnost :da:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da je putovanje kroz vreme ipak nemoguce u smislu ici u buducnost ili proslost,bez dolorijana naravno. :mhihi:

back-to-the-future-car-dolorean.jpg

Vreme je nepojmljivo i ono nprekidno tece.I nepojmljivo je ici brze od vremena.Ono tece,i mi od tacke A do tacke B moramo doci za neko vreme,tj nepojmljivo je da se nadjes istovremeno i na tacki A i na tacki B,ili da budes pre na tacki B od tacke A.Neko vreme izmedju mora proteci,ma koliko teoretski brzo isao.

 

E sad mala zanimljivost,posto postoje vremenske zone,ako putujes od npr Sidneja do Londona,ti putujes kroz vreme.Jer ako je sad npr u Sidneju 9:30 ujutru,7. decembar,u Londonu je 23:30,6. decembar,dakle prakticno letis unazad kroz vreme,ali vreme i dalje ipak tece unapred.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ne putuješ kroz vreme, već samo kroz delove Zemlje na kojima su različita doba dana, zbog čega je čovečanstvo i podelilo Zemlju na vremenske zone.

 

Ajnštajn je napravio pometnju sa svojom relativističkom teorijom, po kojoj vreme i prostor nisu apsolutni, kako je valjda Njutn teoretisao. Koliko god nekome bilo nelogično, Ajnštajnov rad je rešio probleme koji su uočeni u našoj realnosti i omogućio nauci skok na jedan potpuno novi nivo. Teorija dozvoljava putovanje kroz vreme, a samo kretanje brzinom bliskom brzini svetlosti je nešto što se ne pokorava zakonima klasične njutnovske fizike i za raspravu o tome bi svi mi trebali da imamo bar neke doktorate iz oblasti relativističke fizike :mhihi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Umesto da se fokusiramo na ono bitnije, a to je da savladamo kretanje objekata brzinom svetlosti

Pa da, oni objavljuju te informacije kao da mi već imamo svu tehnologiju koja bi nam omogućila interstelarna ili intergalaktička putovanja i kao da smo se svi već "spakovali" u svemirske brodove i sad samo čekamo da krenemo ali ne znamo gde tačno... Naravno, ne kažem da ne treba da traže takve planete i da objavljuju takve vesti već da bi veći akcenat i publicitet trebao da se stavi na razvoj novih i revolucionarnih tehnologija transporta. U suštini, to što si ti već rekao.

 

Osim naravno ako se sledeće godine negde u ovo vreme Bogovi (aka "drevni astronauti") ne spuste na Zemlju i ne donesu nam neki lep novogodišnji poklon u vidu Warp 7 pogona sa mogućnošću zakrivljenja prostora i vremena.

 

a evo sada se na udaljenosti od 600 svetlosnih godina može uočiti nešto veličine Zemlje

Zapravo, nije veličine Zemlje već je 2,4 puta veća ali kapiram šta hoćeš da kažeš.

 

Vreme je nepojmljivo i ono nprekidno tece.I nepojmljivo je ici brze od vremena.

Pa, da li je baš tako? Ako zaista dokažu da su one neutrino čestice koje su otkrili zaista brže od čestica fotona (tj. svetlosti) to bi onda značilo, citiram jednog astrofizičara, "da je sa tačke A moguće stići do tačke B pre nego što bi se uopšte krenulo!".

 

Probaj da zamisliš to.

 

Ja kad imam par piva u stomaku, sasvim sam sposoban za tu raspravu.

Pa šta čekaš onda? Saspi to pa da krenemo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ne putuješ kroz vreme, već samo kroz delove Zemlje na kojima su različita doba dana, zbog čega je čovečanstvo i podelilo Zemlju na vremenske zone.

 

Ajnštajn je napravio pometnju sa svojom relativističkom teorijom, po kojoj vreme i prostor nisu apsolutni, kako je valjda Njutn teoretisao. Koliko god nekome bilo nelogično, Ajnštajnov rad je rešio probleme koji su uočeni u našoj realnosti i omogućio nauci skok na jedan potpuno novi nivo. Teorija dozvoljava putovanje kroz vreme, a samo kretanje brzinom bliskom brzini svetlosti je nešto što se ne pokorava zakonima klasične njutnovske fizike i za raspravu o tome bi svi mi trebali da imamo bar neke doktorate iz oblasti relativističke fizike :mhihi:

 

 

 

Pa, da li je baš tako? Ako zaista dokažu da su one neutrino čestice koje su otkrili zaista brže od čestica fotona (tj. svetlosti) to bi onda značilo, citiram jednog astrofizičara, "da je sa tačke A moguće stići do tačke B pre nego što bi se uopšte krenulo!".

 

Probaj da zamisliš to.

 

Putovanjem brze od svetlosti bi samo pre svetlosti stigao od tacke A do tacke B,ne i pre vremena.Jedan tren u univerzumu je isti na svakoj tacki,a svetlost ili nesto sto ce biti brze od nje,mora da putuje,makar tada brzina bila i bezbroj kilometara u stotinki ili hiljaditom ili milijarditom delu stotinke.Da bi se pojavio u tacki B moras nestati sa tacke A,dakle moras biti prvo u tacki A,to prvo je tren koji je ispred trena u kom si u tacki B.

Za nas je svetlost najbrza do sada sto mozemo da pojmimo i oslanjajuci se na to,kroz formule i teorije je sve moguce.Ajnstajnova pretpostavka je da je vreme relativno,on je nije dokazao.Oslanjajuci se na nju,mogce je,oslanjajuci se na neku drugu nije.Zato i rekoh na pocetku "Mislim da je...."

 

Brzinom neutrino cestica ces samo dokazati da ce cestice biti brze od 300.000km/s i da bi njihovom brzinom pre stigao negde.Tj ako bi brzinom svetlosti npr od Zemlje do neke planete Kripton stigao za 15 minuta,brzinom neutrino cestice bi samo stigao brze.

Edited by sale 83 Larry Flynt

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Zapravo, nije veličine Zemlje već je 2,4 puta veća ali kapiram šta hoćeš da kažeš.

 

 

Tek sam kasnije pročitao taj deo :) Ali npr. naši mediji kad uzmu to 'veća' i samo tako ostave, krajnje neprofesionalno. Nikad ne kažu da li pri 'veća' misle na zapreminu (najlogičnije), masu (malo manje logično) ili pak prečnik (što je obično slučaj, ali nije prva pomisao prvi reči 'veća'). Uvek im je teško reći da je planeta u prečniku x puta veća, a to je čini x3 puta veće zapremine od Zemlje :)

 

Sve te fore sa brzinom svetlosti i raspravama padaju u vodu, jer ako posmatrač miruje na Zemlji, a putnik putuje i ubrzava do brzine svetlosti, posmatrač je u inercijalnom sistemu koji se ne kreće ubrzano, dok putnik ubrzava, a sve te fore što su nas učili iz fizike vezane za poređenja brzina i sve za to vezano odnose se na inercijalne sisteme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...