Jump to content

Izbori


Talvi

Izbori 2023.  

35 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Mozete vi da posmatrate to iz vaseg ugla

 

kao hahaha retardi u politici pa im se smejemo

i jesu slazem se 

 

ali od ove nase Srbije nema ni go kurac, retardi na relaciji vlast-opozicija ce sve sjebati

sto vec nije a nema puno toga da je ostalo

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Kuruz
Nije valjda da porediš uputstvo za upotrebu el. bušilice sa zakonima i propisima :d

Kao što smo više puta rekli, većinu loših stvari koje SNS radi, radi po zakonu. A ostatak uglavnom krše jer su bahati i nesposobni i AV jer je psihopata. DS je npr. ukinuo direktan izbor gradonačelnika i sad po zakonu imamo sve te njuške na čelu gradova koji verovatno ne bili tu da su birani imenom i prezimenom. I ponovo, gomila drugih zakona je traljavo napisana. Već smo navodili referendum i narodnu inicijativu, zobs, itd.

Što se plana i programa tiče, i to smo već diskutovali. Jedino je DJB nudio konretna rešenja. Da li su dobra ili loša, drugo je pitanje. Ali i to sam već govorio, DJB nije bio dosledan kada je trebalo, tako da iako možemo da im verujemo da su bolji od starih ili novih, nisu dovoljno dobri. Na stranu ovo ludilo sa vakcinama, Sorošem, migrantima, reptilijancima, itd.

Sergej, naravno, kaže da hoće da se bori u Skupštini. Ok, razumem, njegovo/njihovo mišljenje. Ali mi nije jasno kako mogu da urade bilo šta bolje nego što su to u istom tom parlamentu radili DJB i Dveri, ili njihovi odbornici (uz LF i još neke) na lokalu? Valjda je posle 4 godine svakom sa 2 grama mozga jasno da se ne može ništa promeniti iz skupštine (grada, pokrajine, republike). Takav nam je ustav, takvi su zakoni i takva je bahata bagra koja ima većinu u svim tim skupštinama. Vikali su na sav glas kad god su ovi radili što se ne sme, pisali tužbe, pregladali bolja rešenja, podjebavali ih, provocirali, lepo pričali i ništa. S tim što ja zaista ne mislim da je neko od ovih Vučećev plaćenik, već samo da su nesposobni diletanti. Što je možda još gore.

Inače, vidim danas da je ovaj Pokret Slobodna Srbija dogovorio saradnju sa DS-om, i da ostaju pri bojkotu. Ako DS bojkotuje, Tadić hoće na izbore, a DS i Tadić hoće da se ujedine, ko je tu lud? Zašto se DS ne ogradi od svih tih budala i krene od nule. Da kaže da je najveća greška partije bio sporazum sa SPS-om (i da ga javno spale :d), da kaže da su Mali, Vesić, Krlo... govna (ne baš taj izraz), da uvedu interne promene koje će sprečiti da se takvi likovi povampire, i da predloži promene koje bi svima, pa i njima ograničile mogućnost za apsolutnu vlast. Ja zaista ne znam ko im danas veruje da su iole bolji nego što su bili pre 10 godina

Tako da predlažem novo glasanje u temi
1. Da li da članovi Yumetala naprave novu organizaciju za političku borbu
2. Da li da se članovi Yumetala učlane u neki postojeći pokret
:mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi ste se uhavtili za namešte tendere, kao da je to jedini, ili najveći problem. Posebno što je po zakonu moguće namestiti ga malo bolje, ali kao što rekoh, ovi niti to znaju, niti to žele. I opet, kako zakoni mogu biti dobri, ako ne postoje bar podjednako dobri mehanizmi da se zloupotreba istih spreči? Ministar preko noći smeni direktora škole jer navodno ovaj krši zakon, i potrebno je 2 godine da Upravni sud donese presudu da je ta smena nezakonita. Kako bilo koji propis može da bude dobar ako zavisi od ljudi koji ga primenjuju? Kako takav sistem može da bude dobar, ako ne može da spreči zloupotrebu.

Probaj nešto da promeniš po zakonu o narodnoj inicijativi. Nema šanse (beše rok 7 dana za skupljanje 100.000 potpisa ako je predlog ustavne izmene ili referenduma). Znači tim zakonom možeš da obrišeš dupe. Kod nas je potpuno legalno promeniti izborni zakon 3 mesece pre izbora. Kod nas je veća kazna za bacanje smeća van za to predviđenog mesta, nego za čišćenje istog tog smeća (divlje deponije) bez dozvole (!!!). Kod nas po zakonu firma mora da bude član PKS, iako nema nikakve koristi od toga. Navodio sam već i ostale glupe zakone koji čak ni SNS ne zloupotreblajva, ali znaju da ti zagorčaju život.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nismo ni rekli da su svi zakoni savršeni, već da je netačan tvoj zaključak da su zakoni loši zato što se ne primenjuju

upravo rečenica koju je Hamzara citirao pokazuje gde grešiš

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inače, gledo na TV film Hondo s Džonom Vejnom. I u vesternu otvoreno lik kaže da je prodao glas za dva dolara. Wild wild west. Koliko su precednika Ameri izabrali krašom glasova ko to može znati, ali samo kod nas institucije ne šljakaju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

esi gledo Mississippi Burning? film je solidan, ali je tema kojom se bavi neuporedivo zanimljivija
redneci pobili aktiviste koji su pokušavali da ubede crnce da se upišu u birački spisak

https://en.wikipedia.org/wiki/Disenfranchisement_after_the_Reconstruction_Era

Political disenfranchisement did not end until after passage of the Voting Rights Act of 1965, which authorized the federal government to monitor voter registration practices and elections where populations were historically underrepresented, and to enforce constitutional voting rights. The challenge to voting rights has continued into the 21st century, as shown by numerous court cases in 2016 alone, though attempts to restrict voting rights for political advantage have not been confined to the Southern states.

Edited by kuruz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Užas
Evo dobrog teksta na temu, tu su bojkot, nasilje i veća diktatura
https://dusanljmilenkovic.rs/bojkot-nije-resenje/

@Kuruz
Zamisli da napraviš presu sa uputstvom za upotrebu u kom piše samo "Ne guraj ruku unutra".

A onda drugu mašinu koja je takve konstrukcije da moraš da je aktiviraš sa dve ruke, ima fizičku barijeru, svetlosnu zavesu i alat je udaljen dovoljno da nakon prekida zraka ili rugčnog gašenja mašina stane pre nego što tvoja ruka stigne do alata. I uputsvto za upotrebu u kom samo piše "Ne guraj ruku unutra".

Prvi sistem je dobar samo ako ga poštuješ, i zavisi od toga koga si izabrao za operatera. Drugi sistem je dobar bez obira da li hoćeš da ga primenjuješ ili ne, i ko njime upravlja. Pošto postoje mehanizmi koji sprečavaju da se uputstvo krši. E u našem (zakonodavnom) sistemu takvi mehanizmi ne postoje. Dok u nekim drugim zemljama postoje. Ja kontrolišem tebe, ti Batu, Bata Elfa, Elf mene i tako dalje. Svako bi vukao na svoju stranu i gurao ruku gde ne sme, ali ne može, jer ovaj drugi samo čeka priliku da ga opali po glavi :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

analogija koju praviš nije smislena, jer porediš mehaničke zaštitne mehanizme sa zaštitnim mehanizmima koje određuju propisi i čije nepoštovanje i kršenje ne mogu da se spreče bez učešća subjekata nadležnih za to

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Kuruz

Samo jer je lakše, ali kao što rekoh, u drugim sistemima takvi mehanizmi postoje. A postoje i mehanički kao u USA, gde je npr. Samjuel Kolt našao rešenje za neovlašćeni upad na posed, pa je malo teže ukrasti cigi psa ili izlupati klub, i da posle izađeš na dve noge. Još je i u zakonima jasno definisano, pa ti je potpuno svejedno da li je sudija demokrata, republikanac ili naprednjak ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

sad već praviš digresije koje nemaju nikakve veze sa temom

logički je nemoguće da postoji propis koji će da zaštiti objekte zaštite koje sam određuje bez angažovanja subjekata nadležnih za njegovu primenu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sem što je analogija besmislena, jer kako može postojati analogija između čoveka i mašine, prva mašina je jednostavna i jeftina, druga je skuplja, brže se kvari zbog prekompleksnih delova, duže treba da se namesti i na kraju moraš završiti fakultet da bi je koristio. A pritom sve to ništa ne menja jer neoliberali podučavaju da određeni nivo kriminala treba tolerisati jer je koristan za društvo. I onda ugrade tolerisanje kriminala u sistem. Kao da mafija postoji samo na Balkanu, a ono postojbina Al Kaponea i KKK drži drugima lekcije o korupciji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 hours ago, Koroviev said:

Budale. 

Štrajk glađu nije loš način da izvršiš pritisak, ali ne ovako neplanski kao što oni rade. Trebali su da naprave spisak sa zahtevima koji zvuče najnormalnije za ceo svet, a opet stvara pritisak na vlast. Tako se to radi. 
I poenta je da štrajk glađu traje što duže (da se nakrkaš dobro pre štrajka :) ), a ne ko tupson Toma što je imao štrajk glađu i žeđu. 
 

Komedija što je Matrinović i ova snajka stupila u štrajk. Da je opozicija pametna, pa nađe nekog debeljana (sa jakim karakerom) od 170 kila, pa i on da stupi, bila bi to prva pobeda opozicije. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja govorim isključivo o podeli vlasti i mehanizmima za kontrolu rada te tri grane. Kod nas je to loše uređeno, pošto po zakonu partija kontroliše sve i odlučuje  o svemu. Ako im se ne sviđa neko iz ministarstva, smeniće ga po zakonu. Ako im se ne sviđa neko iz pravosuđa, smeniće ga po zakonu. Ako im se ne sviđa neko iz skupštine, izbaciće ga po zakonu. Itd.

Npr. ova situacija sa vanrednim stanjem je dobar primer. Na stranu preskakanje skupštine, ovde se VS uvodi po nečijoj proceni. U Švedskoj je valjda to moguće samo u slučaju rata. Ja ne kažem da bi Psiho to poštovao, ali ako u Ustavu piše da se VS proglašava samo u tom slučaju, onda to sužava prostor njemu, a povećava nama za adekvatnu reakciju.

Ili npr. u Švajcarskoj se organizuje referendum za nabavku vojne opreme. Zar ne bi bilo bolje da je kod nas npr. zakon o privatizaciji takav da poslednja stavka bude referendum (lokalni ili republički) na kom će građani, koji su zapravo vlasnici javnih preduzeća odlučiti o dogovorenoj prodaji. I da li bi onda NIS, Zastava, PKB... bili prodati tako kako su prodati. Onda bi bilo svejedno da li je privatizaciju radio DS, DSS, SNS, pošto bi na kraju odlučivali Kragujevčani, Beograđani, Srbi...

Ili da je za promenu urbanističkog plana neophodan lokalni referendum. Možeš prekopati park i napraviti zgradu samo ako mesnoj zajednici ili opštini prođe referendum o tome.

Ne kažem ni da bi sama promena propisa obavezno dovela do boljeg stanja i da ne bi bilo kupovine glasova, ucena i sl. Ali bar bi im bilo teže, a nek stvari mnogo jasnije.

Kod nas ne postoji ni odgovornost. Javni funkcioner/ministar(stvo)/poslanik po zakonu ne sme to i to, ali nigde nije proposana kazna ako se to prekrši. Ili ako prekrše kazna se plaća iz budžeta grada, ministarstva, JP... kojima sav prihod naš novac.

Nijedan sistem nije savršen, ali iz svakog se može izvući nešto što valja. A u ovom našem ništa ne valja

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa jes ti kršten, obrezan, šta si?

Dakle, eo klasične stvari, Robert Putnam napisao knjigu o demokratiji u Italiji, skinuti ovde

http://gen.lib.rus.ec/book/index.php?md5=E8ACC930EAC85B1E3E4C7534F82AA910

i on tu postavlja pitanje zašto jedni te isti zakoni funkcionišu na severu a ne funkcionišu na jugu Italije

prosto, drmaš da zakoni ne valjaju a apsolutno isti zakoni na jednom mestu valjaju a na drugom ne valjaju

i onda on otkrije ono što zovu društveni kapital. Naravno, to nije dovoljno, ali da ne ulazimo sad u njegov argument, samo da demonstriram da čak i u nemarksističkim, dakle DMD kvaliberalnim tekstovima, postoje objašnjenja zašto se isti zakon primenjuje ili ne primenjuje kako treba u istoj zemlji

na severu postoje razvijenija udruženja građana, Putnam čak spominje i navijačke grupe, ali udruženja su postojala stotinama godina, zanatski esnafi, obućari i slično, koji kad neko vrši pritisak na njih zajedno se tome odupru, što je suština socijalnog kapitala: ti imaš mnoštvo drugih ljudi koji će stati iza tebe

plastični primer: aj probaj da otpustiš navijača Juventusa koji svoj posao radi kako treba a ti bi da mu se kurčiš kao poslodavac i ni zbog čega ga otpuštaš. Dobio bi sto navijača sutra ispred firme, jebali bi ti sve živo. Pozvali bi sve da ne kupuju kod tebe i svi bi ih poslušali.

Zašto to ne rade u Srbiji i na jugu Italije? Prvo, jer ne veruju jedni drugima, čast izuzecima. Neće se zauzeti za svoje susede, neće se boriti za svoje kolege, ćutaće. Putnam se pita zašto i njegov odgovor je da tu ne postoji tradicija ljudskog udruživanja i izgradnje poverenja, bar ne dovoljna da nateraju bagru da poštuje zakone. Štaviše, na jugu Italije umesto javnih udruženja imaš tajna - iliti mafiju - koja se više pitaju nego bilo koji esnaf ili navijačka grupa. I tako vekovima.

postoji više načina da se kritikuje ovo, ali brate ti prvo moraš naučiti da zakoni nisu kompjuterski programi već ih sprovode ljudi, a ako ljudi ne vide da će im biti bolje ako poštuju zakon, oni ih braćala neće poštovati ni u Švedskoj. No oni tamo vide jer su prebrodili boljke koje Srbija ima i prosto imaju posla sa sasvim drugim ljudima, sasvim drugim društvenim kapitalom.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

naši propisi donošeni nakon 2000. godine mahom sadrže rešenja prepisana od evropskih država, odnosno napisani su u skladu sa međunarodnim propisima zbog harmonizacije domaćeg prava sa pravom EU, jer smo, ma koliko to komično zvučalo, na nekakvom putu ka toj nakaradnoj organizaciji
niz zakona i drugih propisa sadrži odredbe prema kojima određene norme iz njih stupaju na snagu po ulasku Srbije u EU

drugo, u nekim zemljama su se našli u problemima zbog uskih normi, ne samo oko vanrednog stanja, nego i u vezi sa drugim pitanjima
Poljska je primer koji sam video baš danas
https://www.channelnewsasia.com/news/world/zero-turnout-as-poland-holds-ghost-election-12718640

"We're in a fog of legal absurdity," Warsaw-based political scientist Stanislaw Mocek told AFP, echoing the widespread head-scratching and concern. The government "should have declared a natural disaster to lawfully postpone the election" under the constitution. The right-wing Law and Justice (PiS) party has explained away its refusal to do so by saying Poland's coronavirus situation is not severe enough to warrant the move. The party has also implied that were it to declare a natural disaster, multinational corporations present in Poland would claim huge sums in compensation that the state would be hard-pressed to pay.

treće, uticaj politike na imenovanje svih lica u organima sve tri vlasti postoji u apsolutno svim državama
kod nas nisu propisi problematični, nego opšti nedostatak političke pismenosti, zainteresovanosti za društvena pitanja, neadvekatnog odgovaranja vlasti onima koji jesu zainteresovani, masovnog zloupotrebljavanja nadležnosti i ovlašćenj...

o švajcarskom modelu postoje brojna razmatranja koja vide i njegove loše strane

kod nas ne valjaju oni koji primenjuju propise, oni koji su dužni da ih poštuju, oni koji treba da prate izradu i primenu tih propisa... a sami propisi su najmanji problem u svemu tome

da ne pominjem kolike su razlike u razvoju između eto tog švajcarskog sistema i ovoga što imamo kod nas, sa ogromnim lomovima u poslednjih 100 godina, ideološkim zaokretima za 180 stepeni itd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije loš zakon uklesan u kamenu, pa da ne može da se menja. Izraelci su tako probali sa direktnim izborima za premijera, videli da ne ide, i vratili na staro. A bila je i ona frka u Belgiji kada godinu dana nisu mogli da formiraju Vladu.

I opet, ako ne nešto ne funkcioniše u određenoj sredini, znači da ne valja. Bar za tu sredinu. Slična je priča bila npr. za Irak ili Libiju. Da li su njhove diktature valjale? Nisu. Da li bi valjalo da se preko noći kopira sistem koji je u Švedskoj, Japanu ili Kanadi? Ne bi. Takav sistemi jesu dobri. Za Švedsku, Japan ili Kanadu. Ali nisu za Libiju ili Irak. Znači da ne treba kopirati taj sistem tamo. Treba napraviti nešto što je najbolje za takvo društvo.

Ako se zakon koji u DE funkcioniše prekopira kod nas, to ne znači nužno i da je dobar. Posebno ako se uradi traljavao (kao npr. kopija GDPR-a). Ako je u DE očekivano da ministar da ostavku kad se utvrdi da je plagirao doktorat, a mi znamo da to kod nas nije, onda kod nas mora da se uvede dodatni mehanizam koji će dodatno preispitati odgovornost ministra. Ako je u Hrvatskoj očekivano da ministar da ostavku nakon smrti pilota, a kod nas nije, onda mora da postoji mehanizam koji će dodatno preispitati odgovornost ministra.

Besmisleno je očekivati od nekoga da poštuje zakon, ako čovek zna da kršenjem neće snositi nikakve posledice. Sigurno neću preći na crveno u raskrsnici sa 3 trake, gomilom ljudi, pokrivenoj kamerama, ali hoću u nekoj maloj ulici, kada u bliznini nema žive duše. Verovatno Danski ministar neće rizikovati živote pilota i med. radnika da bi se fotografisao za novine, ali ja bih ipak voleo da postoji propis koji bi ga  u tom slučaju poslao u apsanu.

Tom logikom, da ako negde funkcioniše, propis je dobar, možemo doći i do nekih zajednica koji su bez pisanih propisa i privatnog vlasništva napravili funkcionalnu zajednicu (Elinor Ostrom dobila Nobelovu nagradu, mada je pitanje koliko je to bitno :D)

Kao što rekoh, nijedan sistem nije savršen, svuda ima zloupotreba, što je na većem nivou veća je šansa da će proći nekažnjeno, i baš zbog toga treba stalno insistirati na izmenama koje će pobošljati taj sistem.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 hour ago, Dead Man Drinking said:

Besmisleno je očekivati od nekoga da poštuje zakon, ako čovek zna da kršenjem neće snositi nikakve posledice.


to je do primene propisa, ne do samog propisa

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...