Jump to content

Porcupine Tree


Vitamin K Experience

Recommended Posts

Mogu i ja da zapljunem u slicnom fazonu, od starta mi je album sve sto ste vi gore naveli, sve to super, al nit smrdi nit mirise, tj nemam neko sidro u albumu da me vuce non stop da ga slusam, dal jedna pesma ili dve, nije bitno. Nista pamtljivo, a opet kad cujes, znas da je PT. Sto je mozda okej, jer je povratnicki album, ocekivanja su bila da to bude PT (stidljivo su ocekivanja bila velika reko bih, al' svi su pokusavali da spuste ocekivanja), pa je fan service odradjen. Ono sto bih ja voleo sada, je da oni sednu lepo i planski odrade sve pesme i pokidaju to nakon turneje, Steva da napise neke dobre refrene i vokalne melodije, nesto pamtljivo, i da to bude bas ono nostalgia-down-the-memory-lane PT kakav svi stidljivo iscekujemo. Mislim da tu ima jos inspiracije, jos vibe-a i energije medju njima, samo im treba malo vise vremena zajedno da rade, ono sto je Steva zaboravio godinama sa solo albumima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Što ga više slušam, album mi je sve više za zaborav. Kao što rekoh, lepa je to muzika i može da piči negde u pozadini i da me ne iritira, ali ovakva ekipa muzičara može to mnogo bolje pa i u ovoj fazi karijera. Da ne nosi PT label bio bi baš neki prosečni prog rock za kojim se niko ne osvrće. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Album na stranu, meni je autobiografija bila polu-horror :haha:

Ima jedno možda trećina knjige da je stvarno autobiografski i da priča o svom životu, ali onda najbitniji deo, muzička karijera jelte, je toliko šturo da nemam reči. Jako mi lepo išlo na startu što je išao u detalje high school projekata i tako neke stvari što dosta nisam znao, ali onda kako je krenula ozbiljnija bend priča, sveukupni utisak je da je samo prešao preko toga. Dolazak Gavin Harrisona u bend je bukvalno propraćen sa dve rečenice na primer, posle toga možda još jednom pomenut oko reuniona i to je to.

Ali zato bitno da jedno trećina knjige baca svoja mišljenja o muzici generalno, pre svega popu rekao bih. I onda zadnja trećina su liste svega i svačega, neka priča (koja mu dođe kao neki promo za sledeći album) i podosta "opravdavanja" zadnja dva solo albuma. U principu lik pola knjige imam utisak kao da previše živi u nekom kajanju što je uspešan samo sa jednim bendom u "jednom žanru". I naravno pokušava da dočara kako njega zanimaju razni žanrovi, a ne samo prog. Ali avaj. Možda je i moja neka pizdeća percepcija dok sam se bližio kraju knjige, ali čak i ovaj reunion stvarno nemam utisak da mu se uopšte radi.

P.s. I da, jeb'o ga Vomir.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Koliki god cinizam da mi je nabio novi album (i dalje mi je isti utisak kao i ranije), live iskustvo je jedna potpuno druga stvar, i jak je i veliki Porcupine Tree, to je jasno posle sinoć. Pre svega, šokantno mi je u kolikom su prostoru svirali. Ista sala gde je skoro Pearl Jam jebeni svirao, doduše oni su rasprodali istu, ali je i za PT bio pun parter, prvi prsten tribina i dosta drugog prstena. Ne znam, sulud mi je kontrast da sam ih pre 12 godina gedao u klubu od cca 1000 ljudi a onda ovo.

Nove pesme me nisu ni live nešto kupile. "Harridan" je recimo tu najkvalitetnija stvar koju bih očekivao da će držati za budućnost (a posle sinoć mi je stvarno suluda pomisao da ovo bude zadnja turneja, iliti "closure"), ovo ostalo tjah, apsolutno nikakav staying power. Mimo toga, dosta bombonica u listi, konačno "Anesthetize" ceo, Collapse, Last Chance, Hearse (najbolja sa Incidenta ubedljivo), i moj lični momenat večeri "Buying New Soul", lagano top10 PT pesama, spucale me emocija i nostalgije na istu kao nikad.

Bend na visokom nivou, kakve god da je muzičare sa sobom SW vodao prethodnih 10 godina, neverovatno je koliko jedan Gavin Harrison znači za kolektiv, apsolutna zver i dalje. Odvlači pažnju od video ekrana jednostavno :haha:Nova momčad su sasvim uredni, gitarista mislim da ne može više da liči na John Wesleya, bar iz publike sa neke srednje daljine, a iskreno rekao bih da je bolji na backing vokalima. Basista sa druge strane liči kao da privremeni basista za Leprous na severnoameričkoj turneji, taj neki random prog vibe. Barbieri dosta visok u miksu rekao bih, bar nešto ne bih rekao pre toliko upfront da je bio na prošlom koncertu. Wilson i dalje u svom elementu, awkward banter na nivou (ne kenja o popu i dalje, ali nije mogao da ne baca par opštih mišljenja), vokali ga fino služe, doduše čini mi se da se na određenim mestima kanda više napreže nego ranije, ali ništa strašno.

Koncert inače sniman, da li kao solo gig ili kombo sa drugim ne znam, ali eto biće lepo i to da se ima kao "suvenir". Lista je valjda i zbog snimanja bila sa svim pesmama sa turneje (do sad su rotirali Sentimental i Hearse), tako da nas to fino usralo.

Fingers crossed da Steva neće nekim novim mudrim solo planovima da opet saseče PT vozove, stvarno bi bilo besmisleno posle prisustvovanog.

  • Like 1
  • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Odlicna je bila svirka u Amsterdamu.

Pre koncerta sam spalio neki white widow koji me je prilicno istripovao, tako da sam tek negde na pola prvog seta dosao sebi i presao na (lose) pivo.

Drugi set je bio dosta bolji od prvog, falilo je doduse dosta pesama koje sam hteo da cujem, ali je i ovo dovoljno da mi koncert udje na best of listu.

Merch je bio prilicno skup, majice su bile 35e. Svidela mi se neka narandzasta, krenuo sam vec da je kupim, ali me je onda zena pokolebala kada mi je rekla da cu izgledati kao djubretar.

Gledao sam Vilsona tri puta do sada, svaki koncert je bio odlican, ali ovo je stvarno bilo nesto posebno.

Nadam se da ovo nije kraj (izgleda da nije posto ce nastupati na nekim festivalima preko leta) i da cemo dobiti jos koji album.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 hours ago, 23/16 said:

Merch je bio prilicno skup, majice su bile 35e.

Pozdravio te Mastodon sa majicama od 40e.

8 hours ago, 23/16 said:

Pre koncerta sam spalio neki white widow koji me je prilicno istripovao, tako da sam tek negde na pola prvog seta dosao sebi i presao na (lose) pivo.

Jebeni turisti

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 2 weeks later...

Odlični su bili na Artmaniji, baš bogovsko iskustvo. Nisu čak ni ove smaračine sa poslednjeg albuma toliki smor uživo. Ništa starije od pesama sa In Absentia ali su makar bila sva tri hita sa tog albuma, koji je meni i najbolji njihov. Gavin rasturio, mogao sam da gledam samo njega. Bezveze što nastupaju bez basiste, ne razumem taj potez. Novi gitarista super peva ali ja sam se nešto istripovao da je svirački sve vreme kad solira bio nešto off, bez balansa sa ostalima. Stevan raspoložen i sa frizurom kakvu ima moja oftalmološkinja. Naravno da su razni pajseri ipak snimali i fotkali iako je bend tražio suprotno al takvi smo mi kao vrsta, samo na sebe mislimo. 

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 hours ago, Haos sam ja said:

Bezveze što nastupaju bez basiste, ne razumem taj potez.

Porcupine Tree will be down a member for their immediate touring commitments. The band’s live bassist Nate Navarro has been forced to sit out the trek due to a ‘serious family crisis’. In light of that, the group will be using pre-recorded bass tracks result.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapljunuo se i ja na ovom delu turneje, u naizgled random predelima Baden-Württemberg-a. Vazda mi interesantno kako se ovakvi dilovi sklapaju, i kako bend tipa PTree završi na letnjoj sceni zamka u Der Pičkövcima, gde nijedan drugi bend letnjeg festivala nema veze sa njima. Kako bilo, intrigantno ako im baš ovde bude zadnji nastup (ali u to baš sumnjam).
Svaki Stevan nastup, bilo solo ili sa bendom, dušeispunjujuć, ali za izdvajanje ovog puta, magični momenti mi bili na "Mellotron Scratch", to baš nikad nisam mislio da ću čuti uživo, "Last Chance" i "Collapse". Nešto me više pucaju te emotivne PT trake trenutno nego metalija. Sa druge strane, kiša najjača bila tokom "Anesthetize" i bila i tu neka magija u headbangu na kiši. Gavin i dalje bubnjar sa koga teško skinuti oči, i uši, jedva čekam da vidim šta će on sledeće da radi, sad kad nema ni ovoga ni KC.
U početku mi bilo smor što snimljen baš, posle sam nekako, zabrinjavajuće lako, prihvatio. Jedina veća zamerka nastupa kratko trajanje(druga najveća što samo Krombacher na točilicama). Gađao sam ove van-festivalske datume na kraju turneje jer sam računao da će biti solo gig vremena, kad ono tek preko 2h efektivne svirke. Nije ni to malo, ali osetna razlika posle 1h dužeg seta u Ams prošle godine. Još je taj koncert bio 10e jeftiniji :haha:

Kontam da sad sledi nova pauza, nadam se kraća od 10god.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super koncert u Rumuniji. Generalno nisam PT fan (valjda nisam dovoljno slusao Pink Floyd i britpop kao mali) i nemam izrazite favorite sa starih albuma, pa nemam ni listi puno sta da zamerim - npr. Chimera's Wreck mi je live highlight. Napeglani su brutalno i u tom pogledu (oni i Haken) vidljivo odskacu od ostatka festivala. Odmah se vidi ko je odsvirao 100 koncerata ove godine, a ko je odradio 3 probe i seo na avion.

Steven bio bas raspolozen. Gavina sam gledao samo jednom sa King Crimson i sedeo sam dosta daleko, pa je moguce da nisam primetio - da li lik uvek izgleda kao da je u bolovima dok svira?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...