Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

yumetal.net forum

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• 1 month later...
  • Replies 929
  • Views 78.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Guest HEFEST
    Guest HEFEST

Tako je tupani!!! Idemo do totalne debilnosti!!!!

• Guest HEFEST
    Guest HEFEST

Opet mešate babe i žabe. Ja ne znam da li ovde neko uključuje mozak. Kako možeš dovesti u pitaje kontinuitet srpske države. To što postoje neki koji žele to da dokažu(kao Grci, Bošnjaci i mnogi drugi)

• Banujte gnusnog provokatora . Dosao je na metal forum da jede govna . Nek ide da resava neke rebuse , evo skoro je jedan bio na javnom skupu za resiti ...

comment_2689656

Mislio sam na onu vlastelu koja nije stupila u vazalni odnos sa Turcima.Jeste Marko nosio krunu,ali je verovatno jos od pocetka svoje vladavine bio turski vazal.Zanimljivo je da je tako minorna licnost postala nacionalni hero i to verovatno zbog one recenice sacuvane u zitiju Konstantina FIlozofa,dok je Vuk Brankovic,ni kriv ni duzan ozigosen kao izdajnik.Kako god,Milutin je najveci srpski srednjevekovni vladar :rockdevil: :rockdevil: :rockdevil:

A zašto svi pričaju da je Vuk ni kriv ni dužan ozloglašen kao izdajnik?

Ja ne tvrdim da jeste. Znam da se do kraja života borio sa turcima, i sve to stoji.

Ali ja ne vidim tu beskrajnu mudrost da se povukao sa Kosova da bi imao ko Srbiju da brani (nešto baš i nije uspeo). Ako si već izašao na polje, bori se do kraja. Šta sad? Mogao je to da proceni i Vlatko Vuković i ode za Bosnu, i Lazar i svi ostali velikaši.

Sve dok je i jedan neprijateljski vojnik na polju i ti trebaš da budeš na polju, a ne da kalkulišeš.

Pogotovo što je ta bitka bila bez (trenutnog) pobednika. Možda bi baš Vukov ostanak osigurao pobedu.

Marko je bio turski vazal, ali vrlo moguće da je radio kao špijun za naše. Opet, moguće je i da su turci to predpostavljali.

Što se tiče Bitke na Marici, nema šta da se puno kaže. Osioni, pijani, nespremni.. urnisali su nas samo tako.

comment_2689662

Тачни бројеви се не знају, када је у питању Маричка битка, тако да се не зна ни ко је био бројнији.

Moguće da se ne znaju pouzdani brojevi (kao i za boj na kosovu, uostalom), ali mislim da se pouzdano zna da smo bili mnogo brojni od turaka.

Tako je mene jedan ortak ubedjivao kako u Rusiji u skolama uce da su Rusi srpsko pleme i da poticu od Srba...a nigde ni u jednom izvoru ili knjizi koja se bavi Rusijom ili Ruskom istorijom to ne pise. :haha:

Kako ono evolucionisti kažu: "Nije čovek nastao od majmuna, nego su majmun i čovek nastali od istog pretka".

Tako i ja kažem: "Nisu srbi nastali od rusa, ni obratno, nego su i srbi i rusi došli od istog plemena, samo su se naši malo zajebali u navigaciji i otišli južnije nego što su trebali". ;)

comment_2690818

A zašto svi pričaju da je Vuk ni kriv ni dužan ozloglašen kao izdajnik?

Ja ne tvrdim da jeste. Znam da se do kraja života borio sa turcima, i sve to stoji.

Ali ja ne vidim tu beskrajnu mudrost da se povukao sa Kosova da bi imao ko Srbiju da brani (nešto baš i nije uspeo). Ako si već izašao na polje, bori se do kraja. Šta sad? Mogao je to da proceni i Vlatko Vuković i ode za Bosnu, i Lazar i svi ostali velikaši.

Sve dok je i jedan neprijateljski vojnik na polju i ti trebaš da budeš na polju, a ne da kalkulišeš.

Pogotovo što je ta bitka bila bez (trenutnog) pobednika. Možda bi baš Vukov ostanak osigurao pobedu.

Marko je bio turski vazal, ali vrlo moguće da je radio kao špijun za naše. Opet, moguće je i da su turci to predpostavljali.

Što se tiče Bitke na Marici, nema šta da se puno kaže. Osioni, pijani, nespremni.. urnisali su nas samo tako.

To se zove stratesko povlacenje.Zasto bi iko uzalud umirao???Inace,da nije ojacao kult Lazara,svetog mucenika koji je umro za veru i slobodu,i da nije doslo do rivalstva izmedju 2 porodice,verovatno ne bi bio upamcen kao izdajnik.Ali,sta bi bilo kad bi bilo...Isti taj Lazar je stekao kult sveca mnogo brze nego sami Nemanjici.Prvi pomen o Vuku Brankovicu kao izdajniku nalazi se u delu Marva Orbina, ( 250 godina posle Kosovske bitke).

comment_2690840

Pa on je bio najgladniji vlasti i trtio se svuda umesto da prizna da nema pravo na presto i da sa Mrnjavcevicima zajedno polomi Turke. Ovako glava zavrsila na kocu.

comment_2690856

Koja prava kad je turski vazal?Sto mu Turci nisu omogucili da dodje na vlast?Zato sto je nebitan.Svi su oni uzurpatori kuce Nemanjica koja se nasla u rasulu ubrzo nakon smrti Dusana i koji pritom teze da sebi obezbede sto veci legitimitet.Lazar je imao podrsku crkve.Zbog toga je i najbolje prosao.

A Brankovici su muda jos od Milutina.

comment_2690890

Sta je bio Pribac, a sta Vukasin na primer. Valjda je Zupan vise od peharnika.

Edited by HEFEST