Jump to content

Svemir


hypnos

Recommended Posts

Jao bre, kako se toga ne sećaš, baš se i dugo videla kometa i baš je bila zanimljiv uljez na nebu :)

 

A pronalazači na old school način izvestili o otkriću:

 

Bopp did not own a telescope. He was out with friends near Stanfield, Arizona observing star clusters and galaxies when he chanced across the comet while at the eyepiece of his friend's telescope. He realized he might have spotted something new when, like Hale, he checked his star maps to determine if any other deep-sky objects were known to be near M70, and found that there were none. He alerted the Central Bureau for Astronomical Telegrams through a Western Union telegram. Brian G. Marsden, who had run the bureau since 1968, laughed, "Nobody sends telegrams anymore. I mean, by the time that telegram got here, Alan Hale had already e-mailed us three times with updated coordinates."

 

:haha:

Edited by Stolet
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jebote pa i ja se secam te komete, secam se cele scene kada mi je cale prvi put pokazao. Ne diplomirani fizicar pa otud prenosenje interesovanja za nauku na mene. Bas se secam, bili u prodavnici, kupili koka kolu, i krenuli niz kej ka kuci i tako gledali u nebo sve vreme. Nikad necu zaboraviti cini mi se :)

Edited by ShinigаmY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvo su mislili da se kometa potpuno raspala, onda se video bled trag sa druge strane pa su mislili da je ostalo nešto prašine ali da će to brzo nestati, međutim trag je postajao svetliji kako su nove slike dolazile. Sad čitam da kažu da je izgleda ipak deo komete preživeo bliski susret sa Suncem, ima da danas ceo dan čekam vesti :bigblue:

 

Ne verujem da nije npr. na youtube bio live stream neki, bar ja nisam video.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I iz NASA-e pretpostavljaju da je bar deo jezgra komete preživeo, ole :pivopije: Sada se čeka da se malo još udalji od Sunca pa da može da se moooožda vidi na nebu :rockdevil: Ali meni izgleda kao da dosta dobija na sjaju. Neko je prokomentarisao da je najsvetlija zvezda na slici, dole levo, Antares, ogromna zvezda u sazvežđu Škorpije i jedna od najsvetlijih zvezda na nebu, a već sada ISON deluje podosta svetlije od te zvezde.

 

Fun fact: kada bi Antares bila deo našeg planetarnog sistema progutala bi Merkur, Veneru, Zemlju i Mars i njen kraj bi bio negde duboko u asteroidnom pojasu :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vrlo uskoro, kometa se dok je prilazila Suncu kretala brzinom od preko milion i po km/h :haha: OK sad verovatno ide sporije, ali opet. Kontam da će za nekoliko dana već moći da se vidi ako preživi, na kratko vreme, koje će postajati sve duže kako vreme bude odmicalo, i sve bi to moglo trajati nedeljama, tj. ceo decembar i deo januara, što bi bilo :rockdevil:

 

Pre oko nedelju dana brzina komete je bila oko 150 hiljada km/h, što će reći da je za jedan dan prelazila ludih 3.6 miliona kilometara. Ako lupimo da se sada kreće tom brzinom (mada mislim da ide dosta dosta brže zbog tog efekta praćke pod uticajem gravitacije Sunca) i uporedimo taj pređeni put sa prečnikom Sunca, koji je skoro 3 puta manji, eto ispadne da bi za jedan dan kometa prelazila 3 prečnika Sunca, što naravno ne znači da će tako izgledati na nebu, ali ono deluje po tome da bi već za 2-3 dana mogli da je vidimo ja se nadam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnogo je bleda kometa na poslednjim slikama, izgleda da je nećemo moći videti golim okom :no: Ali svaka joj čast na predstavi, nestala pa oživela ponovo :bigblue: Možda će opet :bigblue: Sve se sad nadam kao možda sad odbacuje neki sloj materijala koji je otporniji ili se samo slabije vidi :mhihi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

АСТРО ВИКЕНД - Викенд астробиологије

 

Oд 27. до 29. децембра 2013.

Дом омладине Београда

 

АСТРО ВИКЕНД – Викенд астробиологије нуди маратон предавања најбољих стручњака и презентера науке, бројне приче и теме из области астрономије, астрофизике, астрохемије и наравно астробиологије, које последњих година изазивају све већу пажњу како научне заједнице, тако и шире јавности и медија. Шира јавност ће моћи да се детаљно упозна са актуелним истраживањима везаним за откриће ванземаљског живота кроз три дана предавања, научних филмова, ликовних радионица, презентација астрономских друштава, часописа, књига, филмова, друштвених игара, једном речју кроз три дана астробиологије. Упознајте могуће „ванземаљце“, упозајте Тардиграде или само дођите да видите телескоп или ексклузивно како изгледају метеорити који су пали на Србију. Можда вам то помогне да направите свој Свемир!

 

УЛАЗ ЈЕ СЛОБОДАН!!!

 

http://www.domomladine.org/vesti/astro-vikend-vikend-astrobiologije/

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...