Jump to content

Sta studirate?


chatjunkie

Recommended Posts

Inače se čeka godinu dana i više, ali, ako napišeš molbu i platiš 2500+ dinara, onda bude čak za 6 meseci, ekstra brzo.

 

Ne mogu da verujem stvarno, i pored toga što živim ovde 23 godine, kako se čeka na diplomu isto kao pre 30 godina, deluje mi potpuno neverovatno da je to istina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poslao sam mail u kome sam pitao da li prihvataju to uverenje umesto diplome, prosledili su mail koordinatorima programa u Francuskoj, čekam odgovor. U studentskoj službi su mi rekli da studenti nose ta uverenja i da to prihvataju univerziteti, ali sigurno treba proveriti u konkretnom slučaju, čisto sumnjam da baš svi to tolerišu. Ovi su imali već neke studente iz Srbije, možda su imali isti problem kao ja, tj. nadam se, pošto su završili na miru :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Јесте поражаваујће што се толико чека на дипломе, али од силних колега који су отишли у иностранство на мастер/докторске, нико није имао проблем кад уместо дипломе доставе уверење. Биће све ок, не брините. :) То смо ми навикли да нас овде смарају са "фт1п"; углавном су те ствари безболније напољу. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod nas je TOLIKI problem odštampati dokument kojim se studentu potvrđuje da je radio 4-5 godina na nečemu. Ne, kod nas štampanje traje godinama. Mene samo zanima zašto? Koji je razlog što se toliko čeka, da li je ikada neko odao tu tajnu? Odgovor koji me ne bi iznenadio - nekakva administracija, neki zahtevi, molbe, milion službi koje rade na izradama diploma, na potvrđivanju činjenice da je neko diplomirao, i tako. Ali u pitanju su godine, tako da mi uopšte nije jasno. Nestašica celuloze možda?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko sam ja obavesten, diplma ti ne znaci nista. To je samo da se urami i okaci na zid.

Validan dokumenat je to uverenje sa faksa da si zavrsio fakultet sa potpisom dekana i pecatom fakulteta.

Edited by cronnin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno da diploma znaci nesto, samo je ne dobijes odmah pa moras da uzmes potvrdu sa fakulteta da bi mogao da se prijavis na biro/zaposlis.

 

E sad, postoji i ono "mo's dupe da obrises sa diplomom", ali to vec nema veze sa onim na sta si mislio.

 

I da se nadovezem na pricu o izdavanju diploma. Vecina fakulteta nema pojma kako da sprovodi famoznu bolonju, muljaju sa akreditacijama i cekaju da vide koje ce zvanje studenti imati. To su vam osnovni razlozi. Ja sam cekala 1.5 godinu, samo zbog toga sto nisu znali da li cemo biti inzenjeri ili dipl. inzenjeri, a gulili smo 4 godine faxa.

Edited by Night's Blood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne, nisam na to mislio.

Meni rekose da je to uverenje vazeci dokumenat, koji ti vredi isto kao npr. uverenje o drzavljanstvu, i da se sa njim obavljaju poslovi.

To mi je i zazvucalo logicno, jer sigurno se ne bih sa ovako necim setao po opstini, birou za zaposljavanje ili avionu.

 

150044695_e236c71b7d_z.jpg?zz=1

Edited by cronnin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije bitna ovde, jer ovde je normalno izgleda da se uvek šetamo sa nekim uverenjima i potvrdama. Meni je rečeno da donesem diplomu a ja ću objasniti da dolazim iz zemlje potvrda i uverenja, i da naprave izuzetak, kada svi budu priložili diplome ja ću da priložim uverenje. Razumem ja da to može, ali tužno je, jako je tužno, da se tu ništa nije promenilo za 30 godina. Ovo je možda za 'bem ti život, ali nažalost koliko čujem običan narod iz Srbije koji ode u inostranstvo ide tamo da bi primao socijalnu pomoć... Kakav ponos, kakva slavna istorija, rasipamo se po svetu i parazitiramo u razvijenim zemljama. Juče pričam sa čovekom, prima socijalnu pomoć, žena mu 'radi nešto', dolaze u Srbiju u novom Audiju A4. A Holanđanima se smeje kako 'ne znaju sijalicu zameniti'.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije bas da preterujem. Moja diploma je orgomna, jedva mi staje u ranac kada se srola u palacinku.

Komotno su vece od A3 formata, i pitanje je gde covek da napravi kopiju takvog dokumenta, i u kakav registaror to da se zavede.

 

Ovako normalno kao covek nosis fasciklu sa A4 dokumentima koja predas tamo gde treba, a ne neki 3D hamer papir sa voskiranim pecatom.

To je jedino zasto cenim nasu drzavu. Kada bi smarali da moram da nosim diplomu, tacno bih se ubio.

Edited by cronnin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radi se o tome da npr. indeks izdaje zavod za izradu novčanica ili neka slična institucija, valjda je tako i sa diplomomom koju posle potpisuje rektor, a uverenje štampa studentska služba, lupa se pečat i potpisuje ga prodekan za nastavu ili ko već. Tj, mnogo je lakše falsifikovati uverenje nego diplomu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cek polako, nije nista teze falsifikovati potpis rektora od potpisa prodekana, od mog potpisa.

A nesto i ne verujem da rektor potpisuje sve diplome sa BU, jer bi u protivnom po ceo dan samo potpisivao dokumenta.

 

Stavise, sve to uopste nije bitno, ti si dilpomirao i zaveden si pod odredjenim registarskim brojem koji je naveden u dokumentu.

Nisi ti retard koji je prolazio pored otvorenog auta sa kljucevima, pa malo seo da se provoza, u odnosu na obijaca koji razvaljuje lavlju kandzu, pa da moze da se raspravlja oko toga.

U ovom slucaju osim falsifikovanja dokumenta, pocinio si i prevaru, pa bi bio bti krivicno gonjen zbog toga.

 

Ne vidim nikakav problem da BU ima bazu podataka sa jednistvenim brojevima diploma, u kome ce lako moci da se proveri da li je i kada je ko stvarno diplomirao.

U tom slucaju bi faksom neka ustanova u Nemackoj vrlo lako mogla da dobije proverene podatke o svim potencijalnim aplikantima sa BU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj odlazak u Nemačku bez stipendije se pretvara u pravu birokratsku noćnu moru. Najveći problem je što treba da dokažem da imam 8000 evra. ALI, nije dovoljno da ih imam na deviznom računu u našoj banci. Moram da ih imam na računu u banci u Nemačkoj o.O Ili to ili da neko iz Nemačke garantuje za mene, što mi još nije uspelo jer su kontakti u Nemačkoj penzioneri sa penzijama manjim od 2400 evra, što je valjda granica mesečnih primanja za tu garanciju. I znači kakvo sranje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Stolet

 

Чини ми се да за студије у Аустрији за тебе могу да гарантују родитељи - има ли та могућност и код Немаца? Колега је, кад је пре 7-8 година полазио на студије у Беч, искукао некако да за њега гарантују родитељи одавде + старији брат, са редовним примањима. Немој да поклекнеш због бирократије; распитај се ко је надлежан за то, пиши, шаљи молбе... Изгураћеш некако.

 

Узгред, тих 8000 еура мораш да имаш депоновано на рачуну свега неколико дана, колико сам ја схватила. Види дал' можеш некако негде да узајмиш те паре (знам, знам... огромна сума), па да подигнеш и вратиш чим их они региструју да имаш.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne, ne, pazi, ja imam skoro toliko novca, tj. jbg ode sva ušteđevina ali imam, a nije frka da pozajmim još nešto malo što mi fali do 8000. A taj koji garantuje mora biti državljanin Nemačke nažalost, a ja ih ne znam mnogo. Oni koje znam imaju male prihode, tj. uglavnom penzije manje od 2000e. U prevodu, ne znam nikoga ko tamo normalno živi i radi za neku normalnu platu, ili prima malo veću penziju.

 

Što se računa tiče, ranije nije bilo tih pravila, ovo su izgleda nova. Moram da imam račun u Deutsche Bank, specijalni studentski račun sa kog može da se diže maksimalno 1/12 ukupne sume mesečno. Tek sam pre par dana video da postoji neka kancelarija te banke u Beogradu, i da je moguće otvoriti račun preko ambasade. A idiotski to na sajtu ambasade ne piše, a kada ih zoveš telefonom gledaju da što pre spuste slušalicu i samo govore 'sve je jasno napisano na sajtu'. Sada sam izgubio gomilu vremena na te egzibicije sa bankama (tražio banke kod kojih mogu da otvorim račune u inostranstvu, to ne može ni u jednoj, imamo neki zakon koji to zabranjuje), i čisto sumnjam da ću uspeti da otvorim taj račun i da na vreme predam dokumentaciju koja uključuje potvrdu da posedujem taj račun i 8000 evra na njemu.

 

E da, i da li neko zna šta je to 'bankovna garancija'? Pošto ambasada kaže ovako:

 

 

potvrda banke (original i fotokopija) da ste vlasnik računa sa ograničenim pravom

raspolaganja kod banke u Nemačkoj na kojem se nalazi najmanje 7.908,00 evra (za

svaku godinu). Račun mora biti obeležen oznakom "Za finansiranje studija", a mesečna

isplata sa računa mora biti ograničena na maksimalno 1/12 ušteđevine. Nije dovoljan

dokaz da imate odgovarajući devizni račun u evrima kod filjale banke u Srbiji. Filijala

banke kod koje se račun vodi mora da se nalazi u Nemačkoj. Alternativno, moguća je i

odgavarajuća bankovna garancija.

 

?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Garanciju banke mozes da izvadis bilo gde ako imas bilo kakve vezice u banci relativno brzo , samo ce te odradi.

 

I da, gledaj da to bude domaca banka, doduse ne znam koliko ti je hitno, jer kad smo mi u firmi vadili garanciju preko Alpha banke moralo je da ide u Atinu na odobrenje a to je trajalo dobrih nekoliko nedelja ako ne i duze.

Ja sam vadio privatno u OTP banci, ali me je kostalo papreno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Они баш разрадили та нова правила! :( Ок, битно да може да се отвори преко амбасаде, а за то што ћеш каснити за документима - обавести их већ сад о могућем кашњењу и моли да ти изађу у сусрет. Сумњам да ће те одбити; сигурно ниси први студент који има муке с тим.

 

Банковна гаранција је поприлично растегљив појам и њиме означавају читав спектар обавеза банке, али мислим да се у твом случају односи на могућност да банка даје гаранцију по налогу неког свог клијента. На пример, неко твој има средства у одређеној банци и наложи банци да својим средствима гарантује за тебе. Пре свега, питање је шта је за њих одговарајућа гаранција (јер, као што рекох, растегљив појам) и на коју се банку односи. Нису ништа о томе написали; испада да може и нека наша банка да уђе у обзир. Имај на уму - све ово пишем из нешто мало теорије што сам читала; треба се распитати како они то реализују у пракси. Буди упоран са тетама из амбасаде; питај да ли може наша банка да гарантује, питај шта тачно подразумевају под тим... Обавештавај и - срећно! :)

 

edit: Улете Elldamar. Колико коштало, ако није тајна? И колико је трајало?

Edited by sunessence

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa pazi, ja sam svoju garanciju zavrsio za tipa par dana jer sam imao veze u banci, redovnu platu tamo i tako to, ali znam da me je kostalo, ne bih da lupam koliko ali je bila dobra cifra.

Znam da je sada firma vadila garanciju od milion evra i da je to kostalo dobrih par hiljada evra koje ti se nikada ne vracaju. A garanciju smo dobili ne bi li mogli da ucestvujemo na tenderu samo. Znaci cak i ako izgubis tender par hiljada evra ode u vetar. Tako i ovo, cak i ako ne uspes da sredis papire za stipendiju ili sta vec u Nemackoj, banka ti naplacuje odmah izdavanje garancije.

Sumnjam da ce ti neko praviti problem oko izdavanja garancije ( naravno, sve u interesu da ti uzmu novac ) samo pokusaj malko da se raspitas o ciframa.

U sustini, ceo smisao te garancije je , da se banka obavezuje da ce drzavi isplatiti odredjenu sumu novca ako ti budes ziveo na grbaci kod njih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хвала ти, пуно си ми помогао. :)

 

Ова ситуација највероватније чека и мене следеће године, тако да ми значе овакве информације. Сад још да нам Столет каже јел' примају гаранције наших банака.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eeeee, zapravo i ne piše da mora biti neko iz Nemačke, ja sam izgleda to sebi u glavi dodao u tekst, jer sam svuda po forumima video kako ljudi traže od Nemaca garancije. Razlog tome je sigurno što nemaju novca lol. Piše samo 'treće lice', uopšte ne piše da mora biti nemački državljanin, pa sigurno dolaze u obzir i naši ljudi. Zovemo ambasadu da vidimo koliki moraju biti prihodi da bi neko mogao da garantuje za mene. Ako je neki veći broj u pitanju, ne bi mogla mama, ali bilo bi i tu rešenja, pošto se ona već 30-ak godina bavi finansijama i ima nekolicinu prijatelja koji su tipa direktori nekih banaka, pa verujem da ne bi bio problem da neko od njih garantuje za mene, što bi bilo do jaja :)

 

A zna li neko gde se uzima ta izjava, tj. garantno pismo? U opštini, sudu, ...? Verovatno je ovo prvo, pošto mi mama radi u sudu a nije joj poznat taj obrazac (mada se ne bavi time, ali svejedno, bilo bi joj poznato verovatno). Što se prihoda tiče, tu me zanima eto kolikim prihodima neko može da garantuje za mene. U Nemačkoj su ljudima rekli da moraju imati 2400e mesečno, ali kontam da je kod nas manja granica, jer su troškovi života niži.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ееее, па и било ми чудно да су укинули могућност да родитељи гарантују за тебе! :) Супер!

 

Сигурна сам да је код нас мања граница захтеваних прихода; нешто ми је у глави цифра од 700-800 еура да ми је поменуто негде кад сам се распитивала за Аустрију, али ме немој држати за реч. Оно што знам јесте да се у том случају узимала у обзир и кредитна оптерећност лица које гарантује, па имај и то на уму.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...