Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

yumetal.net forum

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Replies 6.6k
  • Views 533.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• El Karnisero
    El Karnisero

Знао сам да се ово спрема још кад сам видео да је Леми постовао на Науци пре годину дана.

• Ovaj book koji trenutno čitam je najbolji ikada.   Zove se The Book Of Souls.       hahahahaha, baš sam vas prešao, hehe, ostanite sa mnom imam još opakih forica.       Poyyy

• Od Lovecrafta?

comment_1075799

uuu,meni je cekajuci godoa bila jedna od omiljenijih lektira..

ja procitah teri praceta i Male bogove,i sta znam...nisam se toliko odusevila ,koliko su mi drugi ljudi pricali o njemu..

mislim,lik zanimljivo pishe i ima duhovitih metafora,ali...

comment_1076233

ma nikako da se uzivim, vrtim se na prvih 20 strana, a uvek mi uleti nesto zabavnije i nesto sto mi se vise cita...

Pa, za citaoca je u sustini problem da shvati pojam Igre biserima. Sto nije bas jednostavno jer se istovremeno radi o abstrakciji ali i o stvarnosti. S'obzirom da vjestinu meditacije nasa kultura nikad nije poznavala, a sama igra se dobrim dijelom zasniva upravo na meditaciji, to je jos teze shvatiti njen pojam i znacaj. Pored toga, cijela Igra biserima se zasniva na muzici tj. muzickom izrazu.

Inace, igra je dugo nastajala i to kao teznja mnogih velikih naucnika, filozofa i slicno (Lajbnic, Hegel, Abelard...) da stvore univerzalan jezik kojim ce povezivati razlicite naucne discipline, razlicite umjetnosti i sfere covjekovog zivota...

comment_1078553

citam i Zitije svetog Save...

srednjovekovna književnost rulz icon_wink.gif samo kad se ne gleda u domenima srednje škole...

meni vrh Žitije despota Stefana Lazarevića pisano od strane Konstantina Filosofa wub.gif

Edited by Natasha!

comment_1078564

Haham ja u srednjoj nisam ni morala da čitam lektire, bilo je dovoljno da pročitamo samo odlomak iz čitanke a nekad ni to... no.gif

Sad tek vidim koji je to gubitak... Moj savet srednjoškolcima je da čitaju SVE iz lektire i da obraćaju pažnju na SVE književne epohe koje se rade u školi, pogotovu ako će da upisuju filološki. Nemojte se zajebati.... no.gificon_sad.gif

comment_1078758

Trenutno citam Divljina od Dzima Morisona (The Doors). Neka vrsta autobiografije, neobjavljene pjesme i slicno....

Nego mislim da je ovaj topic "Knjige, preporuke" suvisan posto su postovi na ovom topicu "Knjiga Koju Trenutno čitate?" mozda i najbolja vrsta preporuke....

comment_1078901
srednjovekovna književnost rulz icon_wink.gif samo kad se ne gleda u domenima srednje škole...

meni vrh Žitije despota Stefana Lazarevića pisano od strane Konstantina Filosofa wub.gif

i to cemo da radimo vrlo brzo...

meni se ne svidja uopste. bar ovo do sad icon_mrtav.gif

na sta si mislila pod domenom srednje skole? ne radimo odlomak u svakom slucaju... nazalost icon_smile.gif

comment_1078909
i to cemo da radimo vrlo brzo...

meni se ne svidja uopste. bar ovo do sad icon_mrtav.gif

na sta si mislila pod domenom srednje skole? ne radimo odlomak u svakom slucaju... nazalost icon_smile.gif

mislim da se u srednjoj radi jako malo od srednjovekovne. par odlomaka u čitanci i kraj. ja sam u srednjoj mislila da su ta žitija težak krš i da smaraju jer nam nisu dovoljno dobro predstavili taj period i tu književnost. uvek su me smarali ti časovi u srednjoj... al sad kad sam dobila konkretan predmet "srednjovekovna književnost" ja ustvari vidim koliko je to ustvari prelepo. naravno, sad sve to detaljno radimo, opširnije... toliko mi se svidelo da sam radila seminarski iz toga baš na temu despota Stefana. a da ti ne pričam koliko se konkretno tu može saznatoi o našoj istoriji, Nemanjićima, turcima i sl. meni se mnogo sviđa srednjovekovna, samo treba da uđeš u štos pisanja i ići će ti ko boza čitanje... još kad uzmeš i neku dodatnu literaturu za to, e to je onda da sediš kući, čitaš, uživaš i ne izlaziš icon_wink.gif

comment_1079029
mislim da se u srednjoj radi jako malo od srednjovekovne. par odlomaka u čitanci i kraj. ja sam u srednjoj mislila da su ta žitija težak krš i da smaraju jer nam nisu dovoljno dobro predstavili taj period i tu književnost. uvek su me smarali ti časovi u srednjoj...

ne u filoloshkoj... sva dela moraju cela da se procitaju... a casovi su extra-zanimljivi jer je profesorka super... biggrin.gif

al sad kad sam dobila konkretan predmet "srednjovekovna književnost" ja ustvari vidim koliko je to ustvari prelepo. naravno, sad sve to detaljno radimo, opširnije... toliko mi se svidelo da sam radila seminarski iz toga baš na temu despota Stefana. a da ti ne pričam koliko se konkretno tu može saznatoi o našoj istoriji, Nemanjićima, turcima i sl. meni se mnogo sviđa srednjovekovna, samo treba da uđeš u štos pisanja i ići će ti ko boza čitanje... još kad uzmeš i neku dodatnu literaturu za to, e to je onda da sediš kući, čitaš, uživaš i ne izlaziš  icon_wink.gif

mozda si u pravu, meni se ipak cini da srednjovekovna knj. nije my cup of tea no.gif